Owocowa rewolucja. Niezwykłe właściwości zwykłych owoców - recenzja 153indyk z konfiturą z borówki Nie będę już wspominać pysznych sałatkach z truskawkami, które często goszczą na moim stole. W książce znajduje się mnóstwo przepisów na sałatkowe przystawki, zupy, dania obiadowe, ciasta, desery oraz przetwory. Zaprezentowane receptury są proste w przygotowaniu i kuszą apetycznymi zdjęciami. Prawda, że patrząc na takie fotografie można zgłodnieć? Książka została bardzo ładnie wydana
Di gotuje
Ugotuj sobie szczęście. Jak Duńczycy. Caroline Fleming 163jemy. “ Caroline łączy w swoich przepisach nowoczesność z duńskimi tradycjami. Książka podzielona jest na kilka tematycznych rozdziałów. Zaczynamy od lekkich posiłków na każdą porę dnia, potem zupy, kanapki i sałatki. Następnie mamy dania główne z ryb i warzyw, desery, a na koniec chleby, wypieki, słodkości i napoje. Kiedy biorę do ręki książkę kucharską, zawsze przeglądam ją od końca
Tajemnice Smaku
Polska - Wegańskie racuchy z rabarbarem 209sezonie zjedliśmy już chyba tonę rabarbaru - zaczęliśmy od tarty Tatin , a ostatnio proponowaliśmy norweską zupę z rabarbarem . Tym razem nasza rabarbarowa podróż po Europie zawitała do Polski. Prezentujemy przepis na poprawiające humor niedietetyczne śniadanko, czyli pulchniutkie wegańskie racuszki z rabarbarem. Składniki (3 porcje, 15 racuszków; przepis na ciasto inspirowany wegańskimi racuchami od wegannerd ): - 250 g mąki
Roślinożerni urlopowicze
Riso al forno – prosta zapiekanka z ryżem 189prosta zapiekanka ma we Włoszech wielbicieli od pokoleń. Jeśli Twoje dzieci lubią zupę pomidorową z ryżem, to Riso al forno z pewnością przypadnie im do gustu :) Artykuł Riso al forno – prosta zapiekanka z ryżem pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówka
Frittata z botwinką, młodymi ziemniakami i kozim serem 148targ, by potem w ciągu tygodnia przygotowywać sałatki i inne warzywne obiady. Teraz obowiązkowo co tydzień wracam do domu ze szparagami i pęczkiem botwinki. Z botwinki najczęściej gotuję zupy ( na chłodnik jeszcze za zimno) , sięgam po wypróbowane przepisy ( jak genialne chociaż pracochłonne pierogi z botwinką i serami lub ulubioną tartę z botwinką ). W ostatni weekend powstała z pęczka botwinki frittata
Cooking for Emily
Podagrycznik duszony czyli chwasty na stół 164polanach, wśród krzewów. Młode liście i pędy zbieramy wiosną i latem. Mają ciekawy marchewkowo – selerowy smak. Można zjadać je na surowo lub po obróbce termicznej. Dodawać do sałatek, zup, zapiekanek itd. Dzisiaj zapraszam was do wypróbowania bardzo prostego przepisu na jarzynkę z podagrycznika – świetny dodatek do obiadu. PRZEPIS PODAGRYCZNIK DUSZONY Składniki: kilka garści młodych liści podagrycznika
Dorota Smakuje
Kalafior pieczony w całości 246apetyczny… Prawdziwa PETARDA. Co jeszcze można zrobić z kalafiora? Na blogu znajdziesz m.in. kotleciki z kalafiora , które do obiadu sprawdzą się idealnie. Poza tym jest również indyjska zupa kalafiorowa z ciecierzycą i ziemniakami. Naprawdę konkretna i sycąca
Blendman
Pasta lubczykowa-domowe maggi na zimę 186Domowe naturalne maggi z lubczyku. 🌿 Świetna domowa przyprawa najlepsza do rosołu ale nie tylko. Wzbogaci smak każdej zupy, sosu czy duszonego mięsa. Bez chemii i zbędnych dodatków do przygotowania w bardzo prosty sposób. 150 gramów listków lubczyku 35 gramów soli kamiennej 100 ml. oliwy lub oleju Gałązki lubczyku myjemy następnie osuszamy na ręczniku kuchennym. Następnie listki obieramy z grubszych łodyg
Andzia Pichci
Jak ugotować szparagi 163przed przyrządzaniem. Białe szparagi są za grube i mięsiste, choć bywają łykowate. Jedni bardzo je lubią, ze względu na delikatny smak. Innym z kolei przeszkadza nuta goryczy. Jeśli gotujesz zupę-krem z białych szparagów, przed podaniem przetrzyj ją przez gęste sito, żeby pozbyć się łykowatych fragmentów. Jak gotować szparagi zielone Zielone szparagi występują w trzech postaciach: ołówkowe-cienkie, średniej grubości
Niedzielny kucharz
Ciecierzyca w zastępstwie schabowego. WegePesto 144orzechów laskowych i desi w różnych kolorach. Ciecierzyca ma lekko orzechowy smak a przyrządzić z niej można naprawdę wiele potraw. Przepyszne pasztety, pasty do kanapek, farsze czy dodatki do zup a nawet panierowane kotlety. Dostępna jest praktycznie w każdym sklepie, nie tylko w tych ze zdrową żywnością. Ziarenka przed przygotowaniem należy moczyć około 10 godzin w zimnej wodzie a później
ProstePesto.pl
PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI 169się z Wami przepisem na pesto, które możemy podawać na kanapce, z makaronem z naleśnikami, czy z czym tam sobie chcecie. Liście rzodkiewki można także użyć do sałatki, zup czy orzeźwiających koktajli. Składniki: - liście z pęczka rzodkiewki - pół szklanki sparzonych orzechów włoskich - 2-3 łyżki oleju ( może być oliwa, ja nie lubię) - 2 ząbki
pieprzny smaczek
Naleśniki kakaowe 199naleśników. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam rózgą suche składniki, dodaję mokre, mieszam do połączenia. Patelnię dobrze nagrzewam. Pierwszego naleśnika smażę na odrobinie oleju, smaruję patelnię pędzelkiem. Ciasto nakładam chochlą do zupy, szybko rozprowadzam na boki. Gdy widzę, że brzegi się “ścinają” przekręcam naleśniki na drugą stronę. Układam na talerzu, przykrywam folią spożywczą. Gotowe naleśniki posypuję cukrem pudrem, podaję
Zasmakuj Kuchni
Pietruszkowe kluski z kaszy jaglanej 206miękka). Powtarzamy czynność z resztą klusek. Sprawdź również te przepisy: Kopytka ze szpinakiem Lekki pulpety drobiowe z brokułem Lekki gulasz z mięsem i pieczarkami Idealnie kremowe risotto z pieczarkami Zupa krem z białych warzyw Tarta cebulowa
Czarnawisienka
Jak mrozić pokrzywę 140silikonowych papilotkach na muffinki. Jak się zamrożą można zdjąć papilotki i wrzucić kostki do foliowej torby czy pojemnika i wrzucić do lodówki. Wykorzystać do zielonych koktajli , do przygotowania pokrzywowej zupy, jako dodatek do wypieku chleba, bułek lub zrobić z nich naturalny nawóz do podlewania roślin. LIŚCIE Umyte i osuszone liście obieramy z łodyżek. Następnie siekamy drobno a potem wrzucamy luźno
Dorota Smakuje
Pieczona czerwona kapusta 190częściej . Mnóstwo przepisów na dania z czerwoną kapustą znajdziecie na Pintereście (jak to koszmarnie się odmienia!). Takiej pieczonej kapusty jest tam sporo, co jedno zdjęcie to piękniejsze! Jest też zupa krem, którą niedawno robiłam i wkrótce zagości na blogu. Składniki: 1 główka małej lub średniej (ew. 1/2 dużej) czerwonej kapusty 2 czerwone cebule 2-3 łyżki oliwy
bistro mama