zupa z groszku - 1084 przepisów (strona:14/73)

Zupa cebulowa z grzankami 188

dodatku tłuszczu) patelni teflonowej na złocisty kolor. Zupę podawać gorącą z grzankami. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2 litrów zupy. Zupę można także podać z groszkiem ptysiowym. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie . Zupę cebulową możesz podać z Domowymi grzankami ziołowymi do zup i sałatek Domowe, grzanki ziołowe do zup i sałatek

Gospodyni Miejska
szybka zupa jarzynowa "jesienna" z kurkumą... 205

wsypać zupę mrożoną "bukiet jesienny", dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować z 25 minut pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę plastry boczku parzonego zawartość puszki groszku konserwowego wlać do zupy, dodać kucharka, pieprz, kurkumę, dodać śmietanę gęstą słodką i zagotować krótko zupa jest smaczna na szybki pożywny obiad..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa na poniedziałek 162

dobry początek tygodnia będzie zupka. Jak na maj przystało zupa będzie zielona, bo i zielono wokół nas. Mimo, że słonecznie to jednak zimno i może to danie choć trochę nas rozgrzeje. Podstawowym składnikiem są oczywiście zielone szparagi. Ciesze się, że sezon już w pełni rozpoczęty. W ostatnich dniach przerobiłam już parę przepisów na szparagi, takich starszych i tych zupełnie nowych(...)minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy groszek. Całość zalewamy wodą do wysokości groszku i gotujemy 20 minut. Dokładamy odcedzone szparagi (pozostawiamy 4 do dekoracji). Dolewamy śmietanę i wszystko miksujemy. Gdyby zupa była zbyt gęsta dolewamy trochę wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Nalewamy do misek. Boczek wędzony podsmażamy na patelni. Kruszymy i dekorujemy

Przysmaki Karolki
Gęsty krem czosnkowy z groszkiem ptysiowym 227

Taki mały, niepozorny, ale bez niego zupa-krem traci swój urok... Nie jest za słodki, ani za słony, za to cudownie chrupiący i delikatny. Groszek ptysiowy - bo to o nim mówię - jest idealnym przybraniem talerza zupy . Nie wyobrażam sobie bez niego kremu warzywnego . Jako przegryzka podczas domowego seansu filmowego też się sprawdzi. Na pewno będzie zdrowszy do pochrupania niż tłuste(...)zagotowania. Dodać przesmażony czosnek. Gotować ok 10 minut. Doprawić do smaku przyprawami i pogotować jeszcze z 5 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie. Gorącą zupę zmiksować w garnku blenderem. Krem wyjdzie mocno gęsty. Podawać posypaną groszkiem ptysiowym i kiełkami słonecznika .  Ach, ten intensywnie czosnkowy smak w połączeniu z chrupiącymi mini-ptysiami! Jestem w niebie

Grunt to przepis!
Zupa krem kalafiorowo - serowa 199

czosnku; 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku; 1/2 łyżeczki kurkumy; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Grzanki lub; Groszek ptysiowy. Sposób przygotowania: Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić na różyczki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać(...)ponownie podgrzać. Dodać serki topione i dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się serka. Wlać śmietankę. Dodać paprykę i kurkumę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Zupę podawać gorącą z groszkiem ptysiowym lub grzankami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,25 l zupy. Do zupy użyłam słodkiej śmietanki UHT 12 % - takiej, jakiej się używa

Gospodyni Miejska
Zupa warzywna z pesto, świderkami i boczkiem 113

Lekki bulion będący bazą zupy oraz spora ilość zielonego groszku i wstążek z cukinii i marchewek. Niewielki dodatek makaronu oraz wysmażonego, chrupkiego boczku sprawiają, że zupa jest bardziej treściwa. Do tego świeżo przygotowane, domowe pesto nadające bazyliowo-orzechowego posmaku. To wszystko czyni z tej zupy doskonałą potrawę na wiosenno-letni obiad. Wyraźnie wyczuwalny jest smak zielonego groszku, acz nie dominujący(...)potem zielony groszek. Na koniec dodajemy posiekany czosnek i często mieszając, podsmażamy dopóki czosnek nie zacznie intensywnie pachnieć. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż będą miękkie, ale zachowają sprężystość (ok. 15-20 minut). W osobnym garnku gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy na bok. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy do zupy ugotowany makaron oraz boczek. Gotujemy

MyCookBook.pl
Zupa rybna z owocowej marynaty 150

Uwielbiam zupy rybne,  dlatego staram się urozmaicić ich smak- dziś w cytrusowej marynacie. Składniki: 70 dag filetów rybnych 40 dag pomidorów 30 dag ziemniaków 2 marchewki 2 pory 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 dag masła 1 grejpfrut 1 cytryna ½ puszki zielonego groszku sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Filety oczyścić, skropić sokiem z cytryny i grejpfruta(...)litrem wody i gotować około 10 minut. Marchew, pory, pomidory pokroić i udusić na maśle pod przykryciem do miękkości. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i razem z groszkiem dodać do zupy, gotować przez 20 minut. Po czym dodać uduszone warzywa. Cebulę pokroić, zeszklić na maśle i połączyć z zupą

Tradycyjna Kuchnia
Jarzynowa na indyku 194

chcemy ze sobą zabrać np. zmiksowaną zupę dla dziecka. Wykonanie z wysokiej jakości szkła hartowanego umożliwia mycie pojemników w zmywarce, przechowywanie w zamrażarce oraz stosowanie ich w kuchence mikrofalowej. Więcej do poczytania na stronie internetowej. Polecam. Składniki: 30 dag fileta z indyka 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka ½  pora 15 dag mrożonego groszku 10 dag brukselki 10 dag fasolki(...)wodą wsypuję sól do smaku i doprowadzam do wrzenia, w tym czasie obieram resztę warzyw, kroję dodaję do garnka z mięsem, wsypuję ziele angielskie, dodaję liść laurowy, wsypuję groszek zielony, gotuję zupę na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Na kilka minut przed końcem gotowania wsypuję makaron, gotuję jeszcze chwilę, doprawiam solą do smaku, zabielam śmietanką i zestawiam

Wanilia i Kardamon
Zupa krem marchewkowo-groszkowy 194

Krem marchewkowo-groszkowy...Gęsta, aromatyczna zupa krem.Z dużą ilością marchewki.A do tego groszek, natka pietruszki i czosnek.Podana z ziołowymi grzankami.Szybka, prosta i pyszna.Smacznego! Składniki:6 średnich marchewek;Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu 240 g);Kostka rosołowa;1 litr zimnej wody;Pęczek natki pietruszki;2 ząbki czosnku;Sól;Pieprz.Grzanki:2 duże kromki chleba;1/ 2 łyżeczki ziół prowansalskich(...)drobno posiekać.Natkę pietruszki drobno posiekać.Kostkę rosołową zalać 1 litrem zimnej wody i zagotować. Do wrzącej wody dodać pokrojoną marchewkę i odsączony groszek. Całość gotować, aż marchewka będzie miękka. W międzyczasie do gotującej się zupy dodać posiekany czosnek i natkę pietruszki.Ugotowaną zupę lekko przestudzić i zblendować na gładki krem.W międzyczasie przygotować grzanki. Chleb pokroić w drobną kostkę

Gospodyni Miejska
Zupa z zielonego groszku i rukwii wodnej 159

Dziś czwartek, więc pora na wpis z serii "Płynnych Czwartków" - w związku z czym zapraszam Was na kolejną, piękną, letnią zupę. Tym razem to cudowna zupa krem z zielonego groszku z dodatkiem rukwi wodnej, delikatna, słodka i lekko pikantna dzięki dodatkowi rukwi. Składniki : łyżka masła 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 300g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) 50g rukwi wodnej

Codzienne Gotowanie
Szparagowa zupa do picia 168

propozycje na szparagową zupę do picia. Taka wersja jest doskonałym uzupełnieniem obiadu czy kolacji. Sami zobaczcie.     Szparagowa zupa do picia składniki na 4 porcje 1 pęczek zielonych szparagów 150 g mrożonego groszku 165 ml mleka kokosowego (mała puszka) 750 ml bulionu warzywnego  sól, pieprz tabasco zielone wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i kroimy na mniejsze kawałki(...)Zachowujemy całe kwiatki. W bulionie gotujemy mrożony groszek do miękkości. Wrzucamy pokrojone szparagi i po 2 minutach ściągamy z ognia. Wyławiamy kwiatowe końcówki, a resztę miksujemy. stawiamy ponownie na ogniu. Dodajemy mleko kokosowe oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tabasco. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia.  Zupa smakuje na ciepło i na zimno. Przed podaniem rozlewamy

Przysmaki Karolki
Zupa brokułowa / Broccoli soup 182

natural) 1/2 cebuli / 1/2 onion 1/2 łyżeczki soli / 1/2 teaspoon of salt kawałek masła (50 g) / piece of butter (50 g) 150 g jogurtu naturalnego / 150 g natural yoghurt groszek ptysiowy / peas of puff Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: 6   Świeże brokuły oczyścić, podzielić na różyczki, łodygę pokroić w kostkę (mrożone brokuły(...)gotować pod przykryciem przez 15 minut. Potem zdjąć wywar z gazu, dodajemy masło. Następnie zmiksować wszystko na gładką masę. Dodajemy jogurt i doprawiamy zupę do smaku. Do zupy możemy wrzucić groszek ptysiowy do smaku. ***** Fresh broccoli clean up, divided into florets, stems cut into cubes (we thaw a frozen broccoli). We peel and chop onion and toss with the broccoli

Projekty ze smakiem
Zupa krem ze szpinaku 135

garnka i zalewamy litrem wody. Gdy się zagotuje wrzucamy kostki rosołowe oraz przesmażony szpinak. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Po tym czasie wrzucamy do garnka połowę puszki groszku i miksujemy zupę na gładką masę. Doprawiamy ją sokiem z cytryny, maggi oraz pieprzem. Podajemy ze świeżymi grzankami

Kuchenna Kontrrewolucya
Ale Meksyk! Zupa meksykańska 159

puszki kukurydzy ½ puszki czerwonej fasoli 1 cebula 1 mały ząbek czosnku 1 puszka pomidorów 3 ziemniaki 1 papryka czerwone + 1 papryka żółta 1/3 paczki « mieszanki do zup » z marchewką, groszkiem przyprawy : sól, pieprz, papryka ostra/słodka, czosnek, ser do posypania (u mnie Emmentaler) Przygotowanie : 1.     Warzywa myjemy, kroimy(...)10minutach dodajemy resztę warzyw. 6.     Dodajemy puszkę pomidorów. 7.     Doprawiamy przyprawami. 8.     Ze względu na mięso, zupę gotujemy ok. 40 minut. 9.     Podajemy z bagietką, posypujemy serem lub dodajemy nachosy ;) Smacznego

Kitchens Alphabet