Szybka zupa orientalna. Nietrudna do zrobienia a efekt jest zaskakujący. Zwłaszcza jeżeli lubimy zupy miso z restauracji sushi. SKŁADNIKI: * 1 litr wywaru warzywnego * 2 marchewki * 10 cm kawałek pora * 10 grzybów shitake * Garść grzybów mun * 3 łyżki pasty miso * 3 łyżki sosu sojowego * Makaron ryżowy * Sól, pieprz WYKONANIE: Bulion podgrzać z dodanymi grzybami mun i shitake. Jeżeli grzyby shitake były(...)całą noc) i gotujemy do miękkości. Marchewkę pokroimy w słupki i dodajemy do gotującego się bulionu. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy makaron. Po ugotowaniu marchewki ściągamy zupę z ognia i dodajemy miso, por pokrojony w piórka, pieprz i sos sojowy do smaku. Całość podajemy z makaronem
Mohiellaproducenta SKLEP ŚLĄSKI BIFEJ . Znajdziemy tam trzy rodzaje makaronu: nitka cienka (idealna do rosołu), nitka średnia (np. do pomidorowej) wstążka (wg mnie idealna do zupy grzybowej). To nie jest tekst sponsorowany, choć na taki wygląda :) Zawsze będę promować w ten sposób to, co nawiązuje do tradycji, do kuchni naszym mam i babć, wspierając jednocześnie lokalny(...)wodzie mięsa i gotujemy do momentu, aż jarzyny będą miękkie. Dodajemy przecier pomidorowy (lub koncentrat) i gotujemy kolejne 5 minut. Do szklanki przelewamy pół chochelki zupy i w niej rozprowadzamy śmietanę. Następnie przelewamy ją do całego garnka z zupą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem. Smacznego
bistro mamadużą ilością warzyw . Mamy teraz sezon na bardzo dużą ilość świeżych warzyw i to jest super np. cukinia, marchewka ,mogła bym tak wymieniać ,ale co w tej zupie jest najsmaczniejsze powiem nie skromnie ale wszystko,curry które dodajemy w dość sporej ilości daje nam taki smak i aromat że nie jesteśmy w stanie się tej zupie oprzeć(...)zupa najbardziej się sprawdza na zimne i bardzo mroźne dni ,rozgrzewa super, ale i w letnie dni też ją serwuję bo moja rodzinna bardzo przepada za tą zupą . Składniki 1,5 kg karkówki 2 marchewki 1 papryka czerwona 1 papryka żółta
Mój SmakZupa pełna smaku warzyw i musztardy francuskiej,choc tylko mamy w zupie dosłownie jej posmak.Lekko nadaje jej ostrości , co tylko wychodzi jej na dobre.Polecam taką zupę krem na wspólne rodzinne spotkania:). 50 dag.fasolki szparagowej 1 op.mrozonki warzywnej 8 składnikami 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru sól pieprz 1 -2 łyżeczki musztardy DIJONE 1 łyżeczka kozieradki parmezan ****************************************** Fasolkę ugotować w wodzie(...)osobno z solą i cukrem do miękkości,odcedzić.Warzywa ugotować na bulionie z kury,przyprawić dodać musztardę i zmiksować na krem.S er parmezan zetrzeć na wiórki.Do talerzy rozlać zupę, włożyć po porcji fasolki szparagowej i posypać parmezanem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiUwielbiam zupy, takie jak szczawiowa szczególnie. Dlaczego? Bo kwaśna, bo lekka, bo smaczna- po prostu idealna. Nie wiem jak u Was, ale u mnie ciężko o świeży szczaw. Z zazdrością patrzyłam jak inne blogerki mogły się pochwalić szczawiową ze świeżego szczawiu, a nie konserwowego. Doczekałam się i ja. Wszystko dzięki babci Helence, która na swej działce postanowiła posadzić dość pokaźną(...)obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na maśle. Dodajemy szczaw. Podsmażamy do czasu aż stanie się miękki. Zawartość patelni wkładamy do bulionu. Marchew kroimy w plastry. Dodajemy do zupy. Chwilę gotujemy. Zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Jajka obieramy ze skorupek. Przekrawamy na pół. Na każdy talerz wykładamy po dwie połówki jajka. Zalewamy zupą
Pobite gary Barbarywspólnego z gazpacho? Bardzo dużo. Zauważyłam bowiem, że te wszystkie korzyści, które przypisujemy popularnym koktajlom tyczą się także poczciwego hiszpańskiego gazpacho i jego wariacji! :) Gazpacho to w końcu zupa zrobiona z surowych produktów (pokrojonych i zwyczajnie zblendowanych), zachowujemy więc pełnię wartości odżywczych. Składniki rozdrabniamy, są więcej łatwiej trawione i lepiej przyswajane. W formie takiej zmiksowanej zupy jesteśmy w stanie zjeść(...)seler naciowy również wspierają naturalną detoksykację organizmu, więc zupełnie niechcący (a może chcący po tym koktajlowym projekcie) wyszło mi gazpacho oczyszczające :) Jak więc sami widzicie, gazpacho to nie tylko zupa, czy nawet chłodnik :) To coś arcyzdrowego, a moja dzisiejsza zielona, ogórkowa wersja to już w ogóle - tylko fit i git, miód i orzeszki! I niczym koktajl, gazpacho można przelać
Chilli Czosnek i OliwaJakiś czas temu podawałam Wam przepis na pikantną hiszpańską zupę pomidorową ( klik po przepis ) Przygotowywaliśmy ją wielokrotnie (ostatnio w ubiegłym tygodniu) i nadal zachwyca nas smakiem. Traf chciał, że Paweł przyniósł wczoraj gazetkę z Lidla, a tam właśnie rozpoczął się tydzień pod hasłem " Hiszpania i Portugalia na stole " Czego, jak czego, ale tuńczyka w oliwie, piwa Estrella, oliwek i sera(...)puszcze (cena 2,99 pln) - grzanki pszenne z czosnkiem i pietruszką (waga 160 g, cena 2,99 pln) - są też inne rodzaje, ale te grzanki są idealne do hiszpańskiej zupy pomidorowej - tradycyjny hiszpański przysmak bożonarodzeniowy czyli turron (3 nugatowe tabliczki każda o innym smaku m.in. z dodatkiem migdałów i sezamu). waga 200g, cena 12,99 pln - sos Piri-Piri (195ml
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatych co lubią kapustę i fasolkę mamy pyszną propozycję na zupę – zupa kapuściana z fasolką szparagową :) Składniki na zupę kapuścianą
Kuchenne WariacjeTrochę mi smutno, bo się tymi ostatnimi w tym roku zdecydowanie nie zdążyłam nasycić. Na pociechę kupuję bukiet kwaśnych łodyg, i przygotowuję z nich słodko-kwaśny syrop do duńskiej zupy. Pomysł na takie połączenie podpatrzyłam w czerwcowym wydaniu magazynu Hjemmets bedste mad . Wyszło pysznie - niezbyt słodko, delikatnie, a jednocześnie wyraziście. Mocno schłodzona miseczka takiej zupy to idealny deser, podwieczorek(...)Obiad, gdy jest naprawdę gorąco. Spróbujcie koniecznie! Zupa jogurtowa z syropem z rabarbaru Składniki: (na 4 porcje) 250 g serka skyr 2 żółtka ziarenka z 1/2 laski wanilii 2 łyżki cukru 300 ml mleka syrop rabarbarowy: 250 g rabarbaru 50 g truskawek 500 ml wody 175 g cukru dodatkowo: liofilizowane truskawki Żółtka ubić z cukrem i wanilią na puszystą, jasną
Pożeraczka, czyli raz adobrzezrobić grzanki? Domowej roboty grzanki są idealne do zupy, zwłaszcza do zup kremów lub jako dodatek do sałatek. Grzanki to drobno pokrojone w kostkę pieczywo upieczone w piekarniku lub usmażone na tłuszczu np. oleju czy maśle. Grzanki dodajemy do potraw na samym końcu, natychmiast przed podaniem na stół, aby nie rozmiękły. Grzanki można podawać na ciepło i na zimno. Przygotowuję(...)się grzanki ze słoika, to czasami przygotowuję jednorazową porcję smażąc pokrojony w kostkę chleb na patelni z olejem, a potem posypuję je ziołami, najczęściej oregano. Jak zrobić grzanki do zupy, na przykład grzanki ziołowe? Składniki: kilka kromek chleba pszennego kilka łyżek oliwy z chili i czosnkiem sól do smaku suszone oregano lub inne ulubione zioła Przygotowanie: Do przygotowania grzanek nadaje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś dla odmiany lekka i bardzo smaczna zupa. Smacznego! :) Zupa szczawiowa Składniki 0,5 kg świeżego szczawiu 4 skrzydełka pęczek włoszczyzny liść laurowy ziele angielskie sól,pieprz Zaklepka: 2 łyżki mąki 1/2 szklanki wody 1 łyżka śmietany 18% Sposób wykonania: Ugotować wywar na skrzydełkach. Następnie dodać pokrojoną w kostkę włoszczyznę oraz drobno poszatkowany szczaw. Doprawić zielem angielskich i liściem laurowym(...)Gotować do miękkości. Przygotować zaklepkę: Wodę wymieszać z mąką. Dodać do zupy. Zagotować. Następnie wymieszać śmietanę z kilkoma łyżkami zupy, dodać do całości. Idealnie pasuje podawana z grzankami i jajkiem
Smaki NataliiRozgrzewająca zupa z dużą ilością warzyw: pieczonymi buraczkami, marchewką, ziemniakami, fasolą i białą kapustą. Lekko zabielona słodką śmietanką. Podana z ugotowanym na twardo jajkiem oraz świeżymi kiełkami. Ma głęboki kolor. Jest bardzo esencjonalna i pożywna. Możecie ugotować ją na wywarze z jarzyn lub na rosołku kurczaka. W ekspresowej wersji polecam użycie fasoli z puszki (białej lub czerwonej), którą dodajemy(...)względu na dodatek pieczonych buraczków i suchej fasoli dobrze jest, przygotowanie barszczu rozłożyć w czasie. Jednego dnia pieczemy buraki i gotujemy fasolę, a w kolejnym dniu przygotowujemy zupę. SKŁADNIKI / 6 porcji ok. 2 litry wody 1 puszka fasoli w zalewie lub ok. ¹⁄₂- ²⁄₃ szklanki suchej fasoli piękny Jaś 3-4 buraki 2 suszone prawdziwki namoczone w małej ilości wody 2 ziemniaki
cool and mintytroszkę zbyt tłusta i syta. Jednak całe danie pozostawiło miły ślad w pamięci i na pewno duże doznanie wizualne. Jako pierwsze danie główne pan Grzegorz podał nam rozgrzewającą tajską zupę z krewetką, pieczarkami i marynowanymi warzywami. Było to dla nas dużym zdziwieniem gdyż w upalny dzień zupa z mleczkiem kokosowym i pikantnymi przyprawami sporo podniosła nam temperaturę jednak podano(...)temperaturze dzięki czemu dałyśmy radę spokojnie ją skonsumować. Okazało się później, że nie jest ona na stałe dostępna w letnim menu BelEtage - można ją zamówić na specjalną prośbę. Tajska zupa troszkę odbiegała od całości przygotowanych nam dań stylem i smakiem - zaburzała wiosenny klimat przygotowanej degustacji jednak mimo to zjadłabym ją jeszcze raz tylko już teraz późną jesienią lub w zimie
sierotka maRysia w kuchniZupa, która jest jednocześnie wspaniałym deserem :) moja Córcia była zachwycona, bo rzadko dostaje obiad na słodko :) dzięki dodatkowi mascarpone jest niezwykle kremowa i delikatna. Pieprz przyjemnie podkręca smak owoców. Polecam, póki sezon truskawkowy trwa! Użyłam wiśni mrożonych, bo jeszcze nie mam własnych, ale z powodzeniem mogą być świeże (już się pojawiają...). P.s. moja pierwsza zupa owocowa :) ale... nie ostatnia! ;) Składniki(...)zaczną się rozpadać. Słodzimy (pamiętając, że kisiel także będzie słodki), przyprawiamy szczyptą pieprzu i miksujemy na gładki krem. W 1/2 szkl. zimnej wody rozrabiamy kisiel, wlewamy do gotującej się zupy i gotujemy cały czas mieszając, dokładamy serek mascarpone i gotujemy na minimalnym ogniu, mieszając aż się rozpuści. Podajemy na ciepło lub na zimno z lanymi kluseczkami i dekoracją ze świeżej
Kolorowy PrzepisownikZupa pomidorowa, to klasyk. Podana z ryżem, makaronem, czy kaszą jaglaną smakuje zawsze pysznie. Dzisiaj proponuję wam zupę- krem z kaszą pęczak, bardzo sycąca i niesamowicie aromatyczna. A wy z czym najbardziej lubicie? 2 marchewki 1 duża cebula kawałek selera pietruszka 2 puszki pomidorów ziele angielskie 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki masła(...)pomidory i duś około 10 minut. Warzywa obierz, pokrój,wrzuć do garnka z zimną wodą, dodaj ziele angielskie i gotuj do miękkości. Następnie zawartość patelni dodaj do zupy i gotuj jeszcze 5 minut. wyjmij ziele angielskie a zupę zmiksuj na gładki krem- jeśli lubisz. Całość dopraw do smaku, podawaj z ugotowaną kaszą pęczak. Smacznego
Kukuleczki