żurawina - 4361 przepisów (strona:196/291)

Zasmażane buraczki, targi żywności eko 243

eclerca, co sobotę. Na stoisku z Lubartowa można kupić np. takie smakołyki: - pasztet gryczany w cieście krucho-drożdżowym (bardzo dobry, szczególnie ciepło) - chlebek jaglano-twarogowy z miodem i żurawiną (pycha!) - jak ktoś lubi kaszę jaglaną, to naprawdę warto kupić.  Na stoisku z Litwy: domowy kwas chlebowy. Widok z góry na targi. Poza tym: sery pleśniowe, ciasta, przyprawy i zioła

Qlinarnie i Qlinarnie
Sycący zimowy obiad, Czarodziejka 187

serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Na zdjęciu: kotlet z białej fasoli (pysznie i bardzo prosto, podpatrzone na blogu Magdy , zajadają się nimi również znajomi mi mięsożercy!), brązowy ryż, żurawina do mięs i serów Łowicz (nie zawiera żelatyny) i sałata lodowa z sosem . Jak zrobić kotlety? Składniki: 1 puszka białej fasoli ½ cebuli sól, papryka wędzona słodka mąka kukurydziana olej Fasolę

Qlinarnie i Qlinarnie
20. Śledzie w słodkiej glazurze 133

płatów). 2 cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie dodać do tego 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 łyżki wody, 2 łyżki miodu, ½ szklankę rodzynek, ½ szklankę żurawiny. Wszystkie składniki wymieszać ze śledziami i odstawić do następnego dnia

Jadło i czytadło
21. Keks napakowany bakaliami 151

można przechowywać go bardzo długo. Najlepszy jest po 2-3 dniach, gdyż nabiera wilgoci i aromatu. 150 g rodzynek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 150 g orzechów, śliwki suszonej, żurawiny 100 ml rumu 200 g masła 150 g cukru pudru 4 jajka 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Rodzynki zalać rumem, najlepiej dzień wcześniej. Masło utrzeć, dodając

Jadło i czytadło
94. Śniadaniowa lux torpeda 150

dodatkiem ciastek belVita Składniki na dwie porcje: 3 łyżki kaszki many 2 łyżki płatków owsianych 4 ciastka belVita 1/4 szklanki ryżu 2 jajka 1 bardzo duże jabłko garść suszonej żurawiny 1 łyżka cukru  1. Ryż ugotować dzień wcześniej, najlepiej wieczorem (aby rano nie tracić czasu). 2. Ciasteczka pokruszyć na większe kawałki. 3. Z jabłka wykroić 2 dość grube plastry, następnie

Jadło i czytadło
106. Akwarium - deser dla dzieci! 118

lodówki, aż dno akwarium nam stężeje. W tym czasie przygotowujemy rybki, wycinamy je z owoców, do winogron przymocowujemy tylko wycięty ogon - też z winogron. Oczy robimy z rodzynek, żurawiny lub z tego co sami sobie wymyślimy. Galaretkę zalewamy na kilka etapów (ok 3) aby rybki i roślinność zatopić w kilku poziomach, bo inaczej wszystko wypłynęłoby nam na wierzch

Jadło i czytadło
Ciastka Madzi, bez glutenu 175

szklanki chocolate chips,lub innych-u mnie płatki kukurydziane     4 białka     1 łyżka ekstraktu z wanilii    5 łyżek suszonej żurawiny, lub suszone wiśnie, kawałki toffi *Jest to naturalny zamiennik kakao, naturalnie słodki i nie zawiera kofeiny polecamy dla każdego Wykonanie    Rozgrzać piekarnik do 165-170stopni

w mojej kuchni
Gulasz z dzika 275

polędwicy i szynki) 3 cebule 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 seler  200 g pieczarek 50 g suszonych grzybów 1 pietruszka 1 czerwona papryka 20 g suszonej żurawiny 50 g suszonych śliwek 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka musztardy dijon 2 łyżki przecieru pomidorowego pęczek świeżej pietruszki 4 liście laurowe 4 suszone owoce

Niezły Młynek
Batoniki musli 341

cukru waniliowego 1-2 łyżki miodu 80 g płatków owsianych 2 kopiaste łyżki otrębów pszennych 2 kopiaste łyżki otrębów żytnich 2 kopiaste łyżki otrębów owsianych suszone owoce np. rodzynki, żurawina, daktyle, morele można dodać kawałki orzechów (ja dodałam jedynie odrobinę płatków migdałowych) WYKONANIE Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Formę (np. keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wbić jajka

Passions hobbies life
Babeczki korzenne 238

przygotowane muffinki wkładamy do piekarnika na około 30 minut ("do suchego patyczka") na 170stopni bez termoobiegu. Dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypujemy drobno pokrojoną, suszoną żurawiną. Smacznego! Natka

Gotuj z Natką
Trufelki z suszonymi jabłkami 171

Czasami warto pozwolić sobie na małe co nieco. Ciasteczka są łatwe do przygotowania. Suszone jabłka możemy zastąpić rodzynkami lub suszoną żurawiną. SKŁADNIKI: 20 sztuk herbatników, 5 plasterków suszonych jabłek, ½ kostki masła, 3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao, 1,5 łyżki spirytusu, 10 dag orzechów włoskich. PRZYGOTOWANIE: Herbatniki kruszę w pył. Suszone jabłka kroję w drobną kosteczkę. Masło ucieram z cukrem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Szarlotka jabłkowo-gruszkowa z żurawiną na jaglanym cieście 367

lubię sprawiać mu przyjemność, także kulinarną, to upiekłam kolejną wersję tego ciasta. Tym razem do ciasta wykorzystałam tylko mąkę jaglaną i wyszło niezwykle kruche. Farsz z jabłek, gruszek i żurawiny dopełnił smakowitej całości. Wyszło cudownie. A może upieczecie jabłecznik z budyniem ? Taka wersja szarlotki też bardzo smakowała mojemu Żarłoczkowi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Muffiny fasolowe z serem i dżemem 150

dżemem, tworzy się fajny, smaczny kontrast. I w takiej właśnie wersji szczerze Wam je polecam. Jeśli jednak zdecydujecie się na wersję jedynie z masą serową, radzę dodać rodzynki lub żurawinę, żeby nieco ożywić jej smak;) Muffiny (6 sztuk): puszka czerwonej fasoli (250 g) 4 łyżki kakao odtłuszczonego 2-3 łyżki syropu z agawy/miodu 2 jajka łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka

Powiedz dietom nie
Szarlotka japońska 201

łyżki jogurtu naturalnego kilka kropel aromatu migdałowego łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 100 g rodzynek 150 g posiekanych orzechów włoskich Skórka z pomarańczy 50 g suszonej żurawiny polewa czekoladowa garść wiórek kokosowych Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku w dalszym ciągu ucierając a następnie po łyżce masy makowej. Do masy dodajemy wszystkie bakalie, aromat

ciastkarnia na kruchym spodzie