czerwone papryki 4 pomidory lub puszka konserwowych 3/4 litra wody 2 suszone daktyle ( opcjonalnie) 1 cebula ( opcjonalnie) 2 ząbki czosnku 1 mała łyżeczka listków świeżego lub suszonego tymianku i rozmarynu szczypta kurkumy skórka starta z 1/2 cytryny ( opcjonalnie) 2-4 łyżi ugotowanej kaszy jaglanej sól morska lub himalajska 2-4 orzechy włoskie świeża bazlia Do Pesto(...)na15 minut.Kiedy ostygnie,obierzcie je delikatnie ze skórki. Pomidory natnijcie delikatnie , sparzcie wrzątkiem ,przelejcie zimna wodą i obierzcie ze skórki .Rozgrzejcie garnek i dodajcie olej kokosowy lub inny olej tłoczony na zimno.Wrzućcie pokrojoną cebulę w piórka,posiekany rozmaryn i tymianek.Obsmażcie 2 minuty na średnim ogniu , stale mieszając.Dodajcie pomidory ,upieczoną paprykę bez skórki , posiekany w plasterki czosnek oraz
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwinnica Rappenhof Klasyczny Riesling o rześkim cytrusowym bukiecie z nutami zielonego jabłka, błyszczącej sukni i delikatnie mineralnym smaku. Kwasowość Rieslinga ozdobiona słodyczą resztkową pięknie współpracowała z kiszonym pomidorem, natomiast jego lekko mineralne nuty podkreślały smak wiejskiego twarogu i stapiały się koprem i popiołem z pora. 3. przystawka: schab ze świni złotnickiej, brukiew, jarzębina, rajskie jabłko i Merlot trocken(...)kandyzowana jarzębina i rajskie jabłuszka, gotowane sous vide, w syropie. Merlot trocken 2013, winnica Rappenhof Unikatowe, aksamitnie miękki Merlot o rubinowej barwie i bukiecie pełnym czerwonych porzeczek i suszonych śliwek. Na finiszu pikantne akcenty z ciemną czekoladą w tle. Wino leżakowane w barrique z francuskiego dębu. Merlot na tyle aksamitny i delikatny, że nie zagroził na talerzu schabowi
królestwo garówW związku z tym, że studenci tworzą szerokie grono moich odbiorców, postanowiłam opublikować przepis skierowany głównie do nich. Mało pieniędzy, dużo imprez i innych poważnych wydatków
Be Fit Be StrongMomofuku Andō, który chciał stworzyć produkt łatwo dostępny i pozwalający zwalczyć niedobór żywności (...) Zupy błyskawiczne zwykle składają się z makaronu i jednej lub więcej torebek z przyprawami, które nadają zupie smak. Występują w wielu wariantach smakowych (np. kurczaka, wołowiny, krewetek, warzywna, curry, pomidorowa, serowa, rosołowa). źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zupa_blyskawiczna To "danie", które z pewnością znalazło się w menu nie jednego(...)między czasie piersi z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy je przyprawą uniwersalną do mięsa - ja użyłam takiej, w której skład wchodzi sól, papryka słodka, czosnek, pomidory suszone, cebula, papryka ostra, natka pietruszki, pieprz czarny, oregano, kozieradka, rozmaryn, bazylia i tymianek. Piersi smażymy na łyżce oleju, a następnie przekładamy je do miski z gotowym makaronem. Marynowaną paprykę kroimy w kostkę
Taste Therapymożemy faszerować w sposób dowolny. Tutaj prezentuję zupełnie podstawowy przepis. Możemy dodać do farszu pieczarek, albo obrać całe jajka i faszerować tylko żółtko nadzieniem np. z żółtek i suszonych pomidorów czy żółtek i oliwek. W tym wydaniu na końcu po faszerowaniu, jajka obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy, ale jeśli jajka obierzemy i faszerujemy tylko żółtko, oczywiście tego(...)bułce tartej Podsmażamy na roztopionym maśle klarowanym do zrumienienia się bułki. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/jajka-faszerowane/ MieszamWGarnku Artykuł Jajka faszerowane pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuzawsze mam ochotę na coś słodkiego lub chrupiącego jak np. krakersy. Dlatego zawsze wolę mieć pod ręką coś zdrowego do zjedzenia. Do tego przydadzą się np. suszone daktyle, mieszanki orzechów i bakalii, suszone owoce typu śliwki czy morele, a także proste w przygotowaniu batony muesli czy ciasteczka owsiane. Jeśli wolicie raczej słone przekąski, to w sezonie polecam(...)więdnie, dlatego dla wygody zawsze mam w zamrażalniku opakowanie włoszczyzny, której mogę użyć jako bazy do zupy mrożone mięso z kurczaka na zupę Warto mieć zamrożone 2 duże udka, wraz z włoszczyzną i kilkoma przyprawami świetnie nadadzą się na bazę niemal każdej zupy oliwa z oliwek/olej kokosowy/olej rzepakowy/masło Te tłuszcze powinny być w każdym domu, oliwa z oliwek
Cooking Monsterdrożdży zioła prowansalskie suszone pomidory, oliwki (opcjonalnie) Wnętrze 200 g sera żółtego 100 g salami sos pomidorowy Wierzch 2 łyżki parmezanu 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku Sposób przygotowania Ciasto Z mleka i drożdży zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Do mąki, dodajemy zioła prowansalskie, sól, drożdże i olej. Zagnieć ciasto. Dodaj pomidory i oliwki(...)parmezanem. Piecz jeszcze 10 min. Podawaj z sosem. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/pizza-inaczej-kaski-pizzy/ MieszamWGarnku Artykuł Pizza inaczej – kąski pizzy, bułeczki pizzowe pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuzupa była tak mocno pomidorowa, że gdybyśmy nie wiedzieli, co zamówiliśmy, to pomyślelibyśmy, że to pomidorowa Makarony Tagiattelle z borowikami i wędzoną kaczką - tak samo jak w przypadku zupy rybnej - kompletnie niedoprawione danie. Aż dziw bierze, bo i wędzona kaczka i borowiki powinny nadawać cudowny aromat daniu, a tego jednak zabrakło; koszt: 29 zł Lasagne - dobre, ale... mam wrażenie(...)smak ryby sprawiał, że ten szczegół można było pominąć ;); koszt: 36 zł Dania mięsne Krwisty sycylijski burger z wołowiny podany z serem Lazur, soczystym pomidorem, rukolą, kaparami, suszonymi pomidorami, parmezanem, anchois i sosem Cesar - o ile w paru przypadkach można było powiedzieć, że potrawy są niedoprawione, to w tym przypadku przesadzono w drugą stronę. Burger był słony
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Shanklish to ser dość trudny do wykonania w polskim klimacie, jednak bez problemu można go przygotować latem. Można też obsuszyć shanklish w lodówce, chociaż w tradycyjnych
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasoczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mizeria Ogórki małosolne w plasterkach Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Oliwki marynowane w oregano i majeranku Oliwki marynowane z czosnkiem i suszonymi pomidorami Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka brokułowa z kukurydzą i groszkiem Sałatka(...)ogórkowo - cytrynowa Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Zielony koktajl z młodym jęczmieniem, jarmużem i szpinakiem Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową Zupa jarzynowa
Moja smaczna kuchniaKażdy roślinożerca wie, że rośliny strączkowe to doskonałe kulinarne tworzywa, z których można wyczarować mnóstwo smakowitych cudów: potrawek, zup, pasztetów, sałatek, ciast czy choćby past kanapkowych. Te ostatnie zazwyczaj przygotowuję z ugotowanych resztek pozostałych po gotowaniu poprzednich potraw. Owszem, często kupuję pasty do smarowania pieczywa. Jedne smakują mi bardziej, inne mniej. Te pierwsze staram się potem odtworzyć we własnej(...)średnia cebula, posiekana 1 średnia marchew, starta na tarce o grubych oczkach 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 kopiasta łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki lubczyku 4 suszone pomidory w oliwie (lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego) 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego sól i pieprz Do dużej miski przełóż ugotowaną
Roślinna - blog wegańskimenu znajdują się opcje wegetariańskie i wegańskie (a także dla mięsożerców). Do zup możemy wybrać dodatki: grzanki lub pestki i nasiona. Dostępne porcje: duża (12 zł) i mała (7-8 zł). Bar oferuje zupy na miejscu i na dowóz (przetestowane, nic się nie wylewa, zupy dotarły bardzo gorące). Pomidorowa ok (najmniej mnie urzekła ze wszystkich), ale polecam spróbować(...)smakowych. Ostatnio skusiłam się na szpinakową z gorgonzolą i gruszką – rewelacja (spróbuję odtworzyć w najbliższym czasie). Za inspirację do powyższego przepisu posłużyła również zupa z Zupabaru . Natomiast w tym tygodniu ciekawie zapowiada się grochowa z suszoną śliwką… Warto wybrać się do (pierwszej w Rzeszowie) zupiarni albo skorzystać z dostawy do domu. Nie powinniście być rozczarowani. Zupy są pyszne, gęste
Qlinarnie i Qlinarniekulki mięsne: 500 g chudego mięsa wieprzowego (użyłam szynki) sól do smaku 1/3 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka słodkiej papryki 5-6 łyżek zimnej wody dodatkowo: olej do obsmażenia mąka pszenna do obtoczenia zupa: około 300 g gęstego przecieru pomidorowego (nie koncentratu) 3 duże ząbki czosnku 1 średnia cebula 1 puszka czerwonej fasoli(...)kulki (wielkości mniej więcej orzecha włoskiego) i oprószyć je delikatnie mąką. Obsmażać na patelni, w niewielkiej ilości oleju. Obsmażone kulki przekładać do garnka, w którym będzie się docelowo gotować zupa. Cebulę obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Podsmażyć na patelni, na której smażyły się kulki mięsne. (Dodać odrobinę oleju, jeśli będzie taka potrzeba.) Wlać przecier
Codzienna kuchnia niecodziennagórkę. Pisałam już o tym ostatnio, że pomidor to wróg publiczny numer jeden. Ale z resztą powoli i do przodu. Hania je chętniej, a Franio się uczy. Kiedy poszedł do przedszkola, nie jadł praktycznie żadnych surówek i niechętnie jadł zupy. Z surówkami dalej walczymy, natomiast domaga się repety jeśli chodzi o zupę. Ale co ja się dziwię, jak czytam przedszkolne(...)próbowaliście wytrawnych muffinek, to bardzo zachęcam! Nawet mój mąż pochwalił, a Papaj to on nie jest ;) Składniki: suche: 2 szklanki mąki 1½ łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz suszony tymianek mokre: 2 jajka ¾ szklanka mleka 70 g roztopionego masła oraz ½ czerwonej papryki ¼ średniej cukinii ze skórką (starta na tarce) 100 g sera typu bałkańskiego (może być też feta
bistro mamawoda, sól, pieprz, olej do smażenia, Sos pomidorowy: 1/2 cebuli, 5 łyżek wody, 100 ml keczupu łagodnego, 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego ROLESKI, 1 łyżka masła, sól, pieprz, bazylia suszona. PRZYGOTOWANIE: 1. Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, Kapustę ścieram na tarce o dużych otworach. Solę i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie odciskam powstały(...)koncentrat pomidorowy, który otrzymałam do testowania od firmy ROLESKI . Koncentrat pomidorowy to składnik niezbędny w każdej kuchni. Jest głównie używany jako dodatek do zup, sosów, czy dań głównych. Koncentrat jest przygotowywany z najwyższej jakości, świeżych pomidorów. Produkt jest wart polecenia i zakupu. Zachęcam do zakupu produktów ROLESKI. Firma oferuje cały wachlarz wspaniałych produktów
Tradycyjna kuchnia Kasi