zupa z groszku - 1084 przepisów (strona:38/73)

Krem kukurydziany 131

Śmietanę zahartować z wywarem (tzn. śmietanę przelać do większego naczynia i powoli dodawać gorącą zupę; cały czas mieszając). Przygotowaną śmietanę wlać do zupy i jeszcze chwilkę gotować. Posmakować i ewentualnie doprawić. Krem kukurydziany podawać, np. z łazankami, groszkiem ptysiowym lub grzankami

Ugotować
Zupa jarzynowa z quinoą i grzybami shitake (bez glutenu, bez laktozy, wegańska) 118

zapewne wiecie, jestem fanką takich lekkich, zdrowych, dietetycznych zup, a ta jest jedną z moich ulubionych. Jeśli macie okazję kupić świeże grzyby shitake, wypróbujcie koniecznie.  Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 2 małe marchewki 1 kalarepka 3-4 liście kapusty kawałek pora (około 5 cm) 2/3 szklanki mrożonego zielonego groszki 8 świeżych grzybów shitake szczypiorek 2 łyżki oliwy(...)minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę kalarepę i poszatkowaną kapustę. Gdy warzywa zaczną mięknąć, dorzucamy groszek, doprawiamy pieprzem, lubczykiem, w razie potrzeby jeszcze raz solimy. Gotujemy kolejne pięć minut, na koniec dodajemy grzyby shitake pokrojone w paseczki i wyłączamy zupę i odstawiamy ją na 5 minut (wystarczy jak grzyby postoją chwilę w gorącej zupie, shitake nie należy długo

Quinoa Raz!
Pasta z zielonego groszku 126

jest lekko słodkawa. Jednak dodatek wina nadaje jej ciekawego aromatu. W sumie to oryginalnie był to przepis na zupę. Jako, że nie ma dla mnie rzeczy niemożliwych to postanowiłam trochę pokombinować i gotowe. Do przygotowania pasty potrzebujemy: 750 g zielonego groszku (można użyć mrożony albo z puszki) 1 szalotkę 2 płaskie łyżki cukru 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina W garnku

Szybko Tanio Smacznie
Zupa curry z batatem 143

jest twardszy od ziemniaka, gotuje się krócej niż on. Jeśli chcecie, by zachował kształt, wrzućcie go do zupy na 5 minut przed końcem gotowania. Składniki: 1 bulwa batata 1 średniej wielkości cukinia 1 mały bakłażan 1 por 1 brokuł 250 g zielonego groszku 2 l bulionu warzywnego 3 liście laurowe 1 gniazdko anyżu 3 cm kawałek kory cynamonu 3 łyżki(...)pora (białą i nieco zielonej części), pojedyncze różyczki brokuła i groszek (o tej porze roku użyłem mrożonego) i gotować ok. 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać pokrojonego w podłużne kawałki batata i pastę curry. Dokładnie wymieszać i gotować kolejne 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać przyzdobioną świeżą kolendrą

W SMAK
Filety z kurczaka z marchewką, groszkiem i papryką w sosie śmietanowo - paprykowym 174

Polecam i miłego dzionka życzę :-). Składniki na 3-4 porcje: 3 filety z kurczaka 2 duże marchewki 1/2 puszki groszku 1 mniejsza papryka czerwona 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 125 ml śmietanki 30% lub 18% do zup i sosów 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej masło klarowane do smażenia Marchewki ugotowałam, obrałam i po ostudzeniu(...)rozgrzałam 2 łyżki masła klarowanego. Włożyłam filety, obsmażyłam z jednej i drugiej strony. Następnie wlałam gorący bulion i zagotowałam. Najpierw do mięsa dodałam paprykę, jak zmiękła, to marchewkę i groszek, dodałam paprykę słodką, wymieszałam delikatnie. W trakcie musimy pamiętać, żeby co jakiś czas filety przewracać z jednej strony na drugą. Śmietanę mieszamy w obiema mąkami i dodajemy do reszty. Gotujemy

kruche babeczki
Zupa solferino [ z groszkiem zielonym] 191

pokrojonego w plasterki.Gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodać odcedzony groszek [ ja mrożony groszek dodałam razem z ziemniakami ] i przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Żółtka wymieszać ze śmietaną, wlać troszkę gorącej zupy.Wymieszać i wlać do garnka z zupą. Przed podaniem posypać koperkiem

Moje domowe kucharzenie
Krem z topinamburu z czerwonym pieprzem i chipsami 170

była dość pospolitym warzywem. Zupa krem z topinamburu to odpowiednia zupa na niedzielę lub np.święta. Krem z topinamburu jest zupą o oryginalnym smaku przypominającym trochę smak orzechów. Jak każdy krem można ją podawać z przeróżnymi dodatkami: grzankami, groszkiem ptysiowym czy chipsami warzywnymi. KREM Z TOPINAMBURU Z CHIPSAMI  I  CZERWONYM PIEPRZEM Składniki: 1 litr bulionu 1 cebula(...)podsmażony topinambur z cebulą oraz pokrojone z kostkę ziemniaki. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Kiedy warzywa będą miękkie miksujemy wszystko blenderem,a następnie wstawiamy ponownie na ogień i dodajemy do zupy serki topione, mieszamy, aby się rozpuściły. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem,a także dodajemy śmietanę. Ja podałam z odrobiną oliwy z oliwek chipsami z topinamburu oraz czerwonym pieprzem

Bon appetit mon amie
Przydatne akcesoria kuchenne - nieoceniona pomoc 161

postaci wstawienia silikonowej części.  Bardzo fajne rozwiązanie i faktycznie, jeśli np. kawałki warzyw z zupy zostają na bokach garnka to łatwo je zebrać. To samo tyczy się sałatki podawanej w przeźroczystej misce - nie ma już miejsca na zacieki od majonezu czy pozostałego kawałka groszku czy kukurydzy. Łyżka wszystko ładnie zbierze i wyrówna - tak jak silikonowa szpatułka

Gotowanie i blogowanie
ZUPA Z KARTONU I PUSZEK ;) 205

kcal, 23 g węglowodanów, 8 g białka; - 1 puszka czerwonej fasoli, po odsączeniu zalewy (której nie, nie dodaję do zupy tylko wylewam do zlewu) 240 gramów - 228 kcal, 34 g węglowodanów, 15 g białka; - 1 puszka groszku, po odsączeniu 240 gramów - 180 kcal, 21 g węglowodanów, 13 g białka; - pół puszki kukurydzy, 140 gramów - 128 kcal, 17 g węglowodanów(...)likopen (!) z soku pomidorowego, antywirusowe właściwości kurkumy z pieprzem i czosnku, no i... pełne brzuchy na dłuższą chwilę, wcale nie zapchane byle czym. Więc jak, lepsze nic czy jednak zupa z kartonu i puszek

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 196

wyglądzie. Można używać warzyw świeżych, mrożonych i z puszki. Najlepiej używać warzyw sezonowych, więc skład naszej zupy będzie się różnił w zależności od pory roku. Oto kilka luźnych sugestii: wiosenna wersja – młode ziemniaczki*, młoda włoszczyzna, szparagi, karczochy, boćwina, rukola, szpinak letnia wersja – zielony groszek, bób, cukinia, fasolka szparagowa, młoda kapusta, a nawet z owocami morza (na wywarze rybnym) jesienna wersja

Chilli Czosnek i Oliwa
Kilka pomysłów na... 158

dzisiaj zachodzę do sklepu jak gdyby nic.. a tu nie ma dyni :O szok :(  Curry z ziemniaków, groszku i fasoli szparagowej  Makaron chiński z tofu i warzywami   risotto z burakiem i tahini  Marokańska zupa pomidorowa z ciecierzycą i kuskusem  Dyniowo-kokosowy tofurnik na daktylowym spodzie z polewą daktyle-tahini

More food, love and dreams
Krem z mrożonego groszku z mietą 123

Zagościły u nas zupy kremy.  To pewnie na skutek przejedzenia poświątecznego.  1,5 litra warzywnego bulionu opakowanie mrożonego zielonego groszku biała cebula łyżka oleju listki świeżej mięty   W garnku rozgrzałam olej i zeszkliłam cebulkę pokrojoną w kostkę, wlałam gorący bulion, wsypałam paczkę groszku. Całość gotowałam jakieś 20-25 minut. Zmiksowałam z kilkoma listkami świeżej mięty. Mocno popieprzyłam

AZgotuj!
Porzeczka smakuje- produkty firmy SYS 157

które przygotowałam . Najbardziej przypadły mi do gustu placki ziemniaczane ze szpinakiem, po prostu "niebo w gębie" ;) Chciałam też Wam wspomnieć o zupie z soczewicy, której zapach przywiedzie do kuchni każdego głodomora ;) A dzięki temu daniu, polubiłam zielony groszek ;) Te i więcej produktów znajdziecie na stronie Firma SYS- Dania Babci Zosi . Można tam znaleźć opis produktu, skład oraz opinie innych ludzi

Czerwona Porzeczka
Zupa krem ze skorzonery 121

przygotowane warzywa wkładamy do osolonej wody i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu miksujemy. Śmietankę mieszamy z żółtkiem i dodajemy do zupy. Wsypujemy posiekaną zieleninę i doprawiamy solą i 1 łyżeczką octu winnego. Można podawać z dodatkiem groszku ptysiowego. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój

Marder&Marder Manufacture