zupa z pora - 4000 przepisów (strona:29/267)

Najprostszy chłodnik z botwinką 612

Lato to idealna pora roku na zimne zupy: owocowe i chłodniki. O ile za owocowymi zupami nie przepadam, to uwielbiam chłodniki na bazie kefiru, jogurtu naturalnego, czy dobrej śmietany. Nie trzeba do nich wiele, aby uzyskać wspaniały smak. Niezaprzeczalną zaletą takich zup jest czas przygotowania i - oczywiście - niska temperatura potrawy. Podczas upałów gorąca zupa chyba nie przemawia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa z cukinii i pora. 258

Zupa z cukinii i pora powstała z potrzeby chwili. Kiedy poznałam temat obecnego tygodnia uzupełniłam domową spiżarnię o odpowiednią ilość cukinii. Poza tym wykorzystałam por, marchew i kurczaka, czyli składniki stale dostępne w mojej kuchni. W pamięci miałam też wspomnienie  kokosowej zupy z kurczakiem , bardzo miłe wspomnienie :) I tak zrodził się pomysł na tę zupę, utrzymaną(...)czymś smacznym, zdrowym i ciekawym, a to nie lada wyzwanie. A właśnie! Może poświęcimy kiedyś nieco uwagi temu tematowi? Drugie śniadanie ucznia? Składniki: 1 cukinia 1 duża marchew 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 1/2 papryczki chili (dałam zieloną) 250 g filetu z piersi kurczaka 200 g mleczka kokosowego 3-4 szkl. bulionu warzywnego makaron ryżowy mieszanka ziół tajskich

zadanie-gotowanie
Najlepszy krem z pomidorów 150

porze roku możemy delektować się pysznymi pomidorami różnego gatunku, dlatego zupa pomidorowa powinna znaleźć się obowiązkowo, choć raz w sezonie na każdym stole. Ja do swojego kremu użyłam pomidorów malinowych. Zupa wyszło pyszna, gęsta i bardzo sycąca. Spokojnie może zastąpić drugie danie. Polecam.   Najlepszy krem z pomidorów     Składniki: 1 cebula 3-4łyżki oliwy 4 ząbki

Mania Gotowania
Zupa ogórkowa na skwarkach 250

skwarek.Prosta i szybka w wykonaniu.Pychota!Składniki:7 średnich ziemniaków;1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;150 g wędzonego boczku;2 liście laurowe;5 ziaren ziela angielskiego;2 ząbki czosnku;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;6 - 7 średnich ogórków kiszonych;250 ml soku z kiszonych ogórków;2,5 litra zimnej(...)zmiażdżyć ręką lub deską do krojenia.Koperek drobno posiekać.Do granka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone ziemniaki, stratą marchewkę, obraną pietruszkę i seler, por, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, łyżkę przyprawy do zupy, podsmażony boczek i zalać 2,5 litrami zimnej wody.Całość gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki i warzywa będą miękkie (około 50 minut).Po tym czasie

Gospodyni Miejska
Cytrynowe risotto z krewetkami 148

Dzień dobry!Była już zupa na Walentynki, to teraz pora na danie główne. Doskonale sprawdzi się risotto z dodatkiem białego wina i krewetek.Kremowa i delikatna potrawa, podkreślona kwaśnością cytryny, która idealnie pasuje do krewetek. Dodatkowo banalna w przygotowaniu, chociaż może wydać się czasochłonna. Inspirowałam się przepisem znalezionym w lutowym numerze Moich Smaków Życia.Zapraszam!Czytaj więcej

Pora coś zjeść
Zupa fasolowa babci Wiesi 212

użyłam wędzonego boczku.Ilości nie podaję, gdyż każdy ma swoje upodobania, a w tej wersji zupy nie chodzi o ilości, lecz o sposób przyrządzenia.Fasolę namoczyć dzień wcześniej, a następnie ugotować. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce. Por pokroić w cienkie talarki. Mięso ugotować w wodzie z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Pod koniec(...)wywaru dodać rozdrobnione warzywa oraz podsmażoną fasolę. Posolić do smaku i delikatnie gotować do miękkości warzyw. Kiedy wszystko będzie miękkie, wtedy doprawić pieprzem i ugotować w zupie kluski kładzione.Na kluski kładzione potrzebujemy jajka, mąkę i szczyptę soli. Jajka roztrzepujemy i łączymy z mąką w takich proporcjach, aby wyszło nam gęste ciasto. Łyżeczką maczamy we wrzącej zupie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa z kurczaka z pieczarkami 223

jest ona świetnym sposobem podania gościom czegoś naprawdę ciekawego i oryginalnego w miejsce „sztampowego” rosołu Zupa z kurczaka z pieczarkami 2015-05-02 21:03:26 Oryginalna w smaku zupa, która może z powodzeniem zastąpić na stole nasz popularny rosół, jednak przygotujecie ją dużo szybciej. Mocna nuta imbiru nasuwa skojarzenia z kuchnią azjatycką. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1kg mięsa(...)angielskiego i liście laurowe. Zupę gotujemy powoli pod częściowym przykryciem przez 80-90 minut, w razie potrzeby zbierając z powierzchni pianę i tłuszcz jeśli takie się pojawią. W międzyczasie obieramy i kroimy na cienkie plasterki pieczarki, które dodajemy 20 minut przed końcem gotowania; wówczas dosalamy również zupę do smaku. Z ugotowanej zupy wyjmujemy mięso, seler, pora i cebulę

Kulinarna Pokusa
Wiosenna zupa ze szparagami 199

pełni więc warto korzystać z tych pysznych warzyw. Tym razem proponujemy Wam smaczną i szybką w przygotowaniu wiosenną zupę ze szparagami :)     Składniki na zupę: – 1 cebula – 1 średni por – 2 łodygi selera naciowego z liśćmi – 1 marchewka – 1 średnia cukinia – 250 g zielonych

Kuchenne Wariacje
Śmietanowa zupa serowa z porem 242

podsmażonym na oliwie porze. Pachnąca, apetyczna i znikająca w mgnieniu oka. Zupy serowe wspaniale nadają się na szybki obiad, bo ich przygotowywanie nie zajmuje wiele czasu, a produkty przeważnie znajdą się w  każdej lodówce bez problemu. Składniki: 3 dowolne serki topione (po 100 g), około 10 cm pora , 2 łyżki oliwy(...)oliwę i lekko podsmażyć posiekanego pora. Wlać bulion (rosół), pokrojone serki topione, dokładnie wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia serków. Gotować przez kilka minut na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia, wlać śmietanę, dobrze wszystko razem wymieszać i doprawić solą i papryką. Podawać z serowymi grzankami i ze szczypiorkiem. Lubicie takie zupy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa z cukinią i zacierkami 222

Zupa z cukinią i zacierkami...Niezwykle delikatna.Pełna warzyw.Pysznie zdrowa!Smacznego! Składniki:1 mała cukinia;1 duża marchewka;1 pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;3 duże ziemniaki;2,5 litra zimnej wody;Natka pietruszki;2 ziarna ziela angielskiego;1 liść laurowy;200 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;Łyżka masła;1,5 łyżki(...)Sól;Pieprz;Ziarenka smaku/vegeta/2 kostki rosołowe - opcjonalnie.Zacierki:1 jajo;Mąka pszenna.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w krążki.Do granka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, seler, pietruszkę, por, ziele angielskie i liść laurowy. Dodać masło. Zalać 500 ml zimnej

Gospodyni Miejska
Zupa krem z kapusty i pomidorów 135

dodając ½ łyżeczki soli. Marchew wyciągamy z zupy (kroimy w talarki), resztę miksujemy na gładko, wrzucamy makaron, zagotowujemy, zestawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem, aż makaron dojdzie (od czasu do czasu mieszamy, by makaron się nie skleił). Por kroimy w piórka, pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. Podsmażamy na maśle pieczarki i pora oprószając lekko solą i obficie(...)świeżo mielonym czarnym pieprzem. Do misek nalewamy zupę, podajemy z podsmażonymi pieczarkami i porem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt

R'n'G Kitchen
Zupełnie zwyczajna jesienna zupa warzywna 258

jesiennych warzyw dzisiaj pichcę zupę :)Składniki:1/3 dużego lub 1/2 małego porapół małego selera2 łodygi selera naciowego2 ząbki czosnku1 średniej wielkości cebula3 marchewki5 ziemniaków200 g dyni200 g kabaczka lub cukinii2 różnokolorowe paprykiprzecier pomidorowykoperek2 liście laurowe5 ziarenek ziela angielskiegosól, pieprz, warzywna kostka rosołowanieśmiertelna maggiWykonanie:W garnku gotujemy 2 litry wody, dodajemy pokrojona w plastry cebulę, por i seler naciowy, liście laurowe(...)przesmażamy i dusimy paprykę wraz z dynią, kabaczkiem i marchewką. Gdy będą miękkie dodajemy do bulionu, doprawiamy solą, pieprzem i dalej gotujemy jeszcze ok 30 min.Następnie do zupy dodajemy przecier pomidorowy (najlepiej domowy) oraz jeśli zachodzi potrzeba doprawiamy. Ja przy podobnych zupach lubię wydobyć smak potrawy używając nieśmiertelnej maggi ;)Smacznego

Taste Of My Day
Zupa pomidorowa z tostami z serem. Idealne połączenie. 153

Zupę pomidorową jemy najczęściej z makaronem nitkami albo ryżem. I bez wątpliwości, w mojej opinii jest to najlepsza zupa na świecie. Ala czy można jeść zupę pomidorową z czymś innym? Co dodać podać z zupą pomidorową? Jakie dodatki do zupy pomidorowej? Jak się pewnie domyślasz po tytule tego przepisu kulinarnego – mowa będzie o zupie pomidorowej z tostami serowymi. Dawno(...)tradycyjnie, z makaronem albo ry\u017cem.","keywords":["zupa pomidorowa","jak zrobi\u0107 zup\u0119 pomidorow\u0105","przepis na zup\u0119 pomidorow\u0105","sk\u0142\u0105dniki na zup\u0119 pomidorow\u0105","sk\u0142\u0105dniki na pomidorow\u0105","przepis na pomidorow\u0105","jak zrobi\u0107 pomidorow\u0105","jak ugotowa\u0107 pomidorow\u0105","jak ugotowa\u0107 zup\u0119 pomidorow\u0105"],"author":{"@type":"Person","name

ProstePesto.pl
Zupa krem z zielonych warzyw 201

kostkę. Groszek konserwowy odcedzić na sicie z zalewy. Zalewę wylać. Gorgonzolę drobno pokruszyć. Ćwiartkę z kurczaka/skrzydełka umyć, osuszyć, włożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, por, ząbek czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, opieczoną cebulę. Zalać zimną wodą (1,5 litra). Rosół gotować na bardzo małym ogniu (powinien jedynie delikatnie pyrkać) przez(...)/skrzydełka, doprawić rosół solą i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Następnie wyjąć liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu, czosnek, cebulę i por. (wyrzucić lub wykorzystać w inny sposób - do tej zupy nie będą już potrzebne). Do gotującej się zupy wrzucić pokrojone ziemniaki, chwilę pogotować (około 5 minut) i dodać brokuły, fasolkę szparagową i odcedzony groszek konserwowy

Gospodyni Miejska
Japońska zupa z pasty miso – miso-shiru. Co to jest umami? 197

Sekret dobrego zdrowia i długowieczności Japończyków? Zupa miso. Jedzona o każdej porze dnia i nocy, między posiłkami, na śniadanie. Szybka i prosta w przygotowaniu, jeśli tylko dysponujecie niedrogimi półproduktami – bulionem dashi i samą pastą. Warto się w nie zaopatrzyć i co jakiś czas zaserwować sobie talerz zdrowej, gorącej zupy – za każdym razem podany inaczej. Pasta miso jest bardzo dobrym(...)pastę wlewamy do zupy i dokładnie całość mieszamy. Dodajemy pokrojone wodorosty. Podajemy zupę od razu, gorącą, posypaną świeżo pokrojonym szczypiorem.   Co do zupy miso? Zgodnie z japońską sztuką i kulturą, poszczególne składniki mają odwzorowywać charakter pór roku, a także tworzyć kontrasty pomiędzy kolorami, konsystencją i smakami.   Bób, groszek, fasolka, soja – podgotowane w wodzie przed dodaniem bulionu. Kolendra

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania