zupa - 39805 przepisów (strona:825/2654)

Szparagowa zupa krem 167

bardzo korzystnej cenie. Lubię je za delikatny smak i aromat, który od zawsze kojarzy mi się z latem. Zielone szparagi dodaję do makaronu jak w przepisie tutaj , do zupy jednak zdecydowanie wolę białe. Przygotowaną w ten sposób zupę proponuję podać z groszkiem ptysiowym. Najlepszy oczywiście z firmy Brześć . Składniki: 2 pęczki białych szparagów 2 duże pory 4-5 ziemniaków

Pobite gary Barbary
Zupa krem z białych szparagów 187

pozostały nam ostatnie chwile aby się nimi nacieszyć. Większość najbardziej przepada za tymi zielonymi. Warto jednak poznać również walory smakowe białej ich wersji. Moim ulubionym sposobem podania szparagów jest zupa krem na delikatnej słodkiej śmietance z nutką bazylii. Zapraszam na zupę w 20 minut :) Uwaga! Można krem ugotować na rosole pozostałym np z poprzedniego obiadu :) Spróbujcie :)   Składniki: 2 pęczki

ChilliJemy
Zupa kokosowa z botwinki 121

Wiosenna zupa z botwinka o orientalnym smaku tak? Wystarczy do zwykłej botwinki dodać mleczko kokosowe, by zyskać niepowtarzalny smak zupy. Inny niż zawsze. Bo botwinka to wdzięczny temat i warto z nią trochę poeksperymentować. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
ZUPA Z PĘCZAKIEM 144

Uwielbiam zupę z pęczakiem. Między innymi dlatego, że bardzo szybko i łatwo ją przygotować. Jeśli zostaje mi bulion na przykład po rosole, to tylko dosypuję kaszę i dodaję ziemniaki zupa gotowa w 20 minut.  Składniki: 2 marchewki  1 pietruszka biała część pora kawełek selera  1 cebula 5 ziemniaków  4 łyżki kaszy pęczak  1 ząbek czosnku(...)obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka z zimną wodą, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Dodaj pęczak i gotuj do czasu aż warzywa będą miękkie. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp posiekaną pietruszką. Smacznego

Kukuleczki
Zupa truskawkowa z domową zacierką 185

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Kiedyś, jak tylko zaczynał się sezon na truskawki - moja mama obowiązkowo gotowała taką zupę. Do dziś pamiętam ten smak...  Owoce, kluseczki i śmietana... Pycha! 500g truskawek 1,5 litra wody cukier (do smaku; w zależności jak słodkie są truskawki) Zacierka: 250g mąki pszennej  szczypta soli  kilka łyżek wody (w zależności jak chłonna jest(...)stopniowo wodę - tyle, aby powstało dość twarde, zwarte i elastyczne ciasto. Truskawki zagotować z cukrem. Za pomocą palców urywać niewielkie kawałki ciasta (kluseczki) i wrzucać do gotującej się zupy. Całość zamieszać i podgotować 2-3 minuty. Na końcu dodać śmietanę, którą można też wymieszać osobno - w miseczkach

Di gotuje
PRO-BIO - żywność ekologiczna :) 174

powstaje poprzez zmielenie suszonych nasion tego strączka. Jest naturalnie bezglutenowa. Odznacza się puszystością, nie posiada żadnych grudek. Charakteryzuje się dużą zawartością białka. Znajduje zastosowanie jako zagęstnik do różnych potraw, zup, do pieczenia ciasteczek, naleśników, muffinek. MĄKA Z ŻÓŁTEGO GROCHU Mąka z żółtego grochu powstaje poprzez zmielenie nasion grochu. Jest naturalnie bezglutenowa. Konsystencja przypomina puch, bez żadnych grudek, dzięki czemu jest(...)Powyższa mąka ryżowa powstała poprzez zmielenie ziaren ryżu brązowego, dzięki czemu charakteryzuje się większą zawartością składników odżywczych niż ta z ryżu białego. Idealna do sporządzania zawiesiny do zagęszczania sosów, zup, mieszanek warzywnych. Można ją wykorzystać do pieczenia słodkich wypieków, naleśników, ciast, ciasteczek, a także chlebów, pizzy. MĄKA OWSIANA PŁATKI OWSIANE MUSLI ORZECHOWE Musli orzechowe to mieszanina czterech rodzajów płatków zbożowych

Zdrowie na języku :P
Zupa cygańska 161

Pyszną, pożywną zupę mam dla wszystkich, dla małych i dużych. Ja zajadałam ze smakiem i gorąco ją polecam. Zupa jest bardzo treściwa i aromatyczna, w sam raz na obiad. Jak przystało na Romów i tabory cygańskie musiało być pożywnie i treściwie. Zachęcam do spróbowania. Zupa cygańska. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
"Gotowanie po włosku w 20 minut" Gino D' Acampo 156

Książka zawiera 130 przepisów, które pogrupowane są według głównych składników, takich jak kurczak, ryby czy makaron. Autor jest mistrzem nowoczesnej kuchni włoskiej. Ja akurat ta kuchnię uwielbiam :)  Podział : zupy i przystawki, kurczaki, mięso, ryby i owoce morza, dania makaronowe, warzywa, desery. Pierwszy działa zupy zaczyna jedna z moich ulubionych: zupa pomidorowa z pieczoną papryką :)).Oprócz tego w książce możemy

kruche babeczki
Kurczak z cukinią, papryką i słonecznikiem w sosie pomidorowym 220

Ostatnio moje dziecko chce tylko albo zupę pomidorową, albo coś w sosie pomidorowym. Nie wiem czemu, ale jakąś fazę ma. Przyjdzie z przedszkola, gdzie albo zupa, albo danie było z udziałem pomidorów i już woła mamo zrób coś z sosem pomidorowym ;)). Już nawet kupiłam kilka butelek przetartych pomidorów, żeby mieć :)). Nie powiem ja też uwielbiam i zupę i pomidory

kruche babeczki
Jak gotować bób? Przepis na gotowany bób. 310

wegańskiej. Sam w sobie jest świetną przekąską dla dzieci, ale i dla dorosłych (np. do piwa). Gotowany można dodać do sałatek, a także dań obiadowych (np. ziemniaczanego puree) oraz zup (najlepiej sprawdza się w zupach typu krem), świetnie też smakuje w paście typu hummus. Jak ugotować bób : 1. Sprawdź, czy bób jest młody, czy stary, od tego będzie zależał czas(...)cukrzyków! Do czego wykorzystać bób : 1. Przekąska: ugotowany bób podany sam lub z parmezanem, a czasami polany masełkiem 2. Śniadanie: pasty (np. hummus , jajeczna, ziemniaczana) 3. Obiad:  kotleciki, zupy, gulasze, puree, pierogi, makarony, risotto. 4. Kolacja: sałatki (np. z jajkami, serem pleśniowym), pesto , pasty do kanapek lub grzanek czosnkowych Z czym łączyć : Z fasolą, szparagami, szpinakiem, czosnkiem, smażonym boczkiem

Ale Proste
Potrawy z grzybami – inspiracje 188

samych zależy to, jaki on będzie. Oprócz krokietów z grzybami można przygotować bigos, zarówno z kapusty słodkiej, jak i kwaśnej. Grzyby są także podstawowym elementem wielu zup oraz sosów, charakterystycznych (tak jak wcześniej wymienione dania) dla polskiej kuchni. Dawniej stanowiły one podstawowy składnik diety ubogich mieszkańców naszych ziem – stąd tak głęboko zakorzeniły się w naszej kulturze. Grzyby można zdobyć(...)rynku lub na bazarku. Także w tym wypadku trzeba dokładnie sprawdzić, czy są one jadalne, ponieważ nawet doświadczony grzybiarz mógł się pomylić, a skutki jego pomyłki wtedy my odczujemy. Zupa grzybowa jest znana potrawą, której przygotowanie nie powinno nam zająć zbyt dużo czasu. Równie znany jest sos grzybowy, który świetnie się nadaje do mięs i warzyw obiadowych. Jest bardzo smaczny

Codogara
Zupa z białych szparagów 132

główki odkładamy na później. Szparagi gotujemy we wrzątku, a gdy będą już miękkie przy pomocy blendera miksujemy na gładko. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy główki i gotujemy w zupie aż trochę zmiękną. Dodajemy sok z pomarańczy. Zupę można podać jako przystawkę, z dodatkiem kurczaka lub szynki parmeńskiej

Kucharzyca
Botwinka 173

Pyszna lekka zupa z botwinki :) Danie inspirowane jest przepisem ze strony Zadanie-Gotowanie . Zapraszam do przygotowań!   Składniki: 500 g mięsa drobiowego na wywar 1 pęczek włoszczyzny 2 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 litry wody 2 pęczki botwinki, drobno posiekanej 3 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę 3 łyżki octu winnego 2 łyżki cukru 1 pęczek koperku, drobno posiekanego(...)Mięso, włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie umieszczamy w garnku, zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy szumowiny, zmniejszamy ogień i gotujemy wywar przez około 1 i 1/2 godziny. Zupę przecedzamy, wyciągamy jedną marchewkę, kroimy w plasterki i z powrotem wrzucamy do wywaru; resztę składników z wywaru wyrzucamy. 2. Wywar ponownie stawiamy na ogniu, wrzucamy pokrojone ziemniaki i gotujemy 15 minut

My Culinary Art
Zupa z młodego selera 191

skarbnicą pysznych warzyw. Korzeń selera kojarzy mi się z jesienią, a seler naciowy z importem. Tym bardziej ucieszyłam się na młodego selera. Jeden wystarczy, by ugotować aromatyczną i pyszną zupę. 1 młody seler 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 puszka ciecierzycy (lub 3/4 szklanki uprzednio namoczonej na noc) 1 łyżeczka soli 1 łyżka suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry(...)zostawiając tylko łodygi i korzeń. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę i gotujemy w ok. 1-1,5 litra wody. Dodajemy przyprawy. Gdy warzywa będą miękkie przy pomocy blendera miksujemy zupę na krem. Do kremu wrzucamy ciecierzycę i posiekaną nać selera. Gotujemy do czasu, gdy ciecierzyca będzie miękka

Kucharzyca
Filety z kurczaka w kapuście 186

wody lub z kładzionymi kluskami. Nam jednak bardziej smakuje z kluskami, Składniki: 2 piersi kurczaka ćwierć główki białej kapusty cebula marchewka pół szklanki śmietany łyżeczka mąki łyżka przyprawy do zup olej pieprz sól Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w cienkie półkrążki, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać kapustę, marchew, przyprawy, podlać kilkoma łyżkami

kuchnia doski