Chrupiące i aromatyczne domowe grzanki to super dodatek do zup typu krem. Przygotujesz je z dowolnego pieczywa: białego, ciemnego, bezglutenowego. Podasz je do kremu z selera lub zupy krem z brokułów . Możesz je upiec (temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu, około 10-15 minut) lub usmażyć na gorącej patelni z dodatkiem tłuszczu – masła, oleju, oliwy(...)posyp je ulubionymi przyprawami. Grzanki świetnie komponują się z oregano, lubczykiem, ziołami prowansalskimi, słodką i ostrą papryką, suszonym czosnkiem.. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na grzanki domowe do zup krem oraz kilka porad. SKŁADNIKI: 4 kromki chleba, najlepiej czerstwego 3 łyżki oliwy sól, pieprz, papryka słodka, oregano PRZYGOTOWANIE: Do przygotowania grzanek możesz użyć dowolnego pieczywa, świeżego lub czerstwego. Może
Zasmakuj Kuchnibarszczu czerwonego i zupy grzybowej? Robicie zakwas z buraków na barszcz wigilijny, czy kupujecie koncentrat albo gotowy czerwony barszcz w kartonie? A może przygotowujecie barszcz z torebki? Barszcz czerwony można przygotowuję na buraczanym zakwasie , kiszenie trwa co najmniej 2 tygodnie. Jest z nim trochę pracy, ale warto, sama kiszę buraki przez cały rok, dla urody, zdrowia i smaku. Zakwas buraczany(...)uszkami . Ale u nas w domu gotowaliśmy barszcz również o innych porach roku, podając go z ugotowanymi, całymi ziemniakami okraszonymi skwarkami z boczku, wykorzystujemy go na bieżąco do zup, czy napojów . Dzisiaj jest 23 grudnia, jeśli zastanawiasz się co podać do barszczu czerwonego, to mam dla Ciebie kilka propozycji. Do wigilijnego barszczu świątecznego oprócz tradycyjnych uszek z grzybami, pasztecików drożdżowych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSoliankę pierwszy raz zajadałam będąc na Podlasiu. Jest to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, gęsta zupa, ugotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym rosole z dodatkiem aromatycznych przypraw ziołowych. Solankę uważano za potrawę chłopską. Oprócz Rosji zupa ta jest popularna w innych słowiańskich krajach byłego ZSRR, na Ukrainie i Białorusi, a także w tych byłych republikach ZSRR. Polecam gorąco(...)danie bardzo treściwe, połączenie ogórkowej i innych dodatków, zgodnie ze starą tradycją, serwowana jest z odrobiną gęstej śmietany i plasterkiem cytryny oraz posypana natką pietruszki. Niezależnie od wersji zupa powinna mieć słono - kwaśny smak, Solianka ros. солянка. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie