mamy czasu gotować obiadu i trzeba wymyślać coś na szybko. Wtedy doskonale sprawdzają się takie mrożonki. Przepis na moją zupę porową znajdziecie tutaj :) Krem z porów Po wyciągnięciu porcji mrożonej zupy z zamrażalnika musimy dać jej nieco się rozmrozić. Kiedy przestanie być już jedną zwartą bryłą możemy miksować. Sprawdzi się zarówno stojący, jak i ręczny blender
Ratunku obiadpory robiłam zwykły barszcz czerwony, teraz zrobiłam zupę krem z barszczu ukraińskiego, i powiem że ten krem zachwycił moją rodzinkę. Krem z barszczu ukraińskiego Składniki : wołowina rosołowa - 200 g cukier do smaku
Kuchnia Danusibardzo się przydaje, właśnie do szybkich prostych zup. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 1 por 10 - 12 podgrzybków 1 litr wywaru z kości 3 łyżki klarowanego masła świeży tymianek pieprz sól Wykonanie: Bardzo drobno posiekany por, podsmażamy na klarowanym maśle. Grzyby oczyszczamy i kroimy na ósemki, dodajemy do pora, cały czas mieszamy, gdy się trochę(...)podsmażą, dolewamy trochę wywaru i dusimy pod przykryciem, aż się zredukuje. Czynność powtarzamy, a gdy składnik są już miękkie dolewamy resztę wywaru, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli zupa wyjdzie zbyt gęsta można dolać wody. Podajemy z ugotowaną quinoą i świeżym tymiankiem. Smacznego
Quinoa Raz!łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;1 liść laurowy;3 ziarna ziela angielskiego;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Pęczek natki pietruszki;Sól;Pieprz;2 litry zimnej wody;Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w plastreki.Ząbek czosnku obrać(...)oczkach.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.Ryż przepłukać na sitku pod bieżącą, zimną wodą.Natkę pietruszki drobno posiekać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler, dodać pokrojonego pora, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i zmiażdżony ząbek czosnku. Zalać 2 litrami zimnej wody, dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zup i gotować około
Gospodyni Miejskaponieważ w mojej lodówce uzbierało się pora i cukinii, postanowiłam coś z tego zrobić. Na początku miały być placuszki z cukinii i surówka z pora, ale jednak powstała zupa-krem. Kobieta zmienną jest ;) Krem ten jest bardzo gęsty i z dodatkiem grzanek/groszku ptysiowego/ciabatki stanowi sycący posiłek. W smaku jest słodko-ostra. Polecam ! 'krem serowy(...)minut). Cukinię obrać i wyciąć pestki. Pokroić w kostkę i dodać do podsmażonego pora oraz delikatnie posolić. Smażyć kolejne 5 minut. Warzywa zalać mlekiem i wywarem. Gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw (ok 15-20 minut). Ser pokroić w kostkę i dodać do zupy i gotować do rozpuszczenia się sera (należy często mieszać zupę, aby ser się
CookYourselfzupa cebulowo-porowa została wzbogacona pysznym serem pleśniowym, który rozpływa się w ustach!Składniki:2 średnie pory2 i 1/2 cebuli1 duża marchewka1 ziemniak250ml bulionu 1/2 opakowania sera pleśniowego1 łyżka masła sól, pieprz, 1 łyżeczka curry w proszku, papryka słodka i ostra, pietruszka suszona, czosnek granulowanyPrzygotowanie:Marchewkę i ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę. Gotujemy w 250ml bulionu. Rozgrzewamy masło. Pora(...)orzechowy smak pora!). Można podlać 1/2 szklanką wody.Gdy por i cebula będą miękkie, dodajemy je do bulionu i gotujemy na średnim ogniu. Dodajemy trochę soli, 1 łyżeczkę pieprzu i suszonej pietruszki, szczyptę papryk.Gotujemy kolejne 5 minut.Gdy marchewka i ziemniak będą miękkie, wszystko blendujemy. Wcześniej proponuję odlać 1 szklanką bulionu. Gdyby okazało się, że zupa jest zbyt gęsta, dodajemy
Kitchens AlphabetDzisiaj reaktywuję cykl zupowy a wszystko za sprawa najnowszej, sierpniowej, KUCHNI.Sezon pomidorowy mamy w pełni i jak zwykle o tej porze postanowiłam ugotować zupę pomidorową ze świeżych owoców. Połączenie z cynamonem i pomarańczą okazało się niebywale trafionym, czosnek podkręcił całość a serowe grzanki wpasowały się idealnie.Pomidorowa zupa z pomarańczowa nuta i grzankami serowymi
Dzieje kuchennej Wiewiórywiedziałam jaki tak naprawdę ma smak po ugotowaniu. W zupie jarzynowej warzywa są tak wymieszane, że ciężko to ocenić. To też postanowiłam ugotować zupę gdzie kalarepa będzie numerem jeden. Dla towarzystwa dobrałam jej por i pietruszkę, a do ozdoby i zielony groszek. I co? Jak myślicie, jak smakowała? Otóż ku zdziwieniu wszystkich rozeszła się w oka mgnieniu. Niby wytrawne dane(...)sól, pieprz 1 łyżka masła - opcjonalnie zielony groszek (mrożony) 2 łyżki na talerz wykonanie Pokrojoną kalarepę, pietruszkę i por zalewam bulionem i gotuję do miękkości. Miksuję blenderem. Podgrzewam i doprawiam śmietaną, solą i pieprzem. Dodaje też łyżkę masła. Gdyby zupa okazała się zbyt gęsta dolewam wodę do osiągnięcia porządnej konsystencji. W międzyczasie gotuję zielony groszek w osolonej wodzie. Odcedzam
Przysmaki Karolkiokazał się doskonały, choć troszkę go zmodyfikowałam. W ogóle to uważam, że dodanie mleczka kokosowego do niemalże każdej zupy to już jest gwarancja kulinarnego sukcesu. Mleczko nadaje zupie aksamitu i delikatności. Na 3 porcje 600 g filetu z dorsza lub innej morskiej ryby o białym mięsie 1 puszka mleczka kokosowego 1 szklanka bulionu (może(...)pastę curry i starty imbir, następnie zalać bulionem i mleczkiem kokosowym, dodać pozostałe przyprawy i zagotować. Rybę pokroić na kawałki średniej wielkości i wrzucić do zupy. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Pora pokroić w plasterki i lekko podsmażyć na oliwie z oliwek. Gotową zupę podawać z natką pietruszki lub kolendrą i oczywiście z porem
Jadło i czytadłoDzisiaj będzie pyszna, rozgrzewająca zupa ziemniaczana z porem. Ale chociaż ziemniaki i por są je głównymi składnikami to coś zupełnie innego nadaje jej niepowtarzalnego smaku. I przykro mi, ale to wcale nie będzie zdrowy składnik więc zastanówcie się czy w ogóle czytać dalej bo zgrzeszyłam bardzo i wątpię czy będzie mi to wybaczone. O, Najwyższy! Ty widziałeś jak robię zupę
Smaczna Pyzaszybko 2 łyżkami wazowymi gotującej się zupy, dokładnie mieszamy i wlewamy całość do garnka. Mieszamy całość żeby pozbyć się ewentualnych grudek. Do zupy wlewamy słodką śmietankę, solimy, mocno pieprzymy, a dla koloru i dla zdrowia – w zupie ląduje jeszcze płaska łyżeczka kurkumy. Gotujemy całość około 7-8 minut bez przykrycia, aż zupa lekko zgęstnieje. Podajemy z tym, z czym lubimy(...)każdej opcji ta zupa jest pyszna. Sycąca, mimo że lekka, rozgrzewa. A ten kolor… tylko poprawia humor Jeśli macie tak jak ja sentyment do zup z kubka pt. ‘krem z kury’, na pewno ta zupa to coś dla Was. Jest nieporównywalnie zdrowsza i o wiele bardziej treściwa niż jej sproszkowany odpowiednik. Porcja z przepisu to zupa
Karo in the Kitchenpiękniejszego niż widok zadowolonych buziek i szybko znikające danie (do tego pełne zdrowych warzyw). Właściwie zastanawiam się dlaczego na blogu nie umieszczałam do tej pory przepisów na zupy? Może dlatego, że wydawały mi się one zbyt oczywiste i proste. Ale po waszych pytaniach, wynikach wyszukiwania itp. postanowiłam, to zmienić. Dziś zapraszam Was na zupę pełną moich ukochanych jarzyn (zupę
Słodkie okruszkiwarzywa, kaszę i ryż. Dzięki długiemu gotowaniu ryż lekko rozgotuje się i naturalnie zagęści zupę. Nie będzie potrzeby dodawania śmietanki lub blendowania części warzyw. SKŁADNIKI / 6 porcji ćwiartka kurczaka 2 l zimnej wody 1 duża marchewka 1 pietruszka gruby plaster selera 1 cebula kawałek pora 2 ziemniaki 3 łyżki drobnej kaszy jęczmiennej 3 łyżki ryżu 2 listki laurowe(...)lubczykiem i sosem sojowym do smaku. Gotujemy na małym ogniu przez kolejne 30 minut (powinien lekko pyrkać), aż warzywa będą miękkie, a ryż lekko rozgotuje się. Z zupy wyjmujemy kurczaka oraz por i cebulę. Mięso obieramy ze skóry oraz kości i ponownie wkładamy do garnka. Dodajemy posiekany koperek. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku sosem sojowym
cool and mintymiłośnikiem zup, to są jednak takie małe wyjątki, które zjadają z apetytem. Przepisy na inne zupy znajdziecie w zakładce ZUPY Polecam i Wam na obiad taką pyszną zupę. 500 g pora 2 łyżki masła klarowanego 2 l bulionu mięsnego lub warzywnego 200 g pieczarek 400 g mięsa mielonego wieprzowego 2 łyżki sosu sojowego 1 duża marchewka(...)pokrojone w półplasterki pory. Wszystko razem wymieszać i smażyć około 5 minut stale mieszając. Wlać bulion, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, pieczarki pokrojone w plasterki, liść laurowy i ziele angielskie, sos sojowy. Wszystko dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Na koniec wlać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i już nie gotować. zupa porowa z mięsem
O kuchni z uczuciemnaszą zupą dziś idealnie wstrzelimy się w ten trend. Zupa krem z pieczonych marchewek z mleczkiem kokosowym przygotowana na warzywnym bulionie (lub drobiowym) to naprawdę dobra propozycja na początek jeszcze odrobinę chłodnej wiosny. To bomba witaminowa - mnóstwo witaminy A i C, pielęgnujmy swój wzrok, skórę i układ odpornościowy! Zapraszamy Was na prostą i przepyszną zupę krem , próbujcie :) Składniki(...)obieramy, myjemy, kroimy w grube krążki, z porem postępujemy tak samo (oprócz obierania). Warzywa układamy na blasze, delikatnie posypujemy solą i wstawiamy do piekarnika na kilkanaście minut. Gdy warzywa się podpieką wrzucamy je do bulionu i po zagotowaniu gotujemy jeszcze ok. 15- 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Zupę zestawiamy z gazu, przelewamy do wysokiej miski
Symfonia Smaków