zupa - 39805 przepisów (strona:833/2654)

Zupa z ciecierzycy 2 226

Przepyszna zupa z ciecierzycy. Ugotowana na wędzonce, pachnąca czosnkiem, majerankiem i imbirem.  Doskonałym dodatkiem są grzanki czosnkowe, bardzo dobre kupuję TUTAJ   50 dag ciecierzycy(dobrą kupisz w KLIK ) 50 dag wędzonki ( schab lub żeberka) 2 łyżki suszonej włoszczyzny  2 listki laurowe 3 ziela angielskie parę kulek pieprzu 4 ząbki czosnku majeranek chilli imbir pieprz czosnkowy magi(...)mięso jest już na tyle miękkie że da się oddzielić od kości, wyciągam i studzę.  Do wywaru przekładam namoczoną ciecierzycę. Mięso obieram i dodaję do zupy. Dodaję resztę przypraw. Gotuję całość do miękkości.  Podaję z grzankami czosnkowymi , posypuje posiekaną natką. Zostawiam nowe gazetki, warto przejrzeć

Takie tam pichcenie
Krem ze świeżych leśnych grzybów 159

mieszamy i zdejmujemy z ognia. 3. Do bulionu dodajemy podsmażone grzyby i 1 ugotowaną marchewkę. Gotujemy 15 minut. Wyciągamy kilka grzybków i odkładamy na później. Przy pomocy blendera miksujemy zupę na gładki krem. Dorzucamy odłożone grzybki i doprawiamy solą i pieprzem, jeżeli jest taka potrzeba.  4. Zupę przelewamy do miseczek, zabielamy śmietanką (opcjonalnie) i dekorujemy listkiem natki pietruszki. Smacznego

My Culinary Art
Krupnik z kaszą perłową 175

słodką śmietankę oraz pokrojoną cebulę. Doprawiamy pieprzem i solą wędzoną – zagotowujemy. Odstawiamy z kuchenki, dodajemy posiekany koperek z natką pietruszki. Tajemnicą krupniku mojej Mamy jest dodatek, pod koniec gotowania zupy, bardzo drobno posiekanej cebuli. Nadaje zupie wspaniały, intensywny smak. Krupnik z kaszą perłową dokładnie go przypomina. Oczywiście każdy gotuje krupnik taki, jaki lubi. Ja również nie poprzestaję tylko na jednym

mojewypiekiinietylko
Krem z dyni z mleczkiem kokosowym 183

Wlewamy 700 ml wody (jeżeli nie lubicie zbyt gęstych kremów, wlejcie jej trochę więcej), dodajemy włoszczyznę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na średnim ogniu ok. 30 minut. 3. Zupę przecedzamy, wrzucamy do niej z powrotem 1 marchewkę i cebulę, resztę warzyw wyrzucamy. Dodajemy dynię, mleko kokosowe, przyprawę curry, cynamon, pieprz cayenne,  cukier, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy(...)minut.  4. Przy pomocy blendera, miksujemy zupę na gładki krem. Stawiamy ponownie na palniku, wrzucamy krewetki (najlepiej bez ogonków, ja zostawiłam jedynie do zdjęć :)) i gotujemy ostatnie 4 minuty.  5. Krem przelewamy na talerze, tak aby w każdym znalazły się 2 krewetki. Posypujemy kiełkami i świeżą kolendrą. Smacznego

My Culinary Art
Piwno-serowa zupa z brązowymi pieczarkami 125

jesień, myślę, patrząc na młode klony, które pysznią się soczystą zielenią na głównej alei miasta. Idzie jesień i dlatego mam na sobie szary sweter. Idzie jesień i dlatego gotuję zupę. Zupę wegetariańską, chociaż

Gotuj z Blue Raven
ZUPA KREM ZIEMNIACZANY Z CHRZANEM 253

Październik przywitał nas słońcem. Temperatury jednak niskie. Czas na jesienne zupy. Cięższe i bardziej pożywne, gorące i mocniej podkręcone smakiem. Jedną z moich ulubionych jest ziemniaczany krem z dodatkiem białych warzyw i świeżego… Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Zupa nachosowa 178

Dziś przedstawiam przepis na pyszną, bardzo pożywną i delikatnie rozgrzewającą zupę pomidorowo-nachosową z kurczakiem i zakwaszoną śmietanką. Danie inspirowane jest przepisem z magazynu Moje Gotowanie Październik 2015 . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 8 porcji: 6 samych udek z kurczaka 10 średnich pomidorów 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 250 g nachos solonych 3 łyżki(...)Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy dwie minuty i dodajemy sos cukrowo-sojowy. Smażymy, mieszając, aż sos oblepi mięso. Zdejmujemy z ognia. 5. Na talerze wykładamy kawałki mięsa, nalewamy zupę, robimy po dwa spore kleksy z zakwaszonej śmietany, posypujemy pozostałymi nachosami i liśćmi świeżej kolendry. Gotowe

My Culinary Art
Zupa mleczna z lanymi kluskami 97

Któregoś dnia zachciało mi się zupy mlecznej - takiej jaką robiła mi w dzieciństwie mama. Słodkiej, z kluseczkami lanymi, z mleczkiem prosto od krowy.. Jako, że nie miałam mleka od krowy, musiałam się zadowolić mlekiem z kartonu. Posypałam zupę cynamonem,dodałam cukru waniliowego. Młodszemu dziecku bardzo posmakowało bo rzadko robię mleczne zupy. A dla mnie to takie wspomnienie dzieciństwa

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Suszone ogórki kiszone - nie tylko dla emigrantów 320

wynalazków i tak powstały..... suszone ogórki kiszone To był przysłowiowy strzał w dziesiątkę :) Mam nadzieję, że przepis przyda się nie tylko Polakom, którzy na emigracji tęsknią na smakiem  zupy ogórkowej, ale także miłośnikom foodpairingu, ponieważ suszone kiszone ogórki nadają wielu potrawom nową, ciekawą odsłonę :) A już niebawem zapraszamy po przepis na dip z suszonych ogórków, kalarepy i labnehu(...)Sposób krojenia ogórków zależy od tego do czego mają być przeznaczone. Jeśli chcemy ich użyć do zrazów zawijanych, wtedy lepiej przekroić je wzdłuż na 8 części. Ogórki przeznaczone na zupę kroję na plasterki o grubości około 2-4 milimetrów (po ususzeniu są niemal przezroczyste). Część ususzonych kiszonych ogórków mielę w młynku do kawy lub rozdrabniam w moździerzu i używam jako

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
wywar rybny 250

wywar rybny Gotowy wywar rybny Podstawą każdej zupy rybnej jest dobry wywar. Z pewnością nie można polegać na gotowych produktach, bowiem delikates jakim niewątpliwie  jest zupa rybna z owocami morza zamiast delektować nasze podniebienia okaże się klapą. Warto więc zadać sobie trochę trudu i przygotować wywar samemu. składniki Proporcje poniżej podane są dla wywaru na zupę dla czterech osób

Miód i pieprz
Zupa pomidorowa z owocami morza 153

Zwykła pomidorówka się już wam znudziła? Szukacie pomysłu, inspiracji jak ją odświeżyć i uatrakcyjnić? Mam dla was radę, wystarczy do zupy dodać mieszankę owoców morza, a zwykła pomidorówka zmieni się w pyszną zupę wprost z kuchni śródziemnomorskiej. Zaskoczycie nią rodzinę i znajomych. Prosta, szybka i pyszna. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa krem z buraków z kiełkami 206

Zupy jadam niesamowicie rzadko. Jak już zjem to albo to jakieś wielkie święto, albo jestem chora. Są jednak zupy, które zjem zawsze... kremy! Nie wiem czemu ale czy to krem z pomidorów, czy z dyni, czy z grzybów... zawsze zjem i to jeszcze nie raz z dokładką ;) Dzisiaj zaś chciałabym was zaprosić na kolejną odsłonę kremu - Krem z buraków! Żeby

Jedzeniomania
Krem selerowo-ziemniaczany 164

Jeszcze kilka lat temu nie zjadłabym dania z dużą ilością selera… Jednak z czasem smaki się zmieniają :) Ostatnio miałam ochotę na lekką zupę – z dużą ilością warzyw. Krem selerowo-ziemniaczany to pomysł na gęsty, sycący i wegetariański obiad. Jeżeli jesteście mięsolubami to krem przed podaniem posypcie usmażonym, wędzonym boczkiem. Składniki: 1 duży seler (korzeń) 4 większe ziemniaki(...)garnka wylać odrobinę oliwy z oliwek. Podsmażyć cebulę. Następnie wlać bulion warzywny, a całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gdy bulion będzie gorący – to dodać pokrojone ziemniaki oraz selera. Zupę gotować na średnim ogniu, pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie – zupę ostudzić. Na sam koniec dodać śmietanę. Całość zmiksować za pomocą blendera i przyprawić do smaku: solą, pieprzem, ostrą papryką

Ugotować
KREM Z ZIELONEJ SOCZEWICY NA ROSOLE Z WŁOSKIM SERKIEM 178

razy robiłam podejście do zupy z soczewicy. Pierwszy oczywiście nie udany. Drugi tak zmajstrowałam, że grzech było odchodzić od talerza. Zupę można zrobić na wodzie, bulionie warzywnym lub rosole. Ostatnia wersja jak dla mnie najsmaczniejsza. Z przyprawami trzeba bardzo delikatnie,żeby nie przesadzić i zepsuć całego smaku, tak jak ja to zrobiłam za pierwszym razem.  Składniki

pieprzny smaczek