będzie tu przepisów na tradycyjne świąteczne dania. Chcę Wam pokazać jak w prosty i łatwy sposób sprawić, by zwykły stół w te Święta wyglądał jak zaczarowany. Czym udekorować stół przy którym zasiądziemy z rodziną w pierwszy albo drugi dzień świąt? Jakie ozdoby i nakrycie wybrać? I jak w prosty sposób sprawić, by serwowane pyszności nabrały tego świątecznego charakteru? Poczytajcie(...)ozdobnym świeczniku, talerze z jednego kompletu, serwetki w błyszczących obrączkach, eleganckie kwiaty, stroik z błyszczącą świecą, niespotykane bombki, sztućce ułożone według zasad savoir vivre, talerze z przysmakami przystrojone świątecznymi ziołami, no i czysty wyprasowany obrus. Detale, na które może w tygodniu nie zwracamy uwagi, a które w Święta Bożego Narodzenia sprawią, że każdy gość poczuje się wyjątkowo. Fajne
Ostra na Słodkozagnieść jednolite ciasto- ciasto podzielić na cztery części, można sobie pomóc wagą kuchenną- blachę lekko posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno blachy, ponakłuwać widelcem - piec w 180 stopniach przez 15 minut, po upieczeniu chwilę odczekać, delikatnie wyjąć z blachy- rozwałkowywać i piec w ten sposób dwie kolejne części ciasta WARSTWA ORZECHOWA - orzechy sparzyć(...)Ciasto najlepiej przechowywać w wyłożonej papierem do pieczenia blasze, w której piekliśmy spody. Ja swoje ciasto piekłam w formie o wymiarach 24x24cm. Całość zabezpieczoną folią lub papierem przechowywać w lodówce, wyjmując przed podaniem.Miodownik to pachnące miodem ciasto, chrupiąca orzechowa warstwa (która jest najsłodszą częścią ciasta) oraz delikatny, idealnie gęsty krem grysikowy, który nie "ucieka" podczas krojenia.Jest to ciasto, które
Smakołyki BerenikiMając ostatnio ciut więcej wolnego czasu postanowiłam upiec chleb, przy którym jest więcej pracy, czyli chleb kilka razy składany. W czasie pieczenia unosi się niesamowity zapach
Weekendy w domu i ogrodzieodkryłam nowe, buszując pośród produktów i wymyślając kolejne przepisy. Po pierwsze przekonałam się, że zdrowe nie zawsze znaczy niedobre. Przyznaję się - jestem mięsożercą! Do tego zwolennikiem polskiej i tradycyjnej kuchni - a co za tym idzie, nie zawsze jest chudo i zdrowo. :) A przyszło mi wymyślać przepisy ze zdrowych fit produktów na potrzeby Rossmann, z którym współpracuję. Do tego było(...)śmiało napisać na blogu, podzielić się z Wami fajnym przepisem i odpowiadać za niego całą sobą. I wiecie co? Wymyśliłam dwa. :) O jednym mogę tylko wspomnieć, przepis na niego na pewno znajdzie się i w Waszych rękach, z tym że w późniejszym czasie. Drugi to również mój autorski przepis, którym dzisiaj się z Wami podzielę. :) I ostatnia już
Garniec MagalieWielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Wręcz słychać stukot obcasów za plecami i dezorientacyjny pisk w uszach, którego wydźwięk brzmi mniej-więcej "Babo głupia, myśl nad jedzeniem
Wypisz Wymalujbardziej roladę. Rolady i ich nadzienia mogą mieć przeróżne smaki: czekoladowy, waniliowy, owocowy, kasztanowy, pistacjowy, kokosowy, tiramisu. Mogą być również podawane w postaci deseru lodowego. Ja proponuję Wam dzisiaj świąteczną roladę z malinami i białą czekoladą. Co prawda sezon na maliny już dawno się skończył, ale z powodzeniem możecie użyć mrożonych malin. Pamiętajcie o tym, żeby ładnie ją podać, ponieważ(...)prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i rozsmaruj szpatułką na grubość około 1,5 cm, wyrównując powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-15 minut. Upieczone ciasto wyłóż na lekko wilgotną ściereczkę papierem do góry, oderwij delikatnie papier do pieczenia, i zwijaj biszkopt od razu w rulon (razem ze ściereczką), wzdłuż dłuższego brzegu. Pozostaw do ostudzenia
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaOrzechy w cukrze zawsze kojarzą mi się z dwiema rzeczami – jarmarkami bożonarodzeniowymi i cenami jak PKB średniego państwa w Afryce, który mógłby wywołać zamieszki. Nie jestem fanką jarmarków świątecznych. Mam poczucie, że na każdym kroku sprzedający chcą mnie pozbawić forsy, wciskając mi coś, co kilka dni temu przypłynęło kontenerem z Chin. To jest mało fajne uczucie. Od momentu(...)litość i biedną sierotkę z Bloku Wschodniego, niech się ulituje i powie, jak te cholerne orzechy w cukrze robią. Trochę udawania słodkiej idiotki, trochę trzepotania rzęsami i jest! Łapcie przepis na hit zimowych przekąsek! Do orzechów w cukrze potrzebujemy: 500 g orzechów (ja użyłam surowych orzeszków ziemnych) 2 białka szklankę białego cukru szklankę brązowego cukru 1 łyżkę kakao 3 łyżki
ladykitchenJak wspaniale jest mieć wolny dzień niemal w środku tygodnia. Gdy wszyscy po śpiąco-męczącym poniedziałku zwlekają się z łóżek z niechętną myślą, że to dopiero
Pożeraczka, czyli raz adobrzeopublikować. W ubiegłym roku planowałam wypróbować przepisy, na które natrafiłam w "Przepisie na święta" Debbie Macomber . Czas jednak nie pozwolił na testy. Ale co się odwlecze, to nie uciecze 😉 Alergików uprzedzam lojalnie, że mój keks zawdzięcza swój smak orzechom włoskim. Bez nich to nie jest już to samo ciasto. Warto go upiec tydzień przed Świętami, by leżakowanie w lodówce nadało(...)rodzynek. Delikatnie zmiksować. Do masy wsypywać stopniowo suche składniki (w czterech porcjach), dokładnie miksując. Na koniec dodać do ciasta rodzynki i resztę bakalii. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do keksówek. Wyrównać powierzchnie. Keksówki włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec godzinę. Ciasto ostudzić na kratce, a następnie umieścić w torebkach foliowych i włożyć do lodówki. Zjadać po 5 dniach
Weekendy w domu i ogrodzienoworocznych postanowień? Czy w piżamie, rozleniwieni, szurając kapciami po domu? W jednym i drugim przypadku przyda się dobre śniadanie. Na słodko, co u mnie jest rzadkością, ale moje świąteczne choróbsko kompletnie namieszało mi w zwyczajach jedzeniowych. W przypadku pierwszego wariantu rozpoczęcia roku, takie śniadanie pozwoli rozprawić się z nadmiarem porannej energii, a jednocześnie da jej wiele na długi dzień. Jeśli(...)konfitura. Z tego co pamiętam to szampańsko-czekoladowo-truskawkowa:) Jak tylko położyłam swoje łapy na słoiczku wiedziałam co będzie. Klasyk nad klasyki- angielskie scones z dżemem truskawkowym i śmietanką. Przepis na stronie 331 "Ministry of Food" Jamiego. SCONES Z RODZYNKAMI I BORÓWKĄ 60g rodzynek sułtańskich sok z połowy pomarańczy 450g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 120g masła 2 jajka
les mirabellesUwielbiam kasztany. Tak, te, które znajdujemy w parku zbieram ochoczo i trzymam w kieszeni kurtki na szczęście, albo w domu dla ozdoby - cudnie błyszcząca, brązowa skórka
Pożeraczka, czyli raz adobrzespodobał, bo wyrobienie ciasta to niecałe 10 minut i do pieca W tym czasie zrobiłam sałatkę, ugotowałam zupę i porysowałam z Córcią Sernik z serków waniliowych z gruszkami z puszki – bez miksera, bez spodu, szybki, bardzo smaczny, polecam na Święta i bez okazji. No same zalety! :)Spróbujcie! Dla mnie nowość, z pewnością powtórzę ten przepis, ale np. z innymi(...)drobnego 5 łyżek skrobi ziemniaczanej 500 g gruszek z puszki (w oryginalnym przepisie brzoskwinie z puszki). Połówki gruszek w lekkim syropie. SKŁADNIKI NA ORZECHOWĄ POLEWĘ I DODATKI: 6 łyżek masy orzechowej z kawałkami orzeszków HELIO 6 łyżek śmietanki 18% 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej W oryginalnym przepisie jest polewa z białej czekolady. Można zastąpić mleczką, gorzką, lukrem. PRZYGOTOWANIE I PIECZENIE
Zasmakuj KuchniJest warzywem, które świetnie sprawdza się jako składnik wytrawnych dań, ale ciasto z jego wykorzystaniem jest niemniej pyszne. Bardzo zdrowe dla naszego serca i układu trawiennego. Burak stał się modnym warzywem, już dawno przestał być kojarzony wyłącznie z czerwonym barszczem. Jednak dzisiaj będzie o buraku właśnie w takim, świątecznym wydaniu. Postny barszcz czerwony to dość spore wyzwanie. Niby prosta zupa(...)polecam tę słodko-ostrą wersję. Jeśli lubicie orientalne smaki to możecie doprawić barszczyk imbirem i cynamonem. Tradycyjnie najlepiej podawać z uszkami z grzybowym farszem. Niebawem do kompletu opublikuję sprawdzony przepis także
Pichceniomaniabyło dla mnie przygotowanie kilku jadalnych prezentów dla rodzinki, o których mam nadzieję wkrótce uda mi się napisać. Uważam takie kulinarne upominki za wspaniały pomysł na prezent, nie tylko świąteczny. Kilka słów o mojej obecnej diecie i o tym co będzie pojawiało się na blogu. Dieta pęcherzykowa, czyli taka po usunięciu woreczka żółciowego jest właściwie taka sama(...)palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy, imbir, gałka muszkatołowa, ocet, majonez, chrzan, musztarda. Dodatki - brązowy ryż, kasza gryczana i pęczak, makaron razowy. Słodycze - torty, serniki, ciasta z kremami, ciasta piaskowe, czekolada, batony, tłuste ciasta z dodatkiem żółtek, piernik, makowiec, chałwa, pączki, faworki. Napoje - alkohol, kawa, czekolada, kakao, napoje słodkie i gazowane. Nie są wskazane wszelkie dania smażone
Codzienne Gotowaniejajko.\r","Doda\u0107 posiekany t\u0142uszcz, wod\u0119 i s\u00f3l.\r","Szybko zagnie\u015b\u0107\u00a0ciasto.\r","Ciasto owin\u0105\u0107 w foli\u0119 i schowa\u0107 na min 30 min do lod\u00f3wki.\r","Ciasto rozwa\u0142kowa\u0107, kubkiem wycina\u0107 okr\u0119gi, k\u0142a\u015b\u0107\u00a0na nie d\u017cem i zlepia\u0107 brzegi.\r","Pierogi(...)cukier puder Sposób przygotowania Mąkę przesiać na stolnicę. Do mąki dodać cukier waniliowy i jajko. Dodać posiekany tłuszcz, wodę i sól. Szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię i schować na min 30 min do lodówki. Ciasto rozwałkować, kubkiem wycinać okręgi, kłaść na nie dżem i zlepiać brzegi. Pierogi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec
Mieszam w Garnku