Bazylia – wprowadza świeży, orzeźwiający aromat, idealna do sałatek i sosów. Oregano – intensywny smak, nieodłączny składnik sosów pomidorowych. Tymianek – drzewny i cytrynowy smak, doskonały do mięs i zup. Rozmaryn – intensywny aromat, świetny do mięs i ryb. Te aromatyczne skarby nie tylko wzbogacają smak potraw, ale także wprowadzają do naszych kuchni niezwykły, śródziemnomorski klimat. Oregano i Bazylia: Dusza(...)Przyprawianiu Mięs Tymianek i rozmaryn to zioła, które często idą w parze, szczególnie przy przyprawianiu mięs. Tymianek, o drzewnym i cytrynowym smaku, jest doskonałym dodatkiem do mięs i zup, a także popularnym składnikiem kuchni francuskiej i śródziemnomorskiej. Rozmaryn , z jego intensywnym aromatem, świetnie komponuje się z mięsem i rybami. Jego właściwości wspomagające trawienie oraz poprawiające pamięć i koncentrację czynią
Ugotowane pozamiatanenaleśniki, a także wykorzystać je jako składnik ciast i placków. Ich wszechstronność sprawia, że powinny być stałym elementem każdej lodówki. 5. Pomidory w puszce To doskonała baza do sosów, zup i gulaszy. Możesz z nich przygotować szybki sos pomidorowy do makaronu, zupę krem z pomidorów albo dodać je do curry. Są niezastąpione, kiedy brakuje świeżych pomidorów. 6. Oliwa z oliwek(...)każda potrawa nabiera głębi smaku. Szczególnie dobrze sprawdza się w kuchni śródziemnomorskiej. 7. Warzywa korzeniowe Cebula, marchewka i ziemniaki to klasyka, która nigdy nie zawodzi. Cebula jest podstawą wielu zup, sosów i gulaszy, marchewka świetnie nadaje się do zup, pieczenia czy sałatek, a ziemniaki to baza do purée, pieczonych ziemniaków czy placków ziemniaczanych. 8. Jogurt naturalny Jogurt naturalny może być
BlendmanDzisiaj mam dla Was prosty przepis na smaczną zupę krem z cykorii z dodatkiem ziemniaków, sera pleśniowego i orzechów laskowych. Przygotowanie : 20 min. Gotowanie : 15 min. Porcja dla 4 osób : ● 1 kg cykorii ● 2 duże ziemniaki ● 60 g rozkruszonego sera pleśniowego fourme d’Ambert (lub innego sera pleśniowego) ● 40 g de rozgniecionych orzechów laskowych ● 1 cebula ● 1 łyżka oliwy(...)rondla. Gotuj przez około 15 minut. Orzeszki laskowe upraż na suchej patelni lub w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, usuń z nich skórkę, pocierając orzechy. Zmiksuj zupę krem, podaj posypaną rozkruszonym serem pleśniowym fourme d’Ambert i uprażonymi orzechami laskowymi
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaZupa brokułowa z serem to danie, które od lat cieszy się niesłabnącą popularnością w kuchniach na całym świecie. Jej wyjątkowy smak i kremowa konsystencja sprawiają, że jest to potrawa idealna na każdą porę roku. Brokuły, będące głównym składnikiem tej zupy, są nie tylko smaczne, ale … The post Zupa brokułowa z serem appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne PotrawyKwasowość kawy może być postrzegana zarówno jako zaleta, jak i wada – wszystko zależy od osobistych preferencji smakowych. Kawa o niskiej kwasowości to przede wszystkim 100% Arabica
Kuchnia MagdaLenyŚwięta i Sylwester to czas, w którym pozwalamy sobie na więcej – bogate w kalorie potrawy, słodkie desery, a często także alkohol w większych ilościach. To wszystko
Kuchnia MagdaLenybyło mieszać. Tym samym więźniowie, albo dostawali mniejsze porcje, albo nie dostawali w ogóle. Dlatego tak ważne było zajęcie dobrego miejsca w kolejce tj. przy końcu, gdzie zupa była gęsta, ale nie na końcu. Jadłospis był próbą zaimplementowania niemieckich zwyczajów posiłków pracowniczych z czasów przemysłowych Republiki Weimarskiej, na grunt obozowy. Zaczynało się od kawy lub herbaty. Potem zupa głownie(...)więźniowie, w mniej lub bardziej legalny sposób wchodzili w posiadanie jedzenia i potrafili odłożyć to na ten wieczór. Od czasu do czasu jadłospis był urozmaicany tzw Mehlsuppe, czyli dosłownie zupy z mąki. Była to stara potrawa ze Szwabii, idealnie nadająca się do zbiorowego żywienia w takich miejscach. Można było powiedzieć, że dawano ją "od święta", dlatego to właśnie ją przygotowałem
Kryzysowa Książka KucharskaŚledzie po meksykańsku przygotowane są z solonych matiasów z dodatkiem papryki, czerwonej cebuli, ogórków konserwowych, kukurydzy, czerwonej fasoli i papryczki chili, w słodko-pikantnym sosie pomidorowym
Kuchnia MagdaLenyPulpety w sosie koperkowym to jedno z tych dań, które wielu Polaków kojarzy z domowym obiadem, ciepłem rodzinnego stołu i smakiem dzieciństwa. To tradycyjne danie jest
Kuchnia MagdaLenySerwowanie gorących dań wymaga odpowiednich naczyń, które nie tylko spełniają swoje praktyczne zadanie, ale także podnoszą estetykę stołu. Waza do zupy to przykład naczynia, które łączy obie te cechy. Najczęściej spotykane modele mają pojemność od 2 do 4 litrów, co pozwala na podanie posiłku dla większej liczby osób. Dzięki odpowiedniej izolacji cieplnej, takie naczynia utrzymują optymalną temperaturę potrawy przez dłuższy(...)czas, co jest szczególnie istotne w trakcie uroczystości czy rodzinnych spotkań. Wykorzystanie tego typu naczyń jest szczególnie popularne w kuchniach europejskich, gdzie tradycja podawania zup odgrywa ważną rolę w codziennym menu. Elegancka zastawa, w której zupa jest serwowana, podkreśla wagę okazji, a jednocześnie ułatwia jej estetyczne rozłożenie na talerze. Materiały i estetyka naczyń do serwowania gorących dań Współczesne wazy
Trochę smakuKawa to produkt o bardzo długim terminie przydatności do spożycia. Przechowywana w suchym miejscu (wilgoć zawsze tworzy dobre warunki do rozwoju pleśni) praktycznie nie ma szansy
Kuchnia MagdaLenyWoda jest niezbędnym elementem codzienności każdego człowieka. Jak jednak radzić sobie z rosnącymi rachunkami za nią? Połącz oszczędzanie z odpowiednim nawadnianiem organizmu. Sprawdź sposoby na zdrowe
Kuchnia MagdaLenyWina czerwone są nieodłącznym elementem wielu kulinarnych doświadczeń na całym świecie. Ich różnorodność smaków i aromatów sprawia, że doskonale komponują się z wieloma potrawami, od klasycznej
Kuchnia MagdaLenySeromakowiec to dwa ciasta w jednym - sernik na spodzie makowym. Ale ten seromakowiec nie jest byle jaki - to ciasto na wypasie! Sernik z kawałkami brzoskwiń w
Kuchnia MagdaLeny