Hummus ze szparagami 217szparagi z sosem holenderskim okazały się dość twarde po odłamaniu główek i zostało dużo końcówek. Nigdy ich nie wyrzucam i zawsze przerabiam, dodając do gulaszu lub gotując z nich zupę-krem . Tym razem jednak postanowiłam wykorzystać je do hummusu, który jest ostatnio podstawą moich kanapek. A że udało mi się ostatnio uzupełnić zapas ciecierzycy, od razu przygotowałam tę cudowną pastę
Weekendy w domu i ogrodzie
Jadalne chwasty – Gwiazdnica i gulasz z ciecierzycy 173prawdziwy chwast. Trudno ja wyplenić, rośnie wszędzie. Dzięki temu jest też wspaniała. Delikatna w smaku, łatwo dostępna, warto obrywać jej młode pędy i dodawać do sałatek lub dań gotowanych: zup, kasz, gulaszy, wszędzie tam gdzie dodalibyśmy zieleninę by podnieść walory zdrowotne dania. PRZEPIS GWIAZDNICA I GULASZ Składniki gwiazdnica i gulasz: 200g suchej ciecierzycy 1 pęczek gwiazdnicy 1 duża cebula
Dorota Smakuje
Placki z kukurydzą 131Przepis na placki z kukurydzą Po kukurydzę sięgam bardzo chętnie. Jest słodka i chrupiąca. Świetnie współgra z ostrymi przyprawami, jest niedroga i ogólnodostępna. Można jej użyć do zrobienia zupy, jako dodatek do sałatki lub… Ukręcić dzisiejsze placki z kukurydzą, w tajskim stylu 😍 Dlaczego placki kukurydziane po tajsku? Tak jak już wspomniałem wcześniej, słodycz kukurydzy świetnie współgra z ostrymi przyprawami
Blendman
Naturalny antybiotyk 176witaminę C, A, E, K, B6, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk. Seler Warzywo to uwielbiane ze względu na podnoszenie walorów smakowych zup, a także świetny składnik diety odchudzających, ma aż 86 udowodnionych cennych składników w swojej budowie. Seler zawiera dwukrotnie większą ilość witaminy C, niż w cytrusach, choć jego smak zupełnie
MamaOskarka
Pierogi z mięsem i słodką kapustą 258się z takiej ilości liści ile potrzebuje gołąbków i zostaje nam ta najbardziej zwarta część parzonej kapusty. Takich resztek (ZEROWASTE) nie wyrzucam tylko mrożę albo przerabiam. Ja nawet gotuję zupę kalafiorową z głąba i liści . Pierwszą myślą po zrobieniu gołąbków było, wykorzystam resztę kapusty do przygotowania farszu. Wrzuciłam więc podgotowaną kapustę do zamrażarki na zaś, z myślą że zrobię farsz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierś z indyka w sosie porowym 135możliwości kulinarnych. Idealnie sprawdzi się przy codziennym gotowaniu jak i na specjalne okazje. Mięso z udźca będzie doskonałe do pieczenia i duszenia. Skrzydła z indyka są idealną bazą do zup. Czas na przepis! Składniki (2 porcje): 2 piersi z indyka 1 por 1 łyżka oliwy z oliwek 200 g śmietany 30 % (można zastąpić 18%) sól, świeżo zmielony pieprz, suszony tymianek
Moja pasja smaku
Pasta z tuńczyka, pasta tuńczykowa 158pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i pomidory. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Mieszamy. Artykuł Pasta z tuńczyka, pasta tuńczykowa pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku
Proste ciasto, placek z rabarbarem, bez miksera 162stopniach Jeśli lubimy lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem przed podaniem. Artykuł Proste ciasto, placek z rabarbarem, bez miksera pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku
Focaccia bez zagniatania - włoskie pieczywo 207Focaccia... to moje wspomnienie Włoch. Jest puszysta ale chrupiąca, lekko tłusta i słona. Idealna jako baza do kanapki, dodatek do zupy lub po prostu przekąska. Tak samo pyszna na ciepło jak i po wystygnięciu. Uwielbiam ją jeść z oliwą truflową lub mieszanką octu balsamicznego z oliwą, solą i rozmarynem. Focaccię można upiec w wersji podstawowej z solą
Pora na pora i pomidora
Makaron musze nadziewany wędzonym łososiem, kaparami, serami w sosie śmietanowym 230dziś, dziś zjem, bo zaczyna się majówka i będzie grill a ja mam przygotowane fenomenalne stejki. Jestem zupełnie zakochana we wszystkich wege przepisach, ale i tak najbardziej smakuje mi zupa z krewetkami, którą ugotowałam mamie i której nie ma na blogu. A ja zajadałam się nią cały poprzedni weekend. Z wegańskich przepisów właśnie wyciągnęłam z piekarnika ciasto, które jest
Mango Papaja
Żytnie muffinki z otrębami i suszonymi pomidorami 167może sam się zaskoczyć ile rzeczy można przygotować z wyciąganych zapasów z szafek. Dzisiaj pora na wytrawne muffinki zamiast pieczywa. Żytnie, pachnące, świetne do "zagryzania". Do podania z zupą, sałatką, pastami czy przystawkami. Składniki (12 sztuk) -2 szkl. mąki żytniej -1/2 szkl. otrąb pszennych -2 łyżeczki proszku do pieczenia -szczypta soli -1 szkl. mleka -2 jajka
Zielona Kuchnia
Kapuśniak z domowej kapusty kiszonej 222Zupa, której smak znamy z dzieciństwa, a jej zapach unosi się po domowych zakamarkach jeszcze długo po zjedzeniu.… Czytaj dalej Kapuśniak z domowej kapusty kiszonej
Pij soki wyciskane
Patelnie i garnki Ambition, które ułatwiają gotowanie 144garnki Ambition – ich cena nie jest wygórowana i idzie w parze z wysoką jakością. Możliwość mycia w zmywarce to ich dodatkowy atut. Oprócz standardowych modeli służących do gotowania zup i innych tradycyjnych potraw warto rozważyć także zakup nietypowych naczyń dostępnych na stronie: www.neonet.pl/do-kuchni/patelnie-i-garnki.html?producent=ambition . Znajdziesz tam wiele niebanalnych modeli w różnych przedziałach cenowych. Aromatyczne, pełne cennych składników odżywczych potrawy można
Smaki Na Talerzu
Skarby natury. Pyszna cukinia i jej właściwości 161zaskoczyć swym bogactwem i różnorodnością, a że wybór jest ogromny, każdy z nas znajdzie dla siebie coś ciekawego. Na co warto postawić? Wielkim powodzeniem cieszą się przepisy na kremowe zupy z cukinii, po które warto sięgać ze względu na ich smak oraz ogromną wartość odżywczą. Z cukinii można też przygotować jarskie kotleciki oraz pyszne placki, można z niej też sporządzić
ProstePesto.pl