dużą ilością przypraw, idealny z chrupiącym świeżym chlebkiem lub ziemniaczkami. Składniki: 1 kapusta biała 2 łyżki smalcu cebula 0,5 kg mięsa mielonego trochę kiełbasy wędzonej trochę mięsa z zupy 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki wegety 1 łyżeczka przyprawy do bigosu 0,5 opakowania zupy ogonowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki(...)podsmażyć cebulę, mięso i kiełbasę. Do garnka wlać trochę wody (około 0,5 szklanki), dodać liście laurowe, ziele angielskie, wegetę, przyprawę do bigosu, stopniowo dodać rozrobioną w zimnej wodzie zupę ogonową, koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku. Wymieszać wszystko. Do sosu dodać mięso z cebulą. Znów wymieszać. Zrobić zasmażkę z łyżki smalcu i mąki. Dodać do sosu i wymieszać. Ewentualnie
Cukiernia PychotkiJeśli lubicie szparagi, ta zupa będzie dla Was idealna! Gęsta, kremowa i pyszna. W mojej wersji naprawdę wyjątkowa, dzięki delikatnym kluseczkom z twarogu. Bardzo polecam. składniki: pęczek białych szparagów 1,5 l bulionu (polecam drobiowy) 2 ziemniaki cebula kawałek korzenia selera 2 łyżki oliwy natka pietruszki po szczypcie soli i białego pieprzu kluseczki: 200 g twarogu włoskiego jajko(...)zeszklić, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i seler. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia. Szparagi obrać, odłamać twarde, zdrewniałe końcówki, pokroić na ok 2 cm kawałki. Dodać do zupy, gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku. Ser rozkruszyć, dodać jajko i bułkę tartą. Zwilżonymi dłońmi nabierać odrobinkę ciasta
6nieboBrokuły oczywiście dominują smakiem, bo są bardziej aromatyczne, ale dzięki szparagom krem stał się delikatniejszy w smaku. Podawałam z odrobiną śmietany 30%, ale można ją też dodać bezpośrednio do zupy lub pominąć całkowicie. Składniki: 1 brokuł 1 pęczek białych szparagów 1 łyżeczka majeranku kilka listków świeżego oregano (lub 1 łyżeczka suszonego) sól i świeżo mielony pieprz do smaku śmietana(...)polania na talerzach lub dodania do zupy Sposób przygotowania: Szparagi myjemy i obieramy zaczynając tuż pod główką aż do spodu,. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą tak, aby przykryła je o 1cm nad poziom. Gotujemy do miękkości, wtedy dodajemy brokuł podzielony na różyczki, gotujemy razem około 5 minut, doprawiamy i miksujemy na gładki krem
Kolorowy Przepisownikdorsza możemy przyrządzać dosłownie wszystko.Do niedawna ta ryba miała niezasłużenie złą opinię.Tymczasem ich mięso jest delikatne , chude ,dobre na zupę, kotlety ,do smażenia i zapiekania.Jednak przyrządzamy je krótko,bo szybko się rozpadają.Zupa jest delikatna i ładnie pachnie.Myślę ,że to z powodu dodanego banana.Danie dla smakoszy ryb i dań orientalnych.Danie ma tylko 230 kcal. 30 dag.dorsza 1 l.bulionu(...)bulion.Wrzucić do bulionu pokrojoną rybę ,gotować 10 minut.Zestawić z ognia,przyprawić,rozlać do bulionówek i do każdej włożyć kilka plasterków banana.Cebulę drobno posiekać,wsypac trochę do zupy,ozdobic koperkiem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkinaszym domu najmilej widziane na stole są zupy w postaci kremu, najlepiej z dodatkiem groszku ptysiowego. Takie kremy bardzo dobrym „materiałem” do pracy z dzieckiem – niejadkiem. Można w nich przemycać te warzywa, które podane w innej formie dziecku nie... Artykuł Zupa krem z pieczarek pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkasmak jest delikatny i subtelny. Musimy pamiętać o tym skąd kupujemy warzywa, często lepiej wyszukać targowe stoisko gdzie oferują warzywa od małych dostawców, często prywatnych. Prostota tej zupy to jej największa zaleta, możemy ją podać zarówno na ciepło jak i na zimno. Zapraszam do wypróbowania! Dla 4 osób Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 młody seler (z liśćmi
Kuchnia PROzdrowotnabardzo korzystnej cenie. Lubię je za delikatny smak i aromat, który od zawsze kojarzy mi się z latem. Zielone szparagi dodaję do makaronu jak w przepisie tutaj , do zupy jednak zdecydowanie wolę białe. Przygotowaną w ten sposób zupę proponuję podać z groszkiem ptysiowym. Najlepszy oczywiście z firmy Brześć . Składniki: 2 pęczki białych szparagów 2 duże pory 4-5 ziemniaków
Pobite gary Barbarypozostały nam ostatnie chwile aby się nimi nacieszyć. Większość najbardziej przepada za tymi zielonymi. Warto jednak poznać również walory smakowe białej ich wersji. Moim ulubionym sposobem podania szparagów jest zupa krem na delikatnej słodkiej śmietance z nutką bazylii. Zapraszam na zupę w 20 minut :) Uwaga! Można krem ugotować na rosole pozostałym np z poprzedniego obiadu :) Spróbujcie :) Składniki: 2 pęczki
ChilliJemyWiosenna zupa z botwinka o orientalnym smaku tak? Wystarczy do zwykłej botwinki dodać mleczko kokosowe, by zyskać niepowtarzalny smak zupy. Inny niż zawsze. Bo botwinka to wdzięczny temat i warto z nią trochę poeksperymentować. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikUwielbiam zupę z pęczakiem. Między innymi dlatego, że bardzo szybko i łatwo ją przygotować. Jeśli zostaje mi bulion na przykład po rosole, to tylko dosypuję kaszę i dodaję ziemniaki zupa gotowa w 20 minut. Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka biała część pora kawełek selera 1 cebula 5 ziemniaków 4 łyżki kaszy pęczak 1 ząbek czosnku(...)obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka z zimną wodą, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Dodaj pęczak i gotuj do czasu aż warzywa będą miękkie. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp posiekaną pietruszką. Smacznego
Kukuleczkiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Kiedyś, jak tylko zaczynał się sezon na truskawki - moja mama obowiązkowo gotowała taką zupę. Do dziś pamiętam ten smak... Owoce, kluseczki i śmietana... Pycha! 500g truskawek 1,5 litra wody cukier (do smaku; w zależności jak słodkie są truskawki) Zacierka: 250g mąki pszennej szczypta soli kilka łyżek wody (w zależności jak chłonna jest(...)stopniowo wodę - tyle, aby powstało dość twarde, zwarte i elastyczne ciasto. Truskawki zagotować z cukrem. Za pomocą palców urywać niewielkie kawałki ciasta (kluseczki) i wrzucać do gotującej się zupy. Całość zamieszać i podgotować 2-3 minuty. Na końcu dodać śmietanę, którą można też wymieszać osobno - w miseczkach
Di gotujepowstaje poprzez zmielenie suszonych nasion tego strączka. Jest naturalnie bezglutenowa. Odznacza się puszystością, nie posiada żadnych grudek. Charakteryzuje się dużą zawartością białka. Znajduje zastosowanie jako zagęstnik do różnych potraw, zup, do pieczenia ciasteczek, naleśników, muffinek. MĄKA Z ŻÓŁTEGO GROCHU Mąka z żółtego grochu powstaje poprzez zmielenie nasion grochu. Jest naturalnie bezglutenowa. Konsystencja przypomina puch, bez żadnych grudek, dzięki czemu jest(...)Powyższa mąka ryżowa powstała poprzez zmielenie ziaren ryżu brązowego, dzięki czemu charakteryzuje się większą zawartością składników odżywczych niż ta z ryżu białego. Idealna do sporządzania zawiesiny do zagęszczania sosów, zup, mieszanek warzywnych. Można ją wykorzystać do pieczenia słodkich wypieków, naleśników, ciast, ciasteczek, a także chlebów, pizzy. MĄKA OWSIANA PŁATKI OWSIANE MUSLI ORZECHOWE Musli orzechowe to mieszanina czterech rodzajów płatków zbożowych
Zdrowie na języku :PPyszną, pożywną zupę mam dla wszystkich, dla małych i dużych. Ja zajadałam ze smakiem i gorąco ją polecam. Zupa jest bardzo treściwa i aromatyczna, w sam raz na obiad. Jak przystało na Romów i tabory cygańskie musiało być pożywnie i treściwie. Zachęcam do spróbowania. Zupa cygańska. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKsiążka zawiera 130 przepisów, które pogrupowane są według głównych składników, takich jak kurczak, ryby czy makaron. Autor jest mistrzem nowoczesnej kuchni włoskiej. Ja akurat ta kuchnię uwielbiam :) Podział : zupy i przystawki, kurczaki, mięso, ryby i owoce morza, dania makaronowe, warzywa, desery. Pierwszy działa zupy zaczyna jedna z moich ulubionych: zupa pomidorowa z pieczoną papryką :)).Oprócz tego w książce możemy
kruche babeczkiOstatnio moje dziecko chce tylko albo zupę pomidorową, albo coś w sosie pomidorowym. Nie wiem czemu, ale jakąś fazę ma. Przyjdzie z przedszkola, gdzie albo zupa, albo danie było z udziałem pomidorów i już woła mamo zrób coś z sosem pomidorowym ;)). Już nawet kupiłam kilka butelek przetartych pomidorów, żeby mieć :)). Nie powiem ja też uwielbiam i zupę i pomidory
kruche babeczki