zupa z groszku - 1084 przepisów (strona:16/73)

Pulpety w białym sosie z warzywami 201

warzywami. Składniki: Pulpety: 300 g mięsa mielonego wieprzowego ząbek czosnku jajko bułka tarta sól, pieprz Ponadto: 2/3 szklanki bulionu 2/3 szklanki mleka 2 garście mrożonki warzywnej do zupy (marchew, fasola, groszek, seler, por itp.) 2 łyżki masła 2 łyżki mąki natka pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Do mięsa mielonego dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, przyprawy i około łyżkę

e-PrzepisyKulinarne
“My New Roots” – recenzja 109

jest teraz kwarta Księżyca. Jej kuchnia jest obecna i uważna. Na pewno ugotuję kiszoną rzepę barwioną burakiem, bo tak jak autorka uwielbiam kuchnię libańską. Nie ominie mnie też zupa z bobu, groszku i estragonu i lody pina colada z marakują.   My New Roots. Inspirujące przepisy kuchni roślinnej na każdą porę roku Autorka: Sarah Britton Okładka: twarda 256 stron Wydawnictwo

Ugotowane pozamiatane
Zupa selerowa z suszonymi grzybami 160

wkładamy do garnka i dodajemy suszone grzyby. Całość zalewamy około  1,5 litra wody i gotujemy do miękkości. Blendujemy na krem, doprawiamy solą i pieprzem oraz śmietaną. Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym i posypujemy drobno posiekanym selerem naciowym. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Zupa krem z groszku 162

zdrowy krem przygotujecie w krótkim czasie, więc idealnie nadaje się także jako szybki obiad po pracy. Sam krem ma słodkawy smak,ale jest bardzo delikatny i smaczny.   ZUPA KREM Z GROSZKU z KOPREM WŁOSKIM Składniki: 1 opakowanie mrożonego groszku 1 kopert włoski 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr mleka sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Cebulę i czosnek siekamy

Bon appetit mon amie
Krem z zielonego groszku z chrzanem 195

Lekka wiosenna zupa krem z zielonego groszku podkręcona chrzanem. Idealna na przystawkę do obiad lub lunch, a nawet jako dietetyczne danie dla tych co na diecie. SKŁADNIKI na 2 porcje: 2 szklanki zielonego mrożonego groszku 2 pory (biała część) 1 ½ litra bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżeczki soku z cytryny 3-4 łyżki chrzanu 2 łyżki oleju do podsmażenia(...)niego pokrojony w pół-krążki seler (białą część). Podsmażać kilka minut nie dopuszczając do zbrązowienia. Do pora wlać bulion i dodać rozmrożony groszek. Gotować wszystko przez ok. 5 minut od czasu zawrzenia bulionu. Zmiksować zupę blenderem na krem. Dodać sok cytrynowy i chrzan, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Zupę nalać w miseczki, polać łyżeczką roztopionego masła i przybrać

Sztuka gotowania w/g Samiry
Lekka zupa z zielonym groszkiem i kukurydzą 191

prawdziwa bomba witaminowa. Pierś z kurczaka z dodatkiem warzyw z pewnością zasmakuje również najmłodszym. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 duża marchewka 1 … Czytaj dalej Lekka zupa z zielonym groszkiem i kukurydzą

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Mój pierwszy raz z See Bloggers 163

menu figurowała również idea monosmaków, czyli potraw bazujących na niewielu składnikach tak, aby wydobyć z nich, jak najwięcej smaku. Przygotowaliśmy dwa niesamowicie proste dania z sezonowych warzyw - zupę z zielonego groszku oraz makaron z pesto z czerwonej kapusty. Ten pyszny minimalizm okazał się kluczem do sukcesu. Dania były nieprzegadane, karmiły zarówno oczy (niesamowite kolory!), jak i ciało oraz wprowadziły

Food Square
ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU 178

Już od jakiegoś czasu "chodziła" za mną zupa z zielonego groszku, ale jakoś nie mogłam się za nią zabrać... Aż do wczoraj, w końcu pamiętałam o zakupie mrożonego groszku i powstała z niego wyśmienita zupka. Że będzie dobra to podejrzewałam, bo słyszałam już o niej z różnych źródeł, ale, że aż tak, to się nie spodziewałam. Dla mnie była wprost

Smaczne Zdrowe
Ptysie z bitą śmietaną 306

Ciasto parzone daje wiele możliwości zastosowania. Ponieważ nie zawiera cukru stwarza szerokie pole do popisów kulinarnych. Możemy je przygotować na słodko, na słono, a także upiec groszek ptysiowy do zup. Nie należy ono do gatunku trudnych w wykonaniu, tu moim zdaniem, prym wiedzie jednak ciasto drożdżowe. Wszyscy znamy ptysie, ale nie każdy wie, że „nazwa pochodzi z języka francuskiego. Petit

mojewypiekiinietylko
STROGONOW DROBIOWY 350

pieczarkami, papryką i zielonym groszkiem. Składniki: 1 duży filet z kurczaka 2 cebule 1 papryka czerwona 300 g pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów szklanka soku pomidorowego mała puszka zielonego groszku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki szczypta chili 1 łyżeczka cukru sól, pieprz 3-4 łyżki oliwy Wykonanie: W garnku rozgrzewamy oliwę. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę(...)podsmażą wrzucamy pomidory z puszki i sok pomidorowy. Dusimy około 5 min. Następnie zalewamy wszystko wrzątkiem w ilości 1-1,5 litra (zupa nie może być zbyt rzadka). Gotujemy około 5-7 min. Dodajemy odsączony zielony groszek i gotujemy kolejne 5 min. Doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem i solą

Kuchnia MagdaLeny
Zupa krem z brokułów 106

dodatkami. Postanowiłam jednak ostatnio odczarować brokuły i zrobić z nich zupę krem. Szczerze, była pyszna i wszystkim smakowała.   Zupa krem z brokułów 2 opakowania mrożonych brokułów po 450 gram 2 ziemniaki 1,5 litra rosołu domowego  10 dkg groszku ptysiowego sól, pieprz do smaku   Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Rosół  w garnku lekko(...)podgrzać dodać do niego brokuły oraz ziemniaki, ugotować warzywa do miękkości. Gdy warzywa się ugotują zupę zmiksować za pomocą blendera, doprawić. Przelać do miseczek posypać groszkiem ptysiowym i gotowe.  Najszybsza i najprostsza zupa a jaka pyszna i na dodatek śliczna :)  Do kremu z brokułów możesz jeszcze dodać :  pokrojonego łososia wędzonego grzanki grzanki z żółtym serem śmietaną gorgonzolę

Kuchnia na wzgórzu
Zupa krem czosnkowo-cebulowa z białych warzyw PROSTE HISTORIE 164

naczynia zasmażoną cebulę z czosnkiem.  Doprawić wedle uznania. Podkręć obroty do 4. Gdy zupa będzie gotowa zmiksuj zupę na najwyższych obrotach 5s/obr. 10. Ja do zupy dodałam grzanki, marchewkę i groszek na życzenie synka. W garnku Bez rozmrażania. Zupę krem z białych warzyw (po uprzednim wyjęciu saszetki dołączonej do opakowania) wsypać do około 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

ClauditteMissCooking
Kolorowa gęsta zupa warzywna 147

Dziś przepis na pyszną i rozgrzewającą zupę warzywną. W sam raz na obiad w zimny dzień. Składniki: 2 szkl bulionu 3 średnie marchewki 1 średnia cebula 2 łodygi selera naciowego 4 średnie ziemniaki 3 łyżki zielonego mrożonego groszku 3 łyżki kukurydzy z puszki sól, pieprz 3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego natka pietruszki do posypania Przygotowanie: Myjemy i osuszamy marchewkę(...)warzywa i kroimy marchewkę w talarki, seler w plasterki a cebulę w drobną kosteczkę.Dodajemy do gotującego się bulionu. Następnie kroimy ziemniaki w kosteczkę i dorzucamy do zupy razem z mrożonym groszkiem. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Przy końcu gotowania dodajemy kukurydzę i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu. Trochę gorącego płynu mieszamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Zupa ze świeżych ogórków z serkiem topionym 298

podgrzewaniem się wody - będą się rozpuszczać, aż ulegną całkowitemu ropuszczeniu  w zupie.Zupę, w mniej sytej wersji, można ugotować bez ziemniaków i podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.Z zakwaszania zupy sokiem z cytryny można zrezygnować.Można użyć serków topnionych o dowolnym smaku, choć najlpiej się sprawdzają śmietankowe, kremowe, czy inne bez zdecydowanego smaku czy aromatu.Źródło przepisu: Wielkie

Gospodyni Miejska