Bardzo smaczna i łatwa do zrobienia zupa z soczewicy z makaronem to lekka, pożywna i zdrowa potrawa. Taka zupa podana do obiadu nie obciąży organizmu, ale pobudzi nasz apetyt na drugie danie. Uwielbiam zupy i często je gotuję, a obiad bez zupy dla mnie jest jakiś taki niepełny. Ponoć Polacy jedzą najwięcej zupy na świecie i wcale się temu(...)dziwię, gdyż zupa syci, rozgrzewa i dodaje energii. W gotowaniu zupy fajne jest to, że każdy może dostosować ją do swoich upodobań i stworzyć smak, który mu odpowiada. Zupa z soczewicy z makaronem jest lekka i dość delikatnie doprawiona, aby był wyczuwalny smak soczewicy. Dodane zioła spowodowały, że zupa jest bardzo aromatyczna, orzeźwiająca i smaczna. Składniki: (na 3 litry zupy
Kuchcik gotujePikantna zupa z pieczonych warzyw , mimo iż ma długą listę składników, jest wyjątkowo łatwa i szybka do przygotowania. Dzięki dodatkowi imbiru, czosnku i cynamonu doskonale rozgrzewa w jesienne chłodne dni. Poza sezonem można pominąć dodatek dyni lub zastąpić ją mrożoną kukurydzą albo czerwoną fasolą. Pikantna zupa z pieczonych warzyw znana jest chyba pod każdą szerokością geograficzną, choć w zależności(...)regionu różni się składem i przyprawami. W Maroku zamiast wymienionych w przepisie przypraw dodaje się do tej zupy mieszankę ras el hanout w Japonii - makaron, sos sojowy i sos rybny, w Indiach - curry, garam masala, czasem też bataty i mleko kokosowe. Ilość wersji jest ogromna. Pikantna zupa z pieczonych warzyw to zarazem świetny sposób na wykorzystanie pozostałych po obiedzie grillowanych
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZupa spalająca tłuszcz – to pyszna zupa wspomagająca przemianę materii, której głównymi składnikiem jest kapusta, która jest bogata w błonnik pokarmowy i zapewnia uczucie sytości. Poza tym znajdziecie w tej zupie seler naciowy, który ma właściwości odchudzające, a także oczyszczające (seler naciowy w 100g ma tylko 17 kcal), a co najważniejsze jest bogatym źródłem witaminy C (ma jej prawie(...)chilli pieprzu cayenne pobudza przemianę materii i zapobiega zaparciom. Tak więc tylko ją zrobić, jeść i cieszyć się lepszą przemianą materii! :) Z podanych składników wyszło mi ok. 8 litrów zupy (czyli ok. 16 porcji). Inspirację na tę zupę zaczerpnęłam z bloga: Smaki Edyty @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px
Kulinarne PrzebojeZupa z marchewki z groszkiem to doskonałą fit zupa . Jeśli jesteście smakoszami marchewki i groszku to ta zupa będzie Wam smakować! Nie wiecie co zrobić z warzywami z rosołu? Ugotujcie z nich zupę krem! Zmiksowana na krem marchewka i seler z rosołu i ugotowany al dente mrożony groszek to pyszne i proste połączenie. Jestem smakoszką kremu marchewkowego, niestety w naszym(...)domu tylko ja go jadam. Zupa marchewkowa jest aksamitnie gładka, delikatna w smaku, szybka w wykonaniu. Kremowa zupa z marchewki z groszkiem jest gładka, doprawiłam ją odrobiną pieprzu Cayenne dla złamania słodyczy marchewki i groszku. Polecam też zupę z marchwi i pomarańczy , oraz klasyczny dodatek obiadowy, szczególnie do mielonych, czyli marchewkę z groszkiem . Składniki na dwie porcje zupy z marchewki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPierwszy raz postanowiłam zrobić zupę z pokrzywy. Pokrzywy zakupiłam na naszym lokalnym ryneczku, przyniosłam do domu i no właśnie… Jak się do tego zabrać, skoro pani pokrzywa delikatnie mówiąc nie jest pokojowo do nas usposobiona. Rozwiązaniem problemu jest użycie lateksowych rękawiczek, dzięki którym unikniemy poparzenia. Z racji tego, że w lodówce ostała mi się końcówka czosnku niedźwiedziego(...)bardzo miałam z nim co zrobić, wylądował również w zupie. Nie bójcie się zupy z pokrzywy, bo to bardzo zdrowe ziółko. Jeśli pominiemy nieco mało komfortowy aspekt pracy w rękawiczkach, to zupę robi się szybko i przyjemnie. I nie bójcie się…ugotowana pokrzywa nie parzy;) Zupę testowałam w dwóch wariantach, na wywarze jedynie warzywnym jak i mięsnym. Oczywiście, zupa
Mieszam w Garnkuprzepis to wspomnienie po wizycie w Karczmie Łemkowskiej, z której to recenzję zamieściłam TU . Zupa nam tak smakowała, że chciałam ją powtórzyć w domu. Niby to kapuśniak, ale jednak nie. Warianka robiona jest na kwasie z kapusty kiszonej a nie samej kapuście. Kwas z kapusty nazywany jest warem, stąd nazwa potrawy. Spotkałam się z odmianą galicyjską warianki i tam gotowana(...)jest na burakach. Zupa jest dość ostra w smaku, ale mu lubimy takie ostre smaki, więc dodałam nawet więcej czosnku i to wyciśniętego przez praskę. Jeśli chcecie spróbować nowych smaków, to naprawdę warto. W karczmie jedliśmy w zupie pierogi z mięsem, ale tutaj dałam polecane ziemniaki w mundurkach jak i skwarki. Skwarki możecie zastąpić łyżką oleju lnianego. Zupa jest aromatyczna
Mieszam w Garnkulunch w sałatce. Kukurydza z grila w kolbie, z masłem. Kukurydza na obiad z marchewką i fasolką. Kukurydza na kolację zapieczona w casserole. Popcorn kukurydza na wieczorny seans fimowy. Zupa z kukurydzy na zimne dni. Nawet psie jedzenie jest „zapychane” kukurydzą. Opcje użycia kukurydzy są praktycznie niewyczerpywalne, ale że w Polsce teraz zima więc będzie mowa o zupie(...)Zupa krem z kukurydzy, tzw. corn chowder to jedna z najpopularniejszych zup w kuchni amerykańskiej. Najczęściej wykonana z dodatkiem śmietany i masła. Żeby wam trochę zamieszać w głowach i garnkach, przedstawię przepis na wegańską wersję tej zupy. Jakiś czas temu stworzyłam go na zamówienie klienta z alergią pokarmową na nabiał. Substytutem śmietany są w moim przepisie wyśmienite ziemniaki Golden Yukon
Jem więc JestemZupa ogórkowa to świetny pomysł na zimowe dni. Sycąca i świetnie rozgrzewająca. O ile kiedyś nie lubiłam zbytnio zup, to im człowiek jest starszy, to bardziej je docenia. I to właśnie te domowe, sycące, pełne warzyw, a nie te z torebek czy kartonów. Zupa to idealnie danie, kiedy wracamy zmarznięci i głodni ze spaceru. Kilka minut i na stole ląduje(...)talerz gorącej, pożywnej zupy. Zachęcam Was do gotowania o ile tylko możecie zup na wywarach – mięsnym lub warzywnym. Ich smak jest głębszy od tych robionych na kostkach rosołowych, o walorach zdrowotnych nie wspominam. Zupa ogórkowa, lekko kwaskowa u mnie zwykle robiona jest wtedy, kiedy w lodówce zostają ogórki kiszone i nikt za bardzo nie chce ich jeść. W zupie
Mieszam w Garnkuwyjąć liść laurowy i ziela, oraz trochę cebuli, a całą resztę zmiksować. Po zmiksowaniu dodać serek topiony i ser gouda, zagotować aż ser się rozpuści dodać gałkę muszkatołową, pieprz. Zupę zdjąć z ognia i doprawić swieżym tymiankiem (ewentualnie suszonym). Na osobnej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, chleb pokroić w kostkę i usmażyć z obu stron na oliwie aż osiągnie rumiany(...)kolor. Zupę podawać z grzankami i z wyjętą wcześniej z zupy cebulą. Mniammmmm! zupa cebulowo - serowa
Bon Appetit MałgorzatyKwasek to regionalna zupa z mojego dzieciństwa. Nie jestem jej wielkim fanem ale w związku z tym, że przygotowywałam pasztet z królika i został mi rosół z mięsa postanowiłam przygotować kwasek. Są 2 wersje tej zupy: 1) dodaje się sok z kiszonej kapusty i 2) dodaje się ocet z ogórków konserwowych. Ja wybrałam wersję pierwszą z sokiem z kiszonej(...)cukrem i odcedzamy wywar. Mięso przyda nam się na pasztet. Do wywaru dodajemy zaklepkę z mąki, dodajemy ugotowane grzyby i gotujemy kolejne 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy zupę z ognia i dodajemy zahartowaną śmietanę. Hartujemy ją zupą. Kwasek gotowy :) Doprawiamy natką pietruszki. kwasek z królika
Bon Appetit MałgorzatyJest do pożywna i zdrowa zupa, idealna na zimowe po południa. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 duży brokuł 2 woreczki białego ryżu bułka tarta - do panierki 2 jajka - do panierki 1 cebula 1 litr bulionu warzywnego sól, pieprz łyżeczka curry natka pietruszki koperek świeża bazylia do dekoracji olej do smażenia łyżka masła do smażenia Zupa: w rondlu(...)maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, gdy cebula się zeszkli wrzucamy różyczki brokuła i zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy do miękkości. Następnie zupę miksujemy w blenderze. Kulki ryżow e : W tym czasie gotujemy też ryż wg wskazówek producenta. Ugotowany ryż przestudzamy i następnie mieszamy z jednym jajkiem (jajko służy nam jako spoiwo). Do ryżu dodajemy koperek i natkę pietruszki, oraz doprawiamy
Bon Appetit Małgorzatykawałek selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, 1 mały por) 1 opakowanie świeżego albo mrożonego szpinaku w liściach listki z 4 młodych pokrzyw 1 pęczek czosnku dziwnego śmietanka do zabielenia zupy 1 łyżka tartego chrzanu sól, pieprz 1 łyżka masła Gotujemy bulion na włoszczyźnie. Gdy warzywa będą miękkie wyciągamy je z wywaru. Dodajemy pokrojony szpinak i czosnek dziwny. Gotujemy zupę przez(...)rozgrzanym maśle podsmażamy listki pokrzywy. Następnie dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz chrzanem dla zaostrzenia smaku. Zupę miksujemy na krem. Podajemy z kleksami śmietany albo z ugotowanym jajkiem
Bon Appetit MałgorzatyJedna z moich ulubionych zup z dzieciństwa, wprawdzie moja m ama robiła ją dość gęstą i z zasmażką, u mnie jest lekka , ale syta. Jak jeszcze by liśmy mali, nazywaliśmy ją zupą z przecier anego groszku :) A to dlatego, że groszek łuskany fajnie rozpada się podczas gotowania i smakuje jakby była przetarta przez sitko - jest naprawdę smaczna! Składniki(...)osobnym gar nku gotujemy makaron w osolonej wodzie, g d y będzie miękki przelewamy go zimną wodą i zostawiamy by ściekł. 4. Kiedy groch będzie miękki do zupy dodajemy makaron, całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec możemy dodać siekaną pietruszkę. 5. D o zupy świetnie na dają się nie tylko makaronowe świderki, ale też mał y makaron
Kuchnia domowa Ani