ziemniaki 3-4 szt · grzyby suszone 2-3 szt · słonina 10 dag · cebula 2 szt · mąka pszenna 1-2 łyżki · natka pietruszki · ser biały 10-15 dag · sól · pieprz · ziele angielskie · przyprawa do zup Kapustę pokroić, zalać częścią wywaru, ugotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać pozostałym wywarem, ugotować. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, pokroić w paseczki. Słoninę
Camilla w kuchnibulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 1 główka kalafiora Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr (firma Knorr przysłała do mnie produkty
ClauditteMissCookingPolski znajdziemy w nim grzyby, ziemniaki, skwarki i oczywiście kiełbasa – wędzona lub biała. Obowiązkowo żur musi być doprawiony dużą ilością majeranku, czosnkiem i powinien być serwowany z jajkiem. W Małopolsce do żuru podaje się pokruszony ser biały lub tzw. placanki – placki z sera białego z dodatkiem jajek, suszone w piekarniku. U mnie w domu jadło się żurek(...)bardziej obstawała nad konsystencją zupy. Żurek jest lżejszy, częściej też w nim znajdziemy ziemniaki i włoszczyznę. Żur to bardzo gęsta zupa, często zaprawiana dodatkowo mąką, do której obowiązkowo serwuje się chleb. Dochodzimy tutaj również do tematu barszczu białego . Co to takiego jest? Jak podają mądre słowniki, barszcz to zupa powstała na zakwasie z warzyw (kapusta, ogórki, buraki
Mieszam w Garnkuzwykle zbieram szum łyżką cedzakową. Te zupy też Wam posmakują… – Krupnik z ziemniakami – Barszcz biały bez zakwasu – Zupa ogórkowa – Kapuśniak z kiszonej kapusty – Zupa ryżowa
Kulinarne S.O.S.zwykle zbieram szum łyżką cedzakową. Te zupy też Wam posmakują… – Krupnik z ziemniakami – Barszcz biały bez zakwasu – Zupa ogórkowa – Kapuśniak z kiszonej kapusty – Zupa ryżowa
Kulinarne S.O.S.Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Miłośnikom kapuśniaku z pewnością przypadnie do gust ta wersja bałkańskiej zupy. Składniki 300 g kapusty kiszonej 150 g białej fasoli 3-4 średniej wielkości ziemniaki 250 g surowego wędzonego boczku 1 łyżka smalcu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 1 liść laurowy
R'n'G KitchenKapuśniaczek z białą kiełbaską..pycha. biała kiełbasa kawałek młodej kapusty marchewka ziemniaki sól,pieprz domowa wegeta listek , ziele koperek Do garnka wlać
Moje domowe kucharzeniepoprzednim poście pisałam,że za bardzo nie przepadam za zupą fasolową, więc postanowiłam co nieco ulepszyć zupkę..dodałam więc kawałek posiekanej białej kapusty..no i wyszło smacznie. 25 dkg fasoli Piękny Jaś kawałek białej kapusty 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kilka ziemniaków kawałek boczku surowego czosnek majeranek sól, pieprz listek, ziele Fasolę zalać(...)miękkości w tej samej wodzie. Dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, pora oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy.Dolać wody[ wedle uznania- czy ma być zupa gęsta czy rzadsza].Gotować prawie do miękkości miękkości,dodać posiekaną kapustą.Gotować , aż ziemniaki i kapusta będzie miękka.Doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem
Moje domowe kucharzenieRozgrzewająca zupa z dużą ilością warzyw: pieczonymi buraczkami, marchewką, ziemniakami, fasolą i białą kapustą. Lekko zabielona słodką śmietanką. Podana z ugotowanym na twardo jajkiem oraz świeżymi kiełkami. Ma głęboki kolor. Jest bardzo esencjonalna i pożywna. Możecie ugotować ją na wywarze z jarzyn lub na rosołku kurczaka. W ekspresowej wersji polecam użycie fasoli z puszki (białej(...)tarce 1 cebula opalona nad ogniem 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę 1 pietruszka pokrojona w drobną kostkę kawałek selera pokrojonego w drobną kostkę 1 szklanka poszatkowanej białej kapusty 1 ćwiartka z kurczaka/ opcjonalnie 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki śmietany 30% 3 łyżki posiekanej natki pietruszki PRZYPRAWY : 3 listki laurowe
cool and mintyskładników. Smakuje tak samo jak gołąbki tyle, że ma nieco inną formę a przygotowanie zajmuje tylko 1 godzinkę. składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 1 kg białej kapusty 200 g białego ryżu 3-3,5 l wody 500 g przecieru pomidorowego 4 łyżki majeranku 3 listki laurowe sól,pieprz pęczek włoszczyzny(natka pietruszki,liść selera i pora) olej(...)patelni podsmażyć mięso mielone, krótko aby tylko zmieniło kolor. Gdy zawartośc garnka się zagotuje dodać podsmażone mięso mielone oraz ryż i dalej gotować. Białą kapustę pokroić w grubą kostkę i również dodać do zupy. Wszystko gotować aż ryż i kapusta będą miękkie. Zupę trzeba od czasu do czasu przemieszać ponieważ jest gęsta i ryż może się przypalić. Doprawić
Monia miesza i gotujezupie znalazło się mięso z żeberek. żeberka wieprzowe na wywar (opcjonalnie) 5 ziemniaków (średnich) 1 duża marchew 1 pietruszka 1 cebula (mała) kawałek selera 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki majeranku sól, pieprz 150 ml śmietany 1 łyżka chrzanu (ze słoika; opcjonalnie) 1/2 buteleczki zakwasu (wg smaku, u mnie od Piskorka ) Dodatkowo: 2 białe(...)smaku) i całość jeszcze chwilkę podgotować. Następnie zupę zaprawić śmietaną i chrzanem. Barszcz podawać z kiełbasą i ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. (*) "Zupy gotowane na zakwasach mącznych - to żury i żurki. Natomiast obecność kwasu np. z kiszonej kapusty - czyni zupę barszczem." ( klik ) Więcej różnicach miedzy barszczem białym, a żurkiem już niebawem w osobnym poście
Di gotujelada gratka dla koneserów zup. Składniki 500 g żeberek wieprzowych 300 g kapusty białej 1/4 sztuki kalafiora 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera 4 ziemniaki 2 pomidory 4 łyżki pasty warzywnej 1 łyżka czerwonego curry 1 łyżka masła 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka koncentratu pomidorowego koperek sól, pieprz Przygotowanie Żeberka kroimy na porcje, zalewamy(...)rośnie. Marchew. Pietruszkę, seler, ziemniaki. Gotujemy przez kolejny kwadrans dodając 4 łyżki pasty warzywnej( http://www.rngkitchen.pl/2018/11/kostka-rosoowa-no-waste.html ) oraz łyżkę curry. Kapustę szatkujemy. Kalafior dzielimy na różyczki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na kawałki. Dodajemy do zupy, gotując do miękkości składników. Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy, mieszamy. Następnie dodajemy
R'n'G Kitchenzupa, to zupa, ale taka by jej przygotowanie nie trwało za długo, więc zastąpiłam zwykłą biała kapustę kapustą pekińską i bardzo szybko na naszym stole zagościła pyszny obiad :) Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 laska cienkiej kiełbasy 15-20 dag wędzonego boczku 1 cebula 2 marchewki 1 średnia pietruszka 2 łodygi selera naciowego 4-5 ziemniaków liść
Bea(u)ty kitchenvegety;5 łyżeczek białego cukru;2 - 3 łyżki octu spirytusowego 10%;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Kapustę umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paseczki lub poszatkować. Włożyć do garnka, zalać 1,5 litra gorącej, przegotowanej wody i odstawić na 15 minut, aby kapusta zmiękła.Po tym czasie, do kapusty z wodą dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zup, liść laurowy, łyżeczkę soli
Gospodyni Miejskapamiętać o fasoli. Do minestrone Włosi używają białą fasolę. Ja dodałam dwa rodzaje białej fasoli i czarną. Zupa ma fajny smak i jest cudownie aromatyczna. Minestrone Składniki: 2 l mięsnego bulionu 350 g białej kapusty 150 g jarmużu 1 koper włoski 1 kalarepa 3 marchewki kawałek selera 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów(...)ugotowane fasole i gotuj jeszcze przez 10 minut. Pamiętaj aby ugotować białą i czarną fasolę oddzielnie, bo czarna fasola farbuje. Posyp minestrone pietruszką i podaj z grzankami posypanymi parmezanem. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Minestrone -włoska zupa z kapustą i fasolą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzenia