zupa z groszku - 1084 przepisów (strona:37/73)

Najprostsza zupa gulaszowa 337

czasu to prosty gulasz jest najlepszym wyjściem z sytuacji. Wystarczy jakiekolwiek warzywo np. ziemniaki, kawałek mięsa i może powstać nam super pyszna, syta zupa. Składniki można do woli zmieniać, dodać np. paprykę świeżą, fasolkę zieloną mrożoną, groszek, puszkę fasoli albo cieciorki, soczewice, kapustę kiszoną, co tylko wam przyjdzie do głowy, albo to co macie pod ręką. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa jarzynowa niskokaloryczna 232

warzywna, zasmakuje nie tylko wegetarianom.  Mojemu mięsożernemu mężowi bardzo zasmakowała.  Zupa jest małokaloryczna, można ją zajadać i zajadać :) Zupa jarzynowa niskokaloryczna   ¼ główki kapusty włoskiej 1 cebula 20 dag fasolki szparagowej różyczki kalafiora 1 marchew szklanka groszku zielonego pomidory z puszki (400 g) natka pietruszki masło sól pieprz zioła prowansalskie suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Warzywa myję

Takie tam pichcenie
Szybka grochówka holenderska- lekkostrawna 220

poprawia trawienie cięższych potraw. Dodaje się zamiast tego sporo świeżych warzyw .Zielony groszek jest bardziej lekkostrawny, więc nie ma po nim problemów gastrycznych. Zamiast świeżych warzyw, można je bez problemu zimą zastąpić mrożonymi mieszankami, byleby znajdowały się w niej: seler, marchew i ziemniaki. Mrożonkę oczywiście dodajemy do zupy już na samym końcu. Świeże warzywa też nie za wczesnie inaczej rozgotują(...)gotować jeszcze pod przykrywką ok.1/2 godz. Usunąć zbierającą się piankę z groszku i kilka razy przemieszać sprawdzając czy nic nie przywiera do dna. Po ok.1/2 godz dodać ziemniaki, seler i marchew, po chwili też cebulę pokrojona w kostkę. Gogotować następne ok.20 min. aż ziemniaki rozgotują się zagęszczając naturalnie zupę. Mrożone warzywa, które potrzebują nieco mniej czasu co świeże dodać troszkę

Sztuka gotowania w/g Samiry
Zupa porowo-ziemniaczana. 158

akcentem. Jej dużym atutem, oprócz smaku, jest czas przygotowania. Niezwykle krótki. Można ją podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, czy też posypać posiekanym szczypiorkiem. Po raz pierwszy jadłam ją u koleżanki i z miejsca stałam się wielką fanką tego dania. Do przygotowania zupy użyłam po prostu wody, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby do warzyw dodać bulionu. Wówczas podkręci

zadanie-gotowanie
Zupa- krem brokułowy 151

odlałam jakieś 2/3 szklanki), dodajemy pesto pietruszkowe i miksujemy na krem. Serek topiony kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy. Stawiamy na małym ogniu i mieszamy cały czas aż serek się roztopi. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym rozmarynem. Podajemy z groszkiem ptysiowym oraz uprażonymi ziarnami słonecznika i dyni

Kuchnia w czekoladzie
Zupa krem z brokułów 161

podzielone na różyczki brokuły. Kiedy warzywa będą miękkie, zdejmujemy zupę z ognia i dajemy do przestudzenia. Zupę miksujemy na jednolity krem. Następnie łączymy ze śmietaną i przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podajemy na ciepło z grzankami lub groszkiem ptysiowym i posiekaną natką pietruszki. Smacznego

KasiekGotuje
Zupa z zielonym groszkiem konserwowym 156

Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupka z groszkiem konserwowym. To ulubiona zupka mojego męża. Ja za groszkiem konserwowym za bardzo nie przepadam ale w zupce

Monia miesza i gotuje
Zupa krem z pieczonej dyni 79

imbiru można sporządzić wersję dla dzieci.  Mojej dwuletniej córce doskonale smakowało, szczególnie, że podana była z kuleczkami groszku ptysiowego. Składniki: ok. 200-300 g pieczonej dyni - dynię upiekłam jeszcze w zeszłym roku i zamroziłam kilka porcji. Można dorzucać do zupy nawet w formie zamrożonej 2-3 średnie ziemniaki 1 średnia marchewka pół pora lub mała cebulka - ewentualnie(...)zblendować całość na krem. Jeśli będzie za gęsty dolać wody, jeśli będzie za rzadki należy trochę podgotować i odparować.  Doprawić solą, pieprzem i imbirem. Podawać lekko przestudzone, z groszkiem ptysiowym lub grzankami - u mnie bezglutenowymi. Zrobiłam wersję z mniejszą ilością imbiru i mięskiem - dla córki. Zjadała ze smakiem. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Krokiety z pieczarkami i serem 390

kapustą i grzybami jest na blogu od dawna, możecie je przygotować na Wigilijną kolację zamiast uszek , pasztecików drożdżowych, pasztecików z ciasta francuskiego , groszku ptysiowego i innych dodatków, które można podać do wigilijnego barszczu , czy do czystej zupy grzybowej. Jak przygotować pieczarkowy farsz do krokietów? Farsz: 1 duża cebula 10 świeżych dużych pieczarek olej sól i pieprz do smaku plastry żółtego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa: krem cukiniowo-dyniowy 119

zmiękną. Dodać kremowy serek topiony i wszystko razem zmiksować blenderem. Następnie przyprawić resztą przypraw wg. uznania. Gotować jeszcze ok 15 minut.  Zupę podawać z kleksem jogurtu naturalnego lub śmietany oraz przygotowanymi wcześniej grzankami czy też groszkiem ptysiowym.  Smacznego

Aromatyczne Podróże
Strączki Marii Banach 118

działy i każdy z działów zawiera zarówno przepisy z danym warzywem strączkowym, ale także są informacje o tych warzywach.Soczewica, groch i groszek, ciecierzyca, fasola i fasolka, bób, soja..Kilka warzyw..a ile możliwości ich wykorzystania..zupy, naleśniki, pasty , pierożki, pulpeciki, pankejki itd.. Warzywa strączkowe.. niektóre z nich mało kiedy goszczą na naszych stołach, a niektóre może

Moje domowe kucharzenie
Chłodnik brzoskwiniowy 186

jeśli jednak nadejdą to fajnie mieć taki przepis jak ten. Nigdy nie myślałam że taka owocowa zupa - chłodnik tak mi zasmakuje. Jest aromatyczna i smakowita, można ją podać z grzankami, groszkiem ptysiowym czy krakersami, jest znakomita. Chłodnik brzoskwiniowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa - krem z kalafiora + film 112

szklanek wody , sól i gotujemy do miękkości warzyw , doprawiamy solą , białym pieprzem , przyprawą curry dodajemy szczyptę bazylii i  tymianku . Gdy zupa będzie już ugotowana i przestudzona dokładnie ją miksujemy blenderem. Podajemy gorącą z grzankami, groszkiem ptysiowym lub solo

Smakowite Dania
Zupa warzywna z makaronem i płatkami owsianymi 153

wymiatanie z zamrażarki), koncentrat i musztarda i nie tylko efekt smakowy świetny, ale też zupa fajnie zagęszczona :) pyszna i pożywna! Polecam na sycący obiad jednodaniowy. Można też ugotować na wywarze mięsnym. Składniki: 1/4 selera 1 duża pietruszka 1 marchewka 1/2 szkl. włoszczyzny mrożonej 1/2 szkl. groszku z marchewką 1 duży por (zielona część) 1/2 dużej czerwonej papryki 1 cebula(...)pieprz czarny mielony. Gotujemy aż warzywa będą prawie miękkie - wtedy dokładamy mrożoną włoszczyznę i marchewkę z groszkiem. Po kilku minutach posiekany por, a po chwili pokrojoną w kostkę paprykę i obrane ząbki czosnku. Cebulkę siekamy, szklimy na oleju rzepakowym i dodajemy do zupy. Gdy warzywa będą miękkie wrzucamy makaron i płatki owsiane i przyprawiamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wymieszaną

Kolorowy Przepisownik
Najprostsza zupa kalafiorowo-kokosowa 156

bulionu – na ratunek przyszły suszone warzywa. Po raz pierwszy próbowaliśmy tej zupy u Rodziny, bardzo nam posmakowała, tak więc wzięłam przepis i od tamtej pory bardzo często gości również i u nas. Składniki: 1 średni kalafior 5 średniej wielkości młodych ziemniaków 4 młode marchewki 1 szklanka mrożonego groszku 2 łyżki suszonych warzyw (bez dodatku soli) 2 liście laurowe 4 sztuki(...)marchew oskrob ze skórki i pokrój w 1 cm kostkę. Warzywa przełóż do dużego garnka , dodaj groszek oraz przyprawy: suszone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej wszystko wodą do wysokości 5 cm nad warzywami. Przykryj i wstaw na ogień. Kiedy zupa się zagotuje zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10-15 minut, sprawdzając, czy warzywa są miękkie. Pod koniec gotowania

Roślinna - blog wegański