całkiem dawno. Na przeszkodzie by je przygotować zawsze stała ich cena. Jednak pewnego dnia, korzystając z naprawdę dobrej promocji w sklepie kupiłam 3 sztuki tych ziemniaków. Z jednego zrobiłam zupę krem tutaj , która bardzo posmakowała domownikom. Pozostałe dwa bataty postanowiłam upiec. By ustrzec się przed wyrzuceniem do kosza nieudanego obiadu podpytywałam, oglądałam i czytałam. Na podstawie właśnie takich
Pieprzyć z Fantazjąnajbardziej trafione pomysły dotyczące remontu i przyszłego wystroju naszego domu. Remont też potrafi zainspirować mnie kulinarnie, bo właśnie podczas machania wałkiem w głowie rodzą się pomysły na nowe sałatki, zupy, desery i ciasta. Tak było w przypadku chociażby tej sałatki. Myślałam o tabbouleh, ale jednocześnie chciałam zjeść coś ciepłego, a przy tym lekkiego. I tadaaam - wyszła sałatka z kaszą bulgur
Obiad gotowykrążków. Szukasz podobnych przepisów, zajrzyj też do: – kalmary ze szpinakiem – chorwackie kalmary w czosnku – przepis na ośmiornicę – małże w białym winie – żabie udka – zupa rybna z owocami morza Ilość porcji: 1 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: – 3 duże kalmary (możesz użyć mrożonych) – 2 jajka – 2 łyżki mleka – pół szklanki mąki pszennej
nietylkopasta.plpierwszej młodej kapusty. Chociaż jak ta pierwsza kapusta pojawia się w sklepach, zawsze mam trudny wybór 😊 co z niej wyczarować. Czy gołąbki, czy zasmażaną z koperkiem, a może zupę? No i robię ... wszystko po kolei, bo młoda kapusta jest u mnie królową w kuchni do późnego lata ❤ Składniki: 1 główka młodej kapusty 2 marchewki sporo koperku kilka rzodkiewek
Walijskie Pichcenienazwać typowym japońskim sosem sojowym. Typowe zastosowanie tego sosu sojowego to oczywiście sushi, stosuje się go bardzo szeroko do doprawiania potraw (np. wywaru dashi, który jest podstawą wielu japońskich zup) i także jako baza takich sosów jak sos teriyaki. (kupisz tu KLIK ) Arkusze glonów morskich – wysokiej jakości wodorosty Yaki nori (prażone) do sushi. (kupisz tu KLIK ) Gotowy do użycia
mojewypiekiinietylkozbyt wiele? Młoda kapusta jest moim zdaniem, na tyle pyszna, że postanowiłam dodać ją również do naleśników, i nie ograniczać się tylko w dodawaniu jej do zupy czy podawania jako dodatku do mięsa. Wyszło pysznie. Coś innego niż dotychczas a jednocześnie prosto. Składniki na 10 naleśników: Naleśniki: 2 jajka 300 ml wody 300 ml mleka 1,5 szklanki mąki szczypta
My simple kitchenDzisiaj ugotowałam pyszną zupę z botwinki, jutro planuję sesję zdjęciową. Bardzo lubię buraki, a najbardziej pieczone. Są soczyste i tak smaczne, zwłaszcza w sałatkach. Ostatnio zrobiłam taką wersję sałatki z pieczonym burakiem: rukola, brązowa soczewica, ser pleśniowy, słonecznik i delikatny, miodowy dressing. Sałatka z pieczonego buraka świetnie smakuje także z uprażonymi wcześniej na suchej patelni orzechami włoskimi. Zamiast
Moja smaczna kuchniasposobem mam pyszne, domowe, surowe, nie poddawane żadnym szkodliwym obróbkom, MASŁO (w 100% kokosowe, bez dodatków). Jest ono też 3-krotnie tańsze niż gotowe ze sklepu. Dodaje je do zup w celu zagęszczenia i nadania orientalnego smaku, do domowej czekolady i rozmaitych deserów, na przykład dzisiejszych pralinek. Masło nie jest już w nich nawet samym dodatkiem, ono twórcą i bazą
Jeść, by żyć w zdrowiucytryny, sól, 1 łyżeczka miodu, 4 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia lub oliwy, Szparagi umyć, odłamać końce (końce zawsze zostawiam i dodaję na przykład do zupy...), pokroić w plasterki podłużne (tak jak tagliatelle) lub w ukośne. Ser cienko pokroić, ja kroję nożem do obierania warzyw. Sos: musztardę wymieszać z cytryną i miodem – doprawić do smaku solą. Następnie mieszając dodać
królestwo garówświetnie pasuje. Pewnie spotkaliście się z francuską nazwą tego sosu french onion dip. French onion dip przyrządza się z żółtej cebuli, którą karmelizuje się podobnie jak do zupy cebulowej . Można również i tu użyć białego wina lun wytrawnego sherry lub winnego octu. Cebula po usmażeniu jest słodko kwaśna. Wymieszana z jogurtem jest super. To kolejny sos, który świetnie pasuje
codojedzeniamoim koszyku. Szparagi, czy to zielone czy białe, lubią prostotę, dlatego u mnie najczęściej lądują na talerzu z młodymi ziemniakami, koperkiem, polane roztopionym masłem. Często przygotowuję z nich zupę, dodaję do risotto, makaronu albo przygotowuję sałatkę, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla. Korzystajcie ze szparagów, bo sezon na nie szybko minie. Składniki
Smakowity Blog Kulinarnypodobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piekna i sksu. Korzyści z jedzenia ciemnozielonych listków, poprzetykanych blado różowymi nitkami sa ogromne. Koi nerwy, jest lekkostrawna i odświeżająca. Najczęściej ląduje w zupie lub chłodniku. Świetnie sprawdzi się jako składnik koktajlu.. Oprócz listków dorzuciłam do koktajlu młode buraczki, stąd ten niesamowity kolor! Składniki: pęczek botwinki 1 marchew 1 banan 1 pomarańcza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Żurek benedyktyński jest mniej znanym przepisem na zupę gotowaną na zakwasie żytnim. Najważniejsza w tym żurku jest dobra kiełbasa, śmietana oraz twaróg. Taki żurek jest delikatny, bardzo syty i super pyszny! Jeśli szukasz idealnego przepisu na zakwas, to koniecznie zobacz jak zrobić zakwas żytni do żuru
AniaGotuje.pljako element profilaktyki w walce z nadciśnieniem, miażdżycą, cukrzycą, anemią. Nie zawiera glutenu. Kaniwę można przyrządzać zarówno na słodko, jak i na słono, do sałatek, pasztetów, jako zagęstnik do zup i sosów. Jest doskonałym zamiennikiem ziemniaków, ryżu czy kaszy. Składniki: 1 szklanka kaniwy (canihua) Radix-Bis 1 szklanka wody 1 szklanka mleka kokosowego 50 g gorzkiej czekolady
Kuchnia MagdaLenykoperkowym, pomidorowym lub mięsnym. Doskonale smakuje także z zimnymi sosami na bazie jogurtu. Jeśli nie macie pomysłu jak wykorzystać pozostały po wydrążeniu środek cukinii, to polecam Wam pyszną, kremową zupę z cukinii z dodatkiem ziemniaków 😊 Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna