zupa - 39353 przepisów (strona:623/2624)

Zupa krem z dyni z parmezanem 230

Jesień bez kremowej zupy dyniowej to wcale nie jesień! Zupa rozgrzewa kolorem, smakiem i aromatem. Z dodatkiem parmezanu zyskuje ciekawą nutę, a chrupiące ziarenka pysznie dopełniają całość.  Składniki: 1 dynia hokkaido (ok 1kg)* 1 marchew 1 korzeń pietruszki ok 700ml bulionu warzywnego  1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem szczypta mielonego imbiru 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki  sól(...)gorący bulion i gotować, aż warzywa będą miękkie. Dodać suszone pomidory i zmiksować blenderem na krem. Jeśli będzie za gęsta, można dolać gorącej wody i całość doprowadzić do wrzenia. Zupę doprawić do smaku. Przed podaniem polać jogurtem, odrobiną oleju dyniowego, posypać pestkami i startym parmezanem. * dynię hokkaido można nie obierać ze skórki. Do przygotowania zupy można także użyć każdej

Obiad gotowy
Krem z kalafiora 156

Krem z kalafiora , kolejny przepis na zupę krem z kalafiora. Uwielbiam warzywne kremy. Uwielbiam je przyrządzać i jeść. Krem z pieczonego kalafiora należy do moich ulubionych zup. Zupa z kalafiora ma specyficzny smak. Kalafior sam w sobie jest słodki. Wydobyć z niego słodycz to połowa sukcesu. Gotowany kalafior zjem nie powiem ale pieczony jest o wiele smaczniejszy, a krem

codojedzenia
Zupa z soczewicy 170

Pyszna, sycąca i rozgrzewająca - jedna z moich ulubionych zup. Bardzo prosta w przygotowaniu i do tego zdecydowanie można ją zaliczyć do dietetycznych propozycji obiadowych. Jeśli nie mieliście okazji próbować to zróbcie koniecznie.  Składniki: 2 cebule 4-5 marchewek 2-3 ząbki czosnku szklanka soczewicy zielonej słoiczek domowego przecieru pomidorowego (lub 2-3 łyżki koncentratu sklepowego) liść laurowy, ziele angielskie(...)majeranek, sól, pieprz,  ostra papryka lub pieprz cayene  odrobina oleju do smażenia Soczewicę dobrze jest namoczyć na co najmniej godzinę przed gotowaniem zupy, jeśli nie namoczycie będzie się po dłużej gotować. Cebulę siekamy w kostkę i szklimy na oleju, dodajemy  przeciśnięty czosnek i startą na drobnych oczkach marchewkę i krótko przesmażamy. Soczewicę płuczemy zalewamy wodą i zagotowujemy

Cynamonowe szczęście
"Wytrawne potrawy wigilijne 2016" - podsumowanie akcji 202

niepostny i jeden zbiorowy, a w tym roku zastrzegłam, że będę akceptować pojedyncze przepisy. W każdym razie powstała pokaźna książka kucharska z przepisami na czas Wigilii :) Przepisy posegregowałam na zupy, pierogi i uszka, śledzie, ryby inne niż śledzie, krokiety i paszteciki oraz inne, które nie zmieściły się w żadnej z poprzednich kategorii. ZUPY Zupa rybna ; blog Pysznie i zdrowo Zimowa(...)Zupa Grzybowa ; blog rabarbarowo Barszcz biały z grzybami ; blog Czerwień i błękit PIEROGI i USZKA Pierogi z soczewicą ; blog Weekendy w domu i ogrodzie Orkiszowe pierogi z ziemniakami i grzybami ; blog Weekendy w domu i ogrodzie Pierogi z kapustą i grzybami ; blog Barbara Maria w kuchni Pierogi z kapustą i grzybami ; blog W kuchni Katie Pierogi z karpiem ; blog MarcinChef

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa z pieczonych boczniaków z puree z topinamburu, śmietana wędzona szyszką, pistacje 211

pełna smaków, aromatów i faktur, którą szybko przygotujecie przy pomocy odpowiedniego kuchennego pomocnika, i bez wątpienia zdobędziecie serca i kubki smakowe rodziny lub przyjaciół bo efekt "WOW" gwarantowany :) Zupa z boczniaków pieczonych z czosnkiem i rozmarynem podana z pachnącym orzechami kremowym puree z topinamburu zaostrzonym gorgonzolą, rozpływającą się w ustach bitą śmietaną wędzoną leśną szyszką, chrupiącymi chipsami z topinamburu(...)cytryny Do przybrania: listki szczawiu krwistego pędy groszku cukrowego Dodatkowo: 2 wysuszone szyszki sosny Przygotowanie: Kruszonka z pistacji Pistacje wyłuskaj z łupin, rozdrobnij blenderem przy pomocy szatkownicy.  Zupa z pieczonych boczniaków Boczniakom odetnij grube ogonki, mniejsze sztuki pozostaw w całości, włóż do naczynia żaroodpornego, dodaj główkę czosnku przekrojoną w poprzek na pół, posyp listkami rozmarynu, solą i pieprzem, skrop

SzczyptaSmaQ
Zupa krem z batatów z klopsikami 157

Lekka, słodka, idealna dla malucha i dla kogoś na diecie. Kremowa zupa warzywna ze słodkim ziemniakiem. Super sprawa dla wegetarian. U mnie jednak wersja z tzw. wkładką w postaci klopsików czyli coś dla mięsożerców. Składniki: zupa 1 duży słodki ziemniak ( batat) 2 małe ziemniaki 1 mały por kawałek selera 1 duża marchew 1 korzeń pietruszki 2-3 liście laurowe kilka(...)ziaren ziela angielskiego klopsiki 250 g chudego mięsa mielonego 1 żółtko pół bułki namoczonej w mleku sól pieprz 1 ząbek czosnku łyżeczka posiekanej świeżej kolendry Wykonanie: Wszystkie składniki na zupę zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Usunąć liście laurowe, por, seler, pietruszkę oraz pieprz i ziele angielskie. Wszystko dobrze zmiksować blenderem. Wszystkie składniki na klopsiki dobrze razem wyrobić

Pysznie & Pięknie
Zupa-krem dyniowo-pomidorowa 135

miała docelowo być zupa dyniowa ale coś mnie naszło i jest dyniowo-pomidorowa. Fajna i wyrazista w smaku. Słodko-kwaśna. Polecam ! Składniki: kawałek kurczaka ( udko, korpus) 2 litry wody dwie nieduże marchewki korzeń pietruszki kawałek pora kawałek selera pół niedużej dyni 2 duże ziemniaki 4 pomidory świeża bazylia kawałeczek ulubionego sera żółtego pieprz sól śmietana(...)posolić i ugotować. Dodać marchewkę, pietruszkę, seler i por. Gotować ok.15 minut. Dodać ziemniaki pokrojone na małe kawałki. I gotować kolejne 10- 15 minut. Pokrojoną dynię dodać do zupy i gotować na małym ogniu aż do miękkości wszystkich warzyw. Pomidory zalać wrzątkiem i zdjąć z nich skórkę. Dodać do zupy. Usunąć kurczaka, por, seler i pietruszkę. Zupę zmiksować, doprawić

Pysznie & Pięknie
Krem z zielonego groszku z grzankami 140

się to trochę zmieniło. Na dzisiaj mam moją małą wariację na temat grochówki. Typowa grochówka to nie jest, ale zaczerpnęłam z przepisu i wyszła równie pyszna, dietetyczna i pożywna zupa. Składniki na około 4 porcje zupy 250g zielonego łuskanego groszku 3 gałązki selera naciowego 2 - 3 większe marchewki mały por papryczka chili  czerstwy chleb Groszek wypłukać i namoczyć(...)wrzucić do garnka zalanego zimną wodą (około 1,5l), dodać ziele angielskie, papryczkę chili i 3 liście laurowe. Gotować razem do miękkości na małym ogniu przez około godzinę. Odstawić zupę do wystygnięcia, wyciągnąć ziele i liście laurowe i całość zblendować na gładki krem. Pokroić chleb w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek z czosnkiem i papryką słodką i ostrą

Delusional Trine
Kremowa zupa porowo-ziemniaczana 142

zimowe mroźne dni, najlepszą potrawą jest ciepła pożywna zupa. Kremowa porowo-ziemniaczana nie dość, że jest pyszna to jeszcze sycąca. A na większy głód można ją podać np. z pomidorowymi bułeczkami z soczewicą :) 4 pory (białe części) 6 małych ziemniaków mała cebula 2 łyżki masła klarowanego 1,5 l bulionu warzywnego łyżeczka lubczyku pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki majeranku(...)zalewamy je bulionem. Gotujemy około 25 minut, miksujemy po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja przed miksowaniem wyciągam cześć ziemniaków, aby zostały w kawałkach. Smacznego :) Artykuł Kremowa zupa porowo-ziemniaczana pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Szybkie pierożki z ciasta francuskiego i KONKURS z Bonduelle 556

ostatnio zbędnego cukru unikam :) Pierożki z ciasta francuskiego możesz podać samodzielnie jako finger food na gwiazdkowym przyjęciu lub imprezie sylwestrowej. Będą także świetne jako dodatek do chrupania przy zupie - tradycyjnym barszczu, czy ulubionej zupie-krem. Polecam szczególnie do zupy brokułowej i pomidorowej.  Pierożki z ciasta francuskiego z cukinią, kukurydzą i fetą Składniki / na ok. 30 sztuk: 1 cukinia(...)piecz przez ok. 20 minut, aż się zezłocą. Podawaj na ciepło lub na zimno, jako samodzielną przystawkę lub jako dodatek do barszczu. Pierożki dobrze smakują także z innymi zupami, np. pomidorową czy kremem brokułowym.  Konkurs z Bonduelle - Wygraj bon zakupowy do Home&You! Razem z Bonduelle zapraszam do udziału w konkursie, w którym do wygrania są bardzo fajne

Chilli Czosnek i Oliwa
Bulion rybny 287

trzeba być nawet specjalnym znawcą czy miłośnikiem dań z ryb, aby wiedzieć, że do ugotowania zupy rybnej warto użyć czegoś trochę innego niż bulion warzywny. Oczywiście szczerze polecamy nasz przepis na „ekspresową” zupę rybną , jest bardzo smaczna, ale już wtedy obiecaliśmy, że pojawi się w tym zakresie coś, co będzie miało trochę więcej ryby w rybie Podstawą będzie, jakby inaczej(...)poniższy przepis nie jest „jedynym słusznym” rozwiązaniem, jednak naszym głównym celem była jego uniwersalność. Jest on w wersji tyleż podstawowej, co mogącej znaleźć wiele zastosowań. Pierwszym są oczywiście przeróżne zupy rybne, jednak może służyć także jako podstawa do różnych rybnych galaretek. Ten ostatni temat to osobna historia sama w sobie i kiedyś do tego wrócimy. Kluczowe z punktu widzenia wszelkich

Kulinarna Pokusa
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 136

świecie. Ma ostry korzenny, słodki i piekący smak. Kardamon dodajemy do piernika, marcepanu, deserów i sałatek owocowych oraz do słodkich sosów i likierów. Dodaje się go również do zup. pasztetów, mięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni, marchwi i szarlotce. Kardamon możemy znaleźć w holenderskich ciasteczkach oraz  w tradycyjnym norweskim napoju alkoholowym akvavit. Jest częstym dodatkiem do dań curry(...)nutką goryczy. kurkumę należy przechowywać w opakowaniach hermetycznych z daleka od promieni słonecznych. Kurkumę używa się do barwienia jajek na twardo, omletów, sosów (np. musztardowego, curry), ryżu, makaronu, czy zup kremowych. nadaje charakterystyczny smak rosołom, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku. W kuchni marokańskiej stosuje się

Ciastka - domowe słodkości
Grochówka 198

Grochówka to tradycyjna polska zupa - to idealne danie na mroźne, zimowe wieczory. Taka zupka musi być gęsta od ziemniaków i rozgotowanego grochu a także pachnieć wędzonką, czosnkiem i majerankiem. Składniki na 1,5 L zupy: 200 g grochu - łuskany połówki 1 kostka bulionu drobiowego 70 g (saszetka) Grochówka Winiary 3 średnie ziemniaki 20 dag boczku wędzonego 1 średnia cebula(...)smażymy na rozgrzanej oliwie. Po 30 minutach gotowania grochu, do garnka wrzucamy warzywa i gotujemy na małym ogniu. W tym czasie obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę prosto do zupy. Do małego garnuszka wsypujemy zawartość torebki Winiary i zalewamy wrzątkiem (ok. 500 ml) - dokładnie mieszamy (do rozpuszczenia proszku) i dodajemy do zupy. Doprawiamy pieprzem i majerankiem - gotujemy na małym ogniu

Alutka-Gotuje
W domu: krem z cukinii 213

oknem zima i mróz, więc na obiad warto zjeść coś rozgrzewającego. Co sprawdzi się lepiej niż kremowa zupa? Tym razem krem z cukinii z serem i grzankami. Zapraszam! SKŁADNIKI: 2 średnie cukinie 1 opakowanie mrożonki bukiet warzyw kwiatowy (ja używam Hortex) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego 2 łyżki masła sól, pieprz, oregano, gałka muszkatołowa(...)tarty ser mozzarella 4 kromki chleba PRZYGOTOWANIE: Cebulę i czosnek kroimy drobno i podsmażamy na maśle w garnku, w którym będziemy gotować naszą zupę (najlepiej z grubym dnem). W tym czasie kroimy cukinie na plasterki (nie musimy się starac, na koniec zupa i tak będzie blendowana). Gdy cebula i czosnek się zeszklą, dodajemy do garnka cukinie. Solimy, pieprzymy i dodajemy

Kuchnia w biegu
Krem botwinkowy z pomidorami 159

Lekkostrawna i niskokaloryczna zupa na bazie botwinki o smaku pomidorowym. Zmiksowana na gładki krem może być podawana z ryżem, makaronem lub grzankami. Mnie najbardziej smakowała z płatkami migdałowymi. Składniki: • 2 pęczki botwinki • 1 marchewka • 1 pietruszka • 1 mały seler • 1 por • 2 ząbki czosnku • kilka gałązek koperku i pietruszki • 3-4 liście szałwii(...)pokrojoną marchewką, pietruszką i selerem. • Wlać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać czosnek, sól, pieprz, zioła. • Gotować ok. 10 minut, po czym dodać do zupy pokrojoną botwinkę i gotować jeszcze 20 minut. • Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i zmiksować zupę. • Zabielić zupę mlekiem i podawać z płatkami migdałowymi

To co kocham

Proponowane wyszukiwania