Jedna z pierwszych potraw jaką możesz podać niemowlakowi podczas rozszerzania diety po skończonym 6 miesiącu życia. Zupkę jarzynową możesz zaserwować dziecku już jako jeden z pierwszych posiłków. Zupa z gotowanej marchewki, korzenia pietruszki i ziemniaka z odrobiną oleju słonecznikowo – rzepakowego. Okraszenie warzyw tłuszczem jest zalecane, zabieg ten ma na celu zwiększenie kaloryczności potrawy. Warto sięgnąć po olej z pierwszego(...)gotuj na niewielkiej mocy palnika do miękkości warzy, czas gotowania powinien wynosić między 20 a 30 minut. Ugotowane jarzyny wraz z płynem zblenduj rozdrabniając kawałki warzyw. Nie blenduj zupy na gładki mus, postaraj się zachować grudkową konsystencję. Zupkę pozostaw do wystudzenia. Porcję zupki przełóż do miseczki, dodaj do niej niewielką ilość oleju dla dziecka i wymieszaj. Pozostałą zupkę jarzynową możesz
ProstePesto.plChrupiące i aromatyczne domowe grzanki to super dodatek do zup typu krem. Przygotujesz je z dowolnego pieczywa: białego, ciemnego, bezglutenowego. Podasz je do kremu z selera lub zupy krem z brokułów . Możesz je upiec (temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu, około 10-15 minut) lub usmażyć na gorącej patelni z dodatkiem tłuszczu – masła, oleju, oliwy(...)posyp je ulubionymi przyprawami. Grzanki świetnie komponują się z oregano, lubczykiem, ziołami prowansalskimi, słodką i ostrą papryką, suszonym czosnkiem.. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na grzanki domowe do zup krem oraz kilka porad. SKŁADNIKI: 4 kromki chleba, najlepiej czerstwego 3 łyżki oliwy sól, pieprz, papryka słodka, oregano PRZYGOTOWANIE: Do przygotowania grzanek możesz użyć dowolnego pieczywa, świeżego lub czerstwego. Może
Zasmakuj Kuchnibarszczu czerwonego i zupy grzybowej? Robicie zakwas z buraków na barszcz wigilijny, czy kupujecie koncentrat albo gotowy czerwony barszcz w kartonie? A może przygotowujecie barszcz z torebki? Barszcz czerwony można przygotowuję na buraczanym zakwasie , kiszenie trwa co najmniej 2 tygodnie. Jest z nim trochę pracy, ale warto, sama kiszę buraki przez cały rok, dla urody, zdrowia i smaku. Zakwas buraczany(...)uszkami . Ale u nas w domu gotowaliśmy barszcz również o innych porach roku, podając go z ugotowanymi, całymi ziemniakami okraszonymi skwarkami z boczku, wykorzystujemy go na bieżąco do zup, czy napojów . Dzisiaj jest 23 grudnia, jeśli zastanawiasz się co podać do barszczu czerwonego, to mam dla Ciebie kilka propozycji. Do wigilijnego barszczu świątecznego oprócz tradycyjnych uszek z grzybami, pasztecików drożdżowych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSoliankę pierwszy raz zajadałam będąc na Podlasiu. Jest to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, gęsta zupa, ugotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym rosole z dodatkiem aromatycznych przypraw ziołowych. Solankę uważano za potrawę chłopską. Oprócz Rosji zupa ta jest popularna w innych słowiańskich krajach byłego ZSRR, na Ukrainie i Białorusi, a także w tych byłych republikach ZSRR. Polecam gorąco(...)danie bardzo treściwe, połączenie ogórkowej i innych dodatków, zgodnie ze starą tradycją, serwowana jest z odrobiną gęstej śmietany i plasterkiem cytryny oraz posypana natką pietruszki. Niezależnie od wersji zupa powinna mieć słono - kwaśny smak, Solianka ros. солянка. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie