łyżeczki cynamonu - 1/4 łyżeczki imbiru - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej - 10 sztuk suszonych daktyli (posiekane) - 2 łyżki suszonej żurawiny (u mnie rodzynki) - 4 średnie słodkie jabłka - 2 jajka Sposób przygotowania: Jabłka należy obrać i pokroić w kosteczkę (u mnie ta kostka wyszła lekko za duża :D) - wymieszać z pozostałymi składnikami
Zdrowie na języku :Ppaczuszce? Wszystko co chciałam! Wielkie zaskoczenie i ogromna radość, że będę mogła poznać tak wiele nowych smaków :) Otrzymałam: 1. Mąkę kokosową 2. Mąkę migdałową 3. Wiórki kokosowe 4. Żurawinę słodzoną cukrem trzcinowym 5. Płatki jęczmienne 6. Jagody inkaskie 7. Cieciorkę 8. Kaszę jaglaną słodką 9. Płatki migdałowe Klikając w wybraną pozycję przeniesie Was od razu na stronę producenta
Zdrowie na języku :Plepszą propozycję :D Na stronie bakeo.pl znajdziecie ponad 50 mieszanek bakalii, w przeróżnych kombinacjach i co najlepsze z przefantastycznymi nazwami! :D Na przykład, pestki dyni + orzechy nerkowca + orzechy makadamia + żurawina suszona to nic innego jak BOMBAJSKIE CZWORACZKI :D Wejdźcie na stronę Bakeo a sami przekonacie się jakie wymyślne i śmieszne nazwy przyznane są mieszankom! Przeglądając ofertę - uśmiech na twarzy gwarantowany
Zdrowie na języku :Podsłony owsianki – w formie batoników. Świetny pomysł na drugie śniadanie! Składniki: 3 szklanki płatków owsianych górskich 1/3 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki posiekanych suszonych owoców (morele, śliwki, rodzynki, żurawina, itp.) 1/2 szklanki posiekanych orzechów, migdałów 1… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisyindyk, schab)– wędliny (np. szynka gotowana, polędwica sopocka, chude wędliny dojrzewające)– nasiona (np. dynia, sezam, słonecznik) i orzechy (np. laskowe, migdały i włoskie), bakalie (np. rodzynki, suszona żurawina, śliwki i morele),– ugotowane na sypko kasze ( np. kuskus, quinoa, pęczak),– sery: np. żółty, feta lub mni mozzarella.Należy pamiętać:– o kolejności wkładania składników: jako pierwsze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzrobieniu jagodzianek w tym sezonie, może uda mi sie w przyszłym tygodniu.W drożdżowych rozetach zakochałam się w zeszłym roku, kiedy po raz pierwszy zrobiłam taką z marcepanem i żurawiną z przepisu znalezionego w Galerii Potraw na GW.Teraz robię z pamięci i "na oko", wg własnego sprawdzonego przepisu na ciasto drożdżowe.Czytaj więcej
bistro mamazostała nazwana przez Nigellę "Najczerwieńszym sosem żurawinowym" I zgodzę się z nią. Kolor jest piękny, ale to smak tego sosu jest jego największym atutem.Jeden słoik tej pysznej żurawiny zjedliśmy z serami pleśniowymi.Zawartość drugiego przełożyłam do plastikowego pojemnika i zamroziłam. Czeka na Święta. Będzie wyśmienitym dodatkiem do mięs. Czytaj więcej
bistro mamabardzo dokładnych przepisów i proporcji.W końcu panierowany camembert to żadna filozofia.Chyba, że chcemy zapanierować mniejsze trójkąty.Wtedy należy zrobić to bardziej starannie.A dodatki sera dowolne.Ja najbardziej lubię z żurawiną lub ostatnio odkrytą borówką z gruszką. Mąż woli z sosem czosnkowym.Migdałową panierką był zachwycony.Do tego obowiązkowo sałata z ulubionymi dodatkami.Czytaj więcej
bistro mamaNa święta planowałam zrobić baklavę jednak przypomniałam sobie o tym w ostatnim momencie. Brakowało mi składników i czasu. I tym oto sposobem powstały te roladki. Dodałam
Mienta bloglżejsze dania świąteczne. Wśród pomysłów Konrad Gaca przedstawił przepisy m.in. na: karpia z pistacjami i pomarańczowymi buraczkami, razowe kluski z makiem czy pasztet drobiowy z kaszą jaglaną i żurawiną. Co ciekawe, znajdziemy tam też przepisy fit na niezbyt odległą czasowo Wielkanoc (wiadomo, że szybko zleci). "Kuchnia Fit" podzielona jest na 6 rozdziałów wypełnionych przepisami: śniadania, obiady, kolacje, desery, pieczywo
Pasja Smakuktórą dziś przygotowałam miała łączyć słodycz sezonowych owoców z sytością smażonego mięsa. Charakteru nadaje jej wędzony ser. Wszystko to już w kuchni było - drób z owocami czy ser z żurawiną, a jednak i tak wyjątkowo jestem dziś z siebie zadowolona :)Składniki (2 porcje):2 małe piersi z kurczaka1 brzoskwinia250g malin8 liści sałaty100g sera wędzonego100g cukru50ml wodySposób przygotowania:Piersi z kurczaka
W kuchni wieczoremzostawić w chłodnym miejscu na noc. Następnego dnia piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 60-70 minut. Smacznego :DZAJRZY I TU: Proziaki - chlebek sodowyPasztet z żurawiną
Moje pyszne gotowaniebiałka, 10,1g tłuszczu, 20,8g węglowodanów oraz 2,5g błonnika.SKŁADNIKI:200g masła orzechowego bez soli i cukru Primavika (do kupienia tutaj)200g płatków owsianych górskich25g miodu50g rodzynek25g żurawiny suszonej100ml mleka zwykłego lub roślinnegocynamonPRZYGOTOWANIE:Masło orzechowe wymieszać z miodemDodać płatki owsiane, suszone owoce i cynamonWymieszać całość- najlepiej rękąDolać mleko i ponownie wymieszaćPowstałą masę przełożyć do formy wyłożonej papierem
peanutbuttermonstersera, dwu krotnie mielony1 szklanka cukru pudru3 żółtka6 łyżek wiórków kokosowych4 łyżki roztopionego masła1 olejek cytrynowy lub migdałowy1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej10 dag kandyzowanej papji, żurawiny, mango lub moreli1. Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać ser, roztopione i wystudzone masło, mąkę z wiórkami kokosowymi oraz olejek, nadal ucierając. 2. Na formę zetrzeć na tarce jedną część wystudzonego ciasta
Apetyczna babeczka" Jak tam świąteczne obżarstwo? U mnie pozostały jeszcze tylko słodkości. Fakt, faktem, zrobiłam wszystkiego bardzo dużo, ale ciasta powędrowały do czterech rodzin, więc było warto :) Każdy
Słodkie Przyjemności