kruszonkę na ciasto. Zetrzeć na tarce o dużych otworach. Zagotować mleko. Wrzucać kluski na gotujące się mleko. Gdy wypłyną na wierzch, zdjąć z ognia i od razu podawać z zupą. składniki na zupę: 700 g czerwonej i żółtej papryki oliwa do pieczenia warzyw 0,5 l bulionu warzywnego 1 cebula 2 pomidory 1 główka czosnku sól, pieprz szczypta mielonej, ostrej(...)papryki 1/4 szklanki kremówki czarny sezam - dekoracja przepis na zupę: Papryki myjemy, osuszamy i nacieramy oliwą. Papryki ułożyć na ruszcie i włożyć do piekarnika włączonego na funkcję grill na ok. 220 stopni C.Piec ok. 20 minut, co jakiś czas obracając, tak, by skórka papryki przypiekła się ze wszystkich stron na czarno. Upieczone papryki zostawić do ostygnięcia. Pomiodry, cebulę
Bon Appetit MałgorzatyCały rok czekam na pomidorki z działki i na wszelakie zupy z ich udziałem. Zupa z pieczonych pomidorów ma całkiem inny smak niż krem ze świeżych pomidorów. Warto wypróbować szczególnie z ulubionym serem pleśniowym. Składniki: kilogram pomidorów pól litra bulionu z włoszczyzny główka czosnku oliwa z oliwek tymianek rozmaryn bazylia sól, pieprz kawałek sera pleśniowego u mnie lazurowy Pomidory myjemy(...)studzimy pomidory a potem zdejmujemy z nich skórki. Do gotującego bulionu dodajemy obrane pomidory, zioła oraz wyciskamy upieczony czosnek. Chwilę gotujemy wszystko razem a potem miksujemy w blenderze. Zupę dekorujemy świeżą bazylią. Zupę podajemy z serem pleśniowym. Niebo w gębie! krem z pieczonych pomidorów z serem pleśniowym
Bon Appetit Małgorzatytypu feta Cukinię, cebulę, por oraz ząbki czosnku kroimy na drobniejsze cząstki. Warzywa wraz z włoszczyzną podsmażamy na oliwie następnie zalewamy ok 1 l wody i dodajemy szpinak. Zupę gotujemy około 30-40 minut aż warzywa będą mięciutkie. Całość miksujemy przy pomocy blendera, doprawiamy solą, pieprzem, gałką oraz ziołami. Zupę rozlewamy na talerze, dekorujemy natką pietruszki i posypujemy(...)pokruszoną fetą. Można zupę ozdobić także kleksami ze śmietany. Zupa dobrze smakuje ze smażonym kurczakiem i ziołowymi grzankami
Bon Appetit Małgorzatyolejem). Wlewamy ciasto na patelnię i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania ciasta. Gotujemy bulion z włoszczyzny. Gdy włoszczyzna będzie miękka wyciągamy ją z zupy . W osobnym rondelku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy do wywaru. Dodajemy także umyty i drobno pokrojony szczaw. Gotujemy około 20 minut. Następnie podsmażamy na maśle posiekaną(...)młodą pokrzywę oraz plasterki rabarbaru. Do momentu aż rabarbar będzie miękki. Dodajemy podsmażoną pokrzywę i rabarbar do zupy. W odrobinie wody rozrabiamy mąkę i dodajemy do zupy nadal gotując. Zdejmujemy zupę z ognia i miksujemy w blenderze. Na sam koniec wlewamy śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym jajkiem i naleśnikiem. szczawiowa z rabarbarem i pokrzywą
Bon Appetit Małgorzatytypowa wiosenna zupa, jedna z naszych ulubionych . Tym razem z botwinki zrobiłam barszczyk :) A jeśli ktoś preferuje zupę z warzywami i bo twinką to zapraszam tutaj . Składniki: 1 pęczek botwinki z buracz kami 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka sól, pieprz siekany koperek wywar warzywny lub drobiowy (ok 2,5 litra) 2 łyżki śmietany do zup kilka ziarenek ziela angielskiego(...)mało czerwony, to można dodać odrobinkę koncentratu buraczanego). 4. W osob nym naczyniu mieszamy śmietanę i 1 chochlę gotującego się bar szczu, a następnie przelewa my do garnka z zupą. Doprawiamy octem, solą i p ieprzem, a na koniec dodajemy posiekany koperek - ilość wedle uznania. 5. Barszcz podajemy z ugotowa nymi ziemn iakami - najlepiej młodymi. Smacznego
Kuchnia domowa AniBarszcz to zupa, bez której nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia. Wiem, że ma mocną konkurencję w postaci zupy grzybowej czy też rybnej, ale dla mnie zawsze będzie numerem jeden! I to ten prawdziwy, wolno gotowany, a nie z proszku czy z kartonu. Takim mieszankom mówię stanowcze NIE! Zwłaszcza, że według tego przepisu ugotowanie barszczu jest niemalże tak proste(...)części. Warzywa, oprócz jednego buraka , oraz grzyby, liście laurowe i ziela angielskie umieszczamy w dużym garnku. Zalewamy ok. 3 litrami wody i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu pilnując by zupa nie gotowała się za mocno (możemy dolewać po trochu zimnej wody jak do rosołu). Po ok. 45 minutach dolewamy wody od grzybów i dosypujemy majeranku i gotujemy jeszcze
Zakręcony WidelecWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Wczoraj po raz pierwszy zrobiłam zupę dyniową. Trochę obawiałam się smaku, ponieważ nie do końca wiedziałam czy będzie mi smakować. Zupa wyszła bardzo smaczna. Podałam ją z chrupiącymi grzankami i kleksem z glassy sojowej. Dynię z wszystkimi dodatkami upiekłam w piekarniku, później tylko ją zmiksowałam i podałam gorącą(...)Przepis z małymi zmianami zaczerpnęłam od Magdy Gessler. Post Zupa dyniowa pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujejestem zwolenniczką zup kremowych, ale od czasu do czasu czemu nie ? A jeszcze jak robi się je szybko to już w ogóle fajnie. oczywiście takie zupy jadam ja, bo dla chłopaków co to za zupa, co pogryźć nie ma co. Tak więc od czasu do czasu serwuję sobie małe porcyjki zup kremów, a Oni niech żałują bo ta była pyszna
Ewa w kuchniZupa jak to zupa, ale ta jest z nutką rabarbaru. Rabarbar nadał zupie fajnego lekko kwaskowatego smaku. Od czasu do czasu można dodać do tradycyjnej kuchni tradycyjny ale wydawałoby się nie pasujący składnik. Wbrew pozorom taka kombinacja wyszła smaczna i zwykla zupa stała się niezwykła. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnifanów i pisku uwielbienia. Lubię swój światek i jeśli ktoś chce do niego wejść to zapraszam, będzie mi miło. Nie chcę do szoł bizu, chce pisać i popijać pyszną zupę serową, na którą patent wam zaraz zdradzę :). Od razu mówię, że to moja wersja, ale zaręczam, że jest pyszna Potrzebujemy: 1,5 litra dobrego bulionu – nie żadnej kostki i innych(...)proszków 3 serki topione ser lazur z niebieską pleśnią – taki mały trójkącik w kartoniku 100gr parmezanu lub dziugasa 100gr goudy lub ementalera 150 ml śmietanki do zupy 1 ząbek czosnku sól, biały pieprz pęczek szczypiorku Bulion bardzo mocno podgrzewamy, aż pojawią się bąbelki. Sery twarde ścieramy na drobnych oczkach (szybciej się rozpuszczą), Lazur kroimy w kostkę. Do gotującego się bulionu
ladykitchenKomponując nasze dietetyczne menu nie zapominajmy o zupach. Są zdrowe, sycące i pyszne, a nie muszą być kaloryczne. Mogą mieć postać gęstego kremu (za sprawą zmiksowanych warzyw, a nie gęstej śmietany czy mąki) lub zawierać nasze ulubione warzywa pokrojone lub w całości albo inne dodatki takie jak kasze, makarony, ryż. Moją ulubioną zupą jest właśnie kremowa zupa pomidorowo-paprykowa. Smakuje(...)doskonale z ryżem, makaronem ale też bez dodatków. Do przygotowania tej zupy potrzebujemy: bulion warzywny (około 2 litry) 2 puszki pomidorów 1 czerwona papryka cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz ugotowana marchewka (może być z bulionu) oliwa z oliwek Na oliwie smażymy cebulę i czosnek oraz paprykę. Gdy warzywa są usmażone dodajemy pomidory z puszki i smażymy aż zredukuje się
Smakowity Blog KulinarnySezon na szparagi jeszcze trwa. Kolejną moją propozycją na danie ze szparagów jest kremowa zupa. Prosta i szybka w przygotowaniu. Gorąco polecam! Składniki: pęczek szparagów bulion wołowy lub drobiowy około 2 litry 2 duże ziemniaki cebula por oliwa masło sól, pieprz cukier śmietana lub jogurt natka pietruszki grzanki z bułki na maśle (opcjonalnie) Przygotowanie: Łodygi szparagów kroimy(...)dodajemy masło. Gdy się spieni, zeszklij cebulę i pora (5 minuty). Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i kawałeczki szparagów, zalewamy bulionem. Dusimy, aż warzywa będą miękkie. Wtedy przestudzamy zupę i miksujemy ją, mieszamy ze śmietaną, solimy i popieprzymy do smaku. Główki szparagów blanszujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru (4-5 minut), odcedzamy
Smakowity Blog KulinarnyZupa z białej fasoli, w Grecji znana pod nazwą Fasoulada, jest bardzo sycąca i można ją przygotować w łatwy sposób niedużym kosztem. Należy tylko pamiętać, by fasolę moczyć przez noc i gotować na niedużym ogniu przez kilka godzin. Składniki: 400g suszonej białej fasoli, np. typu "Jaś" lub greckiej fasolia gigantes, namoczonej przez noc w dużej ilości wody(...)zmiękną.. Dodajemy pomidory, suszone oregano. Gotujemy kilka minut, po czym przekładamy całość do garnka z gotującą się fasolą. Dolewamy wody, jeśli będzie trzeba, tak aby wszystkie składniki zupy pokryte były płynem. Na małym ogniu gotujemy około godziny, aż fasola będzie miękka. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, rozrzedzamy ją odrobiną wody. Zupę podajemy posypaną posiekanym świeżym oregano
Smakowity Blog KulinarnyMoja dzisiejsza zupa powstała spontanicznie, kiedy się okazało, że po weekendzie niewiele zostało w lodówce. A z tego co zostało postanowiłam ugotować zupę. Pieczenie warzyw wydobywa z nich smak i aromat, którego nie uzyskamy przez samo gotowanie. Wybór warzyw, które wykorzystałam był dość przypadkowy (skromna zawartość mojej lodówki). Doskonale sprawdziłyby się też dynia, cukinia, bakłażan, burak. Taką zupę możemy(...)pozbawiamy szypułek, gniazd nasiennych i rozdrabniamy blenderem. Do warzyw wlewamy bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą i pieprzem i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez chwilę i możemy podawać. Zupę można też zabielić śmietaną
Smakowity Blog KulinarnyJeśli lubicie słodki smak kukurydzy, zaostrzony nieco pastą curry, która poza smakiem podkreśla też kolor kukurydzy, to z pewnością ta zupa przypadnie Wam do gustu. Aromatyczna, wyrazista w smaku, sycąca, a do tego bardzo łatwa w przygotowaniu. Zdecydowanie polecam! Składniki: 400g kukurydzy z puszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 200g mleczka kokosowego 1 łyżka czerwonej pasty curry(...)czasie do warzyw wlewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut, aż kukurydza będzie miękka. Dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Zupę przelewamy do pojemnika blendera i miksujemy dokładnie, następnie przelewamy z powrotem do garnka (bezpośrednio lub przez sito, jeśli nie chcemy aby w zupie znalazły się łuski z kukurydzy). Zupę podgrzewamy przed podaniem
Smakowity Blog Kulinarny