zupa - 39309 przepisów (strona:94/2621)

Pikantna zupa z mięsem mielonym i warzywami 185

Czas przygotowania: 15 minut Czas przyrządzania: 30 minut Ilość porcji: 3-4 porcje Drukuj Pikantna zupa z mięsem mielonym i warzywami By Piotr 14 lutego 2018 Pikantna zupa z mięsem mielonym i warzywami - przepyszna obiadowa propozycja, która przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi dobrych smaków! Składniki: mięso mielone wieprzowe - 200g mięso mielone wołowe - 200g cebula - 1 większa czosnek - 2-3 ząbki(...)wędzoną (opcjonalnie), majeranek, tymianek, oregano, sól i pieprz. Smażymy przez kolejne 5 minut, a następnie zalewamy gorącym bulionem i pod przykryciem gotujmy ok. 15 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy passatę, koncentrat pomidorowy i kukurydzę. Mieszamy, próbujemy, w razie potrzeby ponownie doprawiamy i gotujemy jeszcze przez 10-15 minut. Gotową zupę podajemy bez dodatków, z łyżką kwaśnej śmietany

Pogotujmy.pl
ZUPA RYBNA Z KREWETKAMI I ŁOSOSIEM 147

Dobrze mnie już znacie i wiecie, że uwielbiam dania rybne lub z owocami morza. Zupę rybną gotuje od dość niedawna, bo może 3 -4 lata temu przygotowałam ją po raz pierwszy. Niestety w  regionie Polski, z którego pochodzę, zupy rybne nie są popularne. Zresztą mam wrażenie, że oprócz Mazur to nie robi się ich w polskich domach prawie wcale(...)Wielka szkoda! Pamiętam, jak pierwszy raz zrobiłam zupę rybną i nie mogłam wyjść z podziwu, jaka jest dobra. Zastanawiałam się dlaczego wcześniej nikt mi jej nie podał, ani w domu, mama nie przygotowywała zupy rybnej, choć ryby jedliśmy dwa razy w tygodniu (tata wędkarz!), ani w szkole- przez osiem lat podstawówki (ani razu !!!) nie była ona w menu stołówki szkolnej

SMYKWKUCHNI
Czwartek: Czerwona zupa z soczewicy 201

Czerwona zupa z soczewicy to wyjątkowo tanie (około 8 zł za 4 porcje) i łatwe w przygotowaniu danie (tylko 4 proste kroki). Jest zdrowe (porcja witamin na zimowy dzień), niskokaloryczne, ale sycące. A do tego wspaniale smakuje! Można je mrozić i odgrzewać. Czas : 35 minut Poziom trudności: Bardzo łatwy Kiedy potrzebujemy pomysłów na szybkie, zdrowe dania chętnie zaglądamy na bloga(...)tylko pozazdrościć dostępu do ekologicznych składników, pochodzących ze zrównoważonych hodowli. Cóż, Warszawa to nie Londyn i jeszcze długo nim nie będzie. Trudno, możemy przynajmniej zrobić sobie taką samą zupę jak Hemslejówny . Czerwona zupa z soczewicy jest naprawdę pyszna, a wymaga bardzo mało pracy. I jest przy tym mega tania: największy koszt to paczka soczewicy (2,99 zł) i karton passaty

Niedzielny kucharz
Zupa z kasztanów i warzyw 141

Zupa z kasztanów i warzyw z mlekiem kokosowymi. Piotrek przywiózł na święta bardzo dużo kasztanów jadalnych, znudziły nam się już kasztany pieczone i gotowane, które smakują jak słodkie ziemniaki z posmakiem orzechów.Kremową zupę zrobiłam z kasztanów i warzyw. Bardzo nam smakowała, o wiele bardziej niż w wersji pieczonej i gotowanej. Polecam też inne przepisy na zupy kremy TUTAJ. Zupa(...)jest gęsta, ze słodkim, kokosowym posmakiem. Kasztanowy krem podałam z posiekanymi kasztanami, świeżym tymiankiem i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej! Taką zupę polecam amatorom kremowych zup. Mimo, że kasztany jadalne w Polsce są drogie, to jak zobaczycie jadalne kasztany w sklepie kupcie je chociaż na próbę! Zupa z kasztanów i warzyw z mlekiem kokosowymi, składniki na 2-3 porcje

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Stroganow – syty i rozgrzewający 225

Stroganow to danie, które jednocześnie może zastąpić nam zupę i drugie danie. Jest bardzo syte i dzięki odrobinie ostrej papryki bardzo rozgrzewające. Z całą pewnością mięsożercy będą zadowoleni bo zawiera sporą liczbę wołowiny :) Niektórym może się wydawać, że przygotowanie tej potrawy jest bardzo czasochłonne, wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, jednak nic bardzo mylnego… Poniżej znajdziecie przepis i listę składników

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa z dyni, marchewki i soczewicy 161

zupy są świetne na jesień to wiadomo, to że dynia jest świetna na jesień też wiadomo. Zupa ta jednak idealna jest na jesień też z innego powodu – zawiera w znacznej większości pomarańczowe składniki – soczewicę, marchewkę i dynię więc całość ma piękny, intensywny, pomarańczowy kolor – zachodzące słońce na talerzy w opozycji do szaroburu za oknem. Ta zupa(...)dominują smaku. W wersji dorosłej można dodać papryczkę chilli do środka, albo też ( tak jak w naszym przypadku) polać olejem z dodatkiem chilli po wierzchu. U nas zupa przeszła test smaku Emilki – chociaż oczywiście nie przeszła posypka z orzechów i kolendry. Posypka jest cudowna i nadaje zupie charakteru – ale Emilka wolała swój ulubiony groszek ptysiowy. Warzywa są uprzednio

Cooking for Emily
Kremowa zupa z selera z pieczonymi ziemniakami 228

Podobnie jest w kuchni. Czasami nie warto kombinować, a obiad można przygotować z zaledwie kilku składników. Tak jest i tym razem. Dziś mam dla Was przepis na bardzo prostą zupę, ale też i bardzo smaczną. Jeśli lubicie zupy-kremy to uważam, że jest to przepis idealny. Ja lubię gdy w takiej kremowej zupie coś pływa, w końcu etap papkowatego jedzenia(...)już dawno za sobą. Gdy moje córki były młodsze to takie miksowane zupy często ratowały mi życie. Teraz gdy dziewczyny są starsze nadal często jadamy zupy-kremy lecz w takiej zupie zawsze coś pływa, coś co można zwyczajnie pogryźć. Zupa staje się bardziej atrakcyjna. W dzisiejszej zupie pływają pieczone ziemniaki. Można też dodać podsmażony boczek wędzony, który idealnie tu pasuje

Przysmaki Karolki
Umbryjska zupa z soczewicy i prawdziwków 130

był bardzo urodzajny. Mój tata to zapalony grzybiarz i wraz z mamą obdarowali mnie sporymi zapasami tych darów lasu. Zainspirowana  wycieczką do Spoleto, postanowiłam ugotować moją wersję umbryjskiej zupy z prawdziwkami oraz soczewicą, która w tym regionie jest również popularna. Soczewica z okolic niewielkiego miasteczka Castelluccio di Norcia nazywana jest skarbem kulinarnym Umbrii. Charakteryzuje się bardzo małymi, płaskimi ziarenkami(...)wyjątkowa – ma cienką skórkę i delikatny środek, może być więc gotowana bez wcześniejszego namaczania. Dodaję się ją do wielu lokalnych potraw, między innymi do zuppa di lenticchie , gęstej warzywnej zupy. W czasie uroczystej kolacji, w której miałam okazję uczestniczyć w Spoleto, kosztowałam takiej zupy z dodatkiem czarnej trufli i chipsa z parmezanu. To ona zainspirowała mnie do tego, aby połączyć

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa porowa z mlekiem kokosowym i limonką z pulpecikami drobiowymi 144

Zupa porowa z mlekiem kokosowym i limonką Bardzo lubię pory, na blogu możecie znaleźć kilka przepisów na tego typu zupę od tradycyjnej zupy porowej przez krem ziemniaczano-porowy , po zupę porowo-jabłkową z selerem naciowym i curry . Tym razem miałam ochotę na coś bardziej egzotycznego, zupa porowa na orientalną nutę chodziła za mną już od dawna i w końcu postanowiłam(...)przygotować. Zupa porowa z mlekiem kokosowym i limonką jest niesamowicie smaczna i aromatyczna, a dodatek pulpecików sprawia, że staje się niezwykle sycąca. Gorąco polecam Wam takie połączenie - jest idealne! Oczywiście możecie pominąć pulpeciki, zastąpić je np. grzankami, lub w ogóle zrezygnować z dodatków.  Zupa porowa z mlekiem kokosowym i limonką Składniki : pół cebuli dwa ząbki czosnku 1 zielona papryczka

Codzienne Gotowanie
Prosta zupa z dyni 186

mój kolejny przepis na dynię, zupa z dyni to niewątpliwie jedno z najpopularniejszych dań z tego warzywa. U nas krem z dyni na dobrą sprawę jemy cały rok, ponieważ w sezonie mrożę miąższ z pieczonej dyni i kiedy tylko mamy ochotę na rozgrzewającą zupę dyniową, bądź gulasz dyniowy, wyciągam z zamrażalnika torebeczkę z magicznym złotym miąższem. Polecam Wam ten sposób(...)piekąc dużo kawałków dyni w piekarniku na raz, możecie zaoszczędzić wiele czasu i energii. Zupa z dyni jest bardzo kremowa, gładka, sycąca i zdecydowanie powinna nas rozgrzać, dlatego do jej przygotowania używamy często pieczonego czosnku, chili, curry czy też imbiru. Dynia jest mdła, dlatego też musi być skomponowana ze składnikami, które będą podbijały jej smak, z mocnymi charakterystycznymi aromatami, często

SMYKWKUCHNI
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym 105

domu nikt szczególnie nie przepada. Więc rzadko to warzywo gości na naszym stole. Ale niedawno trafiła w moje ręce niezbyt duża dynia. A że wiele słyszałam o pysznych zupach, przygotowałam właśnie zupę. Zupa z założenia miała być zupą-kremem, ale nie chciałam tępić noży w swoim ręcznym blenderem (nie przygotowywałam jej dzień wcześniej, więc nie zdążyła przestygnąć) więc skorzystałam(...)tłuczka do ziemniaków. Zupa może nie była idealnie kremowa, ale mi smakowała. Była na tyle smaczna, że może w końcu przekonam się do zup-kremów, które kojarzą mi się z okresem kiedy dochodziłam do siebie po usunięciu ósemki. Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miski, wagę kuchenną, garnek, blender, łyżeczkę, łyżkę, szklankę. Przygotuj składniki

blog.moje-pasje.info
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z makaronem 315

drugiej. Póki mamy jeszcze zatem pod dostatkiem słodkich, pachnących pomidorów, a ostanie dni wakacji skłaniają bardziej do aktywnego wypoczynku niż nużącego i długiego gotowania, proponuję przygotowanie szybkiej i prostej zupy pomidorowej. Wcześniejsze podsmażenie cebulki i marchewki nada zupie słodyczy, która będzie przeciwwagą dla pomidorów, a kiedy całość nabierze już odpowiedniego smaku i aromatu, wystarczy dorzucić ryżowy makaron i pozwolić(...)samoczynnie ugotować się w gorącej zupie. To wdzięczny i błyskawiczny sposób na przygotowanie klasycznej, uwielbianej przez wielu zupy z tego, co najlepsze o tej porze – świeżych pomidorów. Składniki na 2 porcje: około 500 – 550 g świeżych pomidorów 1 średnia marchewka 1/2 średniej cebuli około 250 – 300 ml bulionu lub chudego rosołu 1 łyżka masła klarowanego lub oleju (np. ryżowego

Even Better Food
zupa ze smardzami i wieprzowiną 151

Pikantna zupa ze smardzami i wieprzowiną . Smardze zbierałam, przetwarzałam i jadłam pierwszy raz! Smardze to wczesne wiosenne grzyby jadalne, które można pomylić z piestrzenicą kasztanowatą. Są pod ochroną, bo są rzadkie, mają ciemnobrązowy lub beżowy kolor, mają pofałdowaną powierzchnię, są kuliste lub stożkowate i niestety jeśli je chcemy kupić są drogie. Moje nic nie kosztowały, gdyż zostały zebrane w ogródku(...)Smardze można smażyć, faszerować. Przed obróbką należy je dokładnie wypłukać, a przed smażeniem, czy duszeniem należy je moczyć w wodzie lub sparzyć wrzątkiem, wodę z moczenia można wykorzystać do zup lub sosów. Zupy nie można nazwać ze smardzów, gdyż miałam tylko 3 sztuki, co prawda bardzo duże, ale są tylko jednym ze składników tej zupy. Do przygotowania zupy ze smardzami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Botwinka – zupa z młodych buraczków bez śmietany 188

Zupa z botwinki chodziła za mną od jakiś dobrych dwóch tygodni, jednak nigdzie nie mogłam dopaść głównego składnika. W końcu się pojawił, radując me kubki smakowe niezmiernie Dlaczego uwielbiam botwinkę? Bo obojętnie jak przyrządzicie danie z botwinką, to będzie wyraziste ale również delikatne w smaku. U nas klasyczna zupa, bez jakiś udziwnionych dodatków czy choćby dodatku śmietany. Bez ziemniaków(...)dużą ilością warzyw. W mojej zupie używam również wszystkich elementów botwinki – bulw, łodyżek jak i liści. Spotkałam się z ludźmi, którzy wyrzucają liście, ale przecież to część naszej botwinki, równie pełna witamin i całkiem smaczna. I podobnie jak z młodą kapustą, tak pewnie w każdym domu, zupę z botwinki robi się w inny sposób. Tak jak wspominałam, u mnie

Mieszam w Garnku
Azjatycka zupa warzywna 257

razem propozycja nieskomplikowanej i nie wymagającej wiele czasu na przyrządzenie zupy o dość egzotycznym smaku. Sprawdzi się doskonale zarówno jako dość szybki obiad, jak i lekka kolacja o każdej porze roku. W celu zdobycia składników konieczna będzie zapewne wizyta w dziale „azjatyckim” jakiegoś w miarę sensownego marketu, ale nie ma wśród nich wyjątkowych i niespotykanych u nas pozycji. Nieco problemów(...)warto natomiast nie rezygnować z mało w Polsce popularnego, ale dość łatwo dostępnego oleju arachidowego, choć w ostateczności możemy zamiast niego użyć oliwy lub nawet neutralnego smakowo oleju rzepakowego. Zupę możemy podać prosto z garnka bez specjalnych dodatków, ale wg oryginalnego przepisu, na którym bazuje nasza wersja, powinniśmy ją jeszcze uzupełnić ryżem (najlepiej jaśminowym) oraz gotowanym jajkiem. I zróbmy

Kulinarna Pokusa