nasiona roślin strączkowych i przyprawy, które nadają potrawie niezwykłego aromatu. My przygotujemy wegetariańską wersję tej zupy, jednak cały jej charakter zostanie zachowany. 100g nasion amarantusa 90g ciecierzycy 50g czerwonej soczewicy Mała cebula 2 ząbki czosnku Papryczka chili Pęczek kolendry Marchewka Seler naciowy Mini kukurydze Groszek cukrowy Kumin Ziarna kolendry Cynamon Imbir w proszku Kurkuma Pomidory w puszce Miód Daktyle Jogurt(...)podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, Gdy nabierze ładnego koloru, dodajemy utarte ząbki czosnku oraz pokrojoną w kostkę marchewkę i łodygę selera naciowego. Dodajemy również pokrojone mini kukurydze, ostrą papryczkę i groszek cukrowy. Dodajemy również posiekaną świeżą kolendrę. Na małej patelni prażymy łyżeczkę kuminu z połową łyżeczki ziaren kolendry. Przyprawy ucieramy w moździerzu i dodajemy do garnka. Dodajemy 2 cm kory cynamonu
MarcinChefKotleciki z zielonego groszku Kotleciki z zielonego groszku powstały, jak większość rzeczy, z błahego powodu… głodu. W zamrażarce miałem akurat świeżą partię groszku, który postanowiłem spożytkować. Na początku myślałem o zupie, ale stwierdziłem, że wolę zrobić coś nowego, ciekawszego i bardziej pożywnego. W przeciwieństwie do wielu dostępnych w sieci przepisów, ten jest naprawdę wyjątkowy. Kotleciki składają się niemalże
BlendmanPyszna, gęsta i sycąca zupa na mleczku kokosowym, z czerwoną pastą curry, kurczakiem, pieczarkami, groszkiem i szpinakiem. Z pewnością zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Ponadto dodatek dalekowschodnich, rozgrzewających przypraw jak kolendra, kurkuma czy curry, idealnie wkomponowują się w tą chłodną porę roku. Ekspresowy posiłek w pracowitym tygodniu. Polecam! Scroll down for recipe in English Kokosowa zupa z curry, kurczakiem(...)przez 5 minut, następnie dodaj kurczaka, dymkę, pieczarki, groszek, szpinak, cukier i sos rybny i gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne. W międzyczasie ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedź. Rozłóż makaron do miseczek, wlej do nich zupę posyp kolendrą, udekoruj limonką i podawaj. Smacznego! English
karmelowySmakowita, kremowa i aromatyczna zupa - krem z kalafiora to pyszna propozycja lekkiego obiadu. Podana z grzankami lub groszkiem ptysiowym a nawet solo smakuje wybrnie. Jest szybka i prosta w przygotowaniu, w sam raz na letni obiad . składniki na 4 porcje 1 cebula 1 duży seler 1 marchewka 1 pietruszka 1 duży kalafior 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka(...)wlewamy 5 szklanek wody i całość gotujemy do miękkości warzyw, doprawiamy solą, czarnym pieprzem, przyprawą curry dodajemy szczyptę tymianku i bazylii. Gdy zupa będzie już ugotowana i przestudzona dokładnie miksujemy ją blenderem. Podajemy gorącą z grzankami, groszkiem ptysiowym lub solo
Smakowite Daniamięsną wkładką. Moja córeczka bardzo lubi klopsiki a taka zupa jest nie tylko smaczna ale też pożywna. Składniki: 250 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła kilka różyczek kalafiora (może być mrożony) duża marchewka korzeń pietruszki kawałek selera cebula kilka łyżek zielonego groszku (może być mrożony) 3-4 ziemniaki 2 łyżki śmietany 18% natka(...)Kalafiora podzielić na kawałki W garnku rozgrzać masło, wrzucić marchewkę, ziemniaki, seler i pietruszkę, poddusić. Zalać taką ilością wody, ile chcemy mieć zupy. Dodać cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować aż warzywa będą prawie miękkie, dodać groszek i paprykę. Mięso mielone wymieszać z jajkiem i bułką tartą, posolić. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać do gotującej się zupy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasezonu. Wiele lat temu zakupiłam urządzenie kuchenne do którego dołączona była książka - i to właśnie z niej jest ten przepis. Byłam zaskoczona, że z zielonego ogórka można zrobić zupę, a dodatkowo, że jest taka smaczna. Smakuje jak świeży ogórek! Tego kto nie próbował zachęcam do skorzystania z przepisu. Składniki: 1 ¼ l wody 300 gram zielonego ogórka 2 kostki rosołowe(...)myjemy ( nie obieramy ) i miksujemy. Dodajemy wodę i pozostałe składniki. Doprawiamy pieprzem. Gotujemy przez około 12 minut i przez cały czas mieszamy. Możemy podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub po prostu z koperkiem. Zupa jest smaczna na ciepło i na zimno. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewyjesienna sprzyja przeziębieniom i spadek odporności w tym czasie jest idealną pożywką dla przeróżnych wirusów. Lecz odtajnię przed Wami jeden z kulinarnych sposobów na wzmocnienie - a jest nim rozgrzewająca zupa krem z cukinii oraz czosnku. Cukinia zawiera mnóstwo składników odżywczych: wit. C, B1, B2, beta karoten, wapń, potas ale na tym nie koniec ponieważ ma również właściwości lecznicze: odkwaszające(...)Gotujemy do miękkości. Po zagotowaniu miksujemy zupę na krem (używając końcówki miksującej lub przelewając zupę do blendera). Do całości dodajemy łyżeczkę ostrej papryki. Po nałożeniu zupy na talerz dodajemy płatki kukurydziane, grzanki lub groszek ptysiowy - do wyboru oraz śmietanę wedle uznania. Za przepis dziękuję mojej Barbórce - niedoścignionej mistrzyni kulinarnej
upichconaŻe w kuchni warto „grać w zielone”, wiadomo nie od... Artykuł LETNIA ZUPA Z BOBEM I FASOLKĄ pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEZdecydowanie zupa mojego dzieciństwa. Gdy przygotowała ją moja mama rozbierałam ją zawsze na czynniki pierwsze-wyławiając groszek, albo marchewkę, albo brukselkę. Zawsze wyglądała i smakowała inaczej, bo mama przygotowywała ją z tych warzyw, które miała akurat pod ręką. Moje dzieci również bardzo ją lubią a że jest zupą ekspresową często gości na naszym stole. Świetna zarówno dla fanów polskiej kuchni(...)Dodaj warzywa (pamiętaj, że te które gotują się krótko jak np. zielony groszek mrożony lub konserwowy wrzuć na samym końcu- z 5 minut przed końcem gotowania. Twarde warzywa od razu). Do śmietany w temperaturze pokojowej dodaj chochelkę bulionu i przelej z powrotem do garnka z zupą. Na samym końcu dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę jarzynową podawaj
Wielki apetytdawki białka, mleko kokosowe i olej kokosowy w roli zdrowych tłuszczy. Marchew, papryka, kiełki fasoli i groszek cukrowy jako tercet pełen witamin i błonnika. Pikantne zielone curry i kurkuma – dla zdrowia. I smak – nie do podrobienia! WYWAR Z KURCZAKA Wywar to podstawa tej zupy i szykujemy go w pierwszej kolejności. Mięso z kurczaka oczyszczamy z odstających kawałków kości i fragmentów(...)limonki i z grubsza posiekaną kolendrę. Dodajemy pozostały wywar i mięso z wywaru, wlewamy sos rybny. Wszystko razem zagotowujemy, dodajemy groszek cukrowy i kiełki fasoli mung. Całość gotujemy na małym ogniu 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. PODANIE Zupę podajemy z makaronem – pasuje tu zarówno gryczana soba, makaron błyskawiczny wonton (identyczny jak w zupkach chińskich z paczki), makaron ryżowy
Karo in the KitchenDlaczego zupa nazwana została "rosołem angielskim" choć z takim prawdziwym nie ma nic wspólnego? Będę musiała to krótko wyjaśnić :). W czerwcu zeszłego roku przyjechała
Przepisy AleksandryJeśli chodzi o zupy, to zdecydowanie najbardziej preferuję te gładkie, zupy-kremy. Takie mogłabym jeść ze wszystkiego: brokułowe, z zielonego groszku, z cukinii, kukurydziane, selerowe, paprykowe itd. Dziś zapraszam na taką właśnie zupkę-krem z pieczarek oraz ziemniaków. Jest to bardzo apetyczna zupa o nieco mniej apetycznym kolorze;) Zarówno pieczarki jak i ziemniaki są wyczuwalne. Ja lubię ją podać
Smaki Na TalerzuNajpierw zacznijmy co to jest minestrone. Najlepiej Wam to wytłumaczy ...Wikipedia ! Minestrone - zupa na bazie warzyw, głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, zielonego groszku oraz szpinaku. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra (zupa). Najbardziej popularna i najczęściej
Z Kuchni Do Kuchniwarzyw. Gdy warzywa są już ugotowane doprawiamy przyprawami: solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Zestawiamy garnek z kuchni i za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Taka zupa krem wyśmienicie smakuje z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego
Dieta Rozdzielna i ZdrowieJeśli macie brak pomysłu lub mało czasu na przygotowanie zupy to polecam wam krem z zielonego groszku. Przygotowanie go trwa max 15 minut a smakuje rewelacyjnie. Jako dodatek polecam ser dojrzewający Bavaria Blu z porostem białej pleśni i przerostem niebieskiej pleśni. Smakowo kompozycja jak dla mnie idealna. Składniki: 1 płaska łyżka masła klarowanego 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku
Ala piecze i gotujeJeśli zupa ma być bardziej rzadka, lekka i mniej sycąca należy zrezygnować z ich dodatku. Z czosnku można zrezygnować lub zastąpić go bazylią czy suszonym tymiankiem. Zupę można także podać z grzankami lu groszkiem ptysiowym. Serek topiony śmietankowy można zastąpić np. ziołowym. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaKrokiet z farszem pieczarkowym Pyszny , to chyba najlepiej opisujący tą potrawę wyraz . Moja rodzinka kocha krokiety z każdym farszem , a szczególnie podane do zupy pomidorowej lub z kremu z zielonego groszku . Ta wersja , jest prosta i chyba najsmaczniejsza , bynajmniej dla mnie -no jeszcze szpinakowy mógłby ewentualnie po konkurować z pieczarkami . Polecam , dobre na każda porę roku i okazję Składniki
Ogrodnik w podróżydodajemy do zupy. Na patelni, na której smażyliśmy cebulę prażymy garść płatków migdałów, które następnie wrzucamy do zupy. Kiedy brokuł jest już miękki to doprawiamy naszą zupę i blendujemy. Krem najlepiej podawać z groszkiem ptysiowym. Smacznego
paapilotkaaGroszek ptysiowy to idealny dodatek do sycących zup i kremów. Przygotowuje się go z ciasta parzonego, takiego samego jak na ptysie czy karpatkę. A ten domowej roboty jest o wiele smaczniejszy i bardziej miękki niż sklepowy. Składniki: szklanka wody szklanka mąki 4 jajka 100 g masła Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Do rondla wlać wodę, dodać masło i zagotować
wyzwania kuchenne