Jeśli lubicie surowe warzywa to polecam z całego serca zapomnianą przez wielu kalarepkę. W dzieciństwie jadłam ją w zupie, a dzisiaj przedstawiam mega pyszna i prostą surówkę. Idealna jako dodatek do obiadu lub jako lunch do pracy. Surówka z kalarepki z jogurtem i koperkiem / 2 porcje Składniki: 1 duża kalarepa 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki jogurtu naturalnego
Moja smaczna kuchniapomysł na wykorzystanie mięsa w duchu zasady Zero Waste. Jeśli mieliście w niedzielę rosół z kury, ( a w poniedziałek pomidorową to mam dzisiaj pomysł na wykorzystanie mięsa z zupy. Bardzo prosta i smaczna potrawka z kurczaka z marchewką, cebulką, doprawiona czosnkiem i ziołami. Robi się ją w 15 minut. Do tego kasza np. gryczana, ryż czy makaron oraz smaczna surówka
Dorota SmakujeNigdy za grzybami nie przepadałam. Teraz trochę nadrabiam. Choć nadal nie ciągnie mnie do grzybowej zupy, czy sosu, to chętnie zjem jajecznicę z kurkami, komosę z pieczarkami i jajka sadzone w boczniakach. ok. 100 g boczniaków 1/2 średniej cebuli 1/4 średniej cukinii 2 jajka łyżeczka masła Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, dość drobną. Cukinię ścieramy
Kucharzycatradycyjnych naczyń kuchennych. Jak gotować w szybkowarze? Aby nie zepsuć potrawy musimy dokładnie trzymać się czasu gotowania poszczególnych składników. Gulasze wołowe lub wieprzowe przygotujemy w 30-40minut, pożywna zupa na mięsie będzie gotowa w 30min. Więcej problemów może sprawiać ugotowanie ziemniaków, które w szybkowarze potrzebują zaledwie parę minut i łatwo je rozgotować. Szybkowaru nie należy również otwierać podczas gotowania
sierotka maRysia w kuchniSposób przygotowania: Na małym kawałku bawełnianego, materiału umieścić liść laurowy,tymianek,natkę pietruszki,pieprz. Unieś rogi materiału,formując mały woreczek i zwiąż sznurkiem kuchennym. Paczuszkę włóż do gotującej się zupy lub sosu. Wyjmij przed podaniem. Cajun Składniki: po 2 łyżki ziaren białego i czarnego pieprzu 2 łyżki pieprzu Cayenne łyżka granulowanego czosnku łyżeczka ziaren gorczycy 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
Wymiar Zdrowiakrajów Maghrebu. Harissa sprzedawana jest przeważnie w tubkach i puszkach (pasta), ale też w młynkach i torebkach (postać sucha). Używana jest głównie jako dodatek do kuskusu, makaronów, kanapek i zup
Wymiar Zdrowiastron. Usmażony racuch wyjmujemy i odkładamy na papierowy ręczniczek. Podajemy z cukrem pudrem. Artykuł Puszyste racuchy drożdżowe – najlepszy przepis pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuTATAR ZE ŚLEDZIA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I WĘDZONĄ pAPRYKĄ. 4. PRZEPIS NA POROWE RISOTTO Z KREWETKAMI I SALSĄ Z AWOKADO I POMIDORA 5. KOKOSOWA ZUPA Z PULPECIKAMI RYBNYMI , MAKARONEM CHOW MEIN I LIMONKĄ! Makaron z krewetkami i zielonym groszkiem - 1/2 opakowania makaronu z mąki durum ( u mnie kolorowy) - 3 garście krewetek tygrysich - 2 ząbki czosnku - 1/3 szalotki
SMYKWKUCHNIilość oleju do podsmażenia składników 2 garście małych pomidorów – u mnie mix żółtych i czerwonych czarny mielony pieprz i sól do smaku około 125 ml śmietany 18% do zup i sosów opcjonalnie listki świeżej bazylii do podania Przygotowanie: Makaron spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki, a polędwicę w drobną kostkę. Składniki podsmażamy
Słodkie okruszkiSposób przygotowania: Na małym kawałku bawełnianego, materiału umieścić liść laurowy,tymianek,natkę pietruszki,pieprz. Unieś rogi materiału,formując mały woreczek i zwiąż sznurkiem kuchennym. Paczuszkę włóż do gotującej się zupy lub sosu. Wyjmij przed podaniem. Cajun Składniki: po 2 łyżki ziaren białego i czarnego pieprzu 2 łyżki pieprzu Cayenne łyżka granulowanego czosnku łyżeczka ziaren gorczycy 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
Wymiar Zdrowiakrajów Maghrebu. Harissa sprzedawana jest przeważnie w tubkach i puszkach (pasta), ale też w młynkach i torebkach (postać sucha). Używana jest głównie jako dodatek do kuskusu, makaronów, kanapek i zup
Wymiar ZdrowiaNigdy za grzybami nie przepadałam. Teraz trochę nadrabiam. Choć nadal nie ciągnie mnie do grzybowej zupy, czy sosu, to chętnie zjem jajecznicę z kurkami, komosę z pieczarkami i jajka sadzone w boczniakach. ok. 100 g boczniaków 1/2 średniej cebuli 1/4 średniej cukinii 2 jajka łyżeczka masła Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, dość drobną. Cukinię ścieramy
Kucharzycadrugiej 3 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy osobno masy do połączenia. Blaszkę 25x25 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na zmianę po jednej większej łyżce (ja użyłam chochelek do zupy), raz jasne raz ciemne. Pieczemy 50 minut w 170 stopniach do suchego patyczka. Zapraszam również po przepis na SERNIK ŁACIATY
Zdrowie i pysznie na talerzudrugiej 3 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy osobno masy do połączenia. Blaszkę 25x25 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na zmianę po jednej większej łyżce (ja użyłam chochelek do zupy), raz jasne raz ciemne. Pieczemy 50 minut w 170 stopniach do suchego patyczka. Zapraszam również po przepis na SERNIK ŁACIATY
zdrowo i aktywnie