zupa z groszku - 1084 przepisów (strona:21/73)

Zupa z soczewicy z pomidorami 181

następnie blendujemy na gładki krem. Doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby jeszcze raz solą.  Tak przygotowany krem możemy podać z kleksem jogurtu naturalnego, zieloną pietruszką, groszkiem ptysiowym lub grzankami. Ale zupa jest tak pyszna, że i bez tego tego towarzystwa też będzie Wam smakowała

Czary - gary w kuchni
Grochówka z boczkiem i kiełbasą 128

O ile często gotuję zupę fasolową, to grochówkę zrobiłam pierwszy raz i już na pewno wiem, że nie ostatni. Do 

To co kocham
PROSTE HISTORIE - Konkursowe kuchenne rewolucje na Łysej Górze 162

IDEA: Każdy ma swoje smaki i upodobania: babcia kocha tradycje, tata lubi eksperymentować z przyprawami, mama stawia na innowacje, a Maluchy wolą delikatne smaki, koniecznie z dodatkiem groszku ptysiowego. Chcemy pokazać, że zupy krem Proste Historie mogą stanowić idealną bazę do przygotowania zupy dla każdego. Wystarczą odpowiednie dodatki, przyprawy, aby dopasować zupę do siebie !   ZADANIE: K onkurs opiera się

Grunt to przepis!
Zupa krem z kukurydzy (konserwowej) 117

przyprawami, ale to od Was zależy jak ją doprawicie. Możecie dodać też odrobinkę słodkiej śmietany lub mleka.  Dla mnie i mojej rodziny wystarczył groszek ptysiowy i chrupiące płatki migdałowe. Lubicie takie lekkie, kremowe zupy? Ja uwielbiam i polecam! 1/2 litra wywaru jarzynowego 1 puszka kukurydzy 1 cebula 2-3 łyżki masła/oleju   papryka słodka papryka ostra gałka muszkatołowa(...)gładki krem. (Można też dodatkowo przetrzeć przez sito.) (Gdy zupa jest za gęsta - należy dolać mleka, wywaru lub po prostu wody.) Zupę ponownie zagotować i doprawić do smaku. Po nalaniu do miseczek - każdą porcję posypać płatkami migdałowymi i groszkiem ptysiowym

Di gotuje
WIOSENNA JARZYNOWA Z GROSZKIEM I KALAFIOREM 148

Dziś przepis na prostą, lekką i typowo letnią zupkę z  młodego zielonego groszku z dodatkiem młodej włoszczyzny i kalafiora. Młode warzywka są tak bogate w swoim smaku, że zupa wyszła dosłownie słodka!A dodatek malutkich klopsików jeszcze wzbogacił jej smak :) O tej porze roku takie zupki są idealne na obiad a także i na kolację, jeśli lubimy

Walijskie Pichcenie
Krem z zielonego groszku 170

wyciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Polewamy kromki chleba, a następnie kroimy je w drobną kostkę. Pieczemy przez 10 minut w 160 stopniach. Zupę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny, dokładnie mieszamy. Krem z zielonego groszku podajemy ze szczypiorkiem oraz grzankami.  Smacznego

Fit-amina
Zupa krem z groszku 181

podsmażyć dodać  warzywa pokrojone w kostkę i groch przesmażyć dolać wodę ok 2,5 l  Gotować do miękkości warzyw 2. Zupę zmiksować dodać śmietanę zagotować przyprawić solą i pieprzem  podawać z koprem i groszkiem ptysiowym

W królestwie smaków Beaty
Zupa Shrek z quinoą (bez glutenu, bez laktozy, wegańska) 125

size:10.0pt; font-family:"Times New Roman",serif;} Tak! Chodziło o kolor! Ale w smaku też niczego sobie ;) Prosta, zdrowa i efektowna zupa :) Polecam! Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 2 szklanki mrożonego zielonego groszku 100 gram młodych listków szpinaku pół cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 3 – 4 szklanki wywaru warzywnego lubczyk suszone liście kolendry(...)czasie, podduszamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulkę, pod koniec duszenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebulę i czosnek przekładamy do garnka z zupą. Gotujemy od 5 do 10 minut, tak, żeby zmiękły, ale, żeby groszek nie stracił koloru. Dodajemy ugotowaną quinoę i przyprawy, a następnie listki szpinaku (ja obieram je wcześniej z ogonków, ale nie jest to konieczne). Gotujemy

Quinoa Raz!
Krem z cukinii z dodatkiem sera gorgonzola i mięty. 167

własną zupową "dziąłkę" - zupy kremy. Czasami zdarza mi się zrobić tradycyjną zupę, ale dzieje się tak naprawdę rzadko. :) Ostatnio przyszła pora na cukinię, która jest bardzo wdzięcznym warzywem na zupę. Jest delikatna, kremowa i pasuje do niej naprawde wiele dodatków. Tym razem zdecydowałam się na ser pleśniowy, świeże pomidory i miętę, która stanowi fantastyczny orzeźwiający akcent. SKŁADNIKI 2 cukinie(...)zważy). 6. Doprawić solą i pieprzem oraz bazylią do smaku.  7. Pomidory sparzyć obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę. 8. Nałożyć zupę do miseczki, udekorować pomidorami, groszkiem ptysiowym/ grzankami i świeżymi ziołami. Na koniec delikatnie skropić oliwą truflową. Smacznego

DefinicjaSmaku
Minestrone z czerstwym chlebem 134

regionu Włoch oraz od pory roku gotuje się ją z różnych warzyw. W wersji, którą ja gotuję od czasu do czasu, króluje czerwona fasola, kukurydza, groszek i oczywiście pomidory. Pod koniec gotowania do zupy dodaje się czerstwy chleb pokrojony w kosteczkę, co nadaje zupie gęstość, a jednocześnie pozwala na sensowne wykorzystanie nadmiaru chleba. Przepis, który nieco zmodyfikowałam, znalazłam w książce(...)Męskie gotowanie” i tak też odbieram tę zupę, jako męską – jest sycąca, a bogactwo warzyw zrównoważone jest odrobiną wędzonego boczku. Składniki: 1,5 l rosołu 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 szklanka mrożonego groszku (ewentualnie 1 puszka groszku konserwowego) 1/2 puszki kukurydzy 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku

Trzeci talerz
Zupa krem z kabaczkiem. 214

może być preludium do dalszego posiłku ,ale może stanowić drobny posiłek .Zupka jest delikatna ,ale treściwa ,rozgrzewająca i niskokaloryczna. Zwolennicy zaciąganych zup-kremów niech uważają ,aby nie przetłuścić ich śmietaną. Nie zapominajmy też o chrupiącej grzance ,bagietce czy groszku ptysiowym . Polecam  aksamitną zupkę z kabaczkiem na pochmurny ,chłodny ,jesienny dzień .Rozjaśni go na pewno . Inspiracją mojej zupy była zupa(...)garnka zmiksować (np. blenderem ) ,doprawić do smaku przyprawami. Podawać z paseczkami zielonej sałaty i uprażonym słonecznikiem. Moja wnusia  musi mieć jeszcze grzanki lub groszek ptysiowy i niestety , ich masa jest odwrotnie proporcjonalna do zupy

Kulinarny karnet Christophera
Zupa krem z pieczonych batatów i marchewki 115

Żeby dzieci (moje, oczywiście) zjadły taką zupę to mogę sobie jedynie pomarzyć ;) Cudem jedzą kremową zupę z brokuła i zielonego groszku. Duża w tym zasługa przedszkola, pani kucharki i pań przedszkolanek. Menu w przedszkolu jest takie, że niejedna restauracja by się nie powstydziła. Pytam wczoraj Franka: - jaka była zupka w przedszkolu? - szerekowa - jaka???? - SZEREKOWA! - a jaka to jest szerekowa

bistro mama
Wytrawna tarta z jajkiem i kiełbasą 147

żółtka Szczypta soli Nadzienie: 6 jajek 400 ml śmietanki 22% 20 dag kiełbasy  swojskiej drobiowej 1 cebula 1 szklanka mieszanki warzywnej meksykańskiej ze słoika –marchewka, kukurydza, groszek, fasola czerwona 1 łyżka zupy cebulowej z torebki Szczypta gałki muszkatołowej do smaku Sól do smaku Pieprz biały do smaku Natka pietruszki lub szczypiorek do posypania Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąki wymieszać

Wanilia i Kardamon
Zupa z zielonych szparagów z mlekiem kokosowym 141

sklepie kupiłam szparagi. Pomysł na zupę zrodził się później, kiedy kupiłam mleko kokosowe. Przygotowałam więc zupę krem ze szparagów z dodatkiem mleka kokosowego i podałam z groszkiem ptysiowym. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu warzywnego 1 łyżka oleju lub oliwy ½ puszki(...)obrać. Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie zupę zmiksować. Dodać olej lub oliwę, mleko kokosowe i dobrze rozprowadzić w zupie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z groszkiem ptysiowym

Czerwień i błękit
Zupa kalafiorowo-serowa 170

zeszłym roku byłam na diecie to zupę podałam także w wersji fit. Tym razem postawiłam na zupę kalafiorową w nieco cięższym wydaniu. Dodatek serków topionych sprawił, że miała ciekawszy smak i kremową konsystencję. Składniki: 1 średniej wielkości kalafior 4-5 marchewek 45 dag groszku (użyłam mrożonego) 2 średnie cebule 5 ząbków czosnku 2 litry bulionu 20 dag śmietanki kremówki(...)smażących się warzyw. Dusimy      ok. 5 minut. Przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem. Kalafior dokładnie myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do zupy. Gotujemy przez 10 minut. Dodajemy groszek. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Śmietanę podgrzewamy, wkładamy serki. Podgrzewamy co jakiś czas mieszając, żeby ładnie się rozpuściły. Dodajemy do gotujących się warzyw. Mieszamy. Doprawiamy do smaku

Pobite gary Barbary