zupa - 39749 przepisów (strona:569/2650)

Zupa brokułowa z serem 36

Zupa brokułowa z serem to danie, które od lat cieszy się niesłabnącą popularnością w kuchniach na całym świecie. Jej wyjątkowy smak i kremowa konsystencja sprawiają, że jest to potrawa idealna na każdą porę roku. Brokuły, będące głównym składnikiem tej zupy, są nie tylko smaczne, ale  … The post Zupa brokułowa z serem appeared first on Smaczne potrawy

Smaczne Potrawy
Dlaczego niektóre kawy mają mniej kwasowości? 49

Kwasowość kawy może być postrzegana zarówno jako zaleta, jak i wada – wszystko zależy od osobistych preferencji smakowych. Kawa o niskiej kwasowości to przede wszystkim 100% Arabica

Kuchnia MagdaLeny
Wyprowadź swoją dietę na prostą po świątecznym i sylwestrowym obżarstwie 51

Święta i Sylwester to czas, w którym pozwalamy sobie na więcej – bogate w kalorie potrawy, słodkie desery, a często także alkohol w większych ilościach. To wszystko

Kuchnia MagdaLeny
Mehlsuppe i wigilia obozowa 40

było mieszać. Tym samym więźniowie, albo dostawali mniejsze porcje, albo nie dostawali w ogóle. Dlatego tak ważne było zajęcie dobrego miejsca w kolejce tj. przy końcu, gdzie zupa była gęsta, ale nie na końcu. Jadłospis był próbą zaimplementowania niemieckich zwyczajów posiłków pracowniczych z czasów przemysłowych Republiki Weimarskiej, na grunt obozowy. Zaczynało się od kawy lub herbaty. Potem zupa głownie(...)więźniowie, w mniej lub bardziej legalny sposób wchodzili w posiadanie jedzenia i potrafili odłożyć to na ten wieczór. Od czasu do czasu jadłospis był urozmaicany tzw Mehlsuppe, czyli dosłownie zupy z mąki. Była to stara potrawa ze Szwabii, idealnie nadająca się do zbiorowego żywienia w takich miejscach. Można było powiedzieć, że dawano ją "od święta", dlatego to właśnie ją przygotowałem

Kryzysowa Książka Kucharska
Śledzie po meksykańsku 149

Śledzie po meksykańsku przygotowane są z solonych matiasów z dodatkiem papryki, czerwonej cebuli, ogórków konserwowych, kukurydzy, czerwonej fasoli i papryczki chili, w słodko-pikantnym sosie pomidorowym

Kuchnia MagdaLeny
Pulpety w sosie koperkowym – Tradycyjny przysmak Polskiej Kuchni 58

Pulpety w sosie koperkowym to jedno z tych dań, które wielu Polaków kojarzy z domowym obiadem, ciepłem rodzinnego stołu i smakiem dzieciństwa. To tradycyjne danie jest

Kuchnia MagdaLeny
Funkcjonalność i zastosowanie naczyń do podawania zup 32

Serwowanie gorących dań wymaga odpowiednich naczyń, które nie tylko spełniają swoje praktyczne zadanie, ale także podnoszą estetykę stołu. Waza do zupy to przykład naczynia, które łączy obie te cechy. Najczęściej spotykane modele mają pojemność od 2 do 4 litrów, co pozwala na podanie posiłku dla większej liczby osób. Dzięki odpowiedniej izolacji cieplnej, takie naczynia utrzymują optymalną temperaturę potrawy przez dłuższy(...)czas, co jest szczególnie istotne w trakcie uroczystości czy rodzinnych spotkań. Wykorzystanie tego typu naczyń jest szczególnie popularne w kuchniach europejskich, gdzie tradycja podawania zup odgrywa ważną rolę w codziennym menu. Elegancka zastawa, w której zupa jest serwowana, podkreśla wagę okazji, a jednocześnie ułatwia jej estetyczne rozłożenie na talerze. Materiały i estetyka naczyń do serwowania gorących dań Współczesne wazy

Trochę smaku
W jaki sposób przechowywać kawę? 40

Kawa to produkt o bardzo długim terminie przydatności do spożycia. Przechowywana w suchym miejscu (wilgoć zawsze tworzy dobre warunki do rozwoju pleśni) praktycznie nie ma szansy

Kuchnia MagdaLeny
Jak zaoszczędzić na wodzie i dalej się nawadniać? 6 porad 50

Woda jest niezbędnym elementem codzienności każdego człowieka. Jak jednak radzić sobie z rosnącymi rachunkami za nią? Połącz oszczędzanie z odpowiednim nawadnianiem organizmu. Sprawdź sposoby na zdrowe

Kuchnia MagdaLeny
Wina czerwone - sztuka łączenia z potrawami 50

Wina czerwone są nieodłącznym elementem wielu kulinarnych doświadczeń na całym świecie. Ich różnorodność smaków i aromatów sprawia, że doskonale komponują się z wieloma potrawami, od klasycznej

Kuchnia MagdaLeny
Seromakowiec z brzoskwiniami i bezą kokosową 117

Seromakowiec to dwa ciasta w jednym - sernik na spodzie makowym. Ale ten seromakowiec nie jest byle jaki - to ciasto na wypasie! Sernik z kawałkami brzoskwiń w

Kuchnia MagdaLeny
W jakiej kaszy nie ma glutenu? 40

doskonała alternatywa dla osób z nietolerancją glutenu. Kasza jaglana jest bogata w białko, błonnik, witaminy i minerały. Może być stosowana jako składnik dań głównych, sałatek lub dodatek do zup. Kasza gryczana Kasza gryczana, podobnie jak kasza jaglana, nie zawiera glutenu. Jest to kolejna doskonała opcja dla osób z nietolerancją glutenu. Kasza gryczana jest bogata w białko, błonnik, żelazo i witaminy(...)grupy B. Może być używana do przygotowania dań głównych, sałatek lub jako dodatek do zup. Kasza kukurydziana Kasza kukurydziana, znana również jako polenta, jest kolejnym rodzajem kaszy, który nie zawiera glutenu. Jest to popularny składnik kuchni włoskiej i może być używany do przygotowania różnych dań, takich jak placki, zapiekanki lub dania główne. Kasza kukurydziana jest bogata w błonnik, witaminy

Żyję by jeść
Pasta z grzybów do słoików – jesienny hit w kuchni 758

grzybów może być świetnym dodatkiem do dań mięsnych, takich jak kotlety, schabowe czy steki. Jako farsz: Pasta z grzybów może służyć jako farsz do pierogów, naleśników lub tortilli. Do zup: Dodaj trochę pasty do zupy krem z pieczarek, aby wzbogacić jej smak. Do sosów: Pasta z grzybów może być bazą do wielu sosów, np. do mięs lub makaronów. Pasta(...)słoiki wyjmij i odwróć do góry dnem na około 12 godzin.   Zobacz inne przepisy na potrawy z grzybami leśnymi: Grzyby marynowane – najlepszy przepis na grzyby w occie Szybka zupa grzybowa z mrożonych grzybów – prosty przepis na jesienną zupę Gulasz leśniczego – najlepszy przepis na gulasz wieprzowy Zapiekanka ziemniaczana z grzybami Tarta ze świeżymi grzybami   Artykuł Pasta z grzybów

e-PrzepisyKulinarne