Było ostatnio na blogu trochę zup, chłodników, przekąsek. Oczywiście wszystkie pyszne, ale jednak przyszedł czas na konkret. Więc dzisiaj jeden z najsmaczniejszych konkretnych posiłków jakie kiedykolwiek jadłem. Klasyczna kuchnia grecka w moim wydaniu, czyli musaka. Coś na kształt lazanii, tylko bez makaronu i moim zdaniem smaczniejsza. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mielonego mięsa wołowego(...)ziemniaków, 2 średnich cukinii, 2 średnich bakłażanów, 2 cebul, 3 ząbków czosnku, 1 cytryny, 2 puszek pomidorów, 1 łyżki miodu, 2 jajek, 2 żółtek, 200 gram przecieru pomidorowego, 200 ml bulionu wołowego, 100 gram bułki tartej, suszonego oregano, mielonego białego pieprzu, mielonego cynamonu, mielonej gałki muszkatołowej, 100 gram masła, 6 łyżek mąki pszennej, 150 ml mleka, soli, oliwy
Wyprawy kulinarnewersję, czyli cebulę duszoną w minimalnej ilości bulionu, do której można dodać kiełbaskę lub boczek i odrobinę pomidorów. Nie jest to danie lekkostrawne, ale jako zupa do obiadu nie powinno Wam specjalnie zaszkodzić. Nie polecam jej, natomiast, małym dzieciom. Lista składników na zupę jest bardzo krótka, właśnie dlatego należy zadbać przy jej robieniu o każdy szczegół. Szklanka wina doda(...)Spróbujcie sami. Składniki 1kg pokrojonej w piórka cebuli 1,5l bulionu wołowego 1 kieliszek białego wytrawnego/półwytrawnego wina 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka masła 1 suszony liść laurowy 3 łyżki masła 2 łyżki oleju do podania bagietka wiejska starty żółty ser gruyere lub ementaler Sposób przygotowania W 4 litrowym garnku rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy
W kuchni wieczoremsuszona. Czasami chorizo jest wędzone, czasami nie – wszystko zależy od regionu w którym powstaje. W naszych sklepach najłatwiej kupić chorizo twarde, długo dojrzewające. Hiszpanie korzystają z chorizo na wiele sposobów – miękkie i dojrzewające chorizo podaje się na ciepło, po pokrojeniu w plastry i podsmażeniu – to jedno z najbardziej popularnych mięsnych tapas. Dojrzewające chętnie dodawane jest do paelli , zup, gulaszy(...)kroimy. Przeciskamy przez praskę ząbki czosnku. Chorizo kroimy wzdłuż na pół, jeszcze raz wzdłuż na pół i w poprzek, aż uzyskamy 4-5mm ćwierćplasterki. Drobno kroimy oliwki i pomidory, przekładamy do osobnych miseczek. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy chorizo – smażymy kiełbasę mieszając, aż większa część jej tłuszczu się wytopi, a kiełbasa stanie się lekko chrupka
Karo in the KitchenGorąco, gotować się nie chce i jeść też za bardzo się nie chce. Idealnie wtedy sprawdzają się chłodniki. Są lekkie, trochę posilą a co najważniejsze przyjemnie
Monia miesza i gotujeoregano, · 1 płaska łyżeczka suszonego cząbru, · ok. 350 ml wody. Przygotowanie: Warzywa obieramy. Czosnek i cebulę kroimy w kostkę, marchew w plasterki. Batat kroimy w słupki, jak na frytki, lub kostkę. Pomidorki myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej, przesmażamy(...)dodamy na samym końcu). Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, do momentu, aż batat będzie miękki. Całość miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Zupę przecieramy przez gęste sito, żeby oddzielić pestki i skórkę z pomidorów. Dolewamy ok. 150 ml gorącej przegotowanej wody, dodajemy papryki mielonej wędzonej i mieszamy. Jeśli wolicie rzadszą zupę, wystarczy dolać więcej wody. Rada: pieprzu możemy
Moniki Smakołykimnie od SKWORCU ] – wytwarzana z suszonego manioku. Najczęściej używana do różnego rodzaju legumin (kisiel, budyń). Bezsmakowa. W przeciwieństwie do tradycyjnej mąki nie „zabiela” potraw, więc sosy, desery i zupy zagęszczane tapioką zostaną klarowne. [źródło: www.alergiapokarmowa.pl] Składniki na 1 keksówkę o wymiarach LxWxH 30x10x8cm: 150g mąki kukurydzianej - od razu przyznam, iż dodałam trochę zbyt dużo, bo wypiek pozostawiał(...)mąkę 1 łyżka otrębów gryczanych 1 łyżka ziaren siemienia lnianego - zmielić w młynku do kawy na mąkę 1 łyżeczka soli 400g wody 100g oleju od suszonych pomidorów 10 suszonych pomidorów - pokroić w drobną kostkę 1 łyżeczka suszonego tymianku 25g świeżych drożdży Wszystkie składniki przełożyć do miski i zmiksować mikserem - mieszadła hakowe - do połączenia
Grunt to przepis!korzeń) – 1 mały Por – 1 sztuka Pomidor – 1 sztuka Czosnek – 3 ząbki Pietruszka – 1 pęczek Koperek – 1/3 pęczka Płatki drożdżowe – 5 łyżek (opcjonalnie) Lubczyk – 2 łyżki suszonego Liście laurowe – 3 sztuki Ziele angielskie – 20 sztuk Ziarenka pieprzu – 20 sztuk Suszone grzyby – 5g Sos sojowy(...)przestudź i przełóż do forem do lodu lub do słoików. Zużyj w przeciągu kilku miesięcy. I voilà. Twoja domowa kostka rosołowa jest już gotowa. Teraz możesz gotować swoje ulubione zupy Smacznego! Artykuł Domowa kostka rosołowa – warzywna pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera
Blendman1.Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy lekko posiekaną w kostkę cebulę i dodajemy mięso mielone. Po kilku minutach podlewamy mięso wodą i chwilkę dusimy. Kiedy mięso zmięknie dodajemy przyprawę suszone pomidory i czosnek, majeranek, paprykę słodką, pół łyżeczki soli ziołowej, zioła prowansalskie i odsączoną kukurydzę. Wciskamy 2 ząbki czosnku. Wszystko mieszamy. Dodajemy przecier i odstawiamy. 2. Na drugiej patelni rozmrażamy(...)mięso i na to oliwki. Zawijamy wrap tak jak krokiet. Moczymy w jajku i bułce tartej. Smażymy do zrumienienia na średnim ogniu. Gotowe. Smacznego! Można podawać do zupy ale też jako samodzielne danie np. z sosem czosnkowym
Mama z miastaNajczęściej przyrządzam obiad dzień wcześniej, dlatego musi to być jakaś zupa, duszone mięso lub taka potrawa, do której tylko ugotuję ziemniaki, kaszę lub ryż albo makaron. Zapiekanki są dobre na weekend albo na kolację. Dziś polecam Wam prostą zapiekankę bez sosu. Składa się ona tylko z samych podgotowanych ziemniaków, pomidorów i cebuli. Przyprawiona jest solą, pieprzem i ostrą papryką oraz(...)dalmatyńskimi. Danie to świetnie nadaje się na kolację lub jako dodatek do mięsa. ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z POMIDORAMI I CEBULĄ. Składniki na 2 - 3 porcje: 850 g ziemniaków 450 g pomidorów 1 duża cebula 8 sztuk suszonych pomidorów w oleju 80 g sera cheddar sól pieprz czarny papryka ostra zioła dalmatyńskie oliwa
Zakątek rozkoszy kulinarnychPomidory równomiernie się ususzą i nie przypalą. Ja wysuszyłam je w piekarniku. Temperatura 60-70 stopni przy uchylonych drzwiczkach. Jeśli macie termoobieg to ułatwi on proces suszenia. Powinno się je wyjąć jak zrobią się suche z pomarszczonymi brzegami, ale środkiem sprężystym. Składniki: podłużne, dojrzałe pomidory czosnek kapary Dowolne zioła. Ja użyłam: tymianku, oregano, bazylii sól ocet winny oliwa Pomidory umyłam(...)wydrążyłam gniazda nasienne. Pomidory wtedy będą szybciej się suszyć. Każdą cząstkę lekko posoliłam. Suszyłam pomidory w uchylonym lekko piekarniku. Temperatura 60-70 stopni plus termoobieg. Czas suszenia około 5 godzin. Należy jak pisałam wyżej sprawdzać. Wsypałam je do miski i posypałam ziołami. Skropiłam 5 łyżkami octu winnego. Wymieszałam. Można posypać ziołami pomidory wyłożone już w słoiczkach. Pomidory wkładamy do wysterylizowanych
potrawyregionalneSzybki pszenny chleb z pomidorami na drożdżach Składniki 560 g mąki pszennej płaska łyżka soli 300 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy 5 g suchych drożdży 3 łyżki suszonych pomidorów otręby do posypania blaszki Sposób przygotowania z podanych składników zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę, przykryte ściereczką. Po godzinie składamy ciasto w kształt bochenka i przekładamy do natłuszczonej(...)boczki. Kilkukrotnie w czasie pieczenia warto przesmarować wierzch chleba zwilżonym wodą pędzlem. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/szybki-pszenny-chleb-pomidorami-drozdzach/ MieszamWGarnku Artykuł Szybki pszenny chleb z pomidorami na drożdżach pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkupomidorów. Zupa pomidorowa Składniki: 4 skrzydełka z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki 200 g przecieru pomidorowego kawałek kapusty włoskiej kawałek selera sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Skrzydełka z kurczaka myjemy. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy, z powierzchni usuwamy "szumowiny". Marchew, pietruszkę, seler obieramy i wkładamy do garnka z mięsem. Do warzyw ddodajemy kapustę włoską. Gdy zupa podgotuje(...)mieszamy. Gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem. Układamy na wierzchu pokrojone, ugotowane warzywa oraz kawałki mięsa z kurczaka. Zupę można wzbogacić dodając suszone zioła takie jak tymianek lub oregano. Rozgrzewającą wersję warto przygotować z posiekanym czosnkiem lub ostrą papryką
Moja smaczna kuchniaZ porcji wychodzi około 6 tortilli. 2 jajka 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki bazylii pół
Humanistka w kuchni