zupa z groszku - 1084 przepisów (strona:30/73)

Zupa krem z cukinii 250

świetnie i doskonale sycą. Dodatkowo,  jest to super pomysł na to, aby dzieciaczki zjadały masę warzyw ze smakiem i miały ochotę na dokładkę ;)  Zupę można podać z grzankami (dobre kupisz w KLIK ), groszkiem ptysiowym  lub chipsami z szynki,boczku lub polędwicy łososiowej (KLIK) 2 młode cukinie 2 marchewki kawałek selera 1 korzeń pietruszki 2 -3 cebule(...)seler. Następnie dokładam ziemniaki i szparagi, na koniec pokrojoną cukinię.   Wsypuje przyprawy, dodaję kostkę rosołową, duszę chwilkę i zalewam wrzątkiem, ilość zależy od tego jaką chcemy gęstą zupę. Ja nalewam ciut ponad warzywa. Gotuję zupę do momentu aż warzywa będą dały się zmiksować.  Dodaję łyżkę śmietany i miksuję na krem.  Na koniec  dodaję posiekany drobniutko

Takie tam pichcenie
Zupa krem z warzyw 126

Zupa to nieodłączny element dania głównego. Doskonale rozgrzewa nas od środka. Krem z warzyw to pyszna zupka z du ż ą  ilością witamin. Świetnie smakuje z dodatkiem chrupiącej, czosnkowo-maślanej grzanki.   Składniki: ziemniaki 3 szt, marchew 1 szt, brokuł 1 szt, groszek mrożony pół szklanki, pietruszka pół korzenia, liść laurowy 2 szt, ziele(...)pokroić w kostkę, dodać brokuła i zalać zimn ą  wod ą  i nastawić na palnik. Dodać przyprawy i gotować, dodać groszek i gotować do miękkości. Dodajemy posiekana natkę pietruszki. Gotow ą  zupę miksujemy na gładki krem. Podajemy z łyżką śmietany oraz grzank

kulinarne odsłony pati
Sałatka z paluszkami surimi 344

1 opakowanie paluszków surimi pół pęczka koperku 1 świeży średni ogórek 1 szklanka groszku ¼ słoiczka majonezu 1 czerwona cebula sól, pieprz Paluszki surimi rozmrażamy i kropimy

Humanistka w kuchni
Aksamitna zupa krem z dyni z nutą Curry & Cayenne 179

już dość dawno temu zdjęcie zupy z dyni na facebooku. Muszę przyznać wyglądała bardzo apetycznie i stwierdziłam, że też muszę spróbować ją zrobić. No i udało się :) Szczerze mówiąc zupa dyniowa trochę mnie zaskoczyła swoim smakiem, ale smakowała nawet tym, którzy o daniach z dyni słyszeć nie chcą :) Składniki: 70 dag dyni 700 ml wywaru rosołowym (lub 700ml wody(...)czasu aż dynia zmięknie (tj. około 15 minut od zawrzenia). Następnie dodajemy śmietanę i przyprawy. Gotową, lekko przestygniętą zupę miksujemy blenderem, w dzbanku do koktajli lub przeciskamy przez sito. Jeśli jest zbyt zimna, podgrzewamy. Następnie wlewamy do bulionówek i dodajemy groszek ptysiowy lub grzanki. *Czerstwy chleb kroimy w drobne kosteczki, wrzucamy na patelnie z rozpuszczoną margaryną i pieczemy, co pewien

Smakowy Raj
Zupa groszkowo - fasolowa 200

dając energię na resztę dnia. Dzisiaj w kuchni pachnie zupą inspirowaną tradycyjnym polskim krupnikiem, która jednak w swoim końcowym wydaniu kompletnie go nie przypomina. Nie zmienia to faktu, że jest po prostu przepyszna.  SKŁADNIKI: 2 l dowolnego bulionu * 10 dag boczku 1/2 szklanki mrożonej fasolki szparagowej 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 duży lub 2 małe ziemniaki 1 marchewka(...)ziemniaki. Płuczemy i przekładamy do zupy. Wrzucamy marchewkę i gotujemy ok. 15 min. Po tym czasie dodajemy do zupy przepłukaną komosę lub ryż i znowu gotujemy przez kwadrans. Po tym czasie ziemniaki powinny już zmięknąć. Dopiero wtedy dodajemy fasolkę i groszek. Nie musimy ich rozmrażać, jednak dobrze jest przepłukać pod letnią bieżącą wodą, aby pozbyć się smaku mrożonki. Gotujemy jeszcze

Kuchnia od dwojga
łopatka gotowana w sosie śmietankowym... 184

zupy, 1/2 szklanki śmietana gęsta słodka, 1 łyżka mąka pszenna, 2 łyżki natka pietruszki, - ile potrzeba ziemniaki ugotowane, 1 opakowanie groszek z marchewka mrożony łopatkę z kością ugotować w wywarze z włoszczyzną, kucharkiem - wywar wykorzystać do zupy np. pomidorowej z łopatki ugotowanej usunąć kość, mięso posypać mąką, papryczką chili zmieloną i na gorącym oleju podsmażyć z każdej strony wlać wywar

W Mojej Kuchni Lubię
Chowder 166

wykonywania rybnego wywaru. Nie oznacza to jednak, że zupa nie będzie aromatyczna! SKŁADNIKI ( dla 4 osób ): 2 nieduże/1 duży filet z dowolnej ryby mrożonej (u nas tilapia) 15-20 dag brzuszków z łososia 10 dag boczku wędzonego 1 średnia cebula 2 ziemniaki 1 duża marchew pół pora ok. szklanka groszku mrożonego kubek śmietanki 12 lub 30 % 2-3 liście(...)oraz mięso. Gotujemy chwilę i dolewamy śmietanki. Znowu gotujemy przez kilka min i dosypujemy groszek i opcjonalnie namoczony uprzednio szafran. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 10 min.  Zagęszczamy skrobią - łyżkę skrobi rozprowadzamy w wodzie, dolewamy trochę bulionu, żeby zahartować i dolewamy do zupy. Dodajemy pokrojony w dość duże kawałki filet i gotujemy nie dłużej niż

Kuchnia od dwojga
Zupa brokułowa z serkiem topionym 315

Ugotować do miękkości. Serek pokruszyć, dodać do warzyw. Całość delikatnie mieszać do czasu rozpuszczenia serka. Zupę zmiksować na krem, doprawić solą, pieprzem ziołowym i papryką. Zupę można udekorować posiekaną natką pietruszki i podawać z groszkiem ptysiowym. Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Świat Smaku
Zupa gulaszowa z ziemniakami 130

teraz znowu wieje chłodem. I to ciągłe odśnieżanie. Jak ja nie cierpię zimy. Lubię za to w takie dni mieć w lodówce garnek pysznej zupy gulaszowej na rozgrzewkę. Z wołowiną, ziemniaczkami i zielonym groszkiem. Gęstą, sycącą nieco pikantną. Zapraszam.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Zupa z cukinii z serkiem topionym 196

lubimy coraz bardziej. Są pożywne i według mnie mają bardziej wyrazisty smak od tradycyjnych. Dzisiaj proponuję sezonową ponieważ w ogródku nadal rosną młode cukinie. Pyszna zupa krem z cukinii z serkiem topionym z dodatkiem groszku ptysiowego. Składniki: 1 marchewka mniejsza 1 pietruszka 1 cebula średnia 3 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1 cukinia mniejsza 1 łyżka masła 1 l bulionu warzywnego

Ala piecze i gotuje
Zupa krem ze szparagów –z tahiną i cytryną 211

jeszcze odrobinę tahiny albo soku z cytryny. Przelewamy z powrotem do rondla, zagotowujemy i podajemy.   Na talerzach warto zupę urozmaicić – ja podałam ją z zawsze eleganckimi jajkami przepiórczymi (po 3 na porcję), czymś chrupiącym i świeżym, jak pokrojony cukrowy groszek. Wstążki surowych szparagów ścięłam obieraczką do jarzyn. Czarnuszka dodaje fajnego, ziemistego charakteru potrawie a bratki są tutaj całkowicie jadalną(...)SKŁADNIKI ZUPY 600g szparagów – białe i zielone 800ml rosołu – domowego z lub z ekologicznych kostek 2-3 małe szalotki (80-100g) 3 łyżki oliwy z oliwek albo oleju ryżowego dwa kawałki wielkości kciuka skórki ściętej z cytryny 3-4 łyżki pasty sezamowej tahini 2 łyżki soku z cytryny 1 średni ząbek czosnku sól SKŁADNIKI DO PODANIA czarnuszka groszek cukrowy

Karo in the Kitchen
Zupa sabaudzka. 176

Wykonanie. Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Plaster szynki o grubości 1 cm pokroić w kostkę, również ser. Zagotować rosół, dodać włoszczyznę, groszek, szynkę, orzechy. Warzywa ugotować do miękkości (20-25min.) Zupę zaprawić śmietaną, zamieszać i już nie gotować. Szczypiorek drobno posiekać i dodać do zupy. Dodać kostki sera. Z kapusty zdjąć liście ,opłukać,zalać osolonym wrzątkiem

Kulinarny karnet Christophera
Szybka zupa krem z brokułów 249

się 1,5 litra rosołu np. z dnia poprzedniego).Zamiast ulubionej przyprawy do zupy (vegeta, ziarenka smaku itp.) można użyć 3 kostek rosołowych, a zamiast mleka śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%, lub śmietanki UHT o zawartości tłuszczu 18% (takiej do kawy).Grzanki można zastąpić groszkiem ptysiowym.Parmezan można zastąpić serem grana padano, a nawet startym, żółtym serem.Zupa jest dobra

Gospodyni Miejska
Minestrone verde – wiosenna włoska zielona zupa jarzynowa 232

dodajemy kostki bulionowe. Całość dokładnie mieszamy, zmniejszamy gaz do malutkiego i wsypujemy lubczyk, pora, fasolkę i szparagi. Gotujemy zupę pod przykryciem na malutkim ogniu, do momentu gdy fasolka będzie już prawie miękka. W tym momencie w garnku lądują różyczki brokułu, cukinia, groszek i drobny makaron – sprawdźcie dokładnie jaki makaron wrzucacie, bo każdy wymaga innego czasu gotowania. Jeśli Wasz makaron potrzebuje(...)drobnych oczkach tarki. Zupę podajemy gorącą. Sami powiedzcie, kolor zachęca do jedzenia, prawda? SKŁADNIKI 50g wędzonego surowego boczku lub pancetty 2 cebule szalotki 200g zielonych szparagów 1 mała cukinia 250g ½ małego selera 150g 1 pietruszka 60-80g 1 marchewka 150g 1 średni por 200g fasolki zielonej lub masłowej 250g brokułu 100g zielonego groszku (najlepiej- mrożony) 4 łodygi selera naciowego

Karo in the Kitchen