zupa - 39309 przepisów (strona:95/2621)

Dietetycznie – zupa z soczewicą 148

często obecnie wykorzystywana w kuchni soczewica, potrafi nadać zupie wyjątkowy smak. Zupa z soczewicy jest bardzo lekka, pożywna i zarazem rozgrzewająca. Zupa ta z całą pewnością zastąpi dwudaniowy posiłek na obiad. Zupa idealnie sprawdzi się wiosną, albo późną jesienią, kiedy zaczyna robić się chłodno. Z całą pewnością tak przygotowana zupa Was rozgrzeje. Zupa z soczewicy – składniki (6-8 porcji(...)pietruszki 3 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów 1 kartonik passaty pomidorowej (ok. 400 ml) 1 i 1/2 szklanki soczewicy (dowolny kolor) 3 cm imbiru sól pieprz cukier masło Zupa z soczewicy – przepis Marchewkę, pietruszkę ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a następnie szklimy ją na odrobinie masła. Jak będzie już szklista dodajemy marchewkę, pietruszkę i całość

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa gołąbkowa – moje odkrycie stycznia. 221

Zupa gołąbkowa – moje odkrycie stycznia. Zupa gołąbkowa, tak tak to odkrycie moje tego roku.      Zupa gołąbkowa – jak smakuje ? jak gołąbki z sosem pomidorowym – nie wierzycie ? zróbcie a przekonacie się, że tak jest. Od zawsze lubiłam gołąbki, ale dla mnie roboty przy nich za dużo zdecydowanie ;) Jak Wam już ostatnio pisałam przeszliśmy ( dorośli mieszkańcy(...)dietę składającą się z zup i szukamy różnych przepisów które mogłyby pomóc nam przetrwać ten czas. Przetrwać na początku, bo potem już idzie – wkręcasz się w zupy i tak jak ja wstawiasz co noc rosół w wolnowarze, żeby móc zrobić kolejne zupy :)))  Ale wróćmy do gołąbkowej prostej i pysznej zupy.    Zupa gołąbkowa ( porcja spokojnie

Kuchnia na wzgórzu
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach 226

Kapuśniak z kiszonej kapusty kiedyś był kultową zupą w naszym domu. Babcia gotowała cały wielki gar, wstawiała go do pieca, a podawała z tłuczonymi ziemniakami. Zajadałam się nim bez opamiętania:) Dopiero niedawno dowiedziałam się, że ten babciny kapuśniak ma wszelakie prawa, by nazywać się kwaśnicą. Dlaczego? Otóż babcia gotowała zupę na wywarze mięsnym z żeberek, dodając kiszoną kapustę z sokiem(...)potrafiłam powstrzymać rozszalałych śliniaków;) Następnego dnia z samego rana przedzierając się przez smog i mgłę wyruszyłam w rajd w poszukiwaniu najlepszych wędzonych żeberek.  Przygotowując składniki do zupy postanowiłam jednak, że nie będzie to typowa kwaśnica, tylko kapuśniak, gdyż zamierzałam dodać do niego marchewkę i pietruszkę. Niesamowite, prawda? Dodatek zaledwie marchewki już zmienia zupę z kwaśnicy na kapuśniak. Zupa jednak

Obiad gotowy
Zupa gulaszowa 209

Dzisiaj mnie naszło na coś mięsnego, ale nie byle jakiego. Padło na zupę gulaszową. Bo taka zupa, zastąpi Wam spokojnie cały obiad, szczególnie jak sypniecie do niej np. kaszy czy łazanek. U mnie, zupa jednak w wersji podstawowej a i tak świetnie sycąca i rozgrzewająca. Lubicie takie gęste zupy? Ja uwielbiam, szczególnie jesienią i zimą. Wtedy odpada mi robienie drugiego(...)dania, bo spokojnie taką zupą się najadamy. A w zupce naprawdę same rarytasy – mięsko, możecie sami wybrać czy to będzie tylko wołowina, czy może dorzucicie wieprzowinę? Wiem, że niektórzy nie lubią wołowiny, więc oryginalne mięso wołowe, można zastąpić również wieprzowiną. Zupę możecie zrobić łagodną, lub też ostro jeżdżącą po podniebieniu Uwaga, w takim wariancie polecam serwować ją z jakimś

Mieszam w Garnku
Kapuśniak z prażokami 169

Płynne czwartki Kapuśniak znany jest za pewne większości z Was. Istnieje jednak całe mnóstwo wersji przygotowania tej jakże popularnej, polskiej zupy. Ja dziś postanowiłam przygotować kapuśniak po łódzku, jako smak mojego dzieciństwa, a jednocześnie zapoznać Was z ta specyficzna kuchnia oraz językowymi regionalizmami. U mnie w domu podaje się kapuśniak z prażokami i okrasą. Prażoki, czyli ugotowane ziemniaki utłuczone(...)razem z kapuśniakiem. W samej tylko Łodzi istnieją pewne różnice w podawaniu tej potrawy, w niektórych domach prażoki nakłada się na część głębokiego talerza, a na pozostałą część nalewa zupy. Kapuśniak gotowany jest najczęściej na żeberkach wieprzowych, ja ugotowałam go na przygotowanym wcześniej wywarze z podwędzanej giczki, dzięki czemu smak jest jeszcze ciekawszy, głębszy. Łódzki kapuśniak przyrządza się oczywiście

Codzienne Gotowanie
Francuska zupa cebulowa 156

zupa cebulowa Francuska zupa cebulowa  Cebula to warzywo, którego właściwości lecznicze są znane są od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, syrop przy przeziębieniach, zaś wąchanie surowej cebuli odkażało zakatarzony nos i drogi oddechowe.  Pożywna, a zarazem smaczna zupa cebulowa to dobry wybór w w okresie jesienno-zimowym.Zupa ta wywodzi się z prostej(...)Składniki / na ok 6 porcji :   900 g obranej cebuli  2 łyżki oliwy  2 łyżki klarowanego masła 1,5 l bulionu lub wody (jeśli chcemy by zupa była gęstsza , bulionu dajemy mniej)  4 ząbki czosnku  60 ml koniaku  250 ml białego wytrawnego wina sól , tymianek , pieprz dodatkowo : bagietka lub inne pieczywo , starty ser (typu

Aromatyczne Podróże
Zupa z brązowych pieczarek 144

Wiem, że niektórzy z Was nie wyobrażają sobie zupy na mięsie. Rozumiem to, bo jeszcze kilka lat temu myślałam dokładnie tak samo. Teraz jednak uważam, że tego mięsa wcale w zupie być nie musi. W każdym razie nie w każdej. Znaczna część zup może być smaczna po dodaniu do nich masła czy dobrej oliwy. Tak własnie gotuję od kilku(...)takie zupy polecam Wam.  Dzisiaj pieczarkowa. Bez zabielania, czysta, z dodatkiem zieleniny. Do jej przygotowania wykorzystałam brązowe pieczarki, które ostatnio wyjątkowo przypadły mi do gustu. Są nieco bardziej intensywniejsze w smaku i zapachu, a nawet delikatnie pachną leśnymi grzybami. Najwięcej tego aromatu mają w swojej skórce, więc w miarę możliwości staram się jej nie obierać. Taka zupa pysznie smakuje

Codzienna kuchnia niecodzienna
Biała zupa kalafiorowa z twistem 154

Mogę śmiało powiedzieć, iż uwielbiam zupy. W domu obiad zawsze składał się z dwóch dań, z zupy i z dania głównego. Biała zupa kalafiorowa z twistem Zupy, które gotowała moja mama nie były zupami z serii zupa krem, które swoją drogą uwielbiam. Zupy te zrobione były z dużej ilości warzyw, często z dodatkiem mięsa a składniki pokrojone były w duże(...)kawałki, nie miksowane. Teraz to jest różnie. Ja ososbiście preferuję zupy krem. Zdarza się jednak, iż gotuję tradycyjne zupy, których nie blenduję. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 1 1/2 litra wody 1 mała cebula 1 średni kalafior 1 łyżka masła 1 mały seler

mecooks
Perska zupa z czerwonej soczewicy i "Zupa z granatów" 179

Przepis na dzisiejszą zupę pochodzi z książki "Zupa z granatów" (recenzja na dole wpisu). Przepis tak mnie zaintrygował, że od razu po przeczytaniu postanowiłam go wykorzystać. Muszę przyznać, że zupa jest idealna na pogodę, którą mamy w Polsce. Jest sycąca i rozgrzewająca, a w domu rozchodzi się przyjemny zapach wschodnich przypraw. Niżej podaję proporcje z książki. Sama zrobiłam z połowy(...)szklanek rosołu z kury 3 szklanki wody sól 2 łyżeczki ziaren czarnuszki (można zastąpić  mielonym czarnym pieprzem) Moje dodatki: łyżeczka ostrej papryki węgierskiej (dodałam, by zaostrzyć zupę) łyżeczka mielonej kozieradki (o tej porze roku dodaję ją niemal do wszystkiego) Soczewicę wsypać do rondla, zalać wodą. Zagotować, a następnie dusić bez przykrycia 9 minut. Odcedzić, odstawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Caldo verde - kapuśniak po portugalsku 118

Dzisiejsza zupa składa się z kilku prostych składników, które połączone w odpowiedniej kolejności dają zaskakująco ciekawy efekt smakowy. Caldo verde - Z I E L O N A  Z U P A jest jedną z najbardziej charakterystycznych zup kuchni portugalskiej. Przygotowuje się ją z couve gallega, czyli ciemnozielonej  kapusty galicyjskiej rosnącej w Portugalii i północnej Hiszpanii (Galicja). Na polskim(...)jest niedostępna, można jednak użyć jej zamienników - jarmużu + młodej kapusty, szpinaku + młodej kapusty lub kapusty włoskiej. Dla pysznego efektu smakowego istotne jest zachowanie kolejności gotowania poszczególnych składników zupy.  W pierwszej fazie gotowania przygotowuje się bazę smakową zupy. Charakter nadaje jej podsmażony czosnek, a aksamitną strukturę zmiksowane ziemniaki. Jarmuż lub szpinak są dodatkami, które mają nadać zupie charakterystyczny

Codziennik Kuchenny
Dietetyczny krem z zielonych warzyw 107

Krem z zielonych warzyw jest bardzo wartościową odżywczo zupą. Ugotowałam ją z warzyw, których większość po ugotowaniu nie wygląda zbyt atrakcyjnie. Moje dziecko lubi warzywa, ale niechętnie widzi w zupie rozgotowane liście. Po zmiksowaniu zupa ma piękny zielony kolor, a przedszkolak pewnie nazwałby ją zupą Szreka;)  Zupę krem z zielonych warzyw można podać z grzankami, groszkiem ptysiowym, płatkami migdałowymi(...)Zupa ugotowana na bulionie warzywnym nie zawiera tłuszczu, dlatego warto dodać do niej przed jedzeniem trochę oliwy, aby witaminy rozpuszczające się w tłuszczach były lepiej przyswajane przez organizm. Ta zupa jest niskokaloryczna, osoby odchudzające się mogą ją zajadać w dużej ilości. Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego (przepis tutaj ) 3 duże liście młodej kapusty (zewnętrzne ciemnozielone liście kapusty) 1/2 kalarepy

Codziennik Kuchenny
Perska zupa cytrusowo-cebulowa z kurkumą i miętą 201

Porcja tej zupy o smaku Bliskiego Wschodu (Iran) zawiera tylko ok.95 kCal. Tę cebulową zupę bogatą w cytrusowe aromaty połączone miętową nutą, które cudownie się razem łączą, serwuje się od wieków na irańskich stołach. Po raz pierwszy dawno dawno temu smakowałam taką cebulową zupę z cytrusami i zapamiętałam w Syrii, kiedy był tam jeszcze pokój i kraj nie był(...)władaniem, a każdy katolik był bezpieczny. Przepis jakiś czas temu natomiast zdradziła mi moja dobra znajoma, która pochodzi z Iranu, czyli stamtąd skąd pochodzi ta zupa i choć teraz jest moją sąsiadką w Holandii to wciąż często ją również przygotowuje. Trudno określić z jakiego regionu pochodzi. To po prostu perska zupa z Iranu. Do tego jest zbawienna dla naszego zdrowia

Sztuka gotowania w/g Samiry
Jak zrobić idealny rosół 170

Rosół nazwałabym jedną z najszlachetniejszych polskich zup. Jednak zbyt rzadko pojawia się na naszych stołach. Myślę, że jest mylona z bulionem, do którego jest łudząco podobna z wyglądu. Bulion, to nic innego, jak wywar na skrawkach mięsa, kościach i jarzynach, który można przygotować z tanich (co nie znaczy, że gorszej jakości) składników. Później zwykle używa się go jako bazę(...)zup i sosów. Często przelewamy go do mniejszych pojemniczków i mrozimy, by mieć zapas na później. Rosół natomiast ... o rosole można by napisać poemat ... To wspomnienie babcinej kuchni, niedzielnych rodzinnych obiadów, ciepło rodzinnego domu. Rosół przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, bo jest to jedna z ulubionych zup polskich dzieci. Aby wyszedł nam idealnie (i nie był tylko bulionem), potrzebny nam będzie

Posadzone i zjedzone
Zupa pomidorowa na zimno i... wspomnienia z wakacji 134

Zupa pomidorowa jest najbardziej ulubioną zupą. To zupa, która się nie nudzi. Moja pomidorowa jest najczęściej odwiedzaną na blogu. Ponad 250 tys. odsłon. Teraz mamy lato, teraz mamy świeże pomidory, dlaczego nie zrobić zupy pomidorowej na zimno ze świeżych pomidorów? Gazpacho też już zrobiłam i pokazałam tutaj . Tym razem mam dla Was przepis na szybką, smaczną, ba.... pyszną zupę, która(...)posiekałam i przełożyłam do pomidorów. Wszystko zmiksowałam blenderem. Przetarłam przez sito i doprawiłam cukrem,  sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec wlałam śmietanę i wstawiłam zupę do lodówki. Ogórka obrałam i pokroiłam w kostkę. Paprykę oczyściłam z pestek i również pokroiłam w kostkę. Zupę rozlałam do miseczek. Bezpośrednio przed podaniem zupę ozdobiłam kleksem ze śmietany

Kuchnia u Krysi
Zupa Kalafiorowa z Komosą Ryżową | Zupa Bezglutenowa 217

Witam serdecznie Propozycja na pyszną i lekką zupę kalafiorową z komosą ryżową, może być ona również przyrządzona przez osoby które nie tolerują glutenu. Polecam wypróbować przepis bo zupa jest naprawdę bardzo smaczna. Do przygotowania zupy kalafiorowej będziemy potrzebować: na wywar warzywny: około 2,5 litra wody marchew (około 200 g) korzeń pietruszki (około 100 g) kawałek korzenia selera (około(...)kawałek pora (około 60 g) 1/2 cebuli (około 60 g) kilka gałązek koperku 2 małe listki laurowe lub 1 duży na zupę: 2 litry czystego wywaru 1 kalafior (około 800 g) 1 papryka czerwona (około 250 g) 2 marchewki (około 200 g) 500 g ziemniaków 150 g komosy ryżowej (około 3/4 szklanki) zamiast komosy możemy dodać kasze jaglaną

Uwaga Babcia Gotuje