mój autorski przepis na prezentowany sernik powstał pewnego zimnego, listopadowego dnia, kiedy to po zakupach siedziałyśmy z mamą w jednej z rzeszowskich kawiarni i zastanawiałyśmy się, co upieczemy na święta…To, że na naszym świątecznym stole pojawi się mój sernik, to pewne. Tylko jaki? Z pewnością jakiś świąteczny, bogaty w bakalie…Bakalie…bakalie…Bakalie! Ależ(...)się na butelkę whisky. No proszę! Przyda się. Orzechowo-herbatnikowy spód mojego ciasta zalkoholizuję tym właśnie trunkiem. Nie do końca zdawałam sobie sprawę, jaki osiągnę efekt, ale na tym polega właśnie tworzenie przepisów i eksperymentowanie z nimi. Opłacało się! Sernik smakuje pysznie i z powodzeniem może uświetnić świąteczny lub urodzinowy stół! Mój przepis na sernik daktylowy został wyróżniony w świątecznym
Raj dla Podniebieniapłacze. Weszłam do domu, uspokoiłam dziecko i zobaczyłam na tarasie merdający ogon! Wybiegłam na taras a moim oczom ukazało się ciasto z wygryzionym środkiem i kot sąsiadów delektujący się ciastem. O nie! To co udało się uratować zobaczycie na zdjęciach! Ale, żeby nie było tak smutno, to mam dla Was świetną wiadomość! Razem z MyGiftDNA mam dla Was zniżkę(...)rzeczy (m.in. personalizowaną paterę, którą widzicie na zdjęciu). Może już pomyślicie o prezentach świątecznych? Wejdzie na www.MyGiftDNA.pl i nie zapomnijcie wpisać kodu rabatowego podczas składania zamówienia! Dla kogo: dla szukających pomysłu co zrobić z dynią dla lubiących szukać nowych przepisów dla kochających tarty Składniki na ciasto: 130g masła łyżka oleju rzepakowego łyżka cukru szczypta soli 1 i 1/3 szklanki mąki
Mania WypiekaniaŚledzie w sosie tatarskim na pewno będą urozmaiceniem świątecznego stołu. Pasują nie tylko na Wigilię, ale również na inne uroczystości. Wyjątkowo proste do przygotowania i bardzo
Oryginalny smakDziś polecam Wam mój świąteczny piernikowy tort z cytrynowym kremem i wisienkami. Idealny by uświetnić każdą okazję. Prosty w przygotowaniu, nie za słodki, doskonały na święta
Słodkie okruszkiNie wyobrażam sobie świątecznych wypieków bez tej przyprawy a raczej mieszanki przypraw. Aromat jaki powstaje oznacza już tylko jedno - że Święta Bożego Narodzenia tuż tuż.Składniki
Mechanik w kuchniŚwięta będą jak zwykle pachnące i pyszne bo sama przygotuję wszystkie potrawy. Sama też upiekę ciasta. Do wypieków potrzebne mi będą różne dodatki, takie jak aromatyczna
Smaczna PyzaŚwięta już za pasem, przypominam więc moje ulubione świąteczne przepisy! Mam nadzieję, ze zainspirują Was do urozmaicenia świątecznego stołu Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą Sałatka śledziowa z buraczkami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Szybka sałatka z tuńczykiem Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami Śledzie w sosie miodowo-musztardowym Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Karp(...)musem chrzanowym i prażonymi migdałami Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami Świąteczne choinki bezowe Śledzie wigilijne Obłędne Śledzie w sosie curry Piernikowe ciasteczka z białą czekoladą wg. Marthy Stewart Świąteczny kapuśniak z grochem i grzybami mojej mamy Pierogi ze szpinakiem, grzybami i serem cheddar Artykuł Zestawienie moich najlepszych przepisów na Święta! pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny
karmelowybardzo efektowne ciasto - tort.Kilka lat temu oglądaliśmy z mężem australijski Master Chef. Robiony był tam ten tort. Po kilku latach ośmieliłam się go zrobić. Ja tylko zrobiłam ptysie, karmel i krem. Budową zajął się mój mąż. Jest taki piękny, że na stół świąteczny zamierzamy zrobić powtórkę. Podaję przepis i moje uwagi. szklanka wody szczypta soli 100-120 gram
AZgotuj!wszyscy po obfitej kolacji mają ochotę na ciężkie ciasta. Panna cotta z czerwoną galaretką będzie wyglądać bardzo elegancko na świątecznym stole. Jeżeli nie macie granatów możecie zastąpić je malinami, truskawkami, jagodami, pomarańczami (jakikolwiek sok/przecier lubicie :)). To jeden z moich ulubionych deserów :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy
Przepisy AleksandryHej kochani :) Dzisiaj wigilia i pomyśleliśmy, że przypomnimy tym z Was, którzy być może nie robią ciastek na święta, że warto zabawić się z dziećmi w
vegetanieBezglutenowe ciasto czekoladowe przełożone czekoladą z dżemem porzeczkowym. Pachnie wyśmienicie, a smakuje jeszcze lepiej. Czekolada idealnie łączy się smakiem z gryką. Zadowoli wymagające podniebienia. Oryginalny przepis znajdziecie w „Pyszne”, dodatku świątecznym miesięcznika Twój Styl. Składniki w temperaturze pokojowej: 170 g masła 130 g plus 250 g słodziwa: cukru, erytrolu, ksylitolu lub stewii 10 jajek, osobno żółtka i białka(...)użyłam prostokątnej o wymiarach ok. 25×35, ale może być także okrągła o średnicy 25-30 cm. Pieczemy w 160 st. C przez 45 minut. Po ostudzeniu ciasto przekrawamy na dwie części. Ja przekroiłam na pół całe ciasto, jeśli piekliście w tortownicy, należy je podzielić w poprzek, uzyskując dwa krążki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, łączymy ze słodziwem
Kucharzycazdecydowałam się pierwszy raz w życiu nie kupować "gotowca" i podjąć się pieczenia tego świątecznego przysmaku sama. I przyznam, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Ciasto jest proste w przygotowaniu i naprawdę wyśmienite! I choć nie jestem wielką fanką makowca, to ten smakuje naprawdę wyjątkowo. :) Ciasto drożdżowe (na 3 strucle): 3 szklanki mąki pszennej + ok. 3 łyżki do podsypywania(...)Drożdże suche wymieszać z mąką pszenną. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta uformować kulę i przełożyć do większej miski, przykryć lnianą ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. U mnie świetnie sprawdza się parapet w kuchni, pod którym jest kaloryfer. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (od 1 do 1,5 godziny). W oryginale
Cooking Monsterwprost nie mogę się doczekać, aż udekoruję tegoroczny świąteczny stół - lubię to równie bardzo jak pieczenie! Może powinnam zacząć fotografować moje dokonania? Już raz Wam pokazałam, na co mnie stać, skromnie powiem, że chyba wyglądało to nie najgorzej ;) Dziś mam dla Was kolejną śniadaniową propozycję na słodkie pieczywo. przepis spokojnie możecie wykorzystać w drugi dzień świąt, kiedy będziecie myśleli(...)dużej miski wsypujemy mąkę, resztę cukru i mleka, roztopione, ostudzone masło i szczyptę soli. Do miski dodajemy również lekko roztrzepane jajka i zaczyn, całość zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).Wyrośnięte ciasto zagniatamy, a następnie dzielimy na 12-16 części, formując kulki i układając na wysmarowanej tłuszczem blaszce, zostawiając lekkie
Słodkie PrzyjemnościUwielbiam piec nadziane bakaliami ciasta. Dziś mam dla Was przepis na waniliowy keks z żurawiną i pomarańczową skórką. Ciasto jest proste w wykonaniu i pyszne. Idealnie się sprawdzi zarówno do codziennej kawy lub herbaty, jak i na świąteczny stół. Spróbujcie. Składniki: 100 g margaryny 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) 1/4 szklanki mleka + 1 łyżka(...)ciastem. Gęste ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką małej keksówki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkowy poziom. W zależności od piekarnika ciasto piecze się około 55-60 minut (stan upieczenia należy sprawdzić patyczkiem). Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do ostudzenia, a następnie wyjmujemy nasz keks z formy. Podajemy oprószony cukrem pudrem. Smacznego * przepis ze starego
Słodkie okruszkisię z ciasta zrobić duży, gustowny piernik przekładany powidłami. O ile znów nie wpadnę w szał wycinania pierniczków o różnych kształtach. Przepis pochodzi od niezawodnej Doroty z MojeWypieki.com , a dokładnie stąd . Jak po raz pierwszy robiłam to ciasto piernikowe, nie chciałam uwierzyć Dorocie, że to najlepszy wybór na piernik lub pierniczki. Sami spróbujcie. Pierniczki wychodzą mięciutkie, pachnące i rozpływające się(...)puszce a może pusze bo rozmiary ma pokaźne, po włoskiej babie panettone, z motywami świątecznymi. Ciasto wychodzi dość rzadkie, ale tężeje w lodówce i nie ma potem problemu z jego rozwałkowywaniem a w razie potrzeby można zawsze podsypać delikatnie mąką. Dorota piecze z tego przepisu piernik z 3 blatami o wymiarach 39×26 cm. Kawał piernika swoją drogą
Mieszam w Garnku