Pożywna, zdrowa, aromatyczna zupa krem z pomidorów i soczewicy :) W dodatku zachęca do konsumpcji pięknym kolorem! SKŁADNIKI (DLA 4 OSÓB - 1 porcja 202 kcal) 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 biała cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki - opcjonalnie sól, świeżo mielony pieprz(...)oleju, dodajemy pokrojony czosnek i pomidory. Dusimy razem, doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy wszystko do garnka z soczewicą, doprawiamy resztą przypraw i kilka minut razem gotujemy. Miksujemy zupę na gładki krem i podajemy z ulubionymi dodatkami, lub jogurtem. Możemy posypać świeżą kolendrą lub natką. Smacznego :) 1 porcja zupy- 202 kcal - białko - 13,2 g - tłuszcze
Moje Kuchenne RewelacjePrzepyszna zupa ogórkowa :) Gdybym nie ugotował i nie spróbował, to nikt by mnie nie przekonał:) Naprawdę polecam tą niesamowitą świeżą i smaczną zupę :) Ogórki gruntowe obieramy i wycinamy nasiona, kroimy w kostkę... Włoszczyznę gotujemy z zielem i listkiem :) Chleb, cebule i czosnek też kroimy... Na patelni przysmażamy ogórki z cebulą i czosnkiem... Następnie usmażone ogórki dodajemy do gotującej(...)się włoszczyzny i gotujemy 10-15 min ... Zabielamy kwaśną śmietaną... Zupa już jest gotowa do podania... Posypujemy koperkiem... Jak również dodajemy grzanki chlebowe, wcześniej przygotowane na patelni :) Smacznego
chleba naszegoWiem już kiedyś pisałem o dyni, jak można przygotować sobie dynię na cały rok... tutaj , ale nie było nic o zupie z dyni, którą ostatnio często robię :) Kto lubi dynię ten wie, że jest to na pewno smaczna zupa :) Gotujemy bulion warzywny, doprawiamy solą i pieprzem... Gdy się zagotuje dodajemy puree z dyni, które czekało(...)chwilę w zamrażarce :) Jak zupa się zagotuje, to jest gotowa... ...jeszcze blenderem możemy ją rozdrobnić do konsystencji kremu. Tak przygotowaną zupę krem :) podajemy z kleksem śmietany :) Smacznego
chleba naszegoBardzo dobra i smaczna zupa, szybko i prawie sama się robi... Potrzebujemy włoszczyznę w słupkach, bo tak wygodniej i jak mamy np. groszek z marchewką... może być zielona fasolka czy kalafior...trochę soli, pieprzu, listek i ziele... Klopsy przygotowujemy z mielonej łopatki z dodatkiem przypraw i jajka. Gotujemy warzywa, "kulamy" klopsy i wrzucamy(...)garnka jak zupa już zacznie się gotować. Po 8-10 minutach zabielamy zupkę i chwilę jeszcze gotujemy.Jak nie mamy śmietany, to wlewamy do słoika trochę mleka i wsypujemy łyżkę mąki mieszamy i dolewamy do garnka. Wyłączamy palnik i jak zupa się "uspokoi" możemy serwować :) Polecam to dobra, pożywna zupa dla małych i dla dużych :) Smacznego
chleba naszegoprzecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką chilli w proszku. Gotować tak długo aż mięso i warzywa będą miękkie. Mozzarellę pokroić w małą kostkę i wrzucić do zupy, gotować 5 minut. Smacznego
Kuchnia Pokoleńprzekładamy do garnka z wywarem i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i razem z pokrojoną kiełbasą podsmażamy na patelni a następnie dodajemy do zupy. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę wymieszaną z paroma łyżami gotującej się zupy. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Domowy Smak Jedzeniagarnka, zalewamy np. bulionem. Dodajemy podsmażoną kiełbasę oraz cebulę. Gotujemy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie, doprawiamy. Pod koniec gotowania śmietanę mieszamy z ok. 4 łyżkami wywaru z zupy i wlewamy do garna z zupą. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem
Domowy Smak JedzeniaUwielbiam kiszonki, więc zrobię pikle z dyni i cukinii. Dobrze wyglądają: polenta z młodymi marchewkami, puree z bobu, francuska sałatka z zielonej soczewicy, prowansalski tian, tagine ze szpinakiem, grecka zupa cytrynowa, sałatka z kalafiora i dynia po prowansalsku. Na deser zapakuję sobie mus malinowy z kremem z mango i krem sezamowy, pieczone gruszki z custardem, clafouti z owocami zdrowsza wersja(...)snikersa, Jaki lunch zabrałabym do pracy po lekturze drugiej części “Jedz i pracuj”? Pysznie wyglądają kotleciki z soczewicy vade, sałatka z komosy i dyni, izraelska zupa z białej fasoli, paella z komosy, tortille z awokado i bobem, meksykańska zupa z kukurydzy, kalafior z pęczakiem i ziołami, oraz turecka zupa z soczewicy. Na deser wzięłabym sahlab z czekoladą
Ugotowane pozamiataneProsta zupa z niewielkiej ilości składników, ale niewiele trzeba by była pyszna :) 4 pory (białe części) mała cebula 2 łyżki masła klarowanego 1,5 l bulionu warzywnego łyżeczka lubczyku pół łyżeczki bazylii spora szczypta soli i pieprzu oscypek mieszanka ziaren Pory i cebulę myjemy i kroimy w piórka. Wraz z ziołami podsmażamy je w garnku, na maśle klarowanym(...)około 25 minut, miksujemy na gładko po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po nałożeniu do miseczek, każda porcję podajemy ze startym oscypkiem i łyżką ziaren. Smacznego :) Artykuł Zupa porowa z oscypkiem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogZwolenniczką zup nie jestem i zazwyczaj ich nie gotuję, jednak ze względu na córkę czasami mi się to zdarza. A dlaczego barszcz ukraiński? Bo to treściwa i rozgrzewająca zupa w sam raz na zimową porę roku, która aktualnie jest za oknami. Składniki: dowolny kawałek ulubionego mięsa 5 ziemniaków 4 czerwone buraki kilka suszonych grzybków 200 g fasoli 2 pietruszki(...)angielskie i gotować na wolnym ogniu przez około godzinę. Warzywa: marchew, pietruszkę, seler, i por drobno pokroić ( najlepiej w słupki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Dodać do zupy i gotować do miękkości. Ziemniaki pokroić w kostkę, a kapustę drobno poszatkować. Dodać do zupy i gotować 10-15 minut. Dodać przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i fasolę. Doprawić
Pysznie & PięknieDzisiaj mam dla Was jedną z moich ulubionych zup, czyli ziemniaczaną. Tym razem pod postacią gęstego kremu z dodatkiem chrupiących kawałków boczku. Jest to jedna z zup, które wyglądają dość niewinnie, ale są bardzo sycące. Można dodatkowo dołożyć jeszcze po kromce świeżego chleba, ale nie jest to konieczne. Moją wersję obsypałam posiekanym koperkiem, możecie jednak użyć natki pietruszki lub szczypiorku(...)powinien wyjść dość gęsty, można jednak rozrzedzić go dodatkową ilością śmietanki, mlekiem lub wodą. Podawać posypany posiekanym koperkiem i pieprzem. Na wierzchu układać kawałki chrupiącego boczku. Spróbuj także zupy ziemniaczanej z wędzonym łososiem
Codzienna kuchnia niecodziennaorzechów laskowych i nerkowca na oleju kokosowym. Dobrze skomponowane danie – szparagi ugotowane idealnie, a zasmażka z orzechów była chrupiąca, lekko słona, świetnie dopełniła smak szparagów. Przyszła pora na zupę. A tu zaskoczenie – podano nam krewetki z pieczarkami i marynowanymi warzywami (marchewką, cukinią i ogórkiem). Wyczuwalny zapach curry zwiastował jakieś azjatyckie smaki. I rzeczywiście – była to „wkładka” do rozgrzewającej zupy tajskiej(...)mlekiem kokosowym, która została wlana do talerzy na stole. Zupa smakowała wybornie! Esencjonalna, pikantna, z nuta kokosa, curry, rozgrzewająca – prawdziwa feeria smaków. Jak dowiedziałyśmy się, ta zupa ze względu na rozgrzewające właściwości zazwyczaj jest serwowana w sezonie jesienno-zimowym, jednak na specjalne zamówienie może również zostać przygotowana poza sezonem. Byłam już całkiem najedzona, a przed nami jeszcze danie główne
Obiad gotowyJesień bez kremowej zupy dyniowej to wcale nie jesień! Zupa rozgrzewa kolorem, smakiem i aromatem. Z dodatkiem parmezanu zyskuje ciekawą nutę, a chrupiące ziarenka pysznie dopełniają całość. Składniki: 1 dynia hokkaido (ok 1kg)* 1 marchew 1 korzeń pietruszki ok 700ml bulionu warzywnego 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem szczypta mielonego imbiru 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki sól(...)gorący bulion i gotować, aż warzywa będą miękkie. Dodać suszone pomidory i zmiksować blenderem na krem. Jeśli będzie za gęsta, można dolać gorącej wody i całość doprowadzić do wrzenia. Zupę doprawić do smaku. Przed podaniem polać jogurtem, odrobiną oleju dyniowego, posypać pestkami i startym parmezanem. * dynię hokkaido można nie obierać ze skórki. Do przygotowania zupy można także użyć każdej
Obiad gotowyKrem z kalafiora , kolejny przepis na zupę krem z kalafiora. Uwielbiam warzywne kremy. Uwielbiam je przyrządzać i jeść. Krem z pieczonego kalafiora należy do moich ulubionych zup. Zupa z kalafiora ma specyficzny smak. Kalafior sam w sobie jest słodki. Wydobyć z niego słodycz to połowa sukcesu. Gotowany kalafior zjem nie powiem ale pieczony jest o wiele smaczniejszy, a krem
codojedzeniaPyszna, sycąca i rozgrzewająca - jedna z moich ulubionych zup. Bardzo prosta w przygotowaniu i do tego zdecydowanie można ją zaliczyć do dietetycznych propozycji obiadowych. Jeśli nie mieliście okazji próbować to zróbcie koniecznie. Składniki: 2 cebule 4-5 marchewek 2-3 ząbki czosnku szklanka soczewicy zielonej słoiczek domowego przecieru pomidorowego (lub 2-3 łyżki koncentratu sklepowego) liść laurowy, ziele angielskie(...)majeranek, sól, pieprz, ostra papryka lub pieprz cayene odrobina oleju do smażenia Soczewicę dobrze jest namoczyć na co najmniej godzinę przed gotowaniem zupy, jeśli nie namoczycie będzie się po dłużej gotować. Cebulę siekamy w kostkę i szklimy na oleju, dodajemy przeciśnięty czosnek i startą na drobnych oczkach marchewkę i krótko przesmażamy. Soczewicę płuczemy zalewamy wodą i zagotowujemy
Cynamonowe szczęście