Dzisiaj szybki post z przepisem na niskokaloryczną zupę, a już jutro możecie się spodziewać kolejnej części tekstu pt. „Masło czy margaryna?” :) Dlaczego polecam tę zupę? Ponieważ seler: zawiera mnóstwo potasu obniżającego ciśnienie jest warzywem ultraniskokalorycznym (1 sztuka 400 g zawiera jedynie 52 kcal!) ma mnóstwo błonnika i jednocześnie duzo wody - szybko powoduje uczucie sytości bez przeładowania kaloriami w połączeniu(...)oleju, z pokrojonym w paski selerem i porem (całym). Dodajemy do gotujących się ziemniaków, trzymamy na ogniu do miękkości warzyw. Zdejmujemy z ognia, rozrabiamy w chochli odrobinę jogurtu z zupą, dolewamy do reszty jogurtu, po czym dodajemy do zupy. Blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji, doprawiamy i mieszamy
Powiedz dietom nieKolejny przepis na zupę, zaraz po pomidorowej , której wykonanie zajmuje 5 minut. Jadłam tę zupę u koleżanki, która odżywia się zdrowo jak przystało na instruktora fitnessu :) Zupa jest gęsta, sycąca. Potrzebujemy tylko: 1 puszkę zielonego groszku 2 plasterki żółtego sera (u mnie Gouda) 1/2 kostki rosołowej drobiowej lub warzywnej Całą zawartość puszki wlać do garnka (groszku nie odcedzamy, wlewamy razem(...)wodą) Zagotować na małym ogniu Następnie włożyć dwa plasterki sera rwąc go na kawałki Gotować do momentu stopienia sera Zupę przelać do malaksera lub utrzeć mikserem końcówką do rozdrabniania Ja podałam z grzankami, ale myślę, że z groszkiem ptysiowym też będzie smaczna Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comCoś mnie ostatnio naszło na zupy-kremy :) Lubię. Była już brokułowa . A dzisiaj znowu krem na pierwsze danie - warzywny. Oczywiście, jeśli ktoś nie lubi kremów, to wystarczy klasycznej warzywnej nie miksować :) Składniki: 5 niedużych ziemniaków 2 garści fasolki szparagowej mrożonej 2 nieduże marchewki 1/2 selera 2 pietruszki kawałek zielonej części pora pieprz sól 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta(...)Marchewki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę Seler obieramy, myjemy i kroimy na pół Por kroimy w cieniutkie krążki Pietruszki obieramy, myjemy o kroimy na większe części - ja potem z zupy wyjmuję.Gdy mam większe kawałki jest mi łatwiej wyłowić Fasolkę możemy przełamać na pół, łatwiej jest nałożyć potem na łyżkę w przypadku gdy nie robimy zupy-kremu Wszystkie warzywa przekładamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comosobiście pokochałam kuchnię chińską i tajską, uwielbiam ten smak i aromat. Ostatnio dużo eksperymentuję w tych "klimatach" i tym samym dzisiaj chciałabym zaprosić Was na moją chińską zupę. Zupa ta, to połączenie ostrości z kwaśnością - imbir, chilli, sos sojowy, pędy bambusa i grzybki mun, wszystko to sprawi, że zupa ta jest idealna. Rozgrzeje i nasyci każdego :) Zupa ostro
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś zapraszamy na zupę - gęsty krem z dyni, który podany z kurczakiem i grzankami stanowi pełnowartościowy posiłek. Do dyni przekonałam się niedawno, bo dopiero w ubiegłym roku. Mniej więcej w podobnym okresie przekonałam się również do zup kremowych. I tak dynia w zupie kremie to dla mnie teraz duet idealny. Krem z dyni z kurczakiem SKŁADNIKI: 1 kg dyni(...)gotujemy kolejne 5 minut ciągle mieszając. Filet z kurczaka kroimy na paski lub plastry, obsypujemy przyprawą do kurczaka i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Zupę - krem podajemy z łyżką jogurtu lub śmietany, ozdobioną zieleniną, z dodatkiem kawałków kurczaka i grzanek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimoim rodzinnym domu zupę ogórkową gotuje się tradycyjnie na żeberkach i zabiela śmietaną. Ja natomiast często gotuję zupy na mięsie z kurczaka, nie są wtedy tłuste a smakują równie dobrze. I dziś właśnie u Nas przepis na taką odchudzoną ogórkową, ugotowaną na filecie z kurczaka i bez dodatku śmietany. Odchudzona zupa(...)wcześniej obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Gotujemy aż ziemniaki będą prawie miękkie. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ogórki kiszone ścieramy na tarce i dodajemy do zupy. Całość doprawiamy i gotujemy kilka minut. Ewentualnie możemy dodać do zabielenia kefir
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa krem z brokułów – Składniki: 2 małe cebule (ok. 110g) 1 ząbek czosnku boczek (150g) brokuł (500g) olej do smażenia (3 płaskie łyżki) ziemniaki (ok. 180g po obraniu; 2 średnie sztuki) 1 litr bulionu sól, pieprz śmietana gęsta 18% parmezan (mały kawałek do oprószenia) Zupa krem z brokułów – Wykonanie: Cebulę, czosnek i ziemniaki obrać(...)takiej głębokiej patelni, to można przelać całośc do garnka) i gotować ok. 10 minut. Następnie dorzucić brokuły podzielone na mniejsze różyczki. Gotować dalej przez ok. 15-20 minut. Przelać zupę do blendera, zmiksować. Podawać ze śmietaną. Oprószyć parmezanem. Smacznego! The post Zupa krem z brokułów, z boczkiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeangielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) 1 czubata łyżka cząbru garść świeżego lubczyku 1 łyżeczka ziarenek kolendry 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego 3 duże buraki Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym(...)czosnek i ziarenka ziela oraz pozostałe zioła i przyprawy Dodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję pokrojone w kosteczkę buraki. Smażę około 20-30 minut. Całość zmiksowałam blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo doprawiłam czosnkiem (3 ząbki przeciśnięte przez praskę) i majerankiem. Do miseczki z zupą dodałam kozi ser i świeżą bazylię. Smacznego
ClauditteMissCookingkopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) czubata łyżka ususzonych papryczek chilli 8 czerwonych papryk 3 duże cebule 1 łyżeczka masła Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr. Więcej o bulionetce na samym końcu posta. Wy oczywiście możecie zrobić tradycyjny wywar(...)porcji rosołowej lub dowolnym mięsie. Wywar na zupę gotuję na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną. Gdy wywar będzie gotowy wyławiam z niego por, ponieważ niszy on blender (2 już straciłam). Całą resztę można spokojnie miksować bez obaw. Dodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję uduszoną paprykę. Dusiłam ją w głębokiej patelni gdzie dodałam masło i posiekana
ClauditteMissCookingkurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 1 główka kalafiora Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr (firma Knorr przysłała do mnie produkty w celu ich przetestowania stąd też pojawiają się(...)przepisach na zupy). Więcej o bulionetce na samym końcu posta. Wy oczywiście możecie zrobić tradycyjny wywar na porcji rosołowej lub dowolnym mięsie. Wywar na zupę gotuję na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną. Gdy wywar będzie gotowy wyławiam z niego por, ponieważ niszy on blender (2 już straciłam). Całą resztę można spokojnie miksować bez obaw. Dodatkowo
ClauditteMissCookingcebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 250 g szpinaku świeżego 4 ząbki czosnku Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr (firma Knorr przysłała do mnie produkty w celu ich przetestowania stąd też pojawiają się(...)przepisach na zupy). Więcej o bulionetce na samym końcu posta. Wy oczywiście możecie zrobić tradycyjny wywar na porcji rosołowej lub dowolnym mięsie. Wywar na zupę gotuję na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną. Gdy wywar będzie gotowy wyławiam z niego por, ponieważ niszy on blender (2 już straciłam). Całą resztę można spokojnie miksować bez obaw. Dodatkowo
ClauditteMissCookingmokrą szybę obserwuję mój ziołowy ogródek, doniczki z pomidorami, kwiaty. Deszcz wyręcza mnie w podlewaniu. Powracam do ulubionej zimowej herbaty z pomarańczami. Za chwilę zagrzeje dłonie gorącym kubkiem z zupą. Gęstą, pożywną. Usiądę na fotelu, otulę ciepłym kocem i posłucham deszczu. Posłuchacie ze mną? ZUPA-KREM Z CUKINI składniki na 2-3 porcje 2 średnie cukinie(...)średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz do smaku 3/4 l wody lub bulionu warzywnego Cukinię umyć i ściąć końcówki (nie obieram ze skórki, dzięki czemu zupa zyskuje na kolorze). Cebulę i czosnek obrać i pokroić. W garnku podgrzać oliwę, wrzucić na nią czosnek i cebulę, aż stanie się szklista, a czosnek się lekko zrumieni. Dodać pokrojoną w cienkie
KUCHARNIApaski.Po kilku minutach duszenia, dolewamy gorący bulion i dodajemy utarte warzywa. Gotujemy około 10 minut. W miseczce mieszamy żółtka ze śmietaną. Wlewamy je do zupy. Uważając, żeby śmietana się nie zważyła. Gotujemy zupę szczawiową do wrzenia. Kiedy zacznie się gotować, zdejmijemy zupę z ognia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawajemy z jajkiem(...)kwaśnych klimatach, ale tylko kulinarnie Uwielbiamy szczawiową i jadamy ją tylko wiosną, choć można przygotować szczaw w sloikach i zrobić zapasy , ale to już nie to samo. Zupę przygotowałam z świeżego szczawiu na bazie bulionu ,Podałam ją tradycyjnie z jajkiem ugotowanym na twardo. Pozostaje mi już tylko życzyć Wam smacznego
w mojej kuchniświeży szczaw ,pokrojony w paski,oraz pokrojona drobno paprykę.Po kilku minutach duszenia, dolewamy gorący bulion. Gotujemy około 8-12 minut.W garnuszku mieszamy śmietane z paroma łyżkami zupy i wlewamy to na patelnie.Podgrzewamy zupę do momentu zagotowania, zdejmijemy zupę z ognia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.Przygotowana zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo
w mojej kuchniZupa czosnkowa W chłodne zimowe dni na naszych stołach powinny królować potrawy wzmacniające odporność. Zupa czosnkowa to doskonałe danie rozgrzewające, oprócz znakomitych walorów smakowych posiada, także działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze oraz przeciwpasożytnicze. Składniki: -bulion warzywny - 1,5 litra - czosnek - 1 główka - jajka - 2 sztuki - chleb żytni - 2 kromki - ser Mozzarella(...)papryka Sposób przygotowania: Wyciśnięty przez praskę czosnek lekko podsmażyć na łyżce oliwy, a następnie oddać do wcześniej przygotowanego bulionu warzywnego. Jajka dokładnie roztrzepać, rozprowadzić z niewielką ilością zupy i wlać do garnka. Dodać zioła, pieprz, sól oraz ostrą paprykę całość dokładnie wymieszać, chwilę podgotować. Chleb pokroić w kostkę, posypać ziołami, piec około 10 minut w 160 stopniach
Fit-amina