Grochówka, inaczej zupa grochowa, to zupa przyrządzana z łupanego grochu na wędzonce z dodatkiem ziemniaków, czosnku i majeranku. Jest główną potrawą podawaną w wojsku i na imprezach masowych. Jest to wolno gotowane danie jednogarnkowe z dużą ilością kiełbasy i boczku. Jej atutem jest to, że można dodać różnego rodzaju wędliny i nie zepsuje to smaku. Może być podawana z chlebem(...)rozgrzewające i regeneracyjne danie, idealne na chłodniejsze dni. Miała swoje początki w kuchni staropolskiej, a dziś znana jest Przez każdego, jako jedna z najpopularniejszych potraw. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa grochowa czyli grochówka 5 z 1 głos Autor: przepisy użytkowników Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 30 min. Gotowanie 40 min. Kalorie 230 kcal Grochówka, inaczej
ProstePesto.plZupa pomidorowa to zupa przygotowywana na bazie rosołu lub bulionu warzywnego. Można powiedzieć, że jest królową wśród zup, ponieważ jest najchętniej spożywaną zupą na świecie. Jej głównym składnikiem są świeże pomidory lub przecier pomidorowy. Można podawać ją z makaronem różnego rodzaju lub ryżem, czasem także z lanym ciastem. Bardzo często do tego, aby poprawić jej smak, dodaje się bazylię(...)gotowania zależy od tego jakiego mięsa użyjemy. Drób z warzywami gotuje się około 1,5 godziny, natomiast wołowinę od 2 do 3 godzin. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Aromatyczna zupa pomidorowa 5 z 1 głos Autor: przepisy użytkowników Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 10 min. Gotowanie 1 godz. 30 min. Kalorie 220 kcal Zupa pomidorowa
ProstePesto.plZupa pomidorowa zabielana... Pomidorówka - niekwestionowana Królowa Polskich Zup. Znana i uwielbiana przez wszystkich. W tej wersji - na bazie koncentratu pomidorowego. Pysznie zabielona kwaśną, gęstą śmietaną. Zapraszam! Składniki: 2 duże marchewki; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 średnia cebula; 2 liście laurowe; 4 ziarna ziela angielskiego; 200 g koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki(...)umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki i pietruszkę pokroić w słupki. Cebulę umyć, nie obierać ze skóry, przeciąć na pół. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, por i przekrojoną cebulę w łupinach. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, płaską łyżkę soli i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Całość gotować
Gospodyni MiejskaJednogarnkowa zupa z mięsem mielonym, ziemniakami i kapustą pekińską, to pyszne, rozgrzewające danie, do którego potrzebujesz tylko kilku kluczowych składników. Idealny przepis dla wszystkich, którzy szukają prostego przepisu na obiad z wykorzystaniem mielonego mięsa wieprzowego, wołowego lub drobiowego. To zdrowa, bogata w błonnik oraz białko zupa, która zapewni składnikową równowagę na talerzu. To też zupa, która po ogrzaniu smakuje jeszcze(...)lepiej niż w dniu przygotowania! Domowa zupa z mięsem mielonym drobiowym łączy delikatne mięso z kurczaka lub indyka z dużą ilością świeżych i kolorowych warzyw, zapewniając doskonały i szybki posiłek. Podobnie jak zupa gołąbkowa lub zupa porowa , też jest to danie z kapustą i mięsem mielonym. Jednak jest o wiele prostsza w przygotowaniu i dużo łatwiejsza w dostosowaniu ulubionych warzyw
Kuchnia Na WypasieLekka, sycąca i bardzo smaczna zupa z kapusty pekińskiej na rosole. Aromatyczna, delikatna i jednocześnie rozgrzewająca zupa, która urozmaici Twoją codzienną dietę. Używamy bulionu z kurczaka, dzięki któremu zupa jest bogatsza w smaku, ale tak samo pyszna wychodzi na bulionie warzywnym. Dzięki temu w łatwy sposób możesz ją dostosować do diety mięsnej jak i wegetariańskiej. W podobny sposób dopasujesz(...)często bywa to w naszych kuchniach, często korzystamy ze składników, które akurat mamy pod ręką. Dlatego dziś dodaliśmy do niej ziemniaki, jednak czasem wykorzystujemy makaron, dzięki czemu zupa jest jeszcze szybsza w przygotowaniu. Gotową zupę doprawiamy ulubionymi ziołami i gotowe! Podobnie jak inne nasze domowe zupy , tak i ten prosty przepis na zupę jarzynową z kapusty pekińskiej pozwoli Ci przygotować
Kuchnia Na WypasieZupę krem przygotować można z większości warzyw, lecz są takie warzywa, z których zupa ta robiona jest najczęściej. Do najbardziej popularnych z pewnością zaliczyć można zielony groszek, dynię, cukinię, pieczarki, brokuły, pomidory, kalafiora oraz ziemniaki. W tego typu zupie dobrze sprawdzają się warzywa, które po zmiksowaniu mają kremową oraz gęstą konsystencję. Zupy typu krem przygotować można z samych tylko warzyw(...)bądź dodać do nich dodatki takie jak ser czy śmietana. Jako baza zup dobrze sprawdza się bulion . Jeśli zupę robimy tylko i wyłącznie w wersji wegetariańskiej, wtedy warto postawić na bulion warzywny . W przypadku pozostałych typów zup krem, kiedy to używamy także owoców morza bądź drobiu, dobrze sprawdzają się builiony rybne oraz robione na mięsie. Kremowa zupa z ziemniaków
MeCooksZupa z soczewicy. Zupa krem z soczewicy Ta szybka i łatwa zupa krem z soczewicy, z marchewką, ziemniakami i mlekiem kokosowym jest tak smaczna i sycąca - ale także zdrowa! Zupa jest bogata w smaku, kremowa i aromatyczna. Doskonale nadaje się na szybki i lekki obiad lub kolację. zupa z soczewicy jest kremowa, gęsta, sycąca(...)przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu Krem z soczewicy Krem z soczewicy można z powodzeniem przechowywać pod przykryciem, w lodówce do około 4 dni. Jeżeli zupa wydaje się być bardzo gęsta, można ją trochę rozrzedzić dodatkową wodą lub bulionem. Zupa krem z soczewicy czerwonej - składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania zupy: 2 starte ząbki czosnku
Moja Książka KucharskaZupa z soczewicy jest popularna na całym Bliskim Wschodzie oraz w niektórych krajach europejskich np. Węgrzech czy Niemczech. To danie wegetariańskie, którego głównym składnikiem jest soczewica czerwona lub zielona, a dodatkami mogą być warzywa takie jak: ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, cukinia czy cebula. Czasami zdarza się, że jest przygotowywana z dodatkiem mięsa. Najczęściej stosowane przyprawy do zupy szczawiowej to czosnek(...)rzymski, sok z cytryny, czy oliwa z oliwek. Ceniona jest jako dobre źródło białka, potasu, żelaza i potasu. Jest smaczna i szybka w przygotowaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Bliskowschodnia zupa z soczewicy 5 z 1 głos Autor: Przepis czytelnika Danie: Zupa Kuchnia: Bliskowschodnia Trudność: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Porcje 4 porcje Przygotowanie 15 min. Gotowanie 30 min. Kalorie
ProstePesto.plZupa chlebowa jest to doskonały pomysł na wykorzystanie czerstwego już pieczywa. Atutem jest to, że nie potrzeba wielu składników do jej przygotowania oraz jest smaczna, gęsta, pożywna i łatwa do zrobienia. Może być wykonywana w wersji bezalkoholowej lub z dodatkiem wina. Zupę chlebową najczęściej podaje się z grzankami. Prawdopodobnie pochodzi ze Śląska i zalicza się ją do zup typu krem(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa chlebowa z czerstwego pieczywa 5 z 1 głos Autor: Przepis czytelnika Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Porcje 4 porcje Przygotowanie 15 min. Gotowanie 15 min. Kalorie 210 kcal Masz problem z marnowaniem pieczywa? Zrób z niego pyszną zupę chlebową. Gdy cena pieczywa szybuje to nie powinniśmy go marnować
ProstePesto.plZupa cebulowa to specjalność kuchni francuskiej , która składa się z bazy w postaci wywaru mięsno-warzywnego lub warzywnego, a dodatkiem do niej jest smażona cebula. Zupa ta podawana jest z tartym serem i grzankami z bułki pszennej. Jest bardzo smaczna, prosta w przygotowaniu oraz bardzo rozgrzewająca. Jej smak jest po prostu wyjątkowy i niepowtarzalny,a karmelizowana cebula staje się łagodna(...)lekko słodka i bardzo aromatyczna. Tą zupę najpierw się gotuje a następnie zapieka z serem. Sztuka polega na tym, aby cebula którą dodajemy nie była za bardzo przyrumieniona. Ma być miękka i naturalnie słodka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Francuska zupa cebulowa 5 z 1 głos Autor: przepisy użytkowników Danie: Zupa Kuchnia: Francuska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie
ProstePesto.plPyszna, prawdziwa zupa gulaszowa z wołowiny, to łatwy i sprawdzony przepis na rozgrzewający obiad jednogarnkowy. Domowa zupa gulaszowa z ziemniakami, to jedno z tradycyjnych dań węgierskiej kuchni wiejskiej. Proste składniki tworzą idealny, pełnowartościowy posiłek. Dzisiejsza propozycja, to naszym zdaniem najlepsza wersja zupy gulaszowej. Zupa gulaszowa tradycyjna: Czym zagęścić? i Jakie mięso? Dobrze “nagotowanej” zupy nie trzeba zagęszczać. Zupę(...)należy gotować bardzo wolno, dzięki czemu część warzyw się rozpadnie, a mięso odda do niej swoją kleistość, tworząc odpowiednią strukturę zupy. Wołowina jest mięsem o większej zawartości kolagenu niż np. mięso wieprzowe, które jest często wykorzystywane w polskich przepisach jako zamiennik. Dzięki temu zupa gulaszowa na wołowinie nie potrzebuje zagęszczania. Zupa gulaszowa przepis : Czym doprawić? Oczywiście słodka i ostra papryka
Kuchnia Na Wypasie