zupa - 39805 przepisów (strona:625/2654)

Marynowany ser Manchego 207

Jakiś czas temu podawałam Wam przepis na pikantną hiszpańską zupę pomidorową ( klik po przepis ) Przygotowywaliśmy ją wielokrotnie (ostatnio w ubiegłym tygodniu) i nadal zachwyca nas smakiem. Traf chciał, że Paweł przyniósł wczoraj gazetkę z Lidla, a tam właśnie rozpoczął się tydzień pod hasłem " Hiszpania i Portugalia na stole " Czego, jak czego, ale tuńczyka w oliwie, piwa Estrella, oliwek i sera(...)puszcze (cena 2,99 pln) - grzanki pszenne z czosnkiem i pietruszką (waga 160 g, cena 2,99 pln) - są też inne rodzaje, ale te grzanki są idealne do hiszpańskiej zupy pomidorowej - tradycyjny hiszpański przysmak bożonarodzeniowy czyli turron (3 nugatowe tabliczki każda o innym smaku m.in. z dodatkiem migdałów i sezamu). waga 200g, cena 12,99 pln - sos Piri-Piri (195ml

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa kapuściana z fasolką szparagową 234

tych co lubią kapustę i fasolkę mamy pyszną propozycję na zupęzupa kapuściana z fasolką szparagową :) Składniki na zupę kapuścianą

Kuchenne Wariacje
Duński kiermasz i duński deser. Idealny na upały 198

Trochę mi smutno, bo się tymi ostatnimi w tym roku zdecydowanie nie zdążyłam nasycić. Na pociechę kupuję bukiet kwaśnych łodyg, i przygotowuję z nich słodko-kwaśny syrop do duńskiej zupy. Pomysł na takie połączenie podpatrzyłam w czerwcowym wydaniu magazynu Hjemmets bedste mad . Wyszło pysznie - niezbyt słodko, delikatnie, a jednocześnie wyraziście. Mocno schłodzona miseczka takiej zupy to idealny deser, podwieczorek(...)Obiad, gdy jest naprawdę gorąco. Spróbujcie koniecznie! Zupa jogurtowa z syropem z rabarbaru Składniki: (na 4 porcje) 250 g serka skyr 2 żółtka ziarenka z 1/2 laski wanilii 2 łyżki cukru 300 ml mleka syrop rabarbarowy: 250 g rabarbaru 50 g truskawek 500 ml wody 175 g cukru dodatkowo: liofilizowane truskawki Żółtka ubić z cukrem i wanilią na puszystą, jasną

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak zrobić grzanki 178

zrobić grzanki? Domowej roboty grzanki są idealne do zupy, zwłaszcza do zup kremów lub jako dodatek do sałatek. Grzanki to drobno pokrojone w kostkę pieczywo upieczone w piekarniku lub usmażone na tłuszczu np. oleju czy maśle. Grzanki dodajemy do potraw na samym końcu, natychmiast przed podaniem na stół, aby nie rozmiękły. Grzanki można podawać na ciepło i na zimno. Przygotowuję(...)się grzanki ze słoika, to czasami przygotowuję jednorazową porcję smażąc pokrojony w kostkę chleb na patelni z olejem, a potem posypuję je ziołami, najczęściej oregano. Jak zrobić grzanki do zupy, na przykład grzanki ziołowe? Składniki: kilka kromek chleba pszennego kilka łyżek oliwy z chili i czosnkiem sól do smaku suszone oregano lub inne ulubione zioła Przygotowanie: Do przygotowania grzanek nadaje

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa szczawiowa 186

Dziś dla odmiany lekka i bardzo smaczna zupa. Smacznego! :) Zupa szczawiowa Składniki 0,5 kg świeżego szczawiu 4 skrzydełka pęczek włoszczyzny liść laurowy ziele angielskie sól,pieprz Zaklepka: 2 łyżki mąki 1/2 szklanki wody 1 łyżka śmietany 18% Sposób wykonania: Ugotować wywar na skrzydełkach. Następnie dodać pokrojoną w kostkę włoszczyznę oraz drobno poszatkowany szczaw. Doprawić zielem angielskich i liściem laurowym(...)Gotować do miękkości. Przygotować zaklepkę: Wodę wymieszać z mąką. Dodać do zupy. Zagotować. Następnie wymieszać śmietanę z kilkoma łyżkami zupy, dodać do całości. Idealnie pasuje podawana z grzankami i jajkiem

Smaki Natalii
BARSZCZ UKRAIŃSKI 174

Rozgrzewająca zupa z dużą ilością warzyw: pieczonymi buraczkami, marchewką, ziemniakami, fasolą i białą kapustą. Lekko zabielona słodką śmietanką. Podana z ugotowanym na twardo jajkiem oraz świeżymi kiełkami. Ma głęboki kolor. Jest bardzo esencjonalna i pożywna. Możecie ugotować ją na wywarze z jarzyn lub na rosołku  kurczaka. W ekspresowej wersji polecam użycie fasoli z puszki (białej lub czerwonej), którą dodajemy(...)względu na dodatek pieczonych buraczków i suchej fasoli dobrze jest, przygotowanie barszczu rozłożyć w czasie. Jednego dnia pieczemy buraki i gotujemy fasolę, a w kolejnym dniu przygotowujemy zupę. SKŁADNIKI / 6 porcji ok. 2 litry wody 1 puszka fasoli w zalewie lub ok. ¹⁄₂- ²⁄₃ szklanki suchej fasoli piękny Jaś 3-4 buraki 2 suszone prawdziwki namoczone w małej ilości wody 2 ziemniaki

cool and minty
Restauracji BelEtage – degustacja 241

troszkę zbyt tłusta i syta. Jednak całe danie pozostawiło miły ślad w pamięci i na pewno duże doznanie wizualne. Jako pierwsze danie główne pan Grzegorz podał nam rozgrzewającą tajską zupę z krewetką, pieczarkami i marynowanymi warzywami. Było to dla nas dużym zdziwieniem gdyż w upalny dzień zupa z mleczkiem kokosowym i pikantnymi przyprawami sporo podniosła nam temperaturę jednak podano(...)temperaturze dzięki czemu dałyśmy radę spokojnie ją skonsumować. Okazało się później, że nie jest ona na stałe dostępna w letnim menu BelEtage - można ją zamówić na specjalną prośbę. Tajska zupa troszkę odbiegała od całości przygotowanych nam dań stylem i smakiem - zaburzała wiosenny klimat przygotowanej degustacji jednak mimo to zjadłabym ją jeszcze raz tylko już teraz późną jesienią lub w zimie

sierotka maRysia w kuchni
Zupa truskawkowo-wiśniowa z mascarpone i lanymi kluseczkami 162

Zupa, która jest jednocześnie wspaniałym deserem :) moja Córcia była zachwycona, bo rzadko dostaje obiad na słodko :) dzięki dodatkowi mascarpone jest niezwykle kremowa i delikatna. Pieprz przyjemnie podkręca smak owoców. Polecam, póki sezon truskawkowy trwa! Użyłam wiśni mrożonych, bo jeszcze nie mam własnych, ale z powodzeniem mogą być świeże (już się pojawiają...). P.s. moja pierwsza zupa owocowa :) ale... nie ostatnia! ;) Składniki(...)zaczną się rozpadać. Słodzimy (pamiętając, że kisiel także będzie słodki), przyprawiamy szczyptą pieprzu i miksujemy na gładki krem. W 1/2 szkl. zimnej wody rozrabiamy kisiel, wlewamy do gotującej się zupy i gotujemy cały czas mieszając, dokładamy serek mascarpone i gotujemy na minimalnym ogniu, mieszając aż się rozpuści. Podajemy na ciepło lub na zimno z lanymi kluseczkami i dekoracją ze świeżej

Kolorowy Przepisownik
ZUPA POMIDOROWA Z PĘCZAKIEM 149

Zupa pomidorowa, to klasyk. Podana z ryżem, makaronem, czy kaszą jaglaną smakuje zawsze pysznie. Dzisiaj proponuję wam zupę- krem z kaszą pęczak, bardzo sycąca i niesamowicie aromatyczna.  A wy z czym najbardziej lubicie?  2 marchewki  1 duża cebula kawałek selera pietruszka 2 puszki pomidorów  ziele angielskie  2-3 ząbki czosnku  2 łyżki masła(...)pomidory i duś około 10 minut.  Warzywa obierz, pokrój,wrzuć do garnka z zimną wodą, dodaj ziele angielskie i gotuj do miękkości.  Następnie zawartość patelni dodaj do zupy i gotuj jeszcze 5 minut. wyjmij ziele angielskie a zupę zmiksuj na gładki krem- jeśli lubisz.  Całość dopraw do smaku, podawaj z ugotowaną kaszą pęczak.  Smacznego

Kukuleczki
Groszek ptysiowy 209

Groszek ptysiowy to dobry dodatek do wielu zup , szczególnie takich kremowych. Można nim posypać zupę serwując albo podać na stół w większym naczyniu żeby każdy wsypał go sobie tyle ile ma ochotę. Jest chrupiący, ale bardzo delikatny więc nie zmienia smaku zupy a jedynie ją wzbogaca i urozmaica. Groszek ptysiowy robi się z takiego samego ciasta parzonego jak ptysie(...)domu. Upieczony groszek ptysiowy można przechowywać nawet kilka tygodni, ale musi być zamknięty w suchym i szczelnym pojemniku żeby nie zwilgotniał. W razie potrzeby po prostu posypujemy nim zupę i podajemy. Taki groszek ptysiowy można też wykorzystać do kremowych deserów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Zupa lubczykowa 176

Zupa lubczykowa - mega prosta do przygotowania, zdrowa i bardzo aromatyczna.  Ponieważ bazą zupy są młode ziemniaki to dla mnie taka letnia zupa ziemniaczana. Pogoda nas nie rozpieszcza, chłodna i deszczowa wiosna sprawiła, że lubczyk pomimo kwitnienia nadal jest soczyście zielony. Szkoda zmarnować jego potencjał, dlatego u mnie nadal lubczykowo. Zupa bardzo nam smakowała! Składniki na 4 porcje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa - krem z dyni 159

końcu to, czym bardzo hojnie obdarza nas Matka Natura - staje się źródłem energii, siły, zdrowia i życia. Przez najbliższy czas moje propozycje dla Was będą oscylowały wokół zup, kremów, lekkich dań obiadowych. Nie ukrywam, że tu i ówdzie wkradnie się deser. Jestem zbyt dużym smakoszem, żeby odmawiać sobie małych słodkich przyjemności;) Ale... wraz ze świadomością tego, co jemy, wzrasta świadomość(...)tego, kim jesteśmy i kim się stajemy:) Zupa - krem z dyni fot. Izabela Magdalena Składniki: (porcja duża) 1/2 dyni (może być mała cała np. Hokkaido) 5-6 marchewek 7-8 ziemniaków pietruszka seler cebula czosnek (niekoniecznie) podroby drobiowe pomidor (gdy nie mamy można wrzucić przecier "domowej roboty") pieprz, sól, gałka muszkatołowa, vegeta - własnej produkcji. trochę masła fot. Izabela Magdalena

Kuchnia smaków
Zupa kalafiorowa z koperkiem i makaronem 184

znaki i spowodowały lekki zastój w naszej kuchni, kiedy to królowały skromne dania, raczej bez gotowania :) Jednak jako, że temperatura zelżała nabraliśmy ochoty na ciepłą, ale mimo wszystko lekką zupę. I tu bez głębszego zastanowienia wybór padł na kalafiorową! Przyznaję się bez bicia… pierwszy raz ją ugotowałam i… jadłam! Tak, wiem, że może się to wydać dziwne zwłaszcza, że kalafiora(...)miseczki wlewamy śmietankę, dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Dolewamy powoli ok. 1/2 szklanki wywaru i mieszamy, aby śmietana się zahartowała. Następnie dolewamy ją do zupy cały czas mieszając. Zupę doprawiamy do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Dorzucamy także ugotowany wcześniej makaron. Koperek myjemy, a następnie drobno siekamy. Na koniec dorzucamy do zupy. Smacznego

MyCookBook.pl
Zupa krem z kukurydzy 217

Jest moim zupowym faworytem, szybka i naprawdę kukurydziana. Ważnym elementem jest dobry mikser, kiedyś używałam blendera, i zupa była kremem, ale zdarzały się niedokładnie zmiksowane skórki ziarenek kukurydzy. Czego potrzebujemy? :) Dwie puszki kukurydzy 20 g masła 200 ml mleczka kokosowego * łyżeczka chili w proszku** 1-2 lyżki cukru sól, ilość wg uznania Bulion WARZYWNY lub woda ok 2-3 szklanki(...)zależności jak gęstą chcemy zupę prażone ziarna kukurydzy do posypania (nie popcorn!) Kukurydzę z puszki wrzucamy na patelnie, bądź do garnka, dodajemy masło i sól. Podsmażamy aż do momentu odparowania wody w której była kukurydza. W tym czasie przygotowujemy bulion - u mnie najczęściej jest to bulion z kostki. Koniecznie warzywny, bo ten mięsny psuje smak zupy. Wszystko studzimy, bądźmy delikatni

Pora na pora
Fasolka po bretońsku 140

cebule 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki smalcu 1-2 łyżki mąki liść laurowy 1 łyżeczka papryki słodkiej lub 1/2 ostrej 1 kostka rosołowa przyprawa do zup w płynie pieprz sól Fasolę oczyścić z uszkodzonych ziaren, opłukać, zalać 5-6 szklankami przegotowanej letniej wody, posolić i zagotować. Następnie odstawić fasolę na 2 godziny. Po tym czasie ponownie doprowadzić(...)przygotować białą zasmażkę. Dodać paprykę i koncentrat pomidorowy. Całość rozprowadzić bulionem i dodać do fasoli. Pogotować jeszcze 2-3 minuty i doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup. Smacznego

kuchnia doski