Jestem osobą, która nie przepada za zupami. Ponadto, uwielbiam warzywa, dlatego staram się wplatać je wszędzie. Sałatki, choćby najprostszej, nigdy nie może u mnie zabraknąć. Tym razem przedstawiam Wam warzywa w pysznym sosie. Mimo że jestem fanką drobiu, nie przepadam za rosołem, a wręcz nie lubię. Dlatego zawsze, gdy jest on w domu na obiad, to przyrządzam sobie smaczny(...)sosik z mięsa kurzego. Wg mnie najlepiej pasuje do ziemniaków lub ryżu. Składniki na 3-4 porcje: 2 pałki z kurczaka – ugotowane z rosołu Dowolne warzywa – u mnie mrożonka jarzyn wiosennych hortex (marchewka, kalafior, fasola szparagowa, groszek, brukselka ), brukselki nie dodałam do dania, bo jej nie lubię. Można także wykorzystać sezonowe warzywa np. fasolka szparagowa, pieczarki, cukinia i papryka. Ząbek
Fabryka pomysłówmarzymy tylko o czymś ciepłym do jedzenia. Składniki na kurczaka w sosie śmietanowym z makaronem 400 g makaronu np. świderki 1 pierś z kurczaka 2 średnie cebule 400 ml rosołu 200 ml śmietanki 18% do zup i sosów mąka do zagęszczeni sosu (około jednej sporej łyżki) listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz koperek lub natka pietruszki olej
Rozpustne gotowanieMarynata : 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Kurczaka dzielimy na kawałki – ja zazwyczaj wycinam korpus i zostawiam na zupę , tym razem było nas mniej więc piersi też zostały na następny dzień bo łatwo się wysuszają . Reszta kawałków wylądowała na dwie godziny w marynacie(...)przykryły całkowicie ryż z fasolką . Całość zalewamy ketchupem wymieszanym z wodą ( 3 szklanki ) , lekko dosalamy gdyż ryż mocno wciąga smaki i doprawiamy chilli . Na samym końcu układamy kawałki kurczaka , tak żeby przykryły sobą wszystkie pozostałe składniki . Wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180 C , podpiekamy 10 minut , po czym zmniejszamy temperaturę do 150 C i całość nakrywamy folią . Po upływie
Ogrodnik w podróżylicznych książek jakie posiadam. Zaintrygował mnie dodatek wątróbki do zupy a i ilość użytego mięsa jest też spora. Jak będziecie mieli ochotę na porządną zupę to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Składniki: 2 porcje rosołowe z kurczaka 500 gram wołowiny typu antrykot 100 gram wątróbki drobiowej 2 ½ l wody 2 marchewki 2 pietruszki ½ selera 1 cebula 2 goździki Kilka ziarenek pieprzu(...)Zagotowujemy i usuwamy szum. Solimy i gotujemy przez 30 minut. Cebulę opiekamy i wraz z obranymi warzywami i grzybami ( wraz z wodą od moczenia ) i pozostałymi przyprawami dodajemy do zupy. Gotujemy około 1 godziny. Po tym czasie przecedzamy. Wątróbkę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru i zagotowujemy. Ugotowane grzyby kroimy w paseczki, pozostałe mięsa również kroimy i dodajemy
Smaki Ewymasę substancji odżywczych, witamin - np. błonnika, wit. z grupy B, magnezu, cynku, czy żelaza oraz posiada niski indeks glikemiczny i jest niskokaloryczna! Pikantna zupa z soczewicą Składniki: 3 l bulionu mięsno - warzywnego: porcja rosołowa, skrzydełka z kurczaka 4 - 5 marchewek 2 pietruszki 2 cebule przyprawy: sól himalajska, pieprz, "domowa wegeta", 4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego oraz
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Zupy tajskiej koniecznie trzeba spróbować i zakochać się w tym delikatno - pikantnym smaku. Delikatny kurczak, pyszne krewetki i cytrusowy posmak trawy cytrynowej i mleko kokosowe dopełnia całości. Ja pierwszy raz sceptycznie się do niej zabierałam a teraz robię ją bardzo często, smak zaskoczy niejednego niejadka kuchni tajskiej. Zupa tajska. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewybaczycie :).Z nosa leci , gardlo boli , a kości tańczą rockendrolla :) tak to bywa jesienią.Dllatego zapraszam na smaczne , domowe zupy , które mam nadzieję przegonią jesienne smutki i chorobę.Zapraszam. 1 ćwiartka kurczaka 1 op.włoszczyzny 1 mała główka kapusty 1 cebula 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki masła 1 łyżka mąki sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mięso myjemy,warzywa(oprócz marchewki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibraku czasu łatwiej coś odgrzać , niż mozolnie przyrządzać . Duszonego kurczaka, można zrobić nawet dzień wcześniej . Polecam , to proste danie Składniki : 1 świeży kurczak 50 ml słodkiej śmietanki mąka rozrobiona z woda , do zagęszczania sosu ( około ,łyżka od zupy na 1/2 szklanki ) 1 ząbek czosnku sól , pieprz do smaku 1 kostka bulionowa drobiowa lub szklanka rosołu łyżka masła do podsmażenia mięsa
Ogrodnik w podróżyjogurtu naturalnego Kilka łyżek wody do ewentualnego podlania Sól, pieprz Dodatkowo : szynka ( u mnie wędzona), garść słonecznika (kilka odłożyć do dekoracji), garść posiekanego szczypioru Zupę można komponować z różnymi składnikami, wedle upodobania! Można dodać grzanki, kurczaka, krewetki, inne warzywa - co tylko chcecie, wszystko zależy od Was! (; Przygotowanie: Szynkę i ziemniaka kroimy w kostkę, cebulę i czosnek siekamy drobno. Szynkę odkładamy(...)się od dołu. Ziarna słonecznika umieszczamy na rozgrzanej patelni i prażymy przez około 3 minuty, uważając by ziarna się nie przypaliły. Gdy ziemniaki osiągną pożądaną miękkość wyjmujemy z zupy liście laurowe i ziela angielskie i całość rozdrobnić za pomocą blendera. Kolejno do zupy dodajemy łyżkę mąki (niekoniecznie), resztę odłożonej kukurydzy i całość zagotowujemy stale mieszając. Końcowo doprawiamy solą
Symfonia Smakówsprawia, że naprawdę chce się tam wracać. Ja wrócę na pewno :) W karcie było tyle smakoływków, że ciężko było się na cokolwiek zdecydować - aromatyczne zupy, marynowane w jogurcie i pieczone w piecu tandor mięso z kurczaka lub jagnięciny, czy ryż basmati z mnóstwem dodatków. W końcu wybrałam Maithy Chicken Masala- czyli kurczaka w delikatnym jogurtowym sosie z orzechami nerkowca
DefinicjaSmakuPrzepis na prostą, a zarazem smaczną i pożywną zupę z ziemniakami i wędzonym boczkiem. Składniki: 5-6 skrzydełek z kurczaka 6 średnich ziemniaków duża marchew pietruszka 4 ząbki czosnku 300 g boczku wędzonego kawałek kiełbasy 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, 4 liście laurowe majeranek suszony sól, pieprz łyżka mąki łyża masła Przygotowanie Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę(...)gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie skrzydełka i warzywa odławiamy i odstawiamy, aby trochę wystygły (ja dodatkowo bulion przecedzam, bo nie lubię, żeby w zupie pływały ziarna pieprzu czy ziela angielskiego). Do bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotowaną marchew również pokrojoną w kostkę, pietruszkę startą na tarce i pokrojone mięso obrane ze skrzydełek
e-PrzepisyKulinarnedomowy przecier lub puszka pomidorów bez skórki -1 łyżka keczupu łagodnego np. domowy keczup -1,5 l wody -pieprz i sól do smaku Z ćwiartki kurczaka ściągamy skórę i dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Warzywa oczyszczamy, płuczemy i wkładamy wraz z mięsem do garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia(...)wywaru warzywa i mięso. Wlewamy przecier lub zmiksowane pomidory z puszki. Doprawiamy keczupem, solą oraz pieprzem. Jeżeli lubicie w zupie dodatek warzyw to zlecam marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce, mięso oddzielić od kości i wrzucić wszystko do garnka z zupą. Posypać obficie zieloną pietruszką. Taką zupę można
Kulinarne przemysleniaposmaku. Kalafiorowo-serowa to mój debiut w kategorii zup krem. Nie używałam żadnego bulionu, jedynie warzywa, przyprawy i dwa rodzaje sera. Wystarczył całkiem sprawny blender w użyciu, by stworzyć niezwykle smaczny, pożywny i rozgrzewający posiłek. Polecam każdemu - świetna opcja na szybki obiad czy kolację! Najlepiej smakuje podana z kawałkami kurczaka i rukolą. Pycha! :) Składniki: 1 kalafior(...)palnika, dodaję łyżeczkę soli i pieprz ziołowy (do smaku), gotuję pod przykryciem przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie blenduję ,, zupę " na gładki krem. Dodaję jeszcze kremowy serek, ser żółty i ocet. Podaję z kawałkami kurczaka* i świeżą rukolą. * pierś z kurczaka, wcześniej upieczona w folii, bez dodatku tłuszczu Smacznego
Kuchnia EllieKolejna zupka z kapustą pak choi..tym razem z ziemniakami , z dodatkiem ryżu i koncentratu pomidorowego..też była pyszna. porcja rosołowa kilka łyżek ryżu ziemniaki
Moje domowe kucharzenieI znowu śliwki. Zaczynam naprawdę dostrzegać ich walory smakowe. Prosta sałatka w sam raz na prawie już jesienne śniadanie. Produkty na 4 niewielkie porcje. mała
Humanistka w kuchniRosół był w niedzielę, jak w każdym polskim domu. Mój pierwszy raz, więc wymieszałam wszystkie przepisy i porady stąd i z tego co kiedyś
Czerwony Gupikpolskich domach. Robiona zazwyczaj po niedzielnym rosole, zwana potocznie "poniedziałkową"...teraz to może trochę odchodzi się od takiej tradycji, ale u nas jest to zupa sentymentalna, przywodząca na myśl dzieciństwo. Składniki 2 udka z kurczaka 2 skrzydełka z kurczaka 2 podudzia z kurczaka 150 g żołądków drobiowych 200 wołowiny (np szponder) 1 kapelusz podgrzybka 1 cebula 1 pietruszka
R'n'G Kitchenustrzec podajemy Zupę z jajkiem ,które ma zbawienną moc usuwania związków tak dla nas szkodliwych.Jednak raz do roku możemy sobie pozwolić i najeść się zupa do syta.Zapraszam!. 2 litry wody miseczka szczawiu mała pałka kurczaka świeży lubczyk - gałązka 4 ziemniaki 1 duża marchew z pietruszką sól pieprz posiekaną natka pietruszki jogurt naturalny ugotowane jajka na twardo 2 ziela angielskiego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDzisiaj zapraszam w podróż do Francji, do kuchni Rachel Khoo, na lawendowe pola Prowansji. Przygotowany kurczak według poniższego przepisu zaskakuje swoim smakiem i szybkością przygotowania. Ten
Humanistka w kuchniOstatnio naszło mnie na brokuły. Zrobiłam sałatkę i zupę krem. Postanowiłam też brokuła wrzucić na pizzę. Razem z kurczakiem i mozzarellą świetnie smakował i prezentował się na cieście. Taka pizza to prawdziwa uczta i w trójkę ledwo ją zjedliśmy. składniki: ciasto 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka letniej wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru duża szczypta soli
Monia miesza i gotujeSałatek nigdy nie jest za wiele, w mojej rodzinie wszyscy je lubią ( pewnie się powtarzam, ale trudno ). Jeżeli planujecie gotować zupę warto dorzucić dwie marchewki więcej i oczywiście pierś z kurczaka. Pozostałe warzywa z rosołu można również wykorzystać. Pokroić, dodać pozostałe składniki i doprawić tak aby była trochę pikantna. Ale to już kwestia gustu. Polecam. Składniki: Gotowana pierś z kurczaka
Smaki Ewyolej rzepakowy 3/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, papryczka chilli 2 małe suszone, sok z cytryny 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki SKŁADNIKI: pierś z kurczaka 1 podwójna, cebula 5 średnie, ogórek kiszony 4 nieduże, boczek wędzony 25 dag, cukinia 2 nieduże z podanych składników przygotować marynatę i włożyć do niej
W Mojej Kuchni Lubięcukinią w ziołach Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa z żółtą fasolką szparagową Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem
Moja smaczna kuchniaBiały barszcz jest chyba mniej popularny niż żurek. Ale kiedy im się dobrze przyjrzymy to okaże się, że to czasami bardzo podobne dania. Żurek robi się
Smaczna PyzaLeczo Jagnięcina duszona w winie z figami Dżem z fig i pomarańczy Risotto ze szpinakiem i kurczakiem Morskie robale z makaronem Quesadillas Tortilla z kurczakiem i mango Tiroler Gröstl Sushi Smażone kalmary Mule Sajgonki Zupa orientalna
Gotuj z MisiemJednogarnkowa ,prosta potrawa. Propozycja dla zarówno dla miłośników skrzydełek , jak i dla tych którym zawsze ,, zalega" kilka ich sztuk bo sami dzielą kurczaki na porcje i odkładają skrzydełka ( kręgosłupy , czy szyjki na zupę - a potem jakoś z tymi zupami tak schodzi , ze w końcu mamy magazyn skrzydełek).No i jeszcze jeden powód -- są tacy z gotujących , którzy robić minimalne
Buniabaje w kuchniGłówne składniki można by rzecz, że prawdziwie polskie (wieprzowinka, pieczarki) ale tajemnica orientalnego smaku ukryta w przyprawach. Zupa faktycznie przepyszna! Tajska zupa Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (można zastąpić filetem z kurczaka) 500 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziaren kolendry gałązki świeżej kolendry szczypior sos sojowy curry mielony imbir pieprz sól 2 łyżki oliwy z oliwek
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała