żurawina - 4361 przepisów (strona:182/291)

Ciasteczka owsiane – owies nie tylko dla konia 222

szklanki cukru (biały lub trzcinowy) 2 jajka L (lub 3 rozmiaru M) 2/3 kostki masła 82% tłuszczu 4 stołowe łyżki masła orzechowego 1 szklanka mieszanych bakalii – według uznania: rodzynki, żurawina, kokos, sezam, orzeszki ziemne, włoskie, laskowe, nerkowce, pistacje, morele, migdały, dynia, imbir, śliwki

Karo in the Kitchen
Kacze nóżki pieczone w jabłkach i jarzębinie 151

wspaniałe, soczyste i  pełne aromatów mięso jest idealną propozycją na niedzielny, świąteczny obiad. Do potraw mięsnych często dodajemy żurawinę lub borówkę. Zapominamy jednak o jarzębinie - wspaniałym skarbie jesieni, który naprawdę może zagrzać miejsce w Waszej kuchni. Ja przetwarzam jarzębinę co roku. Nie robię wielkich zapasów, jednak staram się aby 5 - 6 słoiczków znalazło się w mojej spiżarni. I właśnie

Nie tylko w kuchni
Blok sezamowy ze śliwkami i nerkowcami 128

Przykryć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin. Kroić bardzo ostrym nożem. Dzięki zastosowaniu syropu klonowego można wykonać mniej słodki blok niż w przypadku chałwy. ----------- Podobne: Chałwa z żurawiną Wegańskie ciasto ze śliwkami Fale Dunaju ze śliwkami

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto owsiane z bakaliami 136

słodkawe ciasto z bakaliami. Tak więc zaczynamy! Na ciasto potrzebne będą nam: 750 g płatków owsianych 100 g otrębów pszennych  50 g suszonych śliwek 100 - 150 g suszonej żurawiny 4 jajka  2 łyżeczki cukru waniliowego lub laska wanilii   6 łyżek cukru (kryształ) 2 łyżki miodu akacjowego 1 łyżka mąki  2 łyżki mleka Przygotujcie sobie szklana miskę

Kuba Gotuje
Blok czekoladowy 1501

Najważniejsze o czym musimy pamiętać to to aby zaopatrzyć się w mleko w proszku. Ja je przygotowuję tylko z herbatnikami, ale można dodać do niego orzechy, rodzynki, migdały czy żurawinę.   Jednym słowem dodajemy to co lubimy;-). Zapraszam!!!   Składniki: 2 kost. margaryny, 1,5 szkl. cukru, 1 cukier waniliowy, 6 łyżek mleka (zwykłego), 4 łyżki kakao, 300 g herbatników

Passion of Cooking
Ciastka,którymi udobruchasz współlokatorów 153

Niech coś maja z tego,że mieszkamy razem! Składniki: 1kostka masła 1szklanka brązowego cukru 1jajko 2,5szklanki mąki pszennej 1/2łyżeczki soli 1łyżeczka sody tabliczka czekolady 1szklanka orzechów i żurawiny/kandyzowanych wiśni cynomon/przyprawa do piernika chociaż i bez są pyszne! *rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza, a w czasie rozgrzewania...* 1. Miękkie masło zmiksować wraz z cukrem i jajkiem

Fiolka w kuchni
Małdrzyki czy serniczki z patelni? A może po prostu placki z twarogu. 189

żytniej - jeżeli używasz takiej mąki dodaj chociaż łyżkę bądź pół mąki ziemniaczanej dla lepszego związania) łyżeczka cukru bądź cukru pudru ewentualnie :  odrobina wanilii czy kropla aromatu rodzynki,żurawina drobinki czekolady   (jeśli lubicie) łyżka bądź dwie mąki do obtoczenia  jeśli zamierzasz je obtaczać i smażyć na złoto masło klarowane i olej do smażenia Wykonanie 1. Do miski/gara/co

Fiolka w kuchni
Batoniki owsiane z sezamem i orzechami 212

orzechów (u mnie migdały i ziemne) 0,5 szklanki sezamu 50 g masła 3 łyżeczki miodu (u mnie malinowy) 2 łyżeczki brązowego cukru Inne dodatki według uznania: rodzynki, suszona żurawina, suszone banany, kawałeczki gorzkiej czekolady, wiórki kokosowe, suszone morele itp. Batoniki owsiane z sezamem i orzechami - przepis:  Na patelni prażymy płatki owsiane przez ok. 6 min, aż zaczną bardzo

Kuchnia Łukasza
Chleb same ziarna. Bez mąki, bez glutenu 206

ziaren słonecznika 60 g pestek dyni 100 g ziaren siemienia lnianego 140 g płatków ryżowych albo gryczanych 70 g orzechów (laskowe/migdały/ziemne) 50 g nasion chia (można zastąpić żurawiną) 4 łyżki nasion babki płesznik 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju ryżowego / lnianego albo rzepakowego 330-350 ml wody Do misy wsypujemy ziarna, płatki, nasiona. Dodajemy sól

Bon Appetit Małgorzaty
Kasza jaglana z jabłkiem i ricottą 139

kawałki i wrzucić do rondla. Dolać ok. 100 ml wody i gotować aż jabłka się rozpadną. Mus dostaje się po ok. 15 minutach. Jagody goji (mogą być rodzynki, żurawiny itp.; chodzi o dodatek kolorystyczny) sparzyć wrzątkiem i odcedzić. Połączyć ze sobą kaszę, mus z jabłek, cukier, cynamon i ricottę. Dobrze wymieszać. Dorzucić jagody goji i wymieszać. Takie danie nadaje się

Weekendy w domu i ogrodzie
Ganache z jagodami, żurawiną i pestkami dyni 138

czas mieszając.  Przelać do suchej miski, dodać czekoladę i mieszać do momentu rozpuszczenia. Przestygniętą masę wlać na schłodzony spód, wstawić do lodówki na ok 30 min. Udekorować jagodami, żurawiną, pestkami dyni i startą czekoladą. Schłodzić i gotowe.Proporcje są na blachę o wymiarach 30 cm.. Smacznego

Gaździnka warzy
Ale że co? 186

Straciła prawie wszystkie owoce i wygląda bardzo nędznie. Tak wyglądała pigwa w sierpniu, teraz jest większa i ma coraz bardziej złoty kolor. Są takie trzy. Ciiicho, niech sobie rosną. Żurawiny miały mnóstwo owoców- prawie wszystko upiekło słońce.  W tle złota nawłoć- wiem, że niby chwast ale pięknie miodowo pachnie i przyciąga tony owadów. A z przodu, ten zielony kikut

les mirabelles
Jabłka w „szlafroczkach” – jabłka w kruchym cieście 168

pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 150g schłodzonego masła 1 żółtko 1 białko 5-6 niedużych jabłek (dość miękkich) 1 garść ulubionych, poszatkowanych bakalii (użyłam żurawiny i orzechów włoskich) około 3 łyżeczek miodu Dodatkowo: bita śmietana lub lody cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania     Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym

Mała Cukierenka
CO ZROBIĆ, ŻEBY DOŻYĆ 100 LAT – 5 sekretów zza granicy 156

roku rozpoczął pięcioletni program badań nad dietą nordycką. Jadłospis przypomina śródziemnomorski – opiera się na lokalnych produktach, jak ryby Morza Północnego, olej rzepakowy czy jagody, porzeczki i żurawina. U podstaw diety nordyckiej leżą tłuste ryby, takie jak łosoś, śledź czy makrela, spożywane trzy-cztery razy w tygodniu. Ryby są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, których nasz organizm

Ostra na Słodko
Wegańskie razowe „Pieguski” 134

Zapraszamy na film Składniki: 150 g mąki pszennej 150 g mąki pszennej razowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 150-200 g suszonych owoców typu: daktyle, rodzynki, morele, żurawina itp. 150 ml oleju roślinnego 1 banan 50-100 g cukru (najlepiej brązowego) Przygotowanie: Olej utrzeć z cukrem, dodać banana. Powstałą masę połączyć z suchymi składnikami. Z ciasta formowac kulki

greenscarf

Proponowane wyszukiwania