ryżu dmuchanego 150 ml otrębów owsianych 150 ml mąki kasztanowej 100 ml syropu z brzoskwiń w puszce 2 rozbełtane jajka 2 łyżki oleju 1/4 szklanki brązowego cukru garść żurawin garść jagód goji ewentualnie: mleko, gdy masa jest zbyt gęsta Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na ok. 30 minut, by jagody goji nieco nasiąknęły. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładać
Weekendy w domu i ogrodzieporcje) 1 opakowanie serka homogenizowanego 300-400g 1 opakowanie galaretki (użyłam cytrynowej) 1 opakowanie cukru waniliowego kilka łyżek bakalii (użyłam: orzechów włoskich, rodzynek, skórkę pomarańczową, suszoną żurawinę) ok. 1/2 litra zmiksowanych truskawek WYKONANIE Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu i zostawić do stężenia. Ser mieszamy z cukrem waniliowym i bakaliami. 2/3 tężejącej galaretki dodajemy do sera
Zofianaszczególną uwagę zasługuje bardzo starannie przygotowany katalog „święta o smaku wybornych win” stanowiący przewodnik po aktualnej ofercie. Znajdują się w nim również przepisy na Kaczkę z żurawiną, karpia w migdałach oraz kruche rogaliki waniliowo- cynamonowe (do dostania na wydzielonych stoiskach z alkoholem w sklepach Lidl). W powietrzu już czuje się zapach świąt. Z każdym dniem będzie go czuć
królestwo garówfareast-language:EN-US;} 700 g wątróbki gęsiej – może być inna drobiowa, tłuszcz gęsi, 3 – 4 cebule, 6 – 7 jabłek – szara reneta, sól, cukier, łyżka świeżego tymianku, konfitura z żurawiny, Wątróbkę oczyścić –usunąć błony i różne przyległości, umyć, osuszyć. Cebulę pokroić w półplasterki i poddusić na tłuszczu gęsim dodając szczyptę soli i cukru oraz tymianek. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki
królestwo garówkadarce uda gęsi w czerwonej kapuście pierś gęsi podwędzana - domowa wędlina okrasa gęsie pipki - nadziewane szyje gęsie gęsi pipek - gulasz z gęsich żołądków pasztet z gęsi z żurawiną pasztet z wątróbki gęsiej gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy wątróbka z gęsi z jabłkami rosół z gęsi z pierożkami z gęsi zupa z gęsi
królestwo garówgęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych uda gęsi w czerwonej kapuście pasztet z gęsi z żurawiną gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy wątróbka z gęsi z jabłkami zupa z gęsi z zacierkami zupa grzybowa na gęsinie gęś kocha wino
królestwo garówpowoli mleko. Ubijać aż do wystudzenia jej. Ubijając dodać sok z limonki. Otrzymaną masę przelać do naczynia i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Podałam z sosem z żurawiny. zastawa
królestwo garówforemkę z kurczakiem i ułożyć na niej deskę (przyciskając kurczaka) i obciążyć. Zostawić tak do ostudzenia. Galantynę wyjąć, schłodzić i podawać krojoną w plastry. Ja podałam z galaretkami z żurawiny i z tymianku na białym winie. Resztę bulionu zużyć do przygotowania zupy. Jeżeli zostanie nam nadmiar farszu, należy włożyć go do naczynka do zapiekania i piec podobnie jak galantynę
królestwo garówfont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} pasztet z gęsi z żurawiną rosół z gęsi z pierożkami z gęsi zastawa
królestwo garówDzisiaj mieliśmy przyjemność uczestniczyć w degustacji win z Weingut Künstler , jednej z najlepszych winnic rejonu Rheingau, które odbyło się w restauracji Żurawina . Spotkanie prowadzili Gregor Breuer - od lat odpowiedzialny za sprzedaż i zagraniczną promocję win Guntera Künstlera - prawdziwego geniusza z Hochheim am Main, oraz Jakub Małecki. Riesling się chłodzi. 2012 Rüdesheimer ‘Village’ Riesling dry - owocowe, skoncentrowane, krągłe. Duża stara
królestwo garówkieliszkach pojawiło się Serras del Priorat z Bodegas Clos Figures. 60% Grenache, 20% Carignan, 20% Syrah. Wino o intensywnym kolorze. W nosie dominują aromaty owoców porzeczki i żurawiny. Na podniebieniu jest świeże owocowo – korzenne z delikatnymi taninami. Po antrykotach na stole pojawił się rumsztyk z tej, legendarnej już wołowiny Kobe/Wagyu. Wołowina w stylu KOBE – wołowina WAGYU ("WA" Japonia, "GYU": rasa
królestwo garówwody, oliwki olej do głębokiego smażenia Oliwki bez pestek, z nadzieniem lub bez. Jeżeli nie mają nadzienia możemy włożyć do środka morele suszone, tuńczyka z puszki, ja użyłam suszoną żurawinę. Mąkę wsypać do miski, dodać drożdże, jajka, sól, cukier, oliwę i wodę. Wyrobić. Odstawić pod przykryciem na 30 minut. Ponownie wyrobić i znowu odstawić na 30 minut. Odrywać kawałki ciasta
królestwo garówobrać, zetrzeć na tarce o niewielkich (średnich) otworach. Sok z cytryny wymieszać z miodem. Wymieszać sos z selerem i jabłkami. Odstawić na 20 minut. Można dodać rodzynki lub suszoną żurawinę. zastawa
królestwo garówśmietanę wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Podawać same lub z owocami. Do środka można dodać rodzynki, żurawinę lub skórkę pomarańczową. *Lub!!! użyć 250 g świeżego makaronu na lasagne ;) zastawa
królestwo garówmarchewki 130 g mąki owsianej 4 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cynamonu szczypta imbiru 30 g orzechów włoskich 50 g bakalii (rodzynek, żurawiny, śliwek) Polewa: pół opakowania serka kremowego 2 łyżki soku pomarańczowego lub z cytryny cukier puder do smaku Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy i bakalie posiekać
Chocolate Muffin Blog