zupa - 39353 przepisów (strona:1735/2624)

9 przydatnych porad – jak wzmocnić swoją odporność? 75

fitoncydy, które wykazują działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, co korzystnie wpływa na naszą odporność. W celu dostarczenia jak największej ilości witamin i składników mineralnych pochodzących z warzyw, najlepiej sprawdzą się zupy lub potrawy jednogarnkowe. 6. JEDZ WIĘCEJ ZDROWYCH TŁUSZCZÓW Nadmierne spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych doprowadza do powstania wielu chorób przewlekłych, tym samym obniżając naszą odporność. Znajdują się one głównie w produktach

Be Fit Be Strong
Pierogi z wiśniami 82

Sezon owocowy w pełni. Tym razem nasze dłonie dorwały się do wiśni. Poprzednio zrobiliśmy z nich zupę owocową , czas więc na drugie danie – pierogi z wiśniami . Z dodatkiem roztopionego masła bardzo szybko zniknęły z naszych talerzy. Składniki na pierogi z wiśniami 2 szklanki (300 g) mąki pszennej 1 jajko 1 / 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody łyżeczka masła 1 łyżeczka

niecodziennikpary
Słodko-pikantna dynia 82

Wiedząc już o tym, że Mojemu B. nie smakowała zupa dyniowa, z lekkimi obawami zaproponowałam upieczenie słodko-pikantnej dyni wg przepisu otrzymanego od Koleżanki rok temu. Mój Odważny Mężczyzna zgodził się jeszcze raz podejść do tematu. Zaczęliśmy od poszukiwań odpowiedniej dyni, czyli takiej, którą można jeść ze skórką. Sprzedawcy polecili nam Hokkaido, niestety była ona “na zamówienie”. Kilka

niecodziennikpary
Grzyby w cieście 85

window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Grzyby namoczyć na noc w wodzie, następnego dnia gotować je do miękkości (około godziny) w wodzie, w której były namaczane. Odcedzić, wywar wykorzystać do sosu lub zupy. Z mąki, mleka i jajka przygotować gęste ciasto naleśnikowe. Dobrze odciśnięte kapelusze grzybów posolić i oprószyć pieprzem, namaczać w przygotowanym cieście, smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej

niecodziennikpary
Pierogi z kapustą i grzybami 90

wodzie, po czym ugotować je do miękkości w tej samej wodzie. Odcedzić i dobrze odcisnąć, zmielić w maszynce lub bardzo drobno pokroić. Wywar można wykorzystać do przygotowania sosu lub zupy. Kapustę kiszoną przepłukać, drobno pokroić. Ugotować ją do miękkości w wodzie z dodatkiem liścia laurowego, ziaren pieprzu, jałowca i ziela angielskiego. Ostudzić, odcisnąć, wyjąć przyprawy, drobno pokroić. Cebule obrać, posiekać

niecodziennikpary
Szpecle 106

Szpecle (Spätzle) są potrawą kuchni niemieckiej, mogą być dodatkiem do zup zamiast makaronu lub podawane z np. serem, boczkiem, kiszoną kapustą stanowić główną część dania. Najłatwiej je przygotować przy użyciu specjalnej tarki ale bardzo dobrze radzi sobie także zwykła łyżka cedzakowa, przez którą przeciska się ciasto do wrzącej wody. Po ugotowaniu szpecle koniecznie trzeba przelać zimną wodą, żeby się

niecodziennikpary
Placek z czerwonej kapusty i pora 100

Czerwona kapusta kojarzy nam się przede wszystkim jako dodatek do obiadu. Ostatnio pokazaliśmy, że można ją wykorzystać jako główny składnik zupy oraz koktajlu. Dzisiaj kontynuujemy naszą kuchenną przygodę z kapustą i prezentujemy ją w wersji upieczonej na drożdżowym cieście. Placek dołącza do grona bardzo udanych dań, opłacało się kupić tak dużą główkę i dać jej szansę przekonania nas do siebie

niecodziennikpary
Pasztet mięsny 97

sposób nigdy się nie znudzi. Na dodatek po gotowaniu mięsa zostaje cały garnek wywaru, na bazie którego można zrobić pyszny rosół lub zachować go do ugotowania innych zup i potraw. Same plusy. Składniki 500 g wołowej porcji rosołowej 500 g łopatki wieprzowej 400 g surowego boczku 500 g drobiowej wątróbki 3 duże cebule 4 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego

niecodziennikpary
Pasztet na boczku 90

formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Boczek ugotować do miękkości, wyłowić i ostudzić, usunąć ewentualne chrząstki. Mięsny wywar można przecedzić przez gęste sito i wykorzystać jako bazę do przygotowania np. zupy ogórkowej lub grochówki. W osobnym garnku zaparzyć wątróbkę wieprzową, wrzucając ją na 5 minut do wrzątku. Bułki (najlepiej czerstwe) namoczyć w wodzie, odcisnąć. W maszynce do mielenia mięsa trzykrotnie zmielić

niecodziennikpary
Ogórki kiszone 95

część kisimy i zostawiamy zamknięte w słoikach na nadchodzące miesiące. Pracy jest sporo, ale kiszone ogórki są świetnym dodatkiem do domowego smalcu, surówek, a także powstaje z nich smaczna zupa ogórkowa, dlatego także i tego lata półki już uginają się pod ciężarem kwaszonych ogórków. Składniki na ogórki kiszone ogórki do kiszenia pieprz w ziarenkach 2-3 główki czosnku korzeń chrzanu

niecodziennikpary
Chiński rosół z kaczki 82

Kiedy w naszym koszyku na zakupy ponownie pojawiła się kaczka, wpadłam na pomysł, aby po oddzieleniu mięsa z korpusu, skrzydełek i szyi ugotować rosół o orientalnym

niecodziennikpary
Wywar z pieczonych kości kaczki 93

ciemniejszą i bardziej mętną barwą, ale wynagradza to głęboki smak, w którym wyczuwa się pieczone kości kaczki. Wywar ten można później wykorzystać do zrobienia sosów lub jako bazę do zup. Składniki na wywar z pieczonych kości kaczki 1 korpus z kaczki kości z udek kaczki oraz skrzydełek 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 kawałek selera 2 łodygi

niecodziennikpary
Muffinki z jagodami 88

jagody, więc w miarę szybko napełniliśmy zabrane ze sobą naczynia. Z części jagód upiekliśmy wyborne muffinki z jagodami i płatkami migdałów, część jagód podarowaliśmy Rodzince Kuzynki, część przeznaczyliśmy na zupę, a część na pierogi. I choć wydawało nam się, że sporo przywieźliśmy tych leśnych owoców, to jednak zdecydowanie za szybko zniknęły. Udostępnij Składniki na muffinki z jagodami 150 g świeżych

niecodziennikpary
Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem 112

chińskich, a ja pokiwałam głową i potwierdziłam, że to są nasze zakupy. W drodze do domu uspokoiłam Go, że nie jest tak źle i na obiad nie będziemy tych zup jeść, lecz wykorzystamy tylko makaron na sałatkę z zupek chińskich. Pozwolił mi się działać, a nawet, jak to zawsze u nas bywa, aktywnie uczestniczył w kuchennych poczynaniach. Jak można się

niecodziennikpary
Pączki z serkiem mascarpone 93

Wyłowić, przełożyć na talerz wyłożony papierem do pieczenia, aby nadmiar tłuszczu w niego wsiąknął. Jeśli nie mamy łyżki do nakładania lodów, pączki możemy porcjować za pomocą dwóch łyżek do zupy – na jedną nabierając porcję ciasta, a drugą zsuwając ją do gorącego tłuszczu. Jeszcze ciepłe pączki z mascarpone obtoczyć w cukrze pudrze lub tylko nim je oprószyć. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

niecodziennikpary

Proponowane wyszukiwania