zupa - 39132 przepisów (strona:56/2609)

Grecka zupa cytrynowa 201

Grecka zupa cytrynowa. Bardzo ją lubię, gdyż robi się błyskawicznie. Jeżeli mamy akurat dobry domowy wywar z kurczaka, warto ją zrobić. Można podawać z ryżem, można z makaronem w kształcie ryżu składniki 1,5 litra wywaru z kurczaka 1/2 szklanki drobniutkiego ryżu 1  j ajko sok z jednej cytryny sól świeżo zmielony czarny pieprz kilka plasterków(...)łyżek gorącego bulionu, ciągle ubijając. Mieszaninę jaj i soku przelać ostrożnie do bulionu, gotować przez 2 minuty, na małym ogniu, uważając by jaja się nie ścięły - nie można już zupy doprowadzić do wrzenia.  Doprawić solą i pieprzem. Podawać  gorącą  zupę  z ryżem, posypaną pietruszką. Smacznego

Stare Gary
Zupa z selera naciowego i fenkuła 166

Przepyszna zupa krem z lekkim smakiem anyżku. Wiosna na talerzu. Można zrezygnować ze śmietany - zupa i bez niej jest pyszna. Przepis znalazłam  tutaj składniki 8 dużych łodyg selera - pokroić na 2 cm kawałki 1 koper włoski (fenkuł)  pokrojony na mniejsze kawałki 4 duże ząbki czosnku, całe nie obrane 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli(...)ugotować w bulionie  ziemniaki.  odstawić na bok. Gdy warzywa się upieką dodać je do ziemniaków i rosołu, następnie całość przestudzić. Upieczony czosnek wycisnąć do zupy. Przy pomocy blendera wszystko dokładnie zmiksować na gładki krem. Doprowadzić do wrzenia. Wymieszać ze śmietaną i sokiem   z cytryny . Doprawić do smaku,  podawać na talezach udekorowanych liśćmi selera

Stare Gary
Zupa z awokado i ogórków 163

Bardzo smaczna, orzeźwiająca zupa. można podać ją jako przystawkę, można zjeść na lunch z bagietką.  Idealna na upalne dni. Nie tylko dobra ale i efektowna. Całkiem sycącą, co zawdzięcza użyciu awokado. Nie sądziłam, że wyjdzie taki smaczny chłodnik Kolejny udany przepis z książki  Gordona Ramsay'a "Dania w pięć minut" składniki  dla 4 osób(...)Doprawić solą, pieprzem, resztą soku z cytryny, chłodzić do chwili podania. Przygotować warzywa do dekoracji. Połączyć pokrojone w kostkę ogórki, awokado, cebulę i pomidor. Wymieszać z oliwą i bazylią. Zupę po wyjęciu z lodówki przed podaniem jeszcze raz spróbować i jeżeli trzeba doprawić, dodać nieco zimnej wody, jeżeli jest za gęsta. Przelać do czterech schłodzonych miseczek, wyłożyć na środek przygotowana

Stare Gary
Zupa z czerwonej soczewicy z kaszą bulgur 393

gelin corbasi - tak wg przepisu nazywa się ta zupa. Kolejna próba przywołania smaków z Turcji. Tym razem zupa z czerwonej soczewicy z przepysznym bulgurem. Zupa  gęsta a więc sycąca. Moja wyszła dosyć ostra, ale to zależy jak dużo chili dodamy. Ja dodawałam też paprykę w płatkach przywiezioną z Turcji - pul biber, sprawdziłam, można dostać na Allegro, polecam, jest znakomita

Stare Gary
Zupa z kurkami 217

Smaczna zupa z dodatkiem kurek i ziemniaków. Lubię gdy kurki są niewielkie, można je wtedy zostawić w całości. Można dodać do niej śmietany, ja zostawiam czystą. Gotowałam wg przepisu   Magdy Gessler , zmieniłam nieco proporcje składników. składniki 200 g kurek 300 g ziemniaków 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g masła 1 l wywaru mięsnego, bulionu liść laurowy(...)minut.  Na grubej patelni rozgrzać masło, wrzucić osuszone kurki, (większe przekroić), posolić,dodać posiekaną cebulę. Chwilę podsmażać, mieszając, aż cebula i grzyby lekko zmiękną. Przygotowane grzyby dodać do zupy. Gotować ok. 10 minut.  Zupę można zabielić śmietaną. Podawać posypaną pietruszką. Smacznego

Stare Gary
zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów 153

Wyjątkowo bogaty, tegoroczny, wybór różnych gatunków pomidorów, skłania do eksperymentów. Nigdy wcześniej nie gotowałam zupy pomidorowej z pieczonych pomidorów. Było warto. Jest zdecydowanie inna w smaku niż tradycyjna pomidorówka a to dzięki pieczonym pomidorom i dużej ilości bazylii. Zupa wyszła dosyć gęsta i bardzo smaczna. Można ja jeść i ciepłą i zimną. Polecam.  Inspiracją był przepis(...)zbrązowieje.   Dodać pomidory z puszki, bazylię, tymianek i bulion z kurczaka. Dodać pomidory pieczone w piecu, wraz z całym sokiem który puściły. Można przed dodaniem ich do zupy obrać je ze skórki, ale jest ona tak aromatyczna,że szkoda mi było je wyrzucać. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 40 minut. Przetrzeć blenderem

Stare Gary
Zupa z dyni i pomidorów - pikantna 104

Taka nieduża dynia była, a tyle z niej dobrego wyszło. Tym razem zupa z dyni i pomidorów. Jak zwykle u mnie -  dosyć ostra. Jeżeli nie mamy zrobionego wcześniej musu, dynię wystarczy pokroić na małe kawałki i obsmażać  chwilę z cebulą,  a dalej już zgodnie z przepisem. Polecam tę zupę na jesienne(...)chwilę , mieszając, a następnie dodać mus z dyni. Wlać bulion, przykryć i gotować ok 15 - 20 minut aż smaki się przegryzą. Lekko przestudzić, przetrzeć blenderem, doprawić solą pieprzem, jeżeli zupa jest za gęsta możemy dodać bulionu. Jeżeli wydaje się za mało ostra - dodać harissę.  Podawać z grzankami  i świeżą kolendrą. Można dodać śmietany. Smacznego

Stare Gary
Zupa z pieczonej dyni Hokkaido 162

zupa jest bardzo smaczna i bardzo sycąca. Nie jest zbyt ostra, ale dzięki pieczonej dyni ma charakterystyczny smak i nie jest słodka. Moim zdaniem zupa z tych proporcji wychodzi bardzo gęsta. Musiałam dodać sporo bulionu aby uzyskać taką gęstość o jaką mi chodziło. Podaję przepis oryginalny - każdy musi zdecydować, jak gęstą zupę lubi.  Przepis ze strony  Jamie Oliver

Stare Gary
Zupa-krem serowa z grzankami 192

Przeglądając książkę 'Kuchnia Polska' natknęłam się na zupę serową i pierwsze co pomyślałam- 'ta zupa musi być mdła'. Jednak zaintrygowała mnie na tyle, że musiałam ją przyrządzić i sprawdzić czy faktycznie mam rację i... ...miło się rozczarowałam :)  Delikatny serowy posmak z nutą goździków plus chrupiące grzaneczki- po prostu rewelacja! U mnie na pewno często zawita na stole :) Wam również(...)koniec doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami i natką pietruszki. Smacznego! :) * jeżeli macie rosół z dnia poprzedniego, to- jak najbardziej- można użyć, tym samym skracacie czas przygotowania zupy do 20min

Kraina Miodem Płynąca
Fasolowa zupa-krem 148

sycącego kremu z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i chrupiącą kiełbaską. Nie oszczędzajcie tylko na przyprawach: majeranku, cząbru, ponieważ to one nadają fasolówce aromatycznego smaczku, no i dzięki nim zupa nie jest wzdymająca- a to bardzo istotne, bo po co dodatkowo zanieczyszczać powietrze?! ;)))))) * fasola biała drobna- 250 g * bulion- 1,5 l (warzywny lub mięsny) * ziemniaki- 3 duże szt. * marchew(...)ugotować w całości) oraz listek laurowy wraz z zielem. W międzyczasie rozgrzać olej w garnku, dodać poszatkowaną cebulę, por oraz pokrojony czosnek, chwilę podsmażyć i wrzucić do garnka z zupą. Na tej samej patelni zrumienić kiełbaskę pokrojoną w plastry. Kiedy warzywa są ugotowane, wyciągnąć zielę, listek laurowy oraz  całe ziemniaki, które należy pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, chili

Kraina Miodem Płynąca
Zupa jarzynowo - kalafiorowa z koperkiem 108

bulionu 1 opakowanie mrożonych warzyw 1 opakowanie mrożonego kalafiora 3 ziemniaki 1 szklanka śmietany 18% posiekany koperek Jest to bardzo prosta w przygotowaniu zupa, a smakuje wyjątkowo. Bardzo charakterystyczny jest jej lekko słodkawy smak. Dzięki niemu jest uwielbiana jest również przez najmłodszych. Bulion podgrzać. Dodać paczkę mrożonych warzyw i gotować 30 minut na niewielkim ogniu. Ziemniaki obrać, pokroić(...)kostkę i ugotować. Dodać je do zupy i gotować jeszcze przez 10 minut. Dodać kalafior i gotować na tyle długo, by kalafior stał się miękki. Tuż przed końcem gotowania dodać śmietanę rozrobioną wcześniej z 3 łyżkami gorącej zupy. Już na talerzu posypać siekanym koprem. Smacznego :) linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Zupa z groszkiem i kolorowym makaronem 160

kostkę 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 cebula kawałek pora łyżka masła + łyżka oleju 1/2 szklanki śmietany 12% szczypiorek sól, pieprz Do pełnego obiadu, naturalnie niezbędna jest zawsze zupa. Tym razem lekka, warzywna zupa, z dodatkiem zielonego groszku i 3-kolorowego makaronu. W garnku rozgrzać masło z olejem, dodać cebulę pokrojoną w półkrążki z porem i marchewką również pokrojoną(...)plasterki, zagotować. Gotować wszystko razem przez około 25-30 minut. Dodać makaron i groszek zielony. Gotować 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę, chwilę zagotować i wyłączyć. Zupę podawać posypaną świeżo skrojonym szczypiorkiem. Źródło: eksplozjasmaku linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Bawarska zupa z ziemniakami i kaszą jaglaną 236

gęstej śmietany 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki sól i pieprz 2 jajka na twardo Czas chłodów zdecydowanie już nastał. Więc na zimny czas, nieocenionym daniem będzie pyszna, treściwa zupa - którą dzisiaj mam przyjemność zaprezentować. Przepis na tą ciekawą zupę znalazłam na blogu  pokochajgotowanie . Warzywa obrać. Cebulę i czosnek drobno posiekać, natomiast marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki pokroić(...)Warzywa podsmażyć na oleju. Dodać mąkę, zalać bulionem i gotować całość do miękkości warzyw. Pod koniec dodać ugotowaną kaszę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Zabielić śmietaną. Gotową zupę podawać z ugotowanymi jajkami. Smacznego  :) linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Zupa krem z zielonego groszku z...groszkiem ptysiowym 185

wielu blogach zaobserwowałam sporo wpisów z zupą z zielonego groszku w roli głównej. Przyznaję, że nigdy dotąd nie robiłam jej, więc pora najwyższa nadrobić to. O świeżym groszku można tylko pomarzyć, więc kupiłam mrożony.  A zatem, do dzieła, a raczej do kuchni :) Składniki zupy: 450 g. mrożonego groszku , ok. 1 litr rosołu drobiowego - taki akurat miałam pod ręką(...)można mikserem :) Szprycą, workiem cukierniczym lub zwyczajnym woreczkiem z uciętym rożkiem, wyciskamy drobne groszki na blaszkę wyłożoną pergaminem. Wstawiamy do piecyka nagrzanego do temperatury 190 stopni. Pieczemy do zrumienienia. Zupę nalewamy gorącą, dodajemy śmietanę (lub jogurt) i groszek ptysiowy. Ja posypałam dodatkowo świeżo zmielonymi płatkami chili. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wyrafinowana ziemniaczana zupa z łososiem. 147

plastrach 100ml śmietany 1 łyżka koperku Ziemniaki oraz warzywa obrać i drobno pokroić. Zalać wywarem rybnym lub tylko wodą. Dodać przyprawy. Gotować do miękkości pod przykryciem ok.20min. Zupę zmiksować, doprawić do smaku, dodać śmietanę.   Kawałki łososia osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i pokroić w paseczki. Zupę wlać do talerzy ,dodać łososia i posypać koperkiem. Wędzony łosoś(...)potrawie nabiera nowego ,ciekawego smaku. Zupa ziemniaczana  jest delikatna, sycąca i niecodzienna

Kulinarny karnet Christophera