zupa z suszonych pomidorów - 1010 przepisów (strona:45/68)

Samotnego faceta męki - chili con carne 160

Moje przygody z przygotowaniem chili con carne opisałem tutaj .  Jednak polski upór nawet w Arabii Saudyjskiej się przydaje - po niemałych perypetiach i poszukiwaniach udało mi

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Czerwony krem a'la gazpacho i powrót do blogowania :) 169

 Zupełnie przypadkiem, Paweł, rokujący światową sławą muzyk z Evergreens, przypomniał mi dziś o blogu :) Witajcie :) Minął rok. Ciężki, pracowity, kończący i rozpoczynający wiele spraw. 

Spektrum Smaku
Zupa z mieszanych, śródziemnomorsklch warzyw 166

Smaczna i lekka zupa warzywna. Użyłam warzyw które akurat miałam w lodówce, zestaw trochę śródziemnomorski. Jeżeli chcemy aby cukinia została lekko chrupiąca, dorzućmy ją do zupy  później  niż pozostałe warzywa - po ok 10 minutach gotowania. Bardzo polecam dodanie szpinaku. Jeżeli lubimy ostre smaki,  można dodać więcej papryki. Paprykę wędzoną możemy zastąpić zwykłą.   składniki(...)obrana i pokrojona w kostkę 400 g  pokrojonych  w kostkę pomidorów,(puszka) 150 g świeżego szpinaku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 4 ząbki czosnku, startego 1,5 l  bulionu z kurczaka 2  łyżki pasty pomidorowej 1 łyżka bazylii suszonej lub garść świeżej łyżka  natki pietruszki posiekanej łyżka koperku 1 łyżeczka suszonego

Stare Gary
P... Prosciutto di Parma! 239

Uwielbiam zupy i sałatki. Zupy jem również latem, gdy inni ratują się lodami, a temperatura przekracza spokojnie 30'C ;) a sałatki utrzymują mnie w przekonaniu, że tak naprawdę zdrowo się odżywiam :) dodatkowo fakt, że można zaszaleć z kreatywnością podczas ich przygotowywania, czyni je interesującymi :) Dzisiejszym gościem jest tzw. szynka parmeńska, czyli Prosciutto di Parma! Czy często pojawia się na Waszym(...)wiecie, że poprzez specyficzne jej suszenie ma ona tak naprawdę lekko słodkawy smak, a mimo to nie ma zbyt dużo kalorii? Wg mnie najlepiej smakuje z gruszką, orzechami włoskimi, serem pleśniowym i sosem balsamicznym. Właśnie na taką wyprawę (no prawie ;)) zapraszam Was dzisiaj :) Składniki 2 porcje: 2 x garść sałaty 1 x pomidor 1/2 ogórka zielonego 6 plastrów cukinii

Kitchens Alphabet
Proste leczo cukiniowe. 177

nieklasyczne leczo, to w ogóle leczo? Czy jakiekolwiek leczo, to zupa? Na drugie pytanie odpowiadam bez wahania - u mnie leczo zawsze jest zupą! Jem je zawsze łyżką z talerza lub miski i nie uznaję żadnych dodatków. Jeśli chciałbym zrobić jakąś gęstszą wersję do podania z ryżem lub kaszą, to nazwałbym ją potrawką (i tak zrobię!;)). No a nieklasyczne? No cóż(...)paprykę? To się zawsze udaje! ;) PS A na klasyczne leczo zapraszamy tutaj . Składniki: 2 młode cukinie 2 czerwone lub żółte papryki 1 cebula 1 ząbek czosnku 6 suszonych pomidorów 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów 1 łyżka papryki w proszku (najlepiej wędzonej) 3 szklanki bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki brązowego cukru sól i pieprz Wykonanie: Cebulę

zadanie-gotowanie
Wielkanocne pyszności 2018 691

Święta Wielkanocne już za tydzień i jeżeli szukacie inspiracji kulinarnych na ten okres, zapraszam na zestawienie moich ulubionych pyszności nie tylko na święta! Zapraszam Śniadanie Sałatka

karmelowy
Domowy ser żółty z czarnuszką 173

tłustego sera białego 0,4 l mleka 1 żółtko 1 jajko 1 łyżka octu 1 łyżka sody szczypta soli 3 łyżki masła ulubione dodatki - kminek, czarnuszka, papryka, suszone pomidory, kozieradka Sposób przygotowania Ser biały wrzucamy do garnka z mlekiem. Gotujemy ok 10 min, od zagotowania. Ser powinien się rozpaść na drobne grudki. Przecedzamy grudki przez sito (ja używam dodatkowo(...)miseczki. Opcjonalnie ugniatamy lekko. Pozwalamy ostygnąć i stwardnieć. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/domowy-ser-zolty-czarnuszka/ BosowKuchni Artykuł Domowy ser żółty z czarnuszką pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Zupa z pieczonych pomidorów. Aromatyczna pomidorówka. Zniewalająca smakiem. Najsmaczniejsza. 156

Chodziła za mną od dłuższego czasu. Z ryżem, z makaronem. Obojętne z czym. Ale ma to być POMIDORÓWKA! Tegoroczne pomidory w moim ogrodzie obrodziły niesamowicie, pomimo suszy (nie były podlewane przez cały miesiąc sierpień, który okazał się australijskim żarem), nie miał kto ich popieścić, obdzielić dobrym słowem, ale tego nie spodziewałam się. Krzaki uginają się od pięknych, zdrowych, pachnących malinówek(...)zdrowotnych właściwościach pomidorów napisałam TU.     Rankiem skoczyłam do ogrodu i nazbierałam parę kilo pachnący, soczystych, słonecznych pomidorów. Z obiadu zostały mi pieczone kości, w zamrażarce miałam pieczoną pierś (chyba podświadomie to pozostawiłam). Postanowiłam upiec pomidory. Do pieczonego pieczone będzie pasować idealnie. Tak więc do dzieła. Poniżej przedstawiam przepis na fantastyczną, esencjonalną, bogatą w smaku zupę pomidorową z pieczonych

Naturalna Kuchnia
Gotowanie to wyzwanie, czyli poniedziałek bez mięsa 227

wyrwawszy się z objęć Morfea, zatęsknił za kolejną dawką nabiału. Na śniadanie omlet z mikrofali 2 jajka 3 łyżki mleka łyżka suszonych pomidorów kilka sztuk zapuszkowanych szparagów szczypta soli, pieprz Jajka roztrzepałam. Wlałam mleko. Dodałam posiekane pomidory. Posoliłam. Popieprzyłam. Mieszaninę wylałam na talerzyk. Wstawiłam na 2 min. do mikrofali. Następnie wyjęłam talerzyk. Szparagi ułożyłam na połowie omleta. Zakryłam pozostałą(...)bank dwudaniowy. Inny nie zapcha dostatecznie brzucholi ;) W szczególności zapracowanego Stwórcy.  A jako, że aura nas ostatnio nie rozpieszcza, z miłą chęcią powtórzyłabym mój niedawny kulinarny wynalazek. Zupa krem z kalafiora a'la romana.  Do tego wymyśliłam sobie. I nabrałam ponownie ochoty. Zapiekanka kartoflanka z brukselką pod serowym beszamelem.  Pychaahaa! A na kolację pannkakkujemy

bastalena
Makaron z cukinią i botwinką 163

Makaron i botwinka to udane połączenie nie tylko w zupie, żeby nie było banalnie o nie… Proponuję na obiad mini kokardki, z warzywami i odrobiną sera, mój zamysł był taki aby było szybko, świeżo i prosto, oszczędzając na czasie bo taki obiad przygotujemy w 10 minut, tak, tak!  gdy makaron się gotuje, robimy resztę a potem łączymy na patelni(...)lubelloveinspiracje #lubella #lubellamini Składniki na dwie porcje: 25 dag makaronu mini kokardki Lubella 1 cukinia 1 duża cebula Pęczek botwinki bez buraczków 1 biała podłużna papryka 4 suszone pomidory z zalewy 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy 50 g startego parmezanu 50 ml słodkiej 12% śmietanki Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania:   Makaron wrzucam na osolony

Wanilia i Kardamon
2X dynia : dyniowe bezglutenowe kluski śląskie i przepyszne rotollo szpinakowe 161

Dostałam dwie ogromne dynie i powiem szczerze, że nie miałam pojęcia co z nimi zrobić, zrobiłam już zupę, włożyłam kilka słoiczków dyni w occie winnym i nie miałam pojęcia co można jeszcze zrobić z tego pomarańczowego stwora, w poszukiwaniu przepisów odkryłam, że dynie można zrobić na milion sposobów, znalazłam mnóstwo przepisów, a te dwa pochodzą ze wspaniałego blogu lawendowy(...)mąki 1 jajko 500 g dyni 1 duża cebula 300 g mrożonego szpinaku 100 g fety 2 kartony pomidorów w zalewie ( ja użyłam swojego domowego sosu z pieczonych pomidorów) 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego oregano sól pieprz 30 g parmezanu lub innego sera żółtego oliwa  Przygotowanie :  Dynię oczyścić z nasion, nie obierać. Ułożyć na blasze

zdrowa vege kuchnia
Focaccia z Rozmarynem i Pomidorami 160

pomidory koktajlowe, rozmaryn, różnego rodzaju zioła, oliwki. Ja przygotowałam dużą Focaccie na całą blachę z piekarnika i na jednej połowie ułożyłam pomidorki koktajlowe i posypałam oregano a na drugiej połowie ułożyłam rozmaryn ale możemy użyć innych dodatków. Jeszcze tylko napisze że Focaccia jest bardzo smaczna, puszysta i idealnie nadaje się do podania jako przekąska, do sałatek lub zup jednym słowem(...)oleju lub oliwy 2 łyżeczki cukru (około 12 g) 2 łyżeczki soli z lekką górką (około 20 g) dodatki do focacci: pomidorki koktajlowe oregano rozmaryn świeży lub suszony olej lub oliwa do pomalowania focacci przed pieczeniem dodatkowo około 50 g mąki do podsypania podczas wyrabiania Link do filmu z przygotowania: Focaccia z rozmarynem Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Domowa harissa, mieszanka przypraw i pikantna pasta 209

Libii, Tunezji, Maroku i innych krajach Maghrebu. Znakomity dodatek do mięs grillowanych lub pieczonych, kanapek, zup i kaszy kuskus.  "Co kraj to obyczaj" więc i sama pasta może mieć wiele modyfikacji, a do podstawowych składników mogą być dodane: kumin, kolendra, mięta, słodka papryka, pomidory, oliwa, goździki i inne. Harissę można kupić w formie pasty zapakowanej do tub i puszek(...)oliwy, bo to w tłuszczach rozpuszcza się kapsaicyna, związek odpowiedzialny za ostrość papryczek chili.  Marrakesz, minaret meczetu Kutubijja         Harissa w proszku Składniki: 20 – 25 suszonych papryczek chilli 2 łyżki nasion kuminu (kminu rzymskiego) 2-3 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka nasion kolendry 1 łyżka czosnku w proszku 1 łyżka soli gruboziarnistej 1 łyżka suszonej

SzczyptaSmaQ
Jak suszyć grzyby? 222

lata temu, suszyłam w niej np. pomidory, czy owoce np. jabłka i śliwki. Sito przygotowane przez Piotra ma powłokę do której grzyby nie przywierają, nie wymagają więc odwracania podczas całego procesu suszenia. Dobrze ususzone grzyby są elastyczne i suche jak wiór , przy tym nie kruszą się tylko łamią podczas nacisku. My suszone grzyby przechowujemy w dużych, szklanych, szczelnych słojach(...)sposób przed dostępem moli , słoje ustawiamy na szafkach kuchennych w niezbyt ciepłym miejscu. Gdy chcemy wykorzystać suszone grzyby, wystarczy je zalać wrzącą wodą, a potem przygotować wg uznania, jednocześnie wykorzystując wodę z moczenia, gotując np. zupę grzybową z suszonych podgrzybków. Susząc samodzielnie grzyby oszczędzamy również pieniądze, gdyż w sklepach grzyby suszone są bardzo drogie, ja nie lubię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 248

mięsa, ryby lub sera. Kuchnie śródziemnomorskie oferują wiele przepysznych dań opartych na warzywach strączkowych, chociażby gigantes plaki czy Mujaddara. Grecy często podduszali je na oliwie z dodatkiem pomidorów, podobnie jak robili to z warzywami. Kuchnia śródziemnomorska słynie ponadto z przepysznych past na bazie warzyw strączkowych (przykładem hummus). Co do orzechów, to mieszkańcy Krety jadali głównie migdały oraz orzechy włoskie. Prawie(...)przyprawy umieszczono na Piramidzie diety śródziemnomorskiej zaktualizowanej w 2008 roku, mimo, że nie było ich w jej pierwotnej wersji. Kuchnia śródziemnomorska znana jest z wykorzystywania dużej ilości świeżych i suszonych ziół oraz cudownie pachnących przypraw, które wzbogacają smak dań, ale również pozwalają na mniejsze użycie soli (wiadomo nadmiar soli = nadciśnienie) oraz zawierają przeciwutleniacze. 2. Dwa razy w tygodniu sięgaj

Chilli Czosnek i Oliwa