Zupa brokułowa z kolendrą – przygotowana zgodnie z regułami postu owocowo – warzywnego dr Dąbrowskiej. Smaczna, zielona, lekkostrawna, bez tłuszczu, bez glutenu, wegańska, zawierająca dużo błonnika, żelaza i wapnia. Osoby nie będące na poście zdrowotnym, mogą zupę zabielić lub wzbogacić swoją porcję łyżką dobrego oleju tłoczonego na zimno czy pestkami np słonecznika albo orzechami. Można od razu ugotować większą porcję zupy(...)nadmiar zawekować na później – zobacz wpis Jak wekować zupy w słoiku. Do przygotowania dania możemy użyć warzyw świeżych lub mrożonek. Bardzo lubię natkę świeżej kolendry, jej oryginalny, orientalny smak świetnie współgra w połączeniu z np brokułem . Takie proste połączenie smakuje naprawdę dobrze, więc jeśli tylko lubicie smak i zapach kolendry, koniecznie polecam spróbować! PRZEPIS NA ZUPĘ BROKUŁOWĄ Z KOLENDRĄ Składniki
Dorota SmakujeSzybka zupa pieczarkowa z serkiem topionym pomysł na obiad w pół godziny Zupa pieczarkowa z serkiem topionym, którą gotuję, kiedy brakuje mi czasu na bardziej wymyślne dania jest sycąca i aromatyczna. Taki zwykły, codzienny, jednodaniowy obiad - zaspokoi głód i zagwarantuje ciepły posiłek po wyczerpującym dniu. Chętnie jedzą ją też dzieci po powrocie ze szkoły. Zupa pieczarkowa z topionymi serkami, możliwa(...)zdobycia składników ani dużych wydatków. Wpisuje się zarazem w mój ulubiony trend - gotuję, nie marnuję - i pozwala wykorzystać resztki warzyw, które zostały w naszej lodówce. Ten przepis na szybką zupę pieczarkową z serkiem topionym nie jest szczególnie restrykcyjny - można go bez problemu modyfikować, dodając np. ziemniaki albo makaron, wzbogacić małymi kulkami z mielonego mięsa - jednym słowem, każdy może przystosować przepis
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTakiej zupy rybnej prawdopodobnie jeszcze nie jedliście. Obiecujemy jednak, że od razu się w niej zakochacie. Jest niezwykle aromatyczna, pożywna i zdrowa. Odkąd zrobiliśmy ją po raz pierwszy, często wracamy do tego przepisu. Wy też będziecie. Mdły i bury wywar z głów karpia gotowany na święta – to z tym wielu Polakom kojarzy się zupa rybna. Nic dziwnego, że potem(...)rzadko gotujemy ją na co dzień. A to wielki błąd, bo zupy rybne potrafią być naprawdę pyszne. Jednym z naszych ulubionych przepisów jest zupa rybna z Karaibów. Znajdziecie w niej wiele składników typowych dla kuchni z tego regionu świata, a jednocześnie bez problemu znajdziecie je w każdym supermarkecie. Koniecznie spróbujcie. Przepis na zupę rybną z Karaibów Składniki: 2 cebule
Kulinarna PolskaOpis Zupa cebulowa: Zupa cebulowa to pyszna propozycja na obiad. Istnieje kilka wersji przyrządzania tej zupy, np. zupa krem, z grzankami, francuska zupa cebulowa, z serkiem topionym, zupa serowo-cebulowa, zupa cebulowa bez wina, z grzankami i serem i wiele innych propozycji. Zupa ta jest prosta i bardzo szybka do przygotowania. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na zupy . Składniki(...)ogniu przez 25-30 minut. Po tym czasie zwiększamy ogień i doprowadzamy by kolor cebuli stał się złotobrązowy. Wlewamy wino. Mieszamy, a gdy płyn odparuje dodajemy do tego wywar. Zupę gotujemy na małym ogniu przez ok 20 minut. Jeżeli na wierzchu będzie pojawiać się piana podczas gotowania, musimy ją zebrać. Doprawiamy solą i pieprzem. Z bułek robimy grzanki. Kromki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneRozgrzewające i sycące zupy, zimową porą stają się jednym z moich ulubionych posiłków. Proste w przygotowaniu, za każdym razem inne, pełne zdrowych warzyw i aromatycznych przypraw. Zupy krem, bo takie lubię najbardziej, przygotować można na wiele różnych sposobów. Ja często dodaję do takich zup aromatyczną pastę curry - po prostu uwielbiam ten smak. Czasem jednak wolę zjeść zupę bardziej "neutralną",niezmąconą(...)mocnymi przyprawami - bo przecież warzywa same w sobie mają mnóstwo smaku. Świetną opcją jest też zupa z uprzednio zgrillowanych lub upieczonych warzyw - zyskuje zupełnie inny wymiar. Możliwości jest wiele. Zupa krem z zielonej soczewicy to propozycja dla każdego. Sycąca, gęsta i aromatyczna. Z pewnością zasmakuje każdemu. PRZEPIS NA ZUPĘ KREM Z ZIELONEJ SOCZEWICY Składniki: 1 średnia cebula 2 ząbki
kolorowotorcikowoZupa cebulowa to francuski klasyk znany na całym świecie. Obłędny, wyjątkowy sekretny smak zupa zawdzięcza długo duszonej cebuli. Cebula staje się wówczas delikatna, słodka i aromatyczna. Nie ma nic wspólnego ze smakiem surowej cebuli. Bazę zupy stanowi domowy rosół (w oryginale bulion wołowy), a zupę podaje się z chrupiącymi grzankami zapieczonymi z serem Gruyer. Dwa proste składniki: cebula(...)woda stanowiły pierwowzór zupy - danie biednych chłopów francuskich. z czasem wodę zastąpił bulion mięsno-warzywny i dodatek białego wina lub szampana w wersji wykwintnej. Pokusiłam się o przygotowanie wersji na bogato, z szampanem (prawdę mówiąc winem musującym) i prawdziwym Gruyerem. Idealna zupa na zimę, syta, rozgrzewająca i przepyszna! Zapraszam na zupę cebulową w karnawałowym wydaniu. Polecam! Składniki na 2 porcje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!razem propozycja nieskomplikowanej i nie wymagającej wiele czasu na przyrządzenie zupy o dość egzotycznym smaku. Sprawdzi się doskonale zarówno jako dość szybki obiad, jak i lekka kolacja o każdej porze roku. W celu zdobycia składników konieczna będzie zapewne wizyta w dziale „azjatyckim” jakiegoś w miarę sensownego marketu, ale nie ma wśród nich wyjątkowych i niespotykanych u nas pozycji. Nieco problemów(...)warto natomiast nie rezygnować z mało w Polsce popularnego, ale dość łatwo dostępnego oleju arachidowego, choć w ostateczności możemy zamiast niego użyć oliwy lub nawet neutralnego smakowo oleju rzepakowego. Zupę możemy podać prosto z garnka bez specjalnych dodatków, ale wg oryginalnego przepisu, na którym bazuje nasza wersja, powinniśmy ją jeszcze uzupełnić ryżem (najlepiej jaśminowym) oraz gotowanym jajkiem. I zróbmy
Kulinarna PokusaZupa zaklepka kociewska - przepis regionalny Zupa zaklepka kociewska należy do najbardziej charakterystycznych smaków tego regionu Pomorza, podawano ją na maltych (czyli obiad) jako pożywne danie jednogarnkowe. Burzliwe losy Kociewia znajdują swoje odzwierciedlenie w kuchni. Najbardziej zauważalne są wpływy pruskie, a w późniejszym okresie niemieckie. Widać to doskonale w nazwach regionalnych potraw np. kuch (niem. kuchen - ciasto) z krostami i glancem(...)Borami Tucholskimi a Wisłą nie należał do bogatych, podstawę kociewskiej kuchni stanowiły ziemniaki nazywane na Kociewiu bulwami, brukiew, cebula, kapusta, mleko, kasze i jaja. Na obiad najczęściej gotowano pożywne zupy takiej jak żagraj, parzybroda czy właśnie zaklepka. Mięso jadano na Kociewiu raczej od święta. Zupa zaklepka kociewska to potrawa postna, bezmięsna, której składniki miała w ogródku każda kociewska gospodyni. Także
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola - rozgrzewająca zupa na jesień Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola, to doskonała na nadchodzące chłody, aromatyczna i sycąca zupa, będąca kolejnym przykładem wykorzystywania resztek, tego co pozostało w lodówce. Pomimo długiej listy składników jest to posiłek, który nie zrujnuje domowego budżetu. Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola(...)zależności od tego, co akurat mamy w domu. Świetnym uzupełnieniem jest dodatek wytrawnego białego wina (w naszym przypadku było to Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer 2017), które podkreśla smak zupy i dodaje jej charakteru. Uwaga: Do kremu z białych warzyw możemy wykorzystać (oprócz podanych niżej produktów) także białą rzodkiew, białą rzepę, topinambur, białe szparagi czy pasternak. Zupa krem z białych warzyw
Cztery FajeryJedna najlepszych zup i przy tym najprostszych do zrobienia. Wystarczy udusić ziemniaki i pora. Zupa doskonale sprawdza się i jako chłodnik i jako gorące danie. Czas przygotowania: 25 minut Poziom trudności : bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Potrawy, jak ludzie, mają swoje historie, często zupełnie zmyślone. Jedna z najpiękniejszych legend dotyczy zupy Vischyssoise, z ziemniaków i porów, bardzo prostej do zrobienia(...)poddawanej najczęściej jako chłodnik. Miała powstać w ten sposób, że Ludwik XV, król Francji uwielbiał zupę ziemniaczaną, ale panicznie bał się, że zostanie otruty, dlatego, zanim zabrał się do jedzenia pół dworu musiało spróbować zupy. Kiedy wreszcie danie docierało na królewski stół, zupa była już zupełnie przestudzona. Król stwierdził wtedy, że jako chłodnik smakuje pną równie dobrze jak zupa podana
Niedzielny kucharzWitam Was cieplutko w czwartkowy ranek :) Jesień zbliża się małymi kroczkami, a co za tym idzie coraz częściej sięgamy po gorące i sycące posiłki. Takim posiłkiem może być zupa. U mnie podana trochę nietypowo, bo z makaronowymi koszyczkami pieczonymi w piekarniku. Takie koszyczki do zupy można podać gorące, zaraz po upieczeniu lub zimne. A może taką zupę podać w ogrodzie(...)dzień jest bardzo cieplutko. Zachęcam do wykonania tej zupy. Myślę, że Wam posmakuje. Smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na makaronowe koszyczki: 15 dag makaronu nitki 2 jajka 10 dag sera żółtego w kawałku 15 dag wędliny 4 kopiaste łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 % sól do smaku bazylia suszona według uznania pieprz czarny mielony do smaku Na zupę: 1 łyżka masła 1 litr
IzabelawkuchniLetnia zupa jarzynowa. Przepis krok po kroku. W tak gorące dni jak dzisiejszy, szukamy przepisów lekkich i łatwych w przygotowaniu. Idealnym pomysłem jest letnia zupa jarzynowa . Lekka, zdrowa z sezonowych warzyw, po prostu genialna na lato. Zupełnie jak inna moja propozycja na gorące dni Chłodnik z botwinki(...)koło ogródka”. Szukałem na tę zupę jakiegoś właściwego określenia. Z pomocą przyszła mi dziewczyna obserwująca mój profil na Instagramie GOTUJ Z KURONIEM JAKUB KUROŃ . Stwierdziła, że u niej w okolicach Gniezna, mówi się na taką zupę „w koło ogródka”. Pomyślałem, że taka nazwa doskonale oddaje istotę tego dania. Znajduje się
kuron.com.plminut wystarczy by przygotować pyszną domową zupę instant ze słoika na domowej kostce rosołowej. O niebo zdrowszą od sklepowych zupek w proszku i kupionych kostek. Domowa zupa instant Od dawna zabieraliśmy się do zrobienia zupy instant w słoiku, bo oglądaliśmy sporo przepisów, głównie amerykańskich, na mason jar soups. Patent jest bardzo prosty: siekasz warzywa, albo pakujesz do słoja mrożonki. Dorzucamy(...)tego upieczone lub ugotowane mięso, owoce morza lub tofu. Tak przygotowaną zupę można bez problemu zabrać do pracy. Przed jedzeniem całość wystarczy zalać wrzątkiem i gotowe. Domowa kostka rosołowa Wszystko pięknie, ale zasadnicze pytanie brzmi jak zrobić bulion do zupy, bo przecież nie z kostki rosołowej. Otóż Amerykanie, niestety używają czegoś co się nazywa „Better then bullion” i jest jakimś
Niedzielny kucharz