Smaczna i lekka zupa bez mięsa. Składniki 700 g groszku cukrowego duża marchew 4 ziemniaki 2 łyżki masła 4 jajka 1,5 l bulionu warzywnego 200 ml słodkiej śmietany łyżka mąki sól ,pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo ,studzimy i kroimy w kostkę. Groszek płuczemy ,usuwamy łykowate fragmenty fasolki. W garnku rozpuszczamy masło ,dodajemy mąkę ,lekko zasmażamy dolewamy bulion(...)zagotowujemy całość ciągle mieszając. Dodajemy groszek ,marchewkę pokrojoną w półtalarki ,pokrojone w kostkę ziemniaki ,gotujemy do miękkości warzyw. Zupę zdejmujemy z ognia ,dodajemy śmietanę ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Zupę rozlewamy do talerzy ,posypujemy jajkami pokrojonymi w kostkę
R'n'G Kitchenochotę na lekką zupę, ale postanowiłam, że podstawowy przepis wzbogacę o kilka plasterków podsmażonego chorizo, dzięki czemu zupa będzie trochę bardziej wyrazista. Źródło: "Łatwe zupy", Warszawa 2012, s. 13. Składniki: 300 g mrożonego zielonego groszku 1 łyżka cukru 1 l gorącego bulionu warzywnego kilka plasterków chorizo 400 g filetu z łososia 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki śmietany koperek(...)przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut. Filet z łososia opłukać i osuszyć, oddzielić skórę i pokroić w kostkę. Polać sokiem z cytryny.Do groszku dodać śmietanę i zblendować na gładką zupę. Do garnka włożyć kawałki łososia i gotować przez 5 minut. Koperek posiekać. Chorizo pokroić w paski i podsmażyć na patelni bez tłuszczu.Zupę nalewać do talerzy
Pasja SmakuBędziemy potrzebować: 2 litry wywaru drobiowo-warzywnego lub warzywnego 1 kalafior (około 1kg) 200 g kaszy jaglanej 200 g groszku zielonego mrożonego lub z puszki 200 g marchwi 3 łyżki usiekanego koperku sól, pieprz opcjonalnie śmietana do dodania do zupy na talerzu z podanych proporcji wyjdzie około 3,5 litra zupy Link do filmu z przygotowania: Zupa z kaszy jaglanej(...)kostkę i dodaję do garnka. Następnie dodaję wywar i garnek stawiam na gazie. Gdy zupa się zagotuje dodaję kaszę jaglaną, mieszam i gotuję zupę około 20 minut tak żeby kalafior był miękki. Następnie dodaję groszek, doprawiam solą i pieprzem i gotuję jeszcze około 5 minut. Zakręcam gaz dodaję koperek, mieszam – zupa jest gotowa. Na talerzu przede podaniem możemy dodać śmietanę
Uwaga Babcia Gotujeodrobiną śmietany, ale wg mnie jest to totalnie zbędne. Jeśli użyjemy wystarczająco dużo mięsistej papryki to zupa jest pyszna bez tego. Można ja podać z groszkiem ptysiowym bądź domowymi grzankami. Pycha Z taka zupą nawet jesienne wieczory niestraszne. Polecam
Kuchnia po mojemuKremowa zupa warzywna z kurczakiem bazuje na bulionie, ma w sobie mnóstwo warzyw (możecie użyć zarówno mrożonych, jak i świeżych, więc kremową zupę warzywną z kurczakiem można przygotować przez cały rok). Polecam jednak zdecydowanie użyć mrożonego groszku dobrej jakości, który w gotowaniu zachowa swój kolor. W krajach anglosaskich taka kremowa zupa warzywna z kurczakiem podawana jest ze specjalnymi ciasteczkami (przygotowanymi(...)podsmażać mieszając, przez około minutę, aż dobrze się rozprowadzi. Dodać stopniowo bulion i mleko cały czas mieszając. Dodać kurczaka, ziemniaki, groszek i kukurydzę oraz przyprawy. Dobrze wymieszać. Delikatnie podgotować (uwaga, nie doprowadzać do wrzenia!) mieszając, żeby zupa nie przywierała do dna. Zmniejszyć ogień i gotować około 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną. W razie potrzeby doprawić. Podawać od razu. Post
Pociąg Do KuchniKremowa zupa warzywna z kurczakiem bazuje na bulionie, ma w sobie mnóstwo warzyw (możecie użyć zarówno mrożonych, jak i świeżych, więc kremową zupę warzywną z kurczakiem można przygotować przez cały rok). Polecam jednak zdecydowanie użyć mrożonego groszku dobrej jakości, który w gotowaniu zachowa swój kolor. W krajach anglosaskich taka kremowa zupa warzywna z kurczakiem podawana jest ze specjalnymi ciasteczkami (przygotowanymi(...)podsmażać mieszając, przez około minutę, aż dobrze się rozprowadzi. Dodać stopniowo bulion i mleko cały czas mieszając. Dodać kurczaka, ziemniaki, groszek i kukurydzę oraz przyprawy. Dobrze wymieszać. Delikatnie podgotować (uwaga, nie doprowadzać do wrzenia!) mieszając, żeby zupa nie przywierała do dna. Zmniejszyć ogień i gotować około 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną. W razie potrzeby doprawić. Podawać od razu. Post
Pociąg Do Kuchninastępnie blendujemy na gładki krem. Doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby jeszcze raz solą. Tak przygotowany krem możemy podać z kleksem jogurtu naturalnego, zieloną pietruszką, groszkiem ptysiowym lub grzankami. Ale zupa jest tak pyszna, że i bez tego tego towarzystwa też będzie Wam smakowała
Czary - gary w kuchniO ile często gotuję zupę fasolową, to grochówkę zrobiłam pierwszy raz i już na pewno wiem, że nie ostatni. Do
To co kochamIDEA: Każdy ma swoje smaki i upodobania: babcia kocha tradycje, tata lubi eksperymentować z przyprawami, mama stawia na innowacje, a Maluchy wolą delikatne smaki, koniecznie z dodatkiem groszku ptysiowego. Chcemy pokazać, że zupy krem Proste Historie mogą stanowić idealną bazę do przygotowania zupy dla każdego. Wystarczą odpowiednie dodatki, przyprawy, aby dopasować zupę do siebie ! ZADANIE: K onkurs opiera się
Grunt to przepis!przyprawami, ale to od Was zależy jak ją doprawicie. Możecie dodać też odrobinkę słodkiej śmietany lub mleka. Dla mnie i mojej rodziny wystarczył groszek ptysiowy i chrupiące płatki migdałowe. Lubicie takie lekkie, kremowe zupy? Ja uwielbiam i polecam! 1/2 litra wywaru jarzynowego 1 puszka kukurydzy 1 cebula 2-3 łyżki masła/oleju papryka słodka papryka ostra gałka muszkatołowa(...)gładki krem. (Można też dodatkowo przetrzeć przez sito.) (Gdy zupa jest za gęsta - należy dolać mleka, wywaru lub po prostu wody.) Zupę ponownie zagotować i doprawić do smaku. Po nalaniu do miseczek - każdą porcję posypać płatkami migdałowymi i groszkiem ptysiowym
Di gotujeDziś przepis na prostą, lekką i typowo letnią zupkę z młodego zielonego groszku z dodatkiem młodej włoszczyzny i kalafiora. Młode warzywka są tak bogate w swoim smaku, że zupa wyszła dosłownie słodka!A dodatek malutkich klopsików jeszcze wzbogacił jej smak :) O tej porze roku takie zupki są idealne na obiad a także i na kolację, jeśli lubimy
Walijskie Pichceniewyciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Polewamy kromki chleba, a następnie kroimy je w drobną kostkę. Pieczemy przez 10 minut w 160 stopniach. Zupę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny, dokładnie mieszamy. Krem z zielonego groszku podajemy ze szczypiorkiem oraz grzankami. Smacznego
Fit-aminapodsmażyć dodać warzywa pokrojone w kostkę i groch przesmażyć dolać wodę ok 2,5 l Gotować do miękkości warzyw 2. Zupę zmiksować dodać śmietanę zagotować przyprawić solą i pieprzem podawać z koprem i groszkiem ptysiowym
W królestwie smaków Beatysize:10.0pt; font-family:"Times New Roman",serif;} Tak! Chodziło o kolor! Ale w smaku też niczego sobie ;) Prosta, zdrowa i efektowna zupa :) Polecam! Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 2 szklanki mrożonego zielonego groszku 100 gram młodych listków szpinaku pół cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 3 – 4 szklanki wywaru warzywnego lubczyk suszone liście kolendry(...)czasie, podduszamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulkę, pod koniec duszenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebulę i czosnek przekładamy do garnka z zupą. Gotujemy od 5 do 10 minut, tak, żeby zmiękły, ale, żeby groszek nie stracił koloru. Dodajemy ugotowaną quinoę i przyprawy, a następnie listki szpinaku (ja obieram je wcześniej z ogonków, ale nie jest to konieczne). Gotujemy
Quinoa Raz!własną zupową "dziąłkę" - zupy kremy. Czasami zdarza mi się zrobić tradycyjną zupę, ale dzieje się tak naprawdę rzadko. :) Ostatnio przyszła pora na cukinię, która jest bardzo wdzięcznym warzywem na zupę. Jest delikatna, kremowa i pasuje do niej naprawde wiele dodatków. Tym razem zdecydowałam się na ser pleśniowy, świeże pomidory i miętę, która stanowi fantastyczny orzeźwiający akcent. SKŁADNIKI 2 cukinie(...)zważy). 6. Doprawić solą i pieprzem oraz bazylią do smaku. 7. Pomidory sparzyć obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę. 8. Nałożyć zupę do miseczki, udekorować pomidorami, groszkiem ptysiowym/ grzankami i świeżymi ziołami. Na koniec delikatnie skropić oliwą truflową. Smacznego
DefinicjaSmaku