50 przepisów na ciasta świąteczne - 4541 przepisów (strona:248/303)

O gofrach, czyli najlepszy prezent świąteczny 171

Jak pamiętacie (albo i nie), na Święta dostałam w prezencie gofrownicę (dwie właściwie; dzisiaj jedziemy jedną wymienić na termos mam nadzieję. Albo cudowne szklanki z podwójnymi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyborna pizza z figami 145

Jak u Was z przygotowaniami do Świąt?Ha, pewnie niejednego zdziwi to pytanie w połowie października. Uwierzcie mi jednak - czekałam długo.Narzekałam na to rok temu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Poświąteczne zaległości: duńskie orzeszki z pieprzem w wersji de luxe 193

przyjazny... W związku z tym, że pogoda iście bożonarodzeniowa, uznałam, że to odpowiedni moment na podzielenie się z Wami ostatnim świątecznym przepisem.  Tradycyjne pebernødder już Wam pokazywałam; C. jednak domagał się ich uparcie, postanowiłam więc znaleźć nowy przepis. Akurat kupiłam najnowszy, grudniowy numer Hjemmets bedste mad , a tam orzeszki w zupełnie nowej odsłonie. Powiedziałabym, że to wersja de luxe(...)cukru 2 jajka Mąkę przesiać, wymieszać z amoniakiem i przyprawami. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć między palcami. Dodać skórki cytrusów, pistacje i cukier, połączyć. Wbić jajka, zagnieść ciasto.  Zawinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Schłodzone ciasto podzielić na 4 równe części. Z każdej uformować wałeczek grubości małego palca, a następnie pokroić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Migdałowe serduszka z ciekawym składnikiem i bardzo smakowita paczka 199

Mania pieczenia ciasteczek ma się dobrze, powiedziałabym nawet, że ewoluuje. Dzisiaj co prawda nic - po pobudce o czwartej trzydzieści, cichym buncie auta, które postanowiło nie ruszać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Beziki 172

Proste beziki, czyli małe bezy. Szybko się pieką w przeciwieństwie do jednej, dużej bezy. Na dodatek 2 beziki przełożone bitą śmietaną i owocami stworzą mini torcik

Moja Delicja
Sernik czekoladowy 189

Czekolada jest idealna na każdą porę roku,doskonale wzbogaca smak tego ciasta,do wypieku użyłam mojego ulubionego serka firmy  WIELUŃ  który otrzymałam jakiś czas

Wanilia i Kardamon
CHLEB BEZGLUTENOWY RAZOWY Z TAPIOKĄ, ZIARNAMI I CZARNYM SEZAMEM. 192

miejscu.Pozostałe mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło, dodajemy sól, gdy rozczyn podrośnie wlewamy do niego resztę mleka z masłem i olejem, 2 żółtka i dosypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod ściereczką aż wyrośnie. Jak podwoi swoją objętość - znów wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Przy ostatnim wyrabianiu dodajemy ziarna i sezam. Gdy ponownie wyrośnie formujemy pożądany kształt bochenka. Gotowy(...)było wesoło, smacznie i bardzo pachnąco. A jeśli macie ochotę na bezglutenowe pieczywo w innej odsłonie to odsyłamy Was tutaj: kliknij. Ponieważ idą święta to... zapraszamy po świąteczne przepisy: tutaj. A teraz, tak żeby nic Wam nie umknęło:zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :) Więcej przepisów znajdziecie w zakładce "PRZEPISY

Wypisz Wymaluj
#29 Pierniczki idealne 134

chyba aż do Wielkiej Nocy ;). Dekorowanie kończyliśmy dziś od rana, przynajmniej obiadu nie trzeba było gotować, bo lukier jakimś dziwnym cudem ubywał odwrotnie proporcjonalnie do ilości udekorowanych pierniczków ;). A przepis idealny na pierniki dostałam od Ady (jeszcze raz wielkie dzięki!) Jeżeli jeszcze nie zrobiliście pierników, te będą idealne, robione nawet 1-2 dni przed świętami zdążą zmięknąć! Składniki(...)roztopić, do ciepłego dodać miód, wymieszać, Do ostudzonego masła z miodem dodać jajko, wymieszać. Wymieszać mąkę, przyprawę, sodę, kakao i cukier, dodać miks masła z miodem i jajkiem, wyrobić ciasto, Gdyby było zbyt rzadkie - dodać trochę mąki. Powinno mieć konsystencję plasteliny. Włożyć do lodówki na ok. 30 min. Wałkować na grubość ok. 0,5 cm i wycinać dowolne kształty, Piec

Kuchnia w szuwarach
TARTA MAKOWA Z WIŚNIAMI 168

Propozycja dla osób które lubią dużo maku w cieście. Miałam już wszystkie składniki potrzebne do przygotowania makowca, ale brakowało mi czasu.  Wiadomo ciasto drożdżowe musi

potrawyregionalne
Pieczona kaczka z pszennymi placuszkami 167

Kiedyś, kiedy byłam dzieckiem, w moim rodzinnym domu często jadało się kaczkę. Najczęściej była nadziewana jabłkami, jabłkami z rodzynkami lub farszem wątróbkowym. Zawsze była pachnąca i

Codzienna kuchnia niecodzienna
Świąteczny sernik na spodzie piernikowym z waniliowo- pomarańczową masą serową, polewą czekoladową i wiśniową frużeliną. Najleps 111

rosą a od dwóch lat zakochani jesteśmy w serniku piernikowym. W tym roku postanowiłam zaszaleć z serowymi wypiekami. Wymyśliłam przepis na wykwintny sernik piernikowy z delikatną, wręcz piankową masą serową oraz polewą czekoladową, kruchymi ciasteczkami i sosem wiśniowym z piękną, świąteczną dekoracją to z pewnością ozdoba stołu wigilijnego. Od zawsze lubiłam pomagać, przyglądać się mojej kochanej mamie i pomagać(...)różanej 1/3 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ponadto: 1 opakowanie posypki Decorada marki Delecta o smaku truskawkowym Krok 1: Piernikowy, kruchy spód Wszystkie składniki dokładnie zagniatam w jednolite ciasto. Dzielę na dwie równe części i schładzam przez 30 minut w lodówce. Jedną część wałkuję i umieszczam na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Krok 2: Masa serowa Zmielony twaróg

Mango Papaja
KRUCHE AMONIACZKI 255

Ostatnio wiele frajzdy sprawia mi pieczenie ciasteczek. Chciałam zabierać się za robienie pierniczków, ale podczas przygotowywania składników znalazłam przepis na odwrocie opakowania, na te właśnie ciasteczka

kuchniabellissima.wordpress.com
ŚWIĄTECZNA BÛCHE Z MASCARPONE I MIGDAŁAMI 135

Mało kto robi świąteczną roladę samodzielnie, bo jej wykonanie jest dość czasochłonne, Francuzi kupują je na ogół w cukierniach, które oferują duży ich wybór. Ja proponuję Wam dzisiaj prostą świąteczną roladę z mascarpone i karmelizowanymi migdałami. Życzę Wam wszystkim pięknych, radosnych Ś wiąt Bożego Narodzenia! Joyeux No ë l!     Przygotowanie: 45 min. Pieczenie: 10 min. Chłodzenie(...)mascarpone na wierzchu ciasta i wygładź. Udekoruj bûche skarmelizowanymi migdałami i srebrnymi perełkami (możesz to zrobić tuż przed podaniem). Wstaw do schłodzenia na minimum dwie godziny. *Najlepiej wstaw ją przed ubijaniem na około kwadrans do zamrażarki. **Wyjmij mascarpone z lodówki co najmniej pół godziny przed użyciem. ***Możesz przygotować krem przed upieczeniem ciasta.     Ten przepis bierze udział w konkursie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Torcik czekoladowo-jagodowy 148

Niebo w gębie-czekoladowe wilgotne ciasto przygotowane na oleju Kujawskim, dzięki temu nie wymaga dodatkowego nasączenia,  w połączeniu z aksamitną masą śmietanowo jagodową, ta kompozycja

Wanilia i Kardamon
PIERNIK Z MASĄ CZEKOLADOWĄ I MUSEM MANDARYNKOWYM 138

sklepach od dawna są już choinki i ozdoby świąteczne, a każdy z nas obmyśla już świąteczne menu 😉 I ja postanowiłam zrobić próbę przed świętami... i tak powstał piernik w nowoczesnym wydaniu, trochę na bogato - z masą czekoladową i musem mandarynkowym. Ciasto nie jest za słodkie bo smak korzenny piernika idealnie komponuje się z kremową masą czekoladową oraz kwaśnym musem(...)szklanki wrzątku i dodajemy do musu mandarynkowego. Studzimy. Wykonanie ciasta: Gdy piernik wystygnie ścinamy jego wierzch. Na piernikowy spód wykładamy masę czekoladową i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie, na masę czekoladową wykładamy lekko tężejący mus mandarynkowy. Wkładamy do lodówki do stężenia. Przechowujemy w lodówce. P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania