Sałatka na zimę z czerwoną papryką. 169warzywa są już prawie miękkie, wsypać pokrojoną paprykę , wlać olej, dodać przyprawy, doprawić do smaku pieprzem i solą i pogotować jeszcze kilka minut, aż papryka będzie miękka. Gorącą sałatkę przełożyć do czystych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować 15 minut. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu przez
Przepisy i porady kulinarne
Sałatka ze szpinaku z wątrobką i pomarańczami 298Sałatka z dwoma składnikami, których wiele osób nie lubi. Szpinak i wątróbka. Okraszone słodkimi pomarańczami i chrupiącymi pistacjami. Coś pysznego. Ja jako dziecko nienawidziłam jednego i drugiego a to dzięki stołówkom - najpierw przedszkolnej a później szkolnej. Podawano w nich szpinak rozgotowany na zielono burą breję bez smaku a wątróbka przypominała raczej twardą podeszwę w szarym, beznadziejnym sosie. Długo nie mogłam
Smaczna Pyza
Sałatka warstwowa z kurczakiem. 496pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć kurczaka z wszystkich stron na rumiano. Kapustę drobno poszatkować,ogórka pokroić w kostkę. W szklanej misce ułożyć poszczególne warstwy sałatki. 1 kapusta pekińska 2 cienka warstwa majonezu 3 cienka warstwa ketchupu 4 kurczak 5 kukurydza 6 majonez 7 ketchup 8 ogórek konserwowy 9 kapusta pekińska 10. majonez 11 pieczarki marynowane
O kuchni z uczuciem
Testowanie obieraczek firmy Victorinox* 219ostre i szerokie, poprzez co można z warzyw tworzyć długie paski tzw. "makaron z warzyw" (można go zrobić z marchewki, cukinii, ogórka - nięki tej obieraczce można stworzyć np. taką sałatkę (klik) ). Tak obrane warzywa na pewno uatrakcyjnią danie. Obieraczka obiera nieco grubiej niż dwie pozostałe przysłane mi do testowania, dzięki czemu obrane wstążki warzyw można również wykorzystać do roladek warzywnych
IMPRESJA SMAKU
Sałatka śledziowa z białą rzodkwią 215Jedna z wielu wersji sałatki śledziowej. Tym razem z białą rzodkwią i innymi warzywami. Składniki: -2-3 marynowane filety śledziowe bez skóry -1/4 białej rzodkwi -1/4 selera -kawałek pora -marchewka -jabłko -szczypiorek -jogurt naturalny -majonez -przyprawa warzywna Warzywa obieramy ze skórek. Rzodkiew, selera, jabłko i marchewkę tarkujemy na grubych oczkach
Maminek kulinarny
Sałatka ze smażonymi boczniakami 209Czas by na naszych stołach zagościły sałatki. Dziś moja inspiracja na chrupiące boczniaki na kruchej i soczystej sałacie. Świetne połączenie sałaty i grzybów w aromacie oliwy truflowej oraz świeżo siekanej natki pietruszki. Czas przygotowania: 15 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI:4 średnie boczniaki5 pomidorków koktajlowychpłatki z sera grana padanonatka pietruszki1/2 szklanki mlekabułka tartamix sałat (dębowa, rzymska
kulinarnyJa
Sałatka owocowe trio (mango, ananas, kiwi) 229Zastrzyk witaminowej energii w formie owocowej sałatki na dzień dobry. Proste, smaczne i zdrowe. Czas przygotowania: 10 min.Porcja dla 3 osóbKoszt przygotowania: 15,00 złSKŁADNIKI:1 ananas1 mango2 kiwi1 limonkakilka listków miętyPRZYGOTOWANIE:Ananasa, mango i kiwi obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pokrojone owoce przekładamy do miski. Dodajemy sok z wyciśniętej limonki i posiekane listki miętki. Wszystko
kulinarnyJa
Chłodnik Ogórkowy czyli Zupowy Wtorek odc.24 182Tuż po Greckiej Sałatce to moja kolejna propozycja na upalny dzień. I choć dzisiaj jest już trochę chłodniej to nadal mam chęć na takie właśnie posiłki. Pomysł podpatrzony w najnowszym KUKBUKu.Chłodnik Ogórkowy1 ogórek szklarniowy bez skórki5 rzodkiewekpo pół pęczka szczypiorku i koperku, posiekanejogurt naturalny ok 340 gew. kefir by wyregulować gęstośćsól, pieprzoliwaOgórka
Dzieje kuchennej Wiewióry
Kuskus po marokańsku, na zielono, z pieczonym pstrągiem 217Lekkie, pyszne, idealne na ciepłe dni. Może również być sałatką :)Tak napisałam Wam wczoraj i to w 100% prawda! na miskę tego dania czekałam niecierpliwie wracając wczoraj z warsztatów słodkich bardzo, o których napiszę niebawem.Sam kuskus przygotowuje się bardzo szybko, jest kwaskowy i orzeźwiający. Pstrąg jest do niego dodatkiem ale nie koniecznym więc jest to propozycja jak najbardziej
Dzieje kuchennej Wiewióry
T... Tartine i L'Epicerie! Spacer po Lyon. 215lekkiej imprezie) zgodnie zamówiliśmy piwo oraz zestaw: 1 duża kanapka z purée ziemniaczanym z boczkiem, zapiekana pod serem Raclette (więcej o raclette tutaj). Do każdego dania otrzymaliśmy również zieloną sałatkę z sosem vinaigre oraz kilka plastrów salami. Cała przyjemność kosztowała 10euro. A że znam się trochę na cenach w Lyon powiem Wam, że to wcale nie jest źle! Po takim
Kitchens Alphabet
Filety z kurczaka w śliwkowo-miodowej glazurze 485zapraszam na filet z kurczaka w pysznej śliwkowo-miodowej glazurze. Dzięki marynacie i szybkiemu pieczeniu, kurczak pozostaje baardzo soczysty :) Najlepiej smakuje podany z ryżem lub puree ziemniaczanym i lekką sałatką. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kwestia Smaku. Zapraszam do pieczenia!Składniki na kurczaka w śliwkowej glazurze:2 duże piersi z kurczaka3 łyżki śliwkowych powideł3 łyżki miodu2 łyżki ciemnego sosu
My Culinary Art
Grillowane warzywa z chrupiącą kalarepką i selerem naciowym 307chłodne zimowe dni nie kuszą nas sałatki, natomiast wszyscy z przyjemnością jemy coś rozgrzewającego, więc wrzucamy warzywa na ruszt ;) Nasza mieszanka grillowanych warzyw ma same zalety - jest pyszna, zdrowa i kolorowa. Obok papryki i cukinii znalazła się w niej kalarepka i seler naciowy.Składniki:kalarepka1 sztpapryka czerwona1 sztpapryka żółta1 sztseler naciowykilka łodygcukinia1 sztprzyprawy: sól, papryka słodka, kolendra, oregano, majeranek, pieprzlub
głodny alergik
Sycylia i...LIMMI 211odpowiednim momencie dojrzałości.Mając soki Limmi masz zawsze pod ręką gotowy sok ze świeżych cytryn, który idealnie nadaje się do herbaty, wzbogaca smak pierwszych i drugich dań, sałatek, słodyczy oraz napojów i drinków. Najlepszy smak LIMMI poczujecie w ciepłej herbatce. Szczególnie teraz , kiedy na dworze jest szaro i pada mokry, drobny śnieżek. Powiem Wam, że będąc na Sycylii
Z Kuchni Do Kuchni
Zielone pesto z bazylii, rukoli i słonecznika 308słoika. Albo zużywamy od razu :DA do czego zużywamy? Tak naprawdę zależy to tylko od naszej wyobraźni. Świetnie pasuje do mięs i serów, może być bazą sosu do sałatki, można smarować nim chleb i tworzyć dzięki temu wspaniałe kanapki... Albo pójść na łatwiznę i połączyć je z makaronem, o tak: A Wy jakie macie pomysły na wykorzystanie pesto? :)Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosa