pomocą tego filmiku i tego przepisu niedawno udało mi się odtworzyć smak tej wspaniałej i jak się okazało, bardzo prostej do wykonania zupy. Dzięki łososiowi i pomidorom oraz niewielkiej ilości intensywnych azjatyckich przypraw jest idealna, moim zdaniem, dla osób zaczynających swoją przygodę z kuchnią azjatycką. Skusicie się? :) Warto! Składniki (na dwie duże porcje): 150 - 180 g ugotowanego makaronu(...)rybnego 3 ząbki czosnku 200-250 g łososia, pokrojonego na niewielkie kawałki 2 łyżki oleju kukurydzianego 1 szalotka, bardzo drobno posiekana 1 suszona papryczka chili, pokruszona (nasiona odrzucone!) lub 1/3 jeśli ktoś nie lubi ostrego 2 pomidory, bez skórek i pestek 150 g ananasa w małych kawałkach (może być z puszki) - ja nie dawałam bo nie przepadam
Kuchnia Prezydentowejmakaron ryżowy, który przejmuje wszystkie smaki i aromaty zawarte w zupie, ale jeśli akurat takiego nie macie, dobry będzie również zwykły makaron z mąki semolina. Uwierzcie mi, po takiej zupce świat nabiera od razu kolorów 😊 Składniki: (4 porcje) 500 g świeżego łososia 400 ml mleczka kokosowego 400 g krojonych pomidorów bez skóry 500 ml bulionu warzywnego 3 cm świeżego(...)bulionem, dodać mleczko kokosowe, liść kaffiru, pomidory, kolendrę, kurkumę, kumin, chili, cukier trzcinowy i sos rybny. Wszystko zagotować. Dodać sok z 1/2 limonki i sól do smaku oraz kawałki łososia i gotować na małej mocy palnika około 5 - 7 minut. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, podzielić go na porcje i zalać zupą z kawałkami łososia. Zupę już w talerzu
Kuchcik gotujezupę krem główki można wykorzystać do sałatki a resztę zmiksować na krem). Główki są najsmaczniejsze i ładniej prezentują się na talerzu. składniki: 6-7 zielonych szparagów 1 garść listków szpinaku 1 garść rukoli 10-12 małych pomidorków, u mnie papryczkowe 80 g fety sos balsamiczny do skropienia olej do skropienia, u mnie z zalewy z suszonych pomidorów Podane
Monia miesza i gotujezup,twarogów,sosów,makaronów. Idealnie komponuje się z innymi sałatami,mozzarellą i oliwą z oliwek. Warto spożywać ją dla zwiększenia odporności, zapobiega anemii i osłabieniom. Jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Chroni przed nowotworami i zwiększa odporność. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Proponuję więc na dziś sałatkę z rukolą. Składniki: Ilość wg.uznania;-) rukola świeże pomidory(...)suszone pomidory czerwona cebula czarne oliwki ser kozi wędzone plastry boczku pestki słonecznika Rukolę umyłam,osuszyłam i przełożyłam do salaterki. Pokroiłam czarne oliwki Dodałam obrane ze skórki pokrojone pomidory zarówno świeże jak i suszone. Cienkie plasterki czerwonej cebuli. Plasterki wędzonego, podsmażonego boczku. Posypałam sałatkę pokrojonym w kostkę kozim serem. Wszystkie składniki wymieszałam. Podsmażyłam
potrawyregionalneSkładniki: * 1 średni kabaczek * 6 pomidorów * 2 cebule * 3 ząbki czosnku * 0,5 l bulionu * pół cytryny * łyżka cukru * łyżka maggie w płynie * słodka papryka, sól
Pobite gary Barbaryzup wybraliśmy krem z fasolki szparagowej, który okazał się być dwukolorowy. Jedna część z żółtej, druga z zielonej fasolki, podane na pięknym talerzu. Tak naprawdę już po tym daniu byliśmy najedzeni, co tu dużo mówić, przeceniliśmy nasze możliwości w ilości jedzenia ;). Wszystko co dotąd jedliśmy bardzo mi smakowało, ale saszetki z nadzieniem z kurek i suszonych pomidorów okazały się
Corner With Recipesgęstej zupy. składniki 700 g wołowiny bez kości ( u mnie Kark - Sokołów) 50 g wędzonej słoniny lub 2 łyżki smalcu 2 duże cebule 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 2 świeże papryki żółte lub zielone lub czerwone 400 g puszka pokrojonych pomidorów 4 ząbki czosnku 1 marchewka 1 duża pietruszka 600 g ziemniaków najlepiej czerwonych 1 suszona papryczka
Stare Garyswojej stronie naprawdę ciekawe i nietuzinkowe przepisy, zdecydowanie warte wypróbowania. Na pewno jeszcze do nich zajrzę po kolejne inspiracje :) Chleb wyszedł niesamowicie aromatyczny. Feta wcale nie zdominowała smaku, pomidory suszone, zioła i czosnek nadały mu przepysznego charakteru. Doskonały np. do domowej pasty rybnej na treściwe śniadanie. Do ciasta chlebowego dodałam oleju z pestek dyni BIOLEVITA z saszetki i tymże(...)saszetce + reszta do posmarowania chleba p rzed pieczeniem - (do podejrzenia m.in. TU ) 300ml ciepłej wody - u mnie zwykła, ciepła "kranówa" 200g sera feta - pokrojony w dowolną kostkę 6 suszonych pomidorów - małych, pokrojonych w kostkę 3 ząbki czosnku - duże, pokrojone w drobna kostkę 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonej przyprawy mix do sałatki greckiej - można zastąpić
Grunt to przepis!pewno nie wszystkim zasmakuje, mój Ł. nie był zachwycony no ale mięsożercy tak mają;) Składniki kremu: (4 porcje) • 1.5 kg dojrzałych pomidorów • 1 główka czosnku • 2 łodygi selera naciowego • 2 duże czerwone cebule • 5-6 suszonych śliwek • kilka gałązek świeżego tymianku • 1 marchewka • 1 łyżka cukru • 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy • 600 ml domowego bulionu lub wody(...)góra-dół). Pomidory natnij na krzyż od góry i wydrąż twardą końcówkę. Na blasze do pieczenia ułóż pomidory nacięciem do góry, główkę czosnku w całości, obraną cebulę pokrojoną w ćwiartki. Warzywa polej 3 łyżkami oleju rzepakowego lub oliwy, posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut. Wyciągnij i zostaw do ostudzenia. Pomidory obierz
Kubki smakuzielonym pieprzem – Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową – Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową – Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką – Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą i suszonymi na słońcu figami – Krem ze skorzonery i jabłek z żółtą papryką i fasolą pinto – Pasternak(...)panierowany z sosem chrzanowo-kurkumowym z płatkami chabru i nagietka – Miodownik z pasternakiem – Sushi z marynowaną brukwią – Pikantna zupa krem z brukwi i dyni z prażonymi płatkami migdałów – Kotlety z brukwi na maślakach z nektarynką – Kopytka z topinamburu z gulaszem z żołądków drobiowych – Sernik z topinamburem i kasztanami – Chleb z topinamburu z czarnuszką
WojnaNaSmaki.plzupy już od pierwszej łyżki! Gorąco zachęcam do jej przygotowania, może i Was tak samo zauroczy- jak mnie?! :) * ciecierzyca- 400 g (puszka) * pomidory bez skóry- 400 g (puszka) * mleko kokosowe- 400 ml * bulion warzywny- 250 ml * cebula- 1 szt. * czosnek- 2 ząbki * ocet balsamiczny- 1 łyżka * świeża kolendra- 4-5 gałązek (u autorki- bazylia) * sól, pieprz, suszona papryczka chili
Kraina Miodem Płynącazup. Serdecznie Was zachęcam ! A w przygotowaniu pasta warzywno-mięsna. Domowa warzywna pasta bulionowa Składniki: 4 liście laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 3 g suszonych grzybów 20 ziaren czarnego pieprzu kilka łodyżek świeżego lubczyku kilka gałązek rozmarynu pęczek natki pietruszki 1/2 pęczka koperku 500 g marchwi 200 g selera 100 g białej części pora 200 g pomidorów
Kulinarne przygody Gatitybazie warzyw i grzybów. Najczęściej strangozzi łączy się z oliwą i czarną truflą (również dumą regionu) lub pikantnym sosem pomidorowym. Makaron ten jest zawsze wytwarzany ręcznie. W formie suszonej można go kupić w miejscowych sklepach z pamiątkami. Po prawej strangozzi na wystawie sklepu z miejscowymi produktami. Katedra w Spoleto z wartą zobaczenia ozdobną mozaiką Solsernusa Takie proste, złożone(...)bliższy oryginałowi. ➤ Zobacz też: Umbryjska zupa z soczewicą i prawdziwkami Strangozzi alla spoletina - Makaron z pomidorami, chilli i natką pietruszki Składniki / na 4 porcje: 3 łyżki oliwy Monini GranFruttato 2 duże ząbki czosnku posiekane 1/2 łyżeczki płatków chilli lub rozkruszonej peperoncino 1 puszka całych pomidorów w zalewie lub w sezonie 500 g dojrzałych pomidorów pokrojonych na ćwiartki 400 g makaronu
Chilli Czosnek i Oliwaodmiana suszonej papryki chilli; jeśli jej nie znajdziecie, można ją bez problemu zastąpić zwykłą suszoną papryką chilli; a tę możecie akurat nawet zrobić sami (kupcie świeżą papryczkę chilli i wysuszcie). Wykonanie: Bulion podgrzać. Przepis na prawdziwy bulion znajdziecie tutaj. W malakserze miksujemy pomidora, cebulę i pół papryki guajillo. Dodać do bulionu, podgrzać (nie gotować). Odcedzić. W międzyczasie tortille(...)nowo pękata. Ser kroimy w niewielkie kostki. W głębokim talerzu układamy paski tortilli, dookoła posypujemy kostki sera. Awokado kroimy w paski i układamy na tortilli. Zalewamy delikatnie zupą, żeby zachować konstrukcję. Opcjonalnie dekorujemy łyżką śmietany (można pominąć) i na to układamy naszą podsmażoną papryczkę guajillo. Podobne przepisy Chłodnik z botwinki Zupa pomidorowa z prawdziwych pomidorów Prawdziwy żurek z białą kiełbasą
Pociąg Do KuchniZupa ziemniaczana z ciecierzycą. II Danie 16:00 Ziemniaki i schab duszony w sosie własnym z marchewką. Z ilością ziemniaków trochę przesadziłam, ale mięso i marchewka zniknęła z talerza. Podwieczorek 17:30 Byliśmy poza domem i nie było podwieczorku 😉 Kolacja 19:00 Sałata pekińska z ogórkiem, pomidorem i jajkiem. To wszystko skropione sosem z oleju lnianego i cytryny + suszona
lady-och-mistrzyni.blogspot.com