zupa - 39353 przepisów (strona:1730/2624)

Zapiekanka z kaszy jaglanej z jabłkami i twarogiem 108

podaniem możemy polać śmietaną, jogutem, posypać płatkami migdałów czy podać z dodatkowymi owocami. Artykuł Zapiekanka z kaszy jaglanej z jabłkami i twarogiem pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Masło orzechowe 91

wykorzystania masła orzechowego w kuchni są po prostu kanapki z nim oraz dżemem. Niestety niewiele osób idzie o krok dalej. Osobiście bardzo lubię ryż z tofu w sosie orzechowym , zupę orzechową , curry z batatem czy tajską sałatkę . Tam wszędzie mamy dodatek masła orzechowego! Poza tym można zrobić coś na słodko. Ciastka z ciecierzycy i batoniki owsiane , to moje klasyki. Zrób

Blendman
CEPELINY 94

było za twarde. W szerszym garnku doprowadzam do wrzenia dużą ilość wody, solę. Z ciasta ziemniaczanego formuję podłużne cepeliny o długości 7-8 cm. Nabieram łyżką do zupy kawałki ciasta (to moja miarka) i formuję kształtne kluski. Ważne, aby były w miarę tej samej wielkości, by równo się gotowały. Cepeliny wrzucam na osolony wrzątek i gotuję ok. 15 minut. Gotowe

Zasmakuj Kuchni
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem 78

więcej czasu można skusić się na upieczenie crumble, czyli owoców pod kruszonka czy też puddingu z chałki, ulepić pierogi albo ugotować kisiel albo kompot. Warzywa najczęściej dodaje się do zup, zarówno kremowych, jak i tradycyjnych, ale również mogą być świetnym dodatkiem do sosów, omletu czy potraw typu kaszotto. W sezonie oczywiście można, a nawet zachęcam, by zastąpić je świeżymi. Pomysł

Obiad gotowy
Potrawka z kurczaka z jarmużem 115

jarmużem na wykorzystanie mięsa w duchu zasady Zero Waste. Jeśli mieliście w niedzielę rosół z kury, ( a w poniedziałek pomidorową to mam dzisiaj pomysł na wykorzystanie mięsa z zupy. Bardzo prosta i smaczna potrawka z kurczaka z marchewką, cebulką, jarmużem, doprawiona czosnkiem i ziołami. Robi się ją w 15 minut. Do tego kasza np. gryczana, ryż czy makaron oraz smaczna

Dorota Smakuje
Kapuśniak z młodej kapusty 104

Kapuśniak z młodej kapusty to moja ulubiona potrawa z nowalijek tuż obok botwinki. Przygotowuję go na wiele sposobów na bulionie, na kiełbasie, ale zawsze dużym dodatkiem

Pieprzyć z Fantazją
PIECZONE BURACZKI 144

cieniutkie plastry i podać z rukolą, czerwoną cebulą i domowym winegretem. Można pociąć w kostkę i serwować z awokado i serem gorgonzola. Idealnie nadadzą się do przygotowania barszczu lub zupy-kremu . Po w ięcej przepisów z pieczonymi burakami w roli głównej zapraszam   tutaj  . Najlepiej od razu upiec większą ilość buraczków (to spora oszczędność), po ostygnięciu obrać, włożyć

cool and minty
Ciasto murzynek 181

podgrzejcie czekoladę w rondelku, albo wstawcie ją w miseczce do mikrofalówki). Dodajemy masło, mleko, śmietanę i całość mieszamy. Polewą smarujemy ciasto, najlepiej jak jeszcze jest ciepłe. Przeczytaj o: Zupa dyniowa z imbirem Smacznego! Artykuł Ciasto murzynek pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa curry 175

kurczaka 2 cebule 250 g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/2 cukinii 1 mleczko kokosowe curry, kurkuma jarzynka sos sojowy ocet ryżowy mielony imbir chili Przygotowanie: … Czytaj dalej Zupa curry

czarrna od kuchni
Staropolski sos grzybowy z “Pana Tadeusza” 82

oprósz posiekaną natką pietruszki. Moja rada Podaję z kaszą, buraczkami i ogórkami kiszonymi. Nadwyżka wywaru z grzybów, po dodaniu marchewki, pietruszki, cebuli i liści laurowych, idealnie sprawdzi się jako zupa grzybowa. smakowitehistorie.com Artykuł Staropolski sos grzybowy z “Pana Tadeusza” pochodzi z serwisu Smakowite Historie

smakowitehistorie.com
Bryndzove haluszki – słowackie kluseczki z bryndzą 103

miejscowości Terchová na  Słowacji , gdzie urodził się słynny zbójnik, Juraj Jánošík. Haluszki to jedno z moich ulubionych dań kuchni słowackiej. Poza Vyprážaným sýrem czy Česnekovą polévką – aromatyczną zupą czosnkową. Bryndzove haluszki (Bryndzové halušky) to chyba najbardziej znana słowacka potrawa, choć te drobne kluseczki są powszechne w całym regionie karpackim. Po węgiersku to  galuska  albo  nokedli

smakowitehistorie.com
Tradycyjny zakwas z buraków 88

zakwasy. Początkowo barszczem nazywano polewkę przygotowaną z kiszonych liści nieużywanej dziś w kuchni byliny – barszczu zwyczajnego. Podawano ją z jajami, kaszą, mięsem lub rybami. Była to ulubiona zupa króla Władysława Warneńczyka (1424 – 1444). W XVIII wieku najchętniej kiszono barszcz biały (żur) na otrębach lub mące żytniej. W średniowieczu znano tylko liściastą odmianę buraków, a duże bulwy sprowadziła dopiero

smakowitehistorie.com
Makaron w grzybowym sosie z dodatkiem pikantnych kabanosów 132

cebula suszona w płatkach około 6-7 cienkich pikantnych kabanosów sól i pieprz do smaku szczypta słodkiej czerwonej papryki olej do podsmażenia składników 180 g śmietana 18% do zup i sosów drobno posiekany szczypiorek do podania (można pominąć) Przygotowanie: Suszone grzyby przekładamy do małego garnka, zalewamy wodą. Odstawiamy na 2-3 godziny do namoczenia. Po tym czasie gotujemy

Słodkie okruszki
Kotlety z fasoli Jaś 156

olej, podsmażamy. W kolejnym kroku fasolę wylewamy na durszlak i dobrze odcedzamy z płynu (płyn możemy zachować a nawet zamrozić i traktować jako wywar warzywny do innych dań czy zup) Do malaksera wrzucamy fasolę, kaszę ugotowaną zimną, cebulę i miksujemy w trybie pulsacyjnym by rozdrobnić masę. Teraz czas na doprawienie masy, dodajemy przyprawy i czosnek starty na tarce. Następnie, kiedy

Dorota Smakuje

Proponowane wyszukiwania