zupa z pora - 4000 przepisów (strona:5/267)

Tajska zupa z ryżem 165

Dziś pyszna zupa z Orientem  w tle, czyli tajska zupa z ryżem. Do tej pory zupy orientalne gotowałam  z dodatkiem makaronu. Tym razem postanowiłam to zmienić i przygotowałam zupę z dodatkiem ryżu basmati. Ryż ugotowany w zupie nabiera pysznego smaku. Pamiętajcie tylko, żeby ryżu nie rozgotować. Tajska zupa z ryżem Czas przygotowania

Kulinarne przygody Gatity
Zupa grzybowa 203

Dzień dobry! Wczoraj pokazywałam Wam na fanpage zupę ogórkową, więc idąc za ciosem dzisiaj kolejna smaczna zupa. Nieco świąteczna, ponieważ jak najbardziej nadaje się na wigilijny

Pora coś zjeść
Zupa zielona z serem 211

teraz już bardzo wyraźne widzę zmiany, jakie zachodzą w moim jadłospisie! Zaczęło się od ciepłych śniadań, a teraz doszły zupy!!! Dla mnie do tej pory zupy mogły nie istnieć, a teraz ciągnie mnie do nich i coraz częściej stanowią podstawę mojego obiadu (albo wręcz są moim obiadem). Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Zupa ogórkowa 231

Witajcie!Dzisiaj mam dla Was wyborną zupę ogórkową, lubicie? Ja bardzo! Zmodyfikowałam przepis z "Elementarza gotowania" Izy Frycz.Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz

Pora coś zjeść
PIRASA ÇORBASI, czyli turecka zupa z porów 151

Łatwa i delikatna turecka zupa z porów. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 2 pory 1 średnia cebula 1 średni ziemniak 2 małe marchewki 2 łyżki oliwy 2 szklanki rosołu 3 szklanki wody 1 łyżka śmietany 18% sól czarny pieprz Przygotowanie Cebulę, ziemniak i marchewki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Pory umyć i pokroić w plasterki(...)popieprzyć. Wlać rosół i wodę. Gotować do miękkości warzyw. Zmiksować. W miseczce wymieszać odrobinę zupy ze śmietaną. Wlać do garnka, jeszcze chwilę gotować. Artykuł PIRASA ÇORBASI, czyli turecka zupa z porów pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
Zupa krem z porów... :) 157

panuje półmrok, a w kuchni unosi się zapach kremowej zupy z porów. Lekko słodki aromat kminku i gałki muszkatołowej wydobywa się z garnka. Inspiracja pochodzi z książki kucharskiej Agnieszki Maciąg, przepis zmodyfikowany do własnych potrzeb. Musicie mi uwierzyć, zupa jest przepyszna :) Składniki na 4 porcje:  3 duże pory 5 średnich ziemniaków 1 duża cebula 3 ząbki czosnku

Kuchnia Pani Wiosny
Delikatna zupa porowa z kukurydzą i kurczakiem 233

właśnie upichciłam duży gar jednej z moich ulubionych (piszę tak chyba o każdej) zup. Bardzo lubię pory, więc pojawiają się one często w moim menu, również w zupach. Jedna już dawno pojawiła się na blogu (a znajdziecie ją tutaj), dziś pora na kolejną :) Zupa porowa z kukurydzą na udkach kurczaka (porcja dla 7-8 osób) Będziemy potrzebować

Ratunku obiad
Zupa porowa 241

delikatna, można spokojnie podać ją dzieciom. Dorosłym proponuję wersję z pieczonym boczkiem. Zupa porowa Składniki 2 pory 3 l bulionu warzywnego Oliwa z oliwek 2 serki topione Boczek Wykonanie Pory obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej półplasterki pora, aż się zeszklą. W tym czasie w garnku grzejemy bulion(...)gorącego bulionu dodajemy pora. Całość gotujemy ok 5 min. Do małej miseczki nalewamy 2-3 chochelki bulionu z porami, dorzucamy do niego serki topione i mieszamy dopóki się nie rozpuszczą. Rozpuszczone serki wlewamy do zupy. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Gdy zupa się gotuje możemy zająć się boczkiem. Kroimy go w cienie plasterki i układamy

Pyza i Surówka
Zupa krem z porów oraz bruschetta z gruszką, orzechami włoskimi i gorgonzolą 174

porów (tylko białe części, w zależności od wielkości) - 3-4 łodygi selera naciowego - 3-4 ząbki czosnku - 1 duża cebula - 200 mililitrów śmietanki 30% - masło - sól - pieprz biały - gałka muszkatołowa  - opcjonalnie można dodać dla zagęszczenia jednego średniej wielkości ziemniaka startego na tarce (ja tego nie polecam, bo smak zupy bardzo się zmienia - lepiej zupę dłużej pogotować i zredukować(...)gęstości) Przygotowanie zupy: Warzywa dokładnie myjemy i drobno kroimy (pory, cebulę, selera, czosnek). W dużym garnku rozpuszczamy masło (1/4 kostki doda przyjemną maślaną nutę) i wrzucamy do niego warzywa. Gdy się zeszklą, dolewamy do nich przygotowany wcześniej bulion (ewentualnie rozpuszczoną kostkę rosołową). Gotujemy przez około 15 minut. Po tym czasie zupę miksujemy i na małym ogniu dolewamy do niej

Życie zamknięte w smaku
Zupa porowa 195

Zupa jesty banalnie prosta i szybka w przygotowaniu, a smakuje oczywiście wyśmienicie! Wszsytkim gorąco polecam, szczególnie tym zapracowanym, ponieważ to błyskawiczny sposób na ekspresowy i smakowity obiad. Aby obiad był bardziej sycący można podać z grzankami. 3-4 pory 2-3 ziemniaki 1 czubata łyżka masła 500ml bulionu warzywnego 50ml śmietany sól, pieprz vegeta W garnku roztopić masło. Pora(...)plasterki, ziemniaki w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka i smażyć kilka minut. Dodać bulion i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną vegety. Zupę zmiksować, dodać śmietanę, podgrzać, aby była gorąca. Podawać.  * Smacznego! *Przepis pochodzi z pewnej książki, którą nabyłam jakiś czas temu, w następnym poście więcej szczegółów

Codzienne Gotowanie
Zupa z frykadelkami dla dzieci (i nie tylko) 198

spytałam Emilkę, jaką zupę lubi, bez namysłu odpowiedziała: z frykadelkami. Przyznam, że i ją lubię i pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Już kiedyś podawałam na blogu przepis na zupę z frykadelkami, ta jednak jest nieco inna, ale równie pyszna. Sądząc po zostawionym pustym talerzu Emilce smakowała;)  Najlepsze dania to wcale nie są te wymyślne, artystycznie poukładane na talerzu. Dla mnie(...)wrzucić warzywa, gotować na małym ogniu ok 10 minut. Z mięsa uformować okrągłe frykadelki (najlepiej mokrymi dłońmi), wrzucać do zupy. Gotować ok 10 minut. Po ugotowaniu wyjąć cebulę i por, zupę doprawić do smaku, dodać masło, posiekaną natkę pietruszki. Smacznego

Obiad gotowy
Zupa Gulaszowa 163

bulionu warzywnego z włoszczyzny, liścia laurowego i ziela angielskiego. Wyciągnąć ugotowane warzywa włoszczyzny. Dodać do bulionu mięso z patelni oraz ziemniaki. Ugotowaną marchewkę pokroić w kostkę i dodać do zupy. Por, pietruszkę i seler utrzeć i następnie dodać do zupy by ją w ten sposób zagęścić.  Na sam koniec dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze około 5 minut. Zupkę

MarciochaKucharzy
ZUPA Z PORA I IMBIRU 179

ZUPA Z PORA I IMBIRU Szybka w przygotowaniu, rozgrzewająca i sycąca zupa, idealna na jesienno- zimową porę. Mimo, że por nie jest moim ulubionym warzywem, to tę zupę wyjątkowo polubiłam.   4-6 porcji Czas przygotowania: 20 min. Czas gotowania: 30 min.   Składniki: • 3 pory • 4 duże ziemniaki • 1 l bulionu drobiowego z kostki(...)masła • Mały kawałek świeżego korzenia imbiru • ¼ czerstwej bagietki (lub kawałek innego chleba)   • ½ pęczka drobnego szczypiorku • 20 cl gęstej śmietany do zup i sosów* • Sól, pieprz   Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w drobną kostkę. Z porów usuń wierzchnie liście, umyj je i drobno posiekaj na cienkie talarki lub w drobną kostkę, przecinając je wzdłuż na pół i jeszcze raz wzdłuż

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
ZUPA SELEROWA Z POREM 151

Składniki ok 350 g pora ok 300 g (waga po obraniu) selera masło klarowane do smażenia 3 szkl wody gałązki tymianku (kilka), liście laurowe sól morska, pieprz świeżo zmielony szynka wędzona (szwarcwaldzka, prosciutto, etc) krem chrzanowy dymka Przygotowanie Najpierw zróbcie chipsy z szynki wędzonej. Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. Plastry szynki połóżcie pojedynczo na papierze do pieczenia, pieczcie(...)Wyciągnijcie z piekarnika, wystudźcie, pokruszcie. Dymkę umyjcie i posiekajcie. Teraz zupa: Pory umyjcie, pokrójcie na grube plastry. W rondlu rozgrzejcie masło klarowane, dodajcie pokrojone pory i smażcie, aż lekko zmiękną. W czasie smażenia oprószcie je solą.  Seler umyjcie, obierzcie, pokrójcie w kostkę, dołóżcie do podsmażonego pora. Wrzućcie gałązki tymianku, 2-3 liście laurowe i zalejcie

OliveandThyme
Francuska zupa cebulowa 238

Witam Was!Przy okazji wypadu do Warszawy na Food Blogger Fest, wybraliśmy się z mężem do Bistro de Paris, restauracji Michela Morana, aby wykorzystać voucher, który

Pora coś zjeść